Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

R D / 17.11.2022. 21:47:09

Postovani ,interesira me jeli sa moze na betonske stepenice koje su van kuce umjesto plocica stavit kulir(teraplast s) i jeli treba ici u dva sloja i sta staviti na betonske sktepenice prije tog zavrsnog sloja fala lipa

ODGOVOR

Molimo pogledajte već slična pitanja i odgovore na našoj web stranici: https://www.samoborka.hr/hr/pitanja-i-odgovori?q=teraplast

I Š / 16.11.2022. 12:12:44

Poštovani, radim na projektu obnove stare kamene kuće u zaštićenoj zoni. Nakon štemanja unutarnjeg kamenog ziđa, htio bi zid jedne etaže zaštiti ponovnom zapunom fuga i nanošenjem žbuke koja će imati svojstvo učvršćenja i zaštite od eventualne vlage koja može doći iz vanjskih fuga(ne kapilarno jer je etaža na prvom katu). Nakon nanošenja žbuke postavlja se gips tako da mi nisu potrebne završne mase za zaglađivanje. Molim savjet koji od proizvoda da koristim? Hvala!

ODGOVOR

Temeljito očišćene i otprašene sljubnice kamenog ziđa preporučamo zapuniti MORTOM ZA FUGIRANJE KAMENE ili MORTOM ZA ZIDANJE M-10. Nakon očvršćivanja morta u sljubnicama cijeli površinu punoplošno obraditi CEMENTNIM ŠPRICE 4 (alternativno kod strojnog nanošenja CEMENTNI ŠPRIC 2). U cilju sprječavanja eventualnog prodora vlage do unutarnje stjenke vanjskih zidova preporučamo njihovu sanaciju obnovom morta u sljubnicama (MORT ZA FUGIRANJE KAMENA) I dodatno hidrofobiranje cijele površine (sljubnice I kamen) vodom razrijeđenim SILIKOSAM KONCENTRATOM. Detalji primjene svih proizvoda možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici www.samoborka.hr.

M L / 16.11.2022. 9:33:09

Poštovani Na vanjskom ogradnom zidu imam nanesenu žbuku C80, dodatno bi ju zagladio s F-900 finom žbukom, te bi na nju nanio silikonsku dekorativnu žbuku, prije toga bi nanjeo impregnaciju. Dali je to po pravilima struke, odnosno može li bez ljepila i fasadne mrežice? LP

ODGOVOR

Ogradni zid obrađen cementnom žbukom C 80 preporučamo po potrebi zagladiti REPARATRUNIM MORTOM F ili UNITERMOM. Nakon najmanje 10-14 dana tako pripremljenu podlogu impregnirati odgovarajućim MINERALKVARC GRUNOM OBOJENIM I završno obraditi SILIKONSKOM ŽBUKOM Z granulacije I boje po vašem izboru. Napominjemo da trenutni vremenski uvjeti (niska temperature zraka I podloge, visoka vlažnost) nisu pogodni za izvođenje ove vrste radova. Za dodatno potrebne informacije stojimo na raspolaganju.

S Č / 15.11.2022. 9:26:09

Poštovani, U adaptaciji sam drvene kućice čiji se pod u jednoj prostoriji sastoji od drvenih dasaka položenih na grede, na daske je postavljena ljepenka koja nije zavarena a na istu je postavljena lamperija. Kako bih željela maknuti lamperiju i na pod staviti ili pločice ili možda seljački pod odnosno parket, a ne bih rad obzirom na drvenu konstrukciju objekta stavljala ljepenku koja se mora variti, pitam: Može li se polimerbitumenski premaz namazati (četkom) direktno na drvenu podlogu od dasaka i preko njega navući estrih debljine 3 cm na koji bi se dakle, stavile pločice ili seljački pod. Ako je to moguće, ljubazno molim info koji premaz uzeti i koju količinu za 17m2. I dakako, gdje ga nabaviti. Srdačan pozdrav Silva Čikos

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom asortimanu HI u mogućnosti je ponuditi isključivo polimercementne HI premaze koji nisu pogodni za primjenu na drvenim podlogama.

N M / 14.11.2022. 13:45:04

Poštovani, možete li mi iz vašeg asortimana preporučiti suhi estrih odnosno suhi mort sa najmanjom minimalnom debljinom nanošenja?

ODGOVOR

Za izvedbu estriha u mogućnosti smo ponuditi isključivo suhe mortove CEMENTNI ESTRIH 12, CEMENTNi ESTIH 20 I CEMENTNI ESTRIH 30 za izvedbu klasičnog estriha mokrim postupkom. Minimalna debljina kod izvedbe vezanog estriha je 3 cm, dok je kod izvedbe plivajućeg minimalna debljina 4 cm. Suhi estrih uobičajeno podrazumijeva suhi postupak ugradnje, odnosno primjenu gotovih podnih elemenata od gipsvlaknastih, cementno vlaknastih ili drvenih ploča, koje nismo u mogućnosti ponuditi.

D M / 13.11.2022. 9:52:16

Vječito pitanje...dali je boja fasada u boji ili navuc u bijeloj boji pa farbat u boju?

ODGOVOR

Preporučamo nanošenje obojene završno dekorativne žbuke. Kod primjene mineralnih završno dekorativnih žbuka svako preporučamo dodatno ujednačavanje I hidrofobiranje egalizacijskom bojom MINERALKOLOR. Kod odabira tamnijih tonova završne žbuke (faktora refleksije ispod 25)potrebna je primjena bijela završno dekorativne žbuke (kod izvođenja toplinskih sustava I bijelog morta I bojanje specijalnom bojom COOLKOLOROM u željenom tonu.

D K / 10.11.2022. 14:43:12

Pozdrav Dali imate neki proizvod koji je otporan na temperaturu ili neki aditiv koji se stavlja u beton da može podnijeti visoke temperature, trebam za peku . Hvala

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom asortimanu, na žalost nema proizvod za traženu namjenu.

B B / 10.11.2022. 10:38:11

Poštovani, Imam staru kamenu kuću koju planiram urediti (nisam u mogućnosti rušiti zidove), trebam savjet kako izolirati zidove/temelje i izbjeći vlagu. Zidovi su kameni debljine 50cm, s vanjske strane je put niz koji se slijeva voda kada pada kiša, s te strane zid mora ostati kameni. S unutarnje strane istog zida otkopao sam naslage zemlje do temelja koji su premazani vapnom (prije više od cca 200 godina). Moje pitanje je kako hidroizolirati te temelje i zid da ne dođe do pojave kapilarne vlage? Plan je da od starih temelja betonska ploča ide na visinu do cca 30-50.

ODGOVOR

Preporučamo s vanjske strane na spoju ziđa i “puta” (asfalt, beton ili..) obvezno izvesti ”holker” BETONPROTEKTOM MONOELASTIK u cilju sprječavanja direktnog zacurijavanja oborinske vode. Otkopano kameno temeljeno ziđe potrebno je temeljito očistiti, sljubnice između kamena zapuniti MORTOM ZA ZIDANJE M-10, te poravnavanje izvesti cementnom žbukom C 80 kao pripremu podloge za izvedbu vertikalne HI BETONPROTEKOM MONOELASTIK. Istu je potrebni izvesti najmanje 30 - tak cm iznad visine vanjskog terena. Zbog nedostatne vertikalne I horizontalne HI kapilarnu vlagu nije moguće u potpunosti eliminirati! Za dodatno potrebne informacije stojimo na raspolaganju.

A P / 9.11.2022. 11:50:06

Pozdrav Imam vanjske betonske zidove na terasi na kojima su do betona skinute stare glet mase i boje. Zidove sam premazao MINERALKVARC GRUNDOM i pogletao u dva sloja TERANILOM EKSTRA. Pitanje je što dalje preporučujete nanijeti kao impregnaciju, ako je potrebna, prije bojanja zidova i koju liniju boje preporučujete? Završna boja bila bi bijela, volio bi da ne bude sjajna, već običnog izgleda kao da je unutarnja boja.

ODGOVOR

Vanjske površine koje ste obradili Teranilom ekstra preporučamo obojiti fasadnom bojom TERATON V uz predhodnu impregnaciju podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. Napominjem da je TERATON V fasadna mat boja.

D B / 7.11.2022. 14:11:26

Poštovani, planiram vašim betonskim opločnicima urediti dvorište. Na jednom dijelu prilaza prilična je kosina, trenutno je betonska podloga na tom mjestu. Preporučate li ugradnju opločnika i koji bi bio tehnički najbolji način?

ODGOVOR

Betonskim opločnicima mogu se oblagati i površine u padu, ali je u tom slučaju potrebno na početku kosine napraviti armirano-betonski prag koji će biti uporište za početak slaganja opločnika na kosinu. Opločnike na betonsku podlogu preporučamo slagati na sloj agregata granulacije 2-4 mm (ili 4-8 mm) u debljini od minimalno 3 cm, te nakon polaganja fugirati KVARCNIM PIJESKOM.