Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

i b / 3.5.2013. 21:03:46

mozete mi odgovoriti kako da skinem bezbojni lak sa fasadne cigle.hvala unaprijed

ODGOVOR

Na žalost na postavljeno pitanje vam ne možemo odgovoriti jer u svom proizvodnom programu nemamo lakove i ne bavimo se time.
Najbolje je kontaktirati proizvođača laka koji vas može savjetovati o skidanju istog.

I L / 2.5.2013. 10:42:51

Pozdrav iz susednje Slovenije, iz Dobove,
Molim vas za vaše mišljenje, savet.
Upravo smo navukli vašu vasadu, broj boje 3208, pa se sad ne možemo dogovoriti o boji TERAPLASTA, koja bi išla uz odabranu bojo fasade. Več ja nabavljen G35, ali ispada pretaman. Šta bi mi vi predložili?

Lepi pozdrav,
Ivan
041 437 521

ODGOVOR

Prema našoj prosudbi i boji fasadne žbuke odabrani TERAPLAST G 35 odgovara jer je tamno sive boje, iako je zbog svjetlog tona teško prilagoditi boju teraplasta.
U koliko ga želite zamjeniti , koristite TERAPLAST G1 u kombinaciji bijelog i crnog zrna.

v s / 1.5.2013. 18:23:00

Poštovani. da li se mogu šamotne cigle sa unutarnje strane roštilja ( ne dno ) lijepiti sa fleksibilnim ljepilom za pločice. unaprijed se zahvaljujem na odgovoru jer je materijal već stigao.

ODGOVOR

Mi ne preporučamo koristiti ljepilo za keramičke pločice za navedenu svrhu..
Molim , obratite se firmi KODRIĆ SILEX koja ima proizvode za roštilje, kamine, te će vas savjetovati što koristiti za ljepljenje šamotne cigle.

D L / 30.4.2013. 12:41:24

Poštovanje. Prlilikom postavljanja vašeg kulira, zbog velike topline, došlo je do pucanja na tri strane ( 1-2 mm ). Površina je oko 9 m2. Kako da spriječim širenje pukotina i prodor vode. Hvala.

PS.
Korišten je kulir bijelo zrno 2-4 mm i crno zrno 3-6 mm,miješano sa cimentom u omjeru 1-1, na ravnoj plohi prije deset dana.
Temeratura oko 25 stupnjeva, polivano vodom par puta na dan .Pukotine su se pojavile peti dan. Sad je izbrušen i želio bih
sanirati pukotine.

ODGOVOR

Prema opisanom, pucanje kulira se nije smjelo dogoditi jer je temperatura bila pogodna za izvođenje.
Pretpostavka da je došlo do greške prilikom izvođenja kulira na podlogu. Pukotine veličine 1-2 mm sada je teško zapuniti cementnim proizvodom jer će se vidjeti razlika na površini.
Pukotine možete zapuniti trajno elastičnim kitom u boji kojeg možete kupiti u trgovačkim centrima.
Prije zapunjavanja pukotina svakako je potrebno kontaktirati izvođača radova jer kod izvedbe pranog brušenog kulira pukotine se ne smiju pojavljivati, te možda izvođač radova ima smjesu kojom može zapuniti kulir.

A L / 29.4.2013. 20:57:16

Poštovani,
prije 3 godine na staroj kući u Dalmaciji, bojana je vanjska fasada Fasavitom. Sada bi ponovno bojali fasadu, rađeni su neki radovi i obzirom da se kuća nalazi na direktnom udaru vjetra i mora, molim Vas savjet, koju vrstu boje odabrati: silikatnu, silikonsku, akrilnu ili opet fasavit?

ODGOVOR

Fasadnu površinu možete prebojati akrilatnom bojom TERATON V uz obavezno mehaničko skidanje postojeće boje.
Površinu treba dobro oprati vodom pod pritiskom i impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije izvođenja radova.

I M / 28.4.2013. 18:33:33

Želio bih sanirati zid na kojem je oštećena cementno-vapnena žbuka. Otukao sam odlomljene komade žbuke tako da je zid na nekoliko mjesta (po cca 10x20 cm) ogoljen do cigle odnosno do betona. Udubine su ponegdje (na betonskim uglovima) i do 6 cm. Čime mogu sanirati rupe, a čime poslije zagladiti zid? Na izravnanu površinu želio bih nanijeti neki završni hidroizolacijski premaz, izgled nije bitan jer bih sljedeće godine obložio zid kamenom. Molim preporuku. Hvala!

ODGOVOR

na mjestima na kojima ste otukli oštećenu žbuku, nanesite CEMENTNI ŠPRIC 4, kao vezu između zida i podložne žbuke.
Rupe od otučene žbuke možete pokrpati cementno vapnenom podložnom žbukom VC 60, a zid poslije zagladite FINOM ŽBUKOM F-900.

D M / 28.4.2013. 12:29:14

Zanima me dali se bavite izolacijom,,naime trebala bi izolirati 170 m2 visokog potkrovlja odnosno krova pa me zanima cijena

ODGOVOR

Toplinsku izolaciju za izolaciju krova nemamo u svojoj ponudi. Obratite se proizvođačima toplinsko izolacijskih materijala.

D Č / 27.4.2013. 18:11:05

Poštovani,
obraćamo vam se s molbom da nam pomognete savjetom u sanaciji zida naše kuće u Tisnom, otok Murter. U nastavku navodim sljedeće podatke:
1.gradnja kuće je započela 1981 a dovršena je 1984.godine (te je godine, u travnju, napravljena i fasada)
2.udaljena je od mora oko 100 m
3.podrum i prizemlje obloženi su kamenom, unutarnja strana šuplja opeka
4.visoko prizemlje: gruba i fina žbuka fasada s produžnim cementnim malterom 1:2:5 od uz prethodno špricanje površina rijetkim cementnim malterom, fasada je terabone, naravno, vaše proizvodnje – podaci navedeni u točkama 3 i 4 su prepisani iz tehničke dokumentacije.

Problem; prije otprilike 3 godine na unutarnjem zidu jedne od soba – zapadna strana kuće, pojavile su se fleke od vlage, tijekom prošle i ove godina su postale veće. Fleke se nalaze blizu stropa. Na vanjskom zidu, fasadi, na dijelu na kojem se na unutarnjem zidu pojavila vlaga, očita je razlika u boji fasade, vidljive su i sivkaste mrlje pri samom vrhu zida, ispod krova.
u prilogu su fotografije unutarnjeg zida sobe i dijela fasade.
Molimo da nam pomognete kako sanirati nastali problem i ukloniti uzrok vlaženja zida
Za sve dodatne informacije smo na raspolaganju.

Unaprijed zahvaljujemo na pomoći i srdačno vas pozdravljamo.


ODGOVOR

Prema poslanim slikama najvjerojatnije je problem zacurijevanja s krova.
Pukotine koje se nalaze ispod krova i pojava velike zaraze mikroorganizmima ukazuju na problem vlaženja s vanjske strane tj.puknuće crijepa ili AB ploče. Za konkretnu sanaciju potrebno je utvrditi gdje je pukotina i s vanjske strane sanirati pukotinu hidroizolacijskim premazom kao npr. DUOELASTIK BETONPROTEKT , u ukupnoj debljini 3-4mm. Fasadnu površinu oprati vodom pod pritiskom i očetkati mekim četkama.
Sve slabo držeće dijelove žbuke maknuti i ponovno popraviti istom žbukom prema potrebi. Cijelu površinu premazati sredstvom za sanaciju površina unutarnjih zidova,stropova i fasadnih površina zaraženih algama i plijesnima, TERACID.
Ako je zaraza mikroorganizmima velika postupak TERACID-om ponoviti.
Nakon premazivanja površine TERACID-om i sušenja od minimalno 3-4 dana bojanje površine fasadnom bojom TERATON V , u dva sloja prema izboru iz naše ton karte.
Površinu treba po potrebi impregnirati UNVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije izvođenja radova.
Unutarnji prostor sada češće provjetravati da se što više isuši, po potrebi vlažnu žbuku skinuti i ožbukati novim slojem žbuke.

B N / 26.4.2013. 9:38:09

Poštovani, nakon skidanja žbuke na nosivom zidu u starogradnji, odlučili smo ostaviti taj zid u cigli od koje je i građen. Cigla je stara, puna, i dosta porozna pa nas zanima što nam preporučate za: fugiranje, premaze, zaštitu od trusenja i sl.?
Hvala!

ODGOVOR

Za zapunjavanje fuga između cigli možete koristiti MORT ZA ZIDANJE M5 ili MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE.
Za zaštitu cigle upotrijebite FIKSANIR.
FIKSANIR se koristi za restauraciju, učvršćivanje i konzerviranje građevinskih materijala: prirodni kamen, žbuke, opeka, crijep.
FIKSANIR penetrira duboko u podlogu, tvori mineralno vezivo koje je kompatibilno sa građevinskim materijalom, daje mu dugotrajnu otpornost na atmosferilije i zaprljanje, štiti od abrazije, korozije i morske soli.

J G / 23.4.2013. 18:33:40

Nekoliko uložaka iz fert gredica iznad kojih je sloj betona ,radi propuštanja vode je ispalo i sada su na tom mjestu rupe.
Kako ih i čime sanirati,te kako izolirati deku trajno da voda ne curi?

ODGOVOR

Pošto su iz fert gredica ispale monte teško je to s bilo kojim materijalom zapuniti.
Najbolje bi bilo da rupe zapunite gotovom smjesom SUHOG BETONA MB 20.
Ploču hidroizolirajte dvokomponentnom hidroizolacijskom masom DUOELASTIK HIDROPROTEKT.
Ploču očistite i operite vodom pod pritiskom te nanesite hidroizolacijsku masu u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm.