Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K / 4.11.2022. 6:45:34

Poštovani, Trenutno provodim žbukanje interijera obiteljske kuće Vašim proizvodima iz linije vapnenih žbuka – nakon što je poprskan vapneni špric, trenutno se nanosi vapnena žbuka 4, dok ćemo završnu obradu obavljati vapnenom žbukom 1. Majstori su veoma zadovoljni ponašanjem materijala, a ja njegovim izgledom, kao što se nadam da ću biti zadovoljan i svojstvima. Pitanje koje mi se u ovoj fazi rada nameće se odnosi na svojstva materijala nakon dovršavanja vezanja u prostorima s povećanom vlažnošću – primjerice kupaonicama, osobito u zoni poda i u prostoru tuša. Mogu li očekivati neke probleme, kao što me određeni „znalci“ plaše, odnosno treba li poduzimati određene mjere predostrožnosti za vapnenu žbuku u kupaonici, kako ne bi kasnije dolazilo do prekomjernog zadržavanja vlage i sl.? S poštovanjem

ODGOVOR

Vapnena žbuka nije uobičajen izbor materijala za vlažne prostore. Vapnenu žbuku u kupaoni možete zaštiti izvedbom hidroizolacijskog premaza HIDROPROTEKT LIQUID ispod keramičke obloge. Na dijelovima gdje neće biti keramika, zidove, stropove obojite LATEKS KOLOROM.

G / 2.11.2022. 19:42:53

Pozdrav...zanima me što staviti na betonske stupove prije zavrsnog sloja fasade?(a da ne budu vukli vlagu), s kim premazati ili kaj staviti? Hvala

ODGOVOR

Betonske stupove prije nanošenja završno-dekorativne žbuke možete obraditi polimer-cementnim mortom UNITERM ili REPARATURNIM MORTOM F. Trajnost takve obrade ovisi o količini vlage u podlozi.

D R / 2.11.2022. 13:51:52

Poštovani, Molim Vas za savjet glede bojanja i zaštite betona. Imam dugački dvorišni betonski zidić (parapet za ogradu) kojeg želim zaštititi sa nekom bojom od propadanja i utjecaja vlage, leda, sunca itd. Nemam financ. mogućnosti za žbukanje tog zida već samo za bojanje. Znači bojao bih i vertikalne strane tog zidića/parapeta i gornju horizontalnu stranu (znam da bi idealno bilo na gornju stranu staviti kamene ploče ali …  Molim Vas za savjet koju boju koristiti za to bojanje betonskog zidića ? Akrilnu, silikatnu, silikonsku, ili neku „običnu“ boju za beton akrilnu vodenu/ili na bazi otapala ? Glavni cilj mi je zaštita zidića od vremenskih utjecaja i što veća postojanost i dugotrajnost boje (da se ne ljušti brzo). Hvala

ODGOVOR

Za bojanje betonskog zida preporučamo boju za beton AKROTON. Podlogu prije bojanja treba dobro otprašiti, oprati i ostaviti da se osuši. Postojanost boje ovisi o vlazi u podlozi kao i o zadržavanju vode na horizontalnim dijelovima zida s obzirom da gospodin ne namjerava osim bojanja raditi nikakve druge radnje (npr.postavljanje klupčica).

r r / 1.11.2022. 16:31:56

poštovani, kako zaštititi betonsku ploču i zid od betonskih blokova na njoj izgrađen, od kiše koja ih natopi i probije na drugu stranu zida.

ODGOVOR

U Vašem upitu nema dovoljno informacija za konkretan odgovor, ali, načelno zidove možete zaštititi žbukom , a betonsku ploču zaštitite izvedbom hidroizolacije. Kako bi Vam mogli preporučiti konkretne proizvode obratite se tehnološkoj službi na brojeve telefona 01/ 33 22 709 i 01/ 33 22 808.

D N / 27.10.2022. 22:06:21

Mort za fugiranje starog kamena. Imate li u bež boji/nijansa

ODGOVOR

Mort za fugiranje kamena dostupan je u tonovima iz Samoborkine ton karte COLOR LINE s oznakom M.

B R / 24.10.2022. 14:14:58

U stanu na unutarnje zidove davno nanesen SEP, pa me zanima da li postoji neki način da se to zagladi osim struganja zida što bi opet napravilo dodatna oštećenja. To jest, da li imate u ponudi nešto čime bi se SEP mogao zagladiti, i onda prebojati?

ODGOVOR

Ukoliko je SEP u dobrom stanju, a to znači da je čvrst, potrebno ga je dobro otprašiti i impregnirati PREMIUM GRUNDOM. Tako pripremljenu podlogu zagladite FINOM ŽBUKOM EKSTRA ili TERATERMO GLETOM ili izravnavajućom glet masom TERANIL. Izravnavanje TERANILOM bi išlo u cca. 3 ruke. Nakon izravnavanje nekom od preporučenih žbuka, odnosno glet masa zidove obojite nekom od unutarnjih boja (npr.TERAPOL, TERAPOL PROFI, TERAPOL FRESH…)

T M / 23.10.2022. 21:10:17

Poštovani, uradio sam toplinsku izolaciju (fasadu) kuće sa stirporom. Međutim, nakon nanošenja završne boje, boja je neujednačena, odnosno vidljivi su prelazi između ploča stirpora - svijetlije linije u odnosu na ostatak fasade. Nisam siguran koji je razlog, ali očigledno je nepažnja izvođača radova. Zanima me da li postoji način da ujednačim boju, nanošenjem još jednog sloja boje ili na drugi način? Hvala.

ODGOVOR

U Vašem upitu niste dali dovoljno informacija kako bi mogli dati prijedlog mogućeg rješenja. Nije jasno da li su fasadne plohe obrađene završno dekorativnom žbukom, da li se prijelazi vide stalno ili samo određeni period u danu? Ukoliko imate fotografije stanja molim da ih proslijedite mailom na samoborka@samoborka.hr i da nam se obratite telefonski na brojeve telefona 01/ 33 22 709 i 01/ 33 22 808. Naknadna poruka korisnika: Nanesena je i završna dekorativna žbuka, i nakon dan-dva počela se primjećivati ova svjetlija nijansa. Manje ili više je vidljivo tokom cijelog dana, ali je posebno vidljivo po izraženom osvjetljenju, odnosno po jakom suncu. Po suncu se mogu primijetiti i neke neravnine na fasadi, odnosno zidu kuće. Moja pretpostavka je da izvođači radova nisu dobro poravnali stirpopor i/li ujednačeno nanijeli ljepilo.

N S / 21.10.2022. 14:23:00

Postovani, Radi se o prizemnici s tavanom. Nakon ciscenja i plana preuredjenja tavana u stancic, naisli smo na pukotinu u deki, koja ide sirinom cijele deke od zida do zida, iznad jedne prostorije. Sirina je cca 3.5m, a pukotina je cca 1-2mm. Obzirom da je to nastalo nakon potresa (pretpostavka), kako bismo sami mogli sanirati problem te koju smjesu/materijal koristiti? Molio bi odgovor na email. Hvala, Nikola

ODGOVOR

S obzirom da se vjerojatno radi o konstruktivnoj pukotini, a u Vašem upitu nema dovoljno detalja, molimo da nam se telefonski obratite na brojeve telefona 01/ 33 22 709 ili 01/ 33 22 808

I V / 21.10.2022. 11:42:45

Obložen vanjski zid sa biber crijepom i premazan emulzijom. Nakon par dana crijep je dobio bijele fleke koje se ne daju skinuti jer su, kao, ispod tog sjajnog sloja.. Zašto se to desilo i kako to ukloniti?

ODGOVOR

Ne znamo čime ste premazali crijep tj. naziv proizvoda. Najbolje je da se s više informacija upitom javite proizvođaču emulzije.

D S / 19.10.2022. 9:42:40

Poštovani, trebam masu za hidroizolaciju za nanošenje na AB ploču kao podlogu ispod zidova. Masa bi se trebala nanjeti na 2-3 dana stari beton! Primjena otok Ugljan, nabava materijala Zadar. Molim Vaš savjet i preporuku čim hitnije je moguće.

ODGOVOR

Hidroizolaciju AB ploče ispod zidova možete izvesti polimer-cementnim premazom BETONPROTEKT MONOELASTIK, ali bilo bi dobro da pričekate da beton bude star barem 7 dana. Za informacije oko nabave BETONPROTEKTA MONOELASTIK molimo da se obratite Samoborkinom prodajnom predstavniku za zadarsko područje na broj telefona 091/ 33 22 919 (Ivan) .