Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

P T / 6.10.2011 16:54

Poštovani, zanima me ukoliko kod Vas kupimo teraplast, dali ima neko da bi ukratko objasnio kako ga postaviti, te šta prije treba sa podlogom, hvala

ODGOVOR

"Za kvalitetnu ugradnju TERAPLASTa preporučamo vam da ga provjerite dobrom majstoru jer ugradnju ""sam svoj majstor"" vam ne preporučamo.
Na našoj web stranici možete pročitati način ugradnje i podloge na koje se nanaša.
"

V D / 5.10.2011 23:22

Molio bih vas da mi savjetujete koje sredstvo da koristim za ispunjavanje rupa (dubine do 3cm), unutrašnja žbuka oko prozorskih klupčica.
Veče rupe sam ispunio pur pjenom, pa ne znam da li bi se obična žbuka primala na to.
Drugo pitanje, rušio bi staru unutarnju žbuku, koja se trusi, koju impregnaciju najbolje stavit na cigleni zid, prije postavljanja nove i kako to najbolje izvest?
Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Za krpanje rupa možete koristiti toplinsku žbuku ili žbuku VC 60.
Nije potrebna impregnacija za učvršćivanje žbuke ili impregniranje. Kada staru žbuku skinete do podloge, podlogu treba oprati vodom pod pritiskom a fuge očistiti od stare žbuke.
Novu žbuku treba nanašati strojno ili ručno, koristite unutarnje žbuke GV 10 ili VC 40.

f k / 29.9.2011 0:04

Molim vas pošaljite mi nacrt za postavljanje pričvrsnica za stiropor. Naime, zanima me koliko komada pričvrsnica trebam staviti i gdje. Isto tako me zanima kada na stiropor stavim ljepilo i na to mrežicu i poravnam (izgladim),dali je potreban drugi sloj ljepila (sada ne mogu staviti i fasadu) ako da, dali se prvi sloj mora osušiti(oko 24 sata)da bih postavio drugi sloj ljepila?

ODGOVOR

"Na našoj web stranici www.samoborka.hr s desne stranice možete vidjeti poveznicu Sve o FASADI i FASADNIM TOPLINSKIM SUSTAVIMA (ETICS) i tamo možete naći informacije o TERMOZOL SUSTAV-u, koje sadrže presjek sustava, postavljanje sustava, pričvršćivanje, gletanje i armiranje. Detalji sustava opisani su u tehničkoj uputu koja se tamo nalazi u prilogu."

E L / 5.10.2011 14:42

Na kući imamo fasadu sep 0.4.
Kako se dosta isprala, ali je svuda zdrava,odlučili smo se za farbanje.
Zanima nas koja vrsta farbe bi došla u obzir i dali bi trebalo još s nečime prije farbanja premazati.
Molim da nam Vaši stručnjaci preporuče što bi došlo u obzir.Inače kuća se nalazi na otoku Krku.

ODGOVOR

Fasadnu površinu koja je obrađena SEPom prebojite fasadnom bojom MINERALKOLOR u dva premaza.
Impregnacija vam nije potreba već treba samo dobro oprati fasadnu površinu vodom pod pritiskom.

Đ L / 26.9.2011 8:59

Poštovani!
Na tavanu kuće (40 m2) mi je postavljena cementna glazura na način da je na betonsku deku postavljen stiropor (3 cm), na njega najlon a na najlon glazura. Glazura se prilikom čišćenja praši i djelomično osipa. Na 4 mjesta su na njoj stvorene i rupe promjera do 30 cm. Prema Vašim odgovorima na pitanja rupe ću sanirati Teraneksom debeloslojnim.
1. Kojim Vašim proizvodom da premažem glazuru da se prilikom čišćenja ne praši odnosno da se ne osipa?

Puno Vam hvala na odgovoru!

ODGOVOR

Prilikom izvođenja vaše glazure očito je došlo do greške, jer ako se glazura izvodi pravilno nema osipanja ni odvajanja.
Pretpostavka je da vaša glazura nema potrebnu čvrstoću koja je potrebna, te se praši i trusi. TERANEKSOM DEBELOSLOJNIM ne saniraju se rupe, već je TERANEKS samo nivelirajuća masa za izravnavanje poda.
Rupe možete zakrpati REPARATURNIM MORTOM G. Niti s jednim našim proizvodom ne možete premazati glazuru da se ne osipa, već je potrebno kompletnu glazuru sanirati.

F C / 25.9.2011 18:21

Poštovani,
oko kuće imam betonsku ogradu na kojoj je nabačen špric.Želio bih je presvući sa TERAPLAST G36.Koje vaše materijale mi savjetujete da stavim prije navlačenja teraplasta i na koji način.
Unaprijed hvala

ODGOVOR

TERAPLAST ne preporučamo stavljati na ograde ako podloga nije hidroizolirana i ako nema okapne klupčice.

Pošto ste već stavili špric potrebno je zidove požbukati gotovom žbukom VC 50 do debljine 2 cm .

Nakon sušenja podlogu prvo impregnirati i onda nanijeti TERAPLAST. Upozoravamo vas da TERAPLAST nije trajno rješenja na vašoj betonskoj ogradi.

Z D / 22.9.2011 8:37

"Poštovani, u kući mi je napravljena cementna glazura (ručne izrade) na podu. Još uvijek se suši, ali primjećujem da se svaki dan sve više ""trusi"", tj. sa površine glazure se može pomesti pijesak. Zabrinjava me ta pojava i bojim se da nakon stavljanja laminata u toj prostoriji neću imati puno pijeska i prašine. Glazura na bi trebalo poravnavati, pa me zanima postoji li neki impregnacijski premaz koji bi spriječio tu pojavu?"

ODGOVOR

Ako uskoro namjeravate postaviti laminat, najjeftinije rješenje je premazivanje postojeće glazure UNIVERZALKONCETRAT GRUNDOM.
Grund-impregnaciju razrijedite vodom 2:1 (2 dijela grunda i 1 dio vode). Potrošnja razrijeđenog grunda je 0.35-0,4 lit/m2.

p b / 22.9.2011 5:18

"Postovani,
Trebati cu zbukati kucu u Rovinju, stari grad, blizu mora. Dozvoljena je samo vapnena zbuka,""kak su delali nasi stari"". Sve, ali bas sve okolne fasade novijeg datuma se gule, specijalno prva dva metra od zemlje.
Bez ulazenja u razloge, mene interesira da li postoji aditivi koji se mogu dodati u zbuku protiv morske sole, za koju sumnjam da je jedan od razloga.
Ima oko 100m2 fasade, koji proizvod preporucate?"

ODGOVOR

Samoborka d.d. Samobor proizvodi VAPNENU ŽBUKU G i F za sanacije starih objekata.
Aditivi za desalinizaciju ne postoje. Kada postojeću žbuku skinete, nakon pranja zidove možete tretitati ANTISOLom, sredstvom protiv isoljavanja i nakon sušenja ožbukati zidove VAPNENOM ŽBUKOM.
Ako postoji problem kapilarne vlage potrebno je prvo sanirati vlagu pa tek onda žbukati.
Napomena: prilikom žbukanja koristiti slatku vodu nikako morsku.

M D / 19.9.2011 9:29



Poštovani!

Maloprije sam Vam proslijedio mail sa pitanjima, ali sam zaboravio još jedno, meni bitno pitanje pa šaljem sve ponovo.

U pripremnim sam radovima i htio bi staviti fasadu na kuću. Objekt je prizemlje, kat i potkrovlje na području kod Vodica (Šibenik). Međutim, još nisam odlučio koju fasadu staviti. Predlaže mi se i termo fasada i stiropor fasada. pročitao sam na internetu podosta loših iskustava i za jednu i za drugu. Osobno sam skloniji termo fasadi, ali na mnogim mjestima se spominju problemi vlage i gljivica nakon stavljanja fasade i to na dijelovima gdje su serklaži (okomiti i vertikalni), dok je kod stiropor fasade problem mehanička čvrstoća. Dakle, pitanja su slijedeća:

1. Gdje je greška koda postavljanja termo fasade i kako izbjeći stvaranje gljivica. Da li se može riješiti problem kvalitetnom silikatnom žbukom da vlaga ne bi prodirala iz vani prema unutra?
2. Imam nekoliko primjera da prolazi voda iza stiropor fasade i u kuću, ali i da se slijeva vani u dno objekta. Da li bi bilo bolje na ciglu nabaciti namaz i špric?
3.U slučaju da se odlučim na stiropor fasadu, ima li smisla staviti dva sloja rabic-mrežice i dva sloja građevinskog ljepila u cilju povećanja čvrstoće fasade.
4. Koju debljinu termo žbuke staviti 3 ili 6 cm i koliko čekati sa nanošenjem slijedećeg sloja termo žbuke?


S poštovanjem zahvaljujem
Mario

ODGOVOR

1. Sve AB dijelove prije ugradnje toplinske žbuke potrebno je toplinski izolirati pločama stiropora, pa tek onda ugraditi toplinsku žbuku. Izbor završne žbuke nije uzrok pojave vlage i gljivica.
2. Za ulazak vode kroz stiropor fasadu nije kriv toplinski sustav već izvedba detalja koja nije izvedena prema pravilu.
3. Prilikom ugradnje stiropor fasade glet se armira samo jednom, a ne dva puta, jedino se masa za gletanje stiropor ploča gleta u dvije ruke.
4.Toplinsku žbuku obavezno nanijeti u debljini od 4 cm, a prema potrebni može i 6 cm u dva sloja. Za sušenje je potrebno toliko tjedana koliko je cm debela žbuka (4 cm - 4 tjedna).

D / 14.10.2011 10:51

POtovani, molim savjet. Unutrašnji zidovi su požbukani strojno sa Samoborkinom
GV žbukom. Zidovi su jako ravni i ne vidim estetski razlog za gletanje.Zanime me da li postoji tehnološki razlog za gletanje prije maljanja ili
mogu maljati direktno na GV žbuku.

ODGOVOR

GV 10 je gotova industrijski pripremljena žbuka i nije predviđeno da se na njoj izvodi naknadno gletanje, već samo ličilački radovi unutarnjim disperzivnim bojama.
Ako je žbuka dobro izvedena i zagletana nema potrebe nakanadno gletati.
Gletanje se izvodi kada je ugrađena cementna žbuka VC 40.

Ako se baš želi izvesti gletanje izvodi se TERANILom u jednom sloju.