Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T / 8.2.2012 12:54

Kuća je građena 70. god. od betonskih blokova, na njoj se nalazi sherana fasada no u kući strašno izbija vlaga!Što učiniti? Dali staviti toplinsku izolaciju unutra ili stiropor fasadu van, a da su pritom najmanji gubici toplinske energije, naravno uz kvalitetnu stolariju?

ODGOVOR

Objekt vam je izgrađen od najlošije vrste blokova, te oni sami na sebe privlače vlagu.
Šerana fasada je kvalitetna i trajna, ali za današnje uvjete promjena temperatura i klime betonski blok uopće ne zadovoljava. Preporučamo vam da s vanjske strane ugradite toplinski sustav s pločama stiropora ili kamene vune, ali minimalne debljine 10 ili 12 cm da bi dobili barem dobar toplinski koeficijent. Završnu obradu predlažemo vam SEP-Z 200 + MINERALKOLOR ili silikat ili silikon.

Što se tiče stolarije ugradite kvalitetnu drvenu stolariju koja je s vanjske strane presvučena aluminijem ili plastikom.
S unutarnje strane predlažemo vam da ugradite Knauf ploče s ispunom od staklene vune u debljini od 5 cm.

m č / 6.2.2012 10:31

Želio bih postojeću sep fasadu obojati silikatkolorom. Kakav je postupak?

ODGOVOR

Fasadnu površinu treba dobro oprati vodom pod pritiskom te mekim četkama skinuti svu prljavštinu i sušiti 3-4 dana prije željenog bojanja.
Prije nanošenja boje na površine zaražene algama i plijesnima, obavezno provesti sanaciju podloge TERACID-om.
Dan ranije površinu grundirati SILIKATGRUND-om te drugi dan premazati silikatnu boju u dva sloja. Drugi nalič nanijeti na potpuno osušeni prvi.
Loši vremenski uvjeti nepovoljno utječu na kvalitetu radova. SILIKATKOLOR se ne smije nanositi na osunčanim površinama i za vjetrovita vremena, na skelu obavezno postaviti zaslon protiv kiše ili sunca. Nanositi kontinuirano na cijelu površinu.

I K / 4.2.2012 13:59

sa čime premazati zid od pune opeke novosazidan?

ODGOVOR

Ako se radi o fasadnoj opeci, premažite je silikonskom emulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT do zasićenja.
SILIKOSAM razrijedite s vodom u omjeru 1:9 i premažite u jednom ili dva sloja. SILIKOSAM je namijenjen za impregnaciju, hidrofobiranje i učvršćivanje upojnih mineralnih građevinskih materijala kao što su: opeka, beton, kamen, bijela i obojena mineralna fasadna žbuka, plinobeton, crijep i premazi na bazi silikata. Posebno je pogodan za zaštitu od prljavštine (čađa, smog). Brzo prodire u podlogu i postiže hidrofobni efekt. Sprječava transport soli, alkalija i vode iz unutrašnjosti na površinu, otporan je na alkalije i koroziju.
Sastav: koncentrirana silikonska mikroemulzija

D J / 2.2.2012 22:23

Poštovani,
zanimaju me slojevi fasade (termo žbuka) na zidu od pune opeke sa kojeg je odstranjena postojeća fasadna žbuka (stara cca 50g. Dali se opeka mora prati prije nanosa cem.šprica? Rabiciranje?
Hvala unaprijed,

ODGOVOR

Prije izvođenja bilo kakvih radova obavezno je čišćenje i pranje podloge vodom pod pritiskom (miniwash). Ako se sanira postojeća podloga, obavezno je čišćenje i pranje podloge, jer ako se ne izvede pranje postoji mogućnost odvajanja novog sloja od prašnjave i trošne podloge.
Rabiciraju se dijelovi instalaterskih otvora ili spojevi različitih materijala.

A F / 1.2.2012 11:04

Renoviramo stan i htjeli bi na stare pločice staviti laminat, problem je što pločice na jednom dijelu vise, da li postoji kakva nivelir masa ili nešto slično da se to izravna, razlika je samo u jednom djelu i to cca 2cm. Hvala

ODGOVOR

Keramičke pločice potrebno je malo “.naštokati“. tj. skinuti caklinu, podlogu dobro očistiti i impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije izvođenja radova, te ugraditi samonivelirajuću masu TERANEKS UNILEVEL (stari naziv: DEBELOSLOJNI).

D J / 2.2.2012 12:40

Na kući na moru stavljena je Termo-fasada 4cm.Što staviti na vanjski zid iznutra- žbuku ili stiropor sa mrežicom, pa obojati
? radi se o stambenom dijelu ispod krova koji bi se uredio za spavanje.

ODGOVOR

Na unutarnje zidove ugradite unutarnju žbuku GV 10 ili VC 40.
Ne preporučamo vam da ugradite ploče stiropora, jer s vanjske strane imate ugrađenu toplinsku žbuku.

A M / 29.1.2012 14:23

Postovani.stavljao bi knauf ploce na unutarnje zidove od cigle.mene zanima sta prvo, napravit glazuru pa oblozit zidove ili prvo oblaganje zidova pa onda glazuru HVALA

ODGOVOR

Oko postave Knauf ploča najbolje je obratiti se direktno firmi „.KNAUF“. d.o.o.
Naša preporuka je da prije ugradnje Knauf ploča izvedete glazuru.

J š / 28.1.2012 20:18

Molim Vas na koji način treba obraditi špalete kod nanošenja toplinske žbuke na fasadi i to kod strojnog nanošenja. Bojim se pukotina, budući da je kod susjeda došlo do pucanja oko špaleta.

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije nam jasno da li se radi o „.špaletama“. tj. štukaturama oko otvora ili o „.špaletama“. za izravnavanje tj. nanošenje toplinske žbuke na zidove.

Ako se radi o „.špaletama“. oko otvora, teško ćete ih izvesti strojno, one se izvode naknadno nakon nanošenja toplinske žbuke - ručno. Prilikom izvedbe „.špaleta“.potrebno je ugraditi i kutne profile.

Ako se radi o špaletama prije žbukanja izvode se ovisno o ravnini zida po cijeloj visini objekta i u širini cca 15 cm te u minimalnoj debljini od 4 cm.

Ako se bojite pucanja „.špaleta“. oko otvora preporučamo vam da ugradite gotove „.špalete“.prema izboru. Gotove ukrasne „.špalete“. tj. štukature prodajemo u maloprodaji.

B T / 26.1.2012 10:21

Postovani,
Molim savjet za sanaciju fuga na vanjskom mozaiku od kamena.Usljed vode tokom godina doslo je do erozije fuga.Koje sredstv za sanaciju upotrijebiti.
Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

To ovisi o kakvim se fugama radi tj. koliko se postojeće fuge prostiru u dubinu, širinu, s čime su postojeće fuge napravljene, kakva vrsta kamena je ugrađena, radi li se o površinama na podu ili zidu.
Preporučujemo vam da postojeće fuge očistite u dubinu od 2-3 cm, dobro operete vodom pod pritiskom i ostavite da se osuše.
Fugiranje izvedite masom za fugiranje keramike i kamena TERAFIL G, ako se radi o fugama dubine i širine do 20 mm.
Ako se radi o fugama koje su šire i dublje fugirajte ih MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE.
Kamen nakon fugiranja možete dodatno zaštiti silikonskom emulzijom –. SILIKOSAM KONCENTRAT.

v d / 23.1.2012 17:01

Imam prostoriju od oko 10m2 u kojoj je na podu neravan beton , pa bi ga hito izravnati i staviti pločice. Koji materijal i koliko je potrebno sušenje

ODGOVOR

Ako su neravnine 3cm ili više od 3 cm koristite cementnu glazuru CEMENTNI ESTRIH 20.
Ako trebate izravnati postojeću glazuru samo nekoliko mm upotrijebite samonivelirajuću masu TERANEKS od 0-5 mm.
Sušenje oba materijala traje do 28 dana.