Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D K / 16.5.2013. 18:48:15

Kako ukloniti bijele mrlje koje su se pojavile odmah nakon postavljanja opločnika .Da li je uobičajeno da se pojavljuju te mrlje ili je to greška u obradi ili skladištenju opločnika ?

ODGOVOR

bijele mrlje na opločnicima se javljaju zbog prirodnog procesa u kojem pod utjecajem atmosferilija dolazi do razgradnje vapnenca.
Isparavanjem vode iz nastale otopine vapnenac privremeno ostaje na površini, no nakon nekog vremena isprati će ga kiša i bijele mrlje će potpuno nestati.

I M / 16.5.2013. 12:49:18

Poštovani,
želio bih na betonski pod u dvorištu navuči tanki završni sloj otporan na smrzavanje. Što mi možete preporučiti i kao se rukuje istim.
Unaprijed hvala.
Lijep pozdrav

ODGOVOR

Betonsku ploču možete pregletati REPARATURNIM MORT-om F u debljini 3-4 mm.
Podlogu prije gletanja treba dobro oprati vodom pod pritiskom i suhu impregnirati neposredno prije gletanja UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om.
Tehničke upute tj.primjena tog i ostalih naših proizvoda dostupna je na našoj internet stranici http://www.samoborka.hr/zidne-izravnavajuce-mase .

i i / 14.5.2013. 13:20:52

Poštovani,
Imam par pitanja?
1.Kako pogletati zid na kojem se spaja stara i nova produžena žbuka(po sredini zida)?Zid ima dosta mikopukotina, ali je žbuka čvrsta,stabilna i zid je ravan.(Zid je impregniran s UNIVER.GRAUNDOM).
Dal se cjeli zid može kubicirati(pomoću plastične mrežice za armiranje) u prvom sloju gletanja s TERANILOM ili postoji neki drugi proizod za armiranje.

2.Čime gletati stari strop koji ima stabilnu gletanu i obojanu podlogu, ali ima pokrpane strujne kanle i pukotine(1-2 mm) zbog loše statike objekta.(dali je je mogće gletanuje bez prethodnog struganja stare boje i glet mase)??

ODGOVOR

Stare i novu žbuku možete pregletati glet masom TERANIL. TERANIL treba nanositi metalnim gleterom u maksimalnoj debljini do 5 mm i fino zagladiti ili obraditi u reljefnoj teksturi (valjkom, lopaticom i sl.). Za izravnavanje većih neravnina TERANIL nanositi u nekoliko slojeva i to uvijek na prethodno očvrsli i osušeni sloj.
U svježi sloj utisnuti staklenu mrežicu SM 70 IN s preklopima na svim spojevima. Drugi sloj TERANIL-a u debljini 1,5-2,0 mm nanijeti na očvrsli prvi sloj. Podlogu treba impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om razrijeđenim vodomu omjeru 1:2 (1 dio UKG : 2 dijela vode) neposredno prije nanošenja TERANIL-a. Staklena mrežica može se nanijeti po cijeloj površini zida ili samo na spoju, zbog pukotina bolje bi bilo da se staklena mrežica ugradi po cijeloj površini zida

Završna obrada:
- unutarnji premazi: TERAPOL, TERAPOL FRESH, POLAKRIL , nakon 10-14 dana
Na stropu je potrebno obavezno skidanje svih slojeva boje i gleta prije novog gletanja, a poželjno bi bilo da se spojevi također rabiciraju staklenom mrežicom.
Prije gletanja pukotine možete zapuniti našim proizvodom GIPSOGLET ili cijeli strop možete pregletati istim. Očišćenu podlogu impregnirati MKG grundom dan ranije.

S S / 14.5.2013. 12:57:13

poštovanje, zanima me kolko treba ljepila za 200 m. kvadratnih stiropol fasade, unaprijed hvala

ODGOVOR

Za ljepljenje 200m2 EPS ploča potrebno je 1000 kg ljepila, te 1400 kg SAMOTERM F za dva sloja gletanja.

d v / 13.5.2013. 21:28:22

Poštovani prošle godine adaptirali smo staru kamenu kuću na Cresu nema temelja, zidovi su debeli 50 cm koji su građeni prje 200ogodina nekom vrstom zemlje crvenice. Napravili smo fasadu (žbuka a na žbuku se nanosila ježom fasada bjeli cemnt ,vapno i pjesak) a dio fugirali kamen, međutim imamo problem probijanja vlage.

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije nam jasno gdje vam probija vlaga - kroz fasadni sloj ili kroz fugirani kamen.
Kako bismo vam precizno mogli odgovoriti na vaš upit, molimo opišete nam gdje se pojavljuje vlaga ili još bolje ako ste u mogućnosti proslijedite nam nekoliko slika mjesta gdje se pojavljuje vlaga.

f / 13.5.2013. 19:02:17

Postovani,
na betonskom oplocniku ostaju tragovi automobilskih guma, zanima nas kako ocistiti i dalje zastititi oplocnik od navedenog
Srdacan pozdrav

ODGOVOR

Opločnik oprati vodom pod pritiskom i kada se osuši premazati sredstvom BETON IMPREGNATOR.
BETON IMPREGNATOR je sredstvo za impregnaciju i hidrofobiranje svih vrsta betona, prirodnog kamena (granit, mramor), opeke,porobetona, vlaknocementnih ploča te mineralnih žbuka i boja. Brzo se upija u podlogu i
postiže vodoodbojni efekt, smanjuje mogućnost zaprljanja. Spriječava transport vodotopivih soli iz betonske podloge na površinu.

a k / 11.5.2013. 20:05:25

Štovani, imam problen sa suterenskim zidovima koji su sa 3 strane u cijelosti isspod razine zemlje.Zidovi su izrađeni od običnog građevnog bloka a unutrašnjost nije omalterisana.Kakova je vanjska zlacoja jer je objekat kupljen tako da nisam upoznat sa detaljima.Za kišnih dana kroz fugne između blokova voda doslovno curi u objekat a na jednom mjestu sam uočio da voda ulazi na spoju betonskog poda i zida i to ispod sloja hidroizolacije.Molim vas da mi odgovorite na koji način bi trajno mogao riješiti ovaj problem a da ori tome nemoram napraviti opkop oko objekta radi postavljanja hidro izolacije i drenažnog sustava.Hvala.

ODGOVOR

Bez izvedenog otkopa te hidroizolacije i drenaže s vanjske strane objekta, sanaciju vlage neće biti moguće riješiti, jer će vam se prilikom svake kiše pojavljivati vlaga u prostoru.
S unutarnje strane možete napraviti sanaciju ali vas moramo upozoriti da rezultati neće biti zadovoljavajući. Na mjestima gdje curi voda, zapunite otvor brzoveznom hidroizolacijskom žbukom HIDRO STOP.
Nakon zatvaranja prodora vode HIDRO STOP-om cijeli prostor možete premazati hidroizolacijskom žbukom HIDRO PROTEKT u dva sloja, po potrebi treći sloj nanijeti gleterom.
Nakon sanacije HIDRO žbukom prostor treba ožbukati VC 40 žbukom u maksimalnoj debljini 2cm.

A / 8.5.2013. 10:51:02

Poštovani kupili smo tankoslojnu završnu žbuku 1,5mm TERAKRIL Z B (bijela baza) AKRILNU. Planiramo da nam fasada bude bijele boje. Dali je dovoljni Terakril Z B nanjeti kao završni sloj?

ODGOVOR

Trgovac vam nije smio prodati TERAKRIL Z B (BAZA BIJELA) .
Naime spomenuti TERAKRIL se koristi kao baza za kompjutersko miješanje fasadne žbuke u boji, na stroju za kompjutersko miješanje. Kupljenu žbuku trebate vratiti trgovcu i on vam rteba prodati TERAKRIL Z 3000 (BIJELU ŽBUKU).
TERAKRIL Z B ne možete nanijeti na fasadnu površinu kao završni sloj.

A K / 5.5.2013. 9:37:52

Poštovani,

Imam novu fasadu (stara oko 2 tjedna), boja nešto kao bež, nažalost zbog jakog vjetra prevrnula se plastična čaša u kojem je bio JABUKOV OCAT, ostale su mrlje koje se vide iz jednog kuta odnosno vidi se ali ne previše.

Zanima me da li pomoglo ispiranje vodom ili jača kiša.

Unaprijed hvala na odgovoru,
Anita

ODGOVOR

Ako zZaprljanje na fasadnoj površini nije od fasadnih ili drugih boja tada se može oprati vodom pod pritiskom i blagim deterđentom koji nije na bazi otapala ili klora.
Ukoliko se mrlje ni pranjem vodom i blagim deterđentima ne mogu eliminirati, potrebno je cijelu površinu prebojati fasadnom bojom u tonu fasade.

V L / 4.5.2013. 19:16:07

Imam kuću sa još uvijek dobrom šeranom fasadaom starom 40-tak godina. Jedino je dosta je prljava i prašnata.
Pitanje: molim preporuku kako je osvježiti. Da li je oprati mini washom? Koje premaze preporučate (impregnacija i boja) i u koliko slojeva?
Hvala i pozdrav,
Vilim

ODGOVOR

Svakako površinu dobro oprati vodom pod pritiskom (miniwash) i očetkati mekim četkama da se skine prljavština.
Ako je podloga zaražena mikroorganizmima površinu prije bojanja premazati fungicidnim sredstvom TERACID.
Nakon tretiranja TERACID-om , fasadnu površinu treba prebojati fasadnom bojom MINERALKOLOR u tonu prema izboru iz naše ton karte.
Impregnacija prije bojanja MINERALKOLOR-om nije potrebna. Boju premazati u dva sloja.