Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

L L / 22.8.2011 13:33

Poštovani,

2008. god. sam koristio Vašu silikatnu žbuku Z 240. Sada bi htio osvježiti dio fasade novim premazom SILIKATKOLOR. Molim Vas oznaku boje (RAL) kako bi mogao zadržati istu nijansu. Koja je minimalna količina narudžbe?

Lijepi pozdrav,

ODGOVOR

Sve obojene fasadne žbuke i premazi proizvode se u tonovima prema važećoj ton karti POGLED U BOJU.
Najsličniji ton traženom 240 bilo bi ton 3279. Obzirom da je SILIKATNA ŽBUKA izvedena 2008. preporučamo skidanje uzorka prema kojem bi mogli odrediti potreban ton boje.

G K / 19.8.2011 14:46

Poštovani,
U betonskom podu izrađenog u obliku mozaika (kombinirana crna, zelena, crvena i žuta boja)trebao bih popuniti pohabane pukotine i poravnati neravnine a zatim pobrusiti. Dali upotrebiti TERAFIL G ili neki drugi proizvod koji se može pigmentirati u navedenim bojama ?

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli da li je mozaik izveden od obojenog betona ili od brušenog terazza.
Molim detaljniji opis podova kao i tip pukotina, kako bismo vam mogli predložiti pravo rješenje. U koliko ste u mogućnosti dostavite nam fotografiju !!!
Kako pretpostavljamo da je riječ o terazzu preporučamo kontakt s potencijanim izvođačem koji će utvrrditi stvarno stanje, kao i potrebni materijal.

D K / 19.8.2011 11:10

Pozdrav

Fugirane su betonke ploče s vašim kvarcnim pijeskom 0,1-0,6 mm

Primjetio sam da ne nekim dijelovima, kvarcni pijesak neobično dugo ostaje vlažan, i da ploče povuku tu vlagu i budu zajedno s njim mokre.

Vađenjem ploča uočio sam da je podloga (pijesak 0-4) potpuna suha i da je jedini uzrok vlažnosti izgleda vaš kvarcni pijesak. Naime ploča je vraćena na mjesto, ponvo fugirana suhim kvacrnim pijekom, i osušila se unutar pola sata, iako je prethodn bila mokra 3 tjedna, od zadnje kiše.

Da li imate neko racionalno rješenje za ovaj problem.

Valja napomenuti da se ova vlažnost uočava samo na pločama koje su pod strehom i nisu izložene uopće direktnoj kiši pa time sve postaje još čudnije, odakle uopće ta vlaga u pijesku, jer je podlgoa popuno suha, a susjedne ploče koje su izložene potpuno se osuše vrlo brzo iako su izložene diretknoj kiši.

Ploče su postavljene na staru betonsku podlogu na koji je nasipan pijesak 0-4, a ploče su Pastela od semmelrocka (imaju njihov protect), fugirano vašim pijeskom.

Jedini uzrok vidim u kvarcnom pijesku.

Zašto je to tako

ODGOVOR

Kvarcni pijesak 0,1 - 0,6 koji se koristi za „.fugiranje“. betonskih opločenja prodaje se isključivo prosušen. Kao i svaki materijal i kvarcni pijesak ima određenu vodoupojnost.
U kontaktu s vlagom, koja može biti i vlaga podloge, kvarcni pijesak primit će određenu količinu vlage i djelovati „.mokro“.. Kako je riječ o površinama koje nisu direktno izložene suncu, proces isušivanja traje duže.
Na površinama koje su diretno izložene kiši također će kvarcni pijesak upiti veći količinu vlage od zaštićenih betonskih ploča.Prema vašem opisu možemo zaključiti da su ploče samo površinski zaštićene, što objašnjava vlagu u pločama oko sljubnice zapunjene kvarcnim pijeskom.
Treba uzeti u obzir i činjenicu da ploče nisu postavljane na drenažnom sloju koji bi osigurao procijeđivanje oborinskih voda, već na betonskoj podlozi koja također zadržava dio vlage.

v / 19.8.2011 10:04

molim preporuku u vezi brzostezajuće mase na koju bi mogao lijepiti pločice

ODGOVOR

"Za izravnavanje podova, u debljinama do 15 mm, prije keramičke obloge preporučamo TERANEKS RAPID.
Detalje primjene možete naći u tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici tj.
PDF dokumentu ."

Z / 18.8.2011 13:07

Poštovani,
Može li se TERATERMO ESTRIH aplicirati direktno na betonsku podlogu presvučenu bitumenskom ljepenkom(V4). Budući da je podloga neravna najrađe bi izbjegao postavljanje stiropora.

ODGOVOR

TERATEERMO ESTRIH primjenjuje se isključivo kao vezani estrih –. direktno na betonskoj površini.

M V / 18.8.2011 9:41

Ispred ulaza u kuču imam betonsku ploću cca 7 kvadrata, ali na jednom dijelu je beton niži (udubina od cca 3mmm)te mi tu stoji voda iako imam dobre padove. Da li postoji u vašem programu samonivelirajuća masa ili nešto slično s čime bi se postigla ravnina na betonu, a da ostanu padovi, te da je sve to otporno na vanjske utjecaje (kiša, snijeg i led)?

ODGOVOR

Korekcije ravnina betonske ploče možete izvesti primjenom REPARATURNOG MORTA G ili F, ovisno o potrebnim debljinama sloja.
REPARATURNI MORTOVI materijali su visoke čvrstoće, vodoodbojni i otporni na smrzavanje. Nanose se metalnom gladilicom (gleterom).
Samonivelirajuće mase ne koriste se za vanjske površine kao ni na površine izvedene u padu.

B M / 17.8.2011 13:36

U kući ne previše staroj nakon rata su počeli pucati zidovi. Sada su te pukotine već dosta široke, a protežu se od spoja zida sa stropom prema dolje (podu). Mislim da se ne mora skidati žuka s kompletnog zida i ponovo stavljati, pa me zanima s kojim se materijalom i kako krpaju te rupe (koje su i po par centimetara)? Hvala!

ODGOVOR

prema vašem opisi i širini samih pukotina možemo zaključiti da je riječ o konstruktivnim pukotinama koje nije moguće površinski sanirati.
Predlažemo otvoriti jednu od pukotina kako bi se utvrdilo da li je do pucanja došlo samo u sloju žbuke, što je malo vjerojatno, ili je došlo po pucanja zida.
Sanacija konstruktivne pukotine moće se izvesti skidanjem postojeće žbuke, eventualnim injektiranjem pukotine, postavljenjem poc.punk.rabica te nanošenje novih slojeva žbuke.
Za debljine do 2 cm koristite VC 40, za debljine veće od 2 cm koristite grube žbuke VC 60 ili VC 20 L.

d r / 6.8.2011 22:26

poštovani da li se vanjski zid obrađenim sa teranil extra može obojati slikonskom bojom.

ODGOVOR

Može se bojati ako se radi o zidu koji je zaštićen i nije fasadni.

m t / 5.8.2011 21:04

Poštovani.
Spremam se raditi fasadu - na već postojeću fasadu - i to ljepljenjem stiropora od 5 - 8 cm.
Zanima me:
* nakon koliko vremena poslije gletanja se može nanositi završni sloj ( ima li kakvo vremensko ograničenje ? )
* koja je razlika između SILIKATNE, AKRILNE I SILIKONSKE FASADNE žbuke za( za završni sloj ? ( svojstva, prednosti, mane ).

S poštovanjem,
M.Tkalčić

ODGOVOR

Završni sloj se na toplinski sustav nanosi nakon 7-10 dana. Razlika završne žbuke je u vezivu koje se koristi prilikom proizvodnje, silikat -vodeno staklo, akrilat - akrilatna disprezija, silikon - silikonsko vezivo.
Ako se radi o sustavu koji se ugrađuje na već postojeći predlažemo vam silikatni ili silikonski završni sloj.

M M / 4.8.2011 18:44

Pozdrav !
Interesira me kako postaviti završni sloj terabone na ploče ventilirane fasade ?
Da li treba grund, kako sa vlaženjem prilikom izvedbe?
Kojom bojom bojiti izvedenu terabonu ?
Ako može neki detalj.
Unaprijed zahvaljujem

Unaprijed

ODGOVOR

Potrebno nam je više informacija da bi vam mogli preciznije odgovoriti npr. kakve ploče za izvedbu ventilirane fasade koristite.
Terabona se nanosi na podložnu žbuku VC 50 ili VC 60 te se podloga samo navlaži vodom, grund se ne upotrebljava.Terabonu možete obojati bilo kojom vrstom fasadne boje - naša preporuka MINERALKOLOR.