Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Z v / 18.12.2011 21:20

Postavio sam smeđe fuge na keramičke podne pločice.Nakon sušenja fuge su pobjelile.Kako rješiti problem.

ODGOVOR

Fuge mogu pobijeliti ako se prilikom fugiranja tj.završnog čišćenja provodilo mokrom spužvom tj.s previše vode, te je tom prilikom došlo do ispiranja pigmenta u masi pa je nakon sušenja vidljiva neujednačenost fuga tj. flekavost.
Fuge morate očistiti u dubinu 3 mm te ih ponovno fugirati istom masom koju ste koristili uz pravilno fugiranje.

TERAFIL nanositi gumenom lopaticom ili gumenim gleterom te koso utisnuti u fuge (približno pod kutom od 45° na smjer fuge) pazeći da ne ostanu praznine ili izbočenja. Višak mase ukloniti gumenom lopaticom dijagonalnim prelaskom preko fuga dok je masa još svježa. Kada masa na oblozi izgubi plastičnost (nakon cca. 10 minuta) površinu pločica očistiti tvrdom, vlažnom spužvom, a zatim ispolirati suhom krpom. Ne upotrebljavati za zapunjavanje dilatacijskih fuga na zidovima i podovima.

d i / 16.12.2011 13:20

zidove u kući sam pregletao teranilom extra ali sada to puca u obliku paukove mreže.što raditi,kako sanirati te pukotine?

ODGOVOR

Razlozi pucanja pregletane površine mogu biti višestruki: loše izvedena žbuka, nejednoliko naneseni sloj gleta, sušenje gleta, zaostala vlaga, prenaglo sušenje, impregniranje i sl.
Pukotine koje su nastale na gletu sigurno ih ima i na žbuci. Površinu možete sanirati tako da se glet skine što više tj.“.prešmirgla“., te uz impregnaciju površine UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om nanijeti novi sloj gleta s armiranjem staklenom mrežicom za unutarnje radove u sloju gleta. Nakon sušenja površinu prebojiti unutarnjim disperzivnim bojama kao TERAPOL ili POLAKRIL.

D D / 15.12.2011 8:17

Prije mjesec dana kod susjeda su radili fasadu. Prvo su skinuli staru hirofu i zbuk sve do golog zida, te nakon toga se nanosila nova zbuka, zatim je ta ista zbuka ostavljenja da se osusi 2 tjedna te je nakon toga nanesena hirofa u 3 sloja. Prvi i drugi sloj su naneseni pr i dan te treci sloj drugi dan. Problem je nastao kod susenja fasade, te su se pojavili flekovi po fasadi, tj. Hirofa je na jednom mjestu osusila te na nekom. Ine i tako je nastala hrpa flekova. Fasada je radjena na temperaturi iznad 5 stupnjeva i bilo je vrlo malo magle. Dali ce se ta zarobljenja vlaga ikada osusiti i dali ce hirofa dobiti svoj pravi ton, te akon nece sto je susjedu ciniti da se to popravi. Hvala!

ODGOVOR

Za izvedbu fasadne površine nije primjereno da se izvodi u kasnim jesenskim danima kada je temperatura zraka niža tj još uvijek je primjerena za izvođenje, ali je u zraku prisutan visok postotak vlage.
Prisutna vlaga u zraku uzrokuje probleme prilikom izvođenja radova pogotovo kod mineralne žbuke tj. pojavu flekova i kasnije nejednolikosti površine.
Žbuka se treba sušiti najmanje 21 dan prije završne obrade HIROFom. Sva zaostala vlaga koja se nalazila na površini žbuke prilikom izvedbe prenijela se na HIROFu tako da ona sada izgleda šareno tj.flekavo.
Zaostala vlaga će se s vremenom povući tj.osušiti, ali će površina i dalje biti nejednolika, te je potrebno površinu u primjerenim uvjetima prebojati fasadnom bojom MINERALKOLOR bijelom ili u boji prema izboru iz naše ton karte u jednom ili dva premaza. Prilikom premazivanja objekat je potrebno zaštiti skelskim platnom.

j / 13.12.2011 14:20

na balkonu imam protuklizne pločice bez glazure. naknadno samo radili silikatnu žbuku, te je po coklu pločica ostalo žbuke koju ničim ne mogu ukloniti. mesinganom četkom treba jako dugo trljati, oštećuje pločice, a i dalje ju ne mogu ukloniti do kraja. postoji li neko otapalo kojim bi mogao pokušati?

ODGOVOR

Koliko je nama poznato, sredstvo na bazi otapala moglo bi oštetiti površinu pločice i uzrokovati fleke koje kasnije nećete ničim moći ukloniti.
Možda da provjerite u većim trgovačkim centrima koji imaju velik izbor sredstava za čišćenje da li imaju nešto adekvatno.
Inače, nakon izvođenja radova potrebno je odmah očistiti pločice jer silikatna žbuka u svom sastavu ima vodenog stakla koje se jako teško čisti kada se veže za površinu.
U našim uputama, stoji slijedeća napomena: „.Prije početka radova dobro zaštititi stolariju, staklo i metal i podove.“.

m o / 4.12.2011 17:00

"Peterokatnica 60 god stara , mijenja se fasada (prva iz 1952). Da li postoji propis koji regulira kad se MORA staviti ŠERANA fasada ? Koliko je % šerana fasada skuplja od ""danas uobičajene"" silikatne: zanima me samo informativni postotak (10-20-30%) ako su ostali parametri isti.
Hvala "

ODGOVOR

Ako se vaš objekat nalazi unutar zone zaštite, uređenja i dogradnje u povijesnoj graditeljskoj cjelini, potrebno je poštivati propise tj. dopuštenja koje vam izdaje gradski zavod za očuvanje spomenika kulture.
Ako objekat nije u zoni zaštite može se sanirati prema vašem zahtjevu ili prema važećim propisima o toplinskoj zaštiti zgrada.

Cijena šerane fasade u odnosu na današnje sustave je cca 30% skuplja zbog izvedbe.

a / 7.12.2011 10:29

zanima me gdje na stranici mogu naci paletu boja za fugiranje i da li se ista moze kupiti u splitu. hvala

ODGOVOR

"Ton kartu Terafila možete pogledati na našoj web stranici dokumenata .
U Splitu, mase za fugiranje TERAFIL možete kupiti u slijedećim trgovina: Pevec, Brodomerkur, Kova promet."

h / 30.11.2011 15:28

Zanima me kolika treba biti vodoupojnost vodonepropusnih cementnih mortova w 24

Hvala!!!

ODGOVOR

Svojstvo vodonepropusnosti se kod mortova izražava samo ako se oni koriste u vanjskim građevnim elemenata i direktno su izloženi utjecaju atmosferilija.
Samoborka u paleti svojih proizvoda ima jedino MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE M 10 s takvim svojstvima i kod njega je vrijednost vodoupojnosti < 0,2 kg/(m2min0,5).
Vrijednost w 24 se izražava samo za sanacijske žbuke tako da niti jedan mort nema izraženu tu vrijednost.

Ako želite konkretniji odgovori molimo navedite na koji točno proizvod iz naše palete se vaš upit odnosi.

M N / 30.11.2011 11:18

Poštovani molim Vas savjet, radim vanjsku termo žbuku na kući na podrčju otoka Pašmana, srednja Dalmacija, koju od vaših fasada preporučujete za to područje:akrilatna, silikatna ili silikonska žbuka

ODGOVOR

Toplinsku žbuku pregletajte TERATERMO GLETom i nanesite AKRILATNU ŽBUKU u teksturi, boji i granulaciji prema izboru iz naše ton karte.

P Š / 29.11.2011 20:15

Pozdrav
u staroj kući preuređujem zidove, odnosno sa jednog zida skinuo sam staru žbuku i želio bih ostaviti taj zid kakav je, jer rađen u kamanu po starinski. ali ne bih želio ga fugirati nego ostaviti kakav je stvarno. Naime zanima me da li postoji neka impregnacija za taj kamen i staru žbuku da mi se ne bi desilo da mi stare fuge počinju nakon nekog vremen odpadati.
Srdačan pozdrav i hvala

ODGOVOR

Nakon skidanja žbuke kamen dobro oprati vodom pod pritiskom i očistit sve slabo držeće dijelove žbuka na fugama.
Ako se fuge ne očiste od stare žbuke bez obzira na silikoniziranje žbuka će se s vremenom ljuštiti. Ne postoji impregnacija koja će učvrstiti trošnu žbuku.
Nakon sušenja kamen impregnirati silikonskom emulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT do zasićenja.

D M / 28.11.2011 11:41

Poštovani,
imam 2 pitanja.

oko kuće imam postavljene tlakavce koje su radnici zaprljali fasadnim i keramičarskim vezivima.

1. Zanima me koji je najbolji na čin odstranjivanja tih mrlja?

2. U podrumu imam završen etrih tj. fini beton koji se intezivno praši. Zanima me čim bi trebalo premazat taj estrih da se prestane oprašivat (fina bijela prašina)?

Hvala

ODGOVOR

1. Za mrlje preostale nakon izvođenja keramičarskih radova ne postoji neko sredstvo za čišćenje već ih je potrebno pažljivo, da se ne ošteti površina opločnika, ukloniti žičanim četkama.
2. Ako se estrih ljušti najvjerojatnije mu je upitna čvrstoća, te je potrebno sve slabo držeće dijelove očistiti i provjeriti čvrstoću.
Ako je čvrstoća estriha u redu, treba ga pregletati REPARATURNIM MORT-om u debljini 3-4 mm ili nanijeti samonivelirajuću masu TERANEKS u debljini od 0-5 mm.
Nakon nanošenja mase podloga se može prebojiti bojom za beton AKROTON u boji prema izboru iz naše ton karte.