Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

a r / 4.11.2012. 20:41:43

Poštovani, moj problem je sledeći, na objekat je pre tri godine stavljena bjela hirofa fasada koja se u međuvremenu isprljala ( ljudski faktor ) zanima me da li bi sada mogao istu prebojiti običnim jupolom ili nekom fasadnom bojom ili nešto treće što vi savjetujete.

ODGOVOR

Fasadnu površinu obojite fasadnom bojom MINERALKOLOR u dva sloja.
Impregnacija nije potrebna već je fasadnu površinu potrebno oprati vodom pod pritiskom i ostaviti 2-3 dana da se osuši. Na osušenu HIROFU nanositi boju valjkom ili četkom u dva sloja.

Ž / 3.11.2012. 19:00:40

Poštovani, živim u Krku. Slijedeće godine namjeravam napraviti fasadu na kući. Najvažnijie što želim ostvariti jesu što bolja toplinska i hidroizolacija. Pročitao sam na jednom portalu da ni svaka boja nije jedako dobra ni postojana ( s obzirom na izolaciju, ne estetiku). Molim Vas za savjet i uputu:koja je vrsta fasade najbolji izbor? Dozvolite da Vas podsjetim da ovdje pušu jaki vjetrovikoji donose sol i, u jesen i proljeće, pada puno kiše. Zahvaljujem na odgovoru. Željko Pokas.

ODGOVOR

Predlažemo ugraditi toplinski sustav s pločama stiropora (TERMOZOL) ili kamene vune (TERMOVOL ) minimalne debljine toiplinske izolacije d= 6 ili 8 cm, a završno obraditi akrilatnom žbukom TERAKRIL u boji prema izboru iz naše ton karte.
Preporučamo vam da prilikom odabira boja birate svijetle pastelne nijanse. Akrilatna žbuka je visoko vodoodbojna, te je primjenjiva u morskom okruženju (vjetar, sol, kiša i sl.).

R K / 3.11.2012. 17:16:03

Dali se TERAPLAST može koristiti za izravnavanje poda odnosno za betonski pod umjesto pločica. Ako ne dali imate neki takav proizvod. I gdje se može kupiti
TERAPLAST u Varaždinu ili Zadru.


U naprijed hvala

Roman

ODGOVOR

TERAPLAST se ne može koristiti za izravnavanje betonskog poda umjesto pločica.
Zamjenu za TERAPLAST koji se može ugraditi na betonsku podlogu nemamo osim izravnavajućih masa TERANEKS za unutarnje radove koje nakon ugradnje možete prebojati bojom za beton AKROTON.
TERAPLAST u Varaždinu možete kupiti u trgovinama: VELEKEM, KERAMETAL, FALCON TRADE, PEVEC; u Zadru možete kupiti u : VELEKEM, PEVEC .

T S / 2.11.2012. 18:42:54

Poštovani,

živim u staroj zgradi u kojoj su vanjski zidovi izvedeni od gipsanih ploča, sloja staklene vune te limenih ploča kao završnog sloja. Planiramo renovaciju zgrade te nas zanima koju vrstu fasade nam predlažete u svrhu postizanja optimalne toplinske i zvučne izolacije. Napominjem da bismo rado u potpunosti uklonili limeni završni sloj ukoliko je to moguće. Konstrukcija zgrade je od betonskih blokova. Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Predlažemo vam postojeće slojeve skinuti do betonske podloge i na čistu podlogu ugraditi toplinski sustav ili s pločama stiropora (TERMOZOL) ili kamene vune (TERMOVOL), u minimalnoj debljini 12 cm i završno obraditi silikatnom ili akrilatnom žbukom prema izboru.
Svakako je potrebno prije same izvedbe sanacije napraviti energetski pregled zgrade i proračunati kojom debljinom toplinske zaštite je najbolje sanirati zgradu.
Pošto je fasadna površina izvedena s limom potrebno je i utvrditi u kakvom stanju su postojeći slojevi koji su sada na fasadi, u kakvom stanju je vuna i gips ploče, ima li zacurijevanja i sl.

K R / 29.10.2012. 12:02:22

Postivani zanimalo bi me mogucnost nanosenja hirofe na stiropor fasadu koja je upravo zagletana dva puta I ceka zavrsni sloj. Kuca je 10km od mora. Hirofa mi je zanimljiva zbog tog sto izgleda rustikalno. ILi neka vasa preporuka. Hvala

ODGOVOR

Na toplinski sustava nije moguće nanijeti HIROFU, već se može nanijeti SILIKATNA, AKRILATNA ILI SILIKONSKA žbuka špricane teksture.
Špricana tekstura nanosi se u dva sloja fasaderskim pištoljem s kompresorom tlaka najmanje 2 bara, ravnomjerno pokrivajući podlogu.
Drugi sloj nanositi na osušeni prvi sloj nakon najmanje 12 h.
Nanositi kontinuirano mokro do mokrog na cijelu plohu. Podlogu prije nanošenja žbuke impregnirati odgovarajućom impregnacijom dan ranije.

D N / 28.10.2012. 10:29:09

Poštovani,

Imam terasu koja je na nekoliko mjesta napunula, i sada kako je ispod nje podrum , prilikom kišnih dana ili prilikom otapanja snjijega imam prokišnjavanje u podrum , kako bih to mogao sanirati ,te koje izolacije mi preporučate za tu primjenu.

unaprijed hvala

ODGOVOR

Terasu premažite dvokomponentnom elastičnom fleksibilnom hidroizolacijskom masom DUOELASTIK HIDROPROTEKT te nakon izvedbe hidroizolacije zalijepite keramičke pločice ili slično prema želji.
Hidroizolaciju ne smijete ostavljati nezaštićenu bez završne obrade bilo kakvim pokrovom.
Površinu terase prije ugradnje hidroizolacije oprati vodom pod pritiskom i ostaviti da bude mat suha.
Premaz treba nanijeti u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm.

I / 23.10.2012. 6:55:45

Poštovani.
Pripremam se za izgradnju cisterne za vodu koja će imati volumen cca 10m3.Ovim putem Vas molim za savjet sa kojim materijalom da uzidam cisternu dali armirano betonska konstrukcija ili se može uzidati sa betoskim blokom? Sa kojim hidroizolacijskim materijalom da zaštitim cisternu od curenja i naravno da ti materijali nisu štetni.

ODGOVOR

Cisternu za pitku vodu izvedite iz AB konstrukcije te nakon sušenja betona od minimalno 28 dana premažite HIDRO PROTEKT žbukom u dva do tri sloja.
HIDRO PROTEKT žbuka je zdravstveno ispitana, te je namijenjena zaštiti spremnika za vodu i sl.

S B / 22.10.2012. 18:56:00

Nakon tri godine na nekoliko mjesta su mi se pojavile mikropukotine na unutrašnjim zidovima koji su obojani običnim
disperzivnim bojama.Površine zidova su hrapave(nisu glatke ni gletane) pa me zanima da li ima neka boja za unutrašnje zidove u ponudi koja može povezati mikropukotine bez da se one gletavaju.

Hvala.

ODGOVOR

Pošto se radi o mikropukotinama na tržištu postoje boje koje u svom sastavu imaju mikrovlakna sa svrhom premošćivanje tih mikropukotina, no mi trenutno u svom proizvodnom programu nemamo takvu boju.
Preporučamo vam struganje postojeće boje, gletanje površine teranilom u dva sloja i bojanje unutarnjom bojom prema izboru.
Prije saniranja obavezno provjeriti stanje postojeće žbuke i pukotina kao npr. koliko se prostiru pukotine, da li žbuka tzv.“zvoni“, čvrstoću prionjivosti, da li su pukotine samo površinske ili se prostiru u dubinu žbuke i sl.

B Š / 22.10.2012. 12:08:23

stari beton, parapet od ograde, obnovio sam vašim reparaturnim mortom. da li se može sada na njega navući teraplast, s obzirom na ovo vrijeme (danju ok, noću rosa). da li će to utjecati na kvalitetu

ODGOVOR

TERAPLAST ne preporučamo da ugrađivati na ogradne zidove. Pošto ste zidove gletali REPARATURNIM MORTom koji se mora sušiti barem 15 dana, podlogu impregnirajte pa navucite TERAPLAST, ali na horizontalnoj površini obavezno ugradite okapni lim ili klupčicu.
Vrijeme sušenja TERAPLASTA je u sadašnjim vremenskim uvjetima do 5 dana zbog visokog postotka vlage u zraku.
Temperatura barem 3-4 dana ne bi smjela u noćnim satima biti niža od +8°C.

ž / 21.10.2012. 10:27:43

Moram sa sepom bijelim prekriti cca 2m2 žbukane podloge , na fasadi je već stari sep , a ovo je takozvano krpanje .
Hvala na odgovoru

ODGOVOR

Krpanje možete izvesti SEP-om koji je na objektu, potrebno je nakon ugradnje SEP-a cijelu površinu prebojati fasadnom bojom da se razlika što manje vidi.