Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M Đ / 26.6.2013. 9:51:12

Poštovani,
koji bi bio najbolji način unutarnje izolacije zida koji se naslanja na stubište zgrade, a da se ne pojave vlaga i gljivice nakon nekog vremena.
hvala

ODGOVOR

Najbolja izolacija zida bila bi s vanjske strane ugradnjom toplinskog sustava s pločama stiropora ili kamene vune.
S unutarnje strane ako je prostor vlažan i ima gljivice potrebno je prostor češće provjetravati ili u zimskom periodu zagrijavati da se što više smanji razlika u temperaturama vanjskog ili unutarnjeg prostora.
Ako je s unutarnje strane prisutna zaraza mikroorganizmima potrebno je skinuti glet i boju i zid te nakon pranja vodom tretirati fungicidnim sredstvom TERACID da se što više spore mikroorganizma eliminriaju.
Nakon tratiranja TERACID-om pregletati površinu glet masom i obojati bojom koja u svom sastavu ima fungicidni dodatak.
Toplinska izolacija s unutarnje strane također se može izvesti ugradnjom toplinskog sustava samo prije ugradnje sustava potrebno je eliminirati gljivice fungicidnim sredstvom.

T Š / 25.6.2013. 15:02:03

Poštovanje.Imam garažu sa betonskom dekom koja na nekoliko mjesta ima pukotine pa iznutra curka voda i uništava žbuku.Dali mogu riješiti problem sa bit.ljepenkom(kojom debljinom) i koliko vremenski će trajat do ponovne sanacije(ne hoda se po deki) ili imate neko drugo rješenje.L.P.Tomo.

ODGOVOR

Mi u svom programu nemamo bitumenske proizvode te vam ne možemo dati informaciju o trajnosti istih.
Proizvode koje možete koristit za ab ploču su naše jednokomponentne ili dvokomponentne hidroizolacijske mase. AB ploču treba dobro oprati vodom pod pritiskom i očistiti od prljavštine, ploču premazati jednokomponentnom ili dvokomponentnom masom MONOELASTIK ILI DUOELASTIK BETONPROTEKT u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm. Površinu nije potrebno impregnirati već se samo navlaži vodom (mat vlažna). Ako se hidroizolacija dobro izvede trajnost može biti i viša od 15 godina.

A K / 25.6.2013. 12:04:22

Planiram raditi fasadu, a sa unutarnje strane imam knauf i 5 cm staklene vune. Da li moram izvana raditi sa mineralnom vunom ili mogu sa stiroporom zbog kondenzacije, prolaza topline i sl.?

ODGOVOR

Prije ugradnje toplinskog sustava potrebno bi bilo napraviti proračun građevinske fizike, da se vidi da li će se kondenzacija pojaviti na sustavu ili ljepilu ako se ugradi stiropor ili kamena vuna.
Prema raspoloživim informacijama ugradnjom povezanog sustava za toplinsku izolaciju s pločama stiropora ili kamene vune, kondenzacija se ne bi smjela pojaviti.
Arhitekt koji je radio projekt objekta može vam napraviti proračun građevinske fizike, te se na proračunu može vidjeti mogućnost pojave kondenzacije na sustavima.

A K / 24.6.2013. 10:08:43

Naime, uz sjeverni zid garaže nekada je bio objekt koji je naknadno srušen. On se djelomično - desetak centimetara - naslanjao na garažu tako da se u vrijeme kad se radio ravni krov garaže i njegova izolacija nije moglo ići do kraja. Nakon rušenja objekta ostao je 'zub' koji su zajedno sa sanacijom zida nestručno sanirali - ispunili žbukom i betonom. Sada voda na pukotini -spoju - probija u zid garaže koji je i inaće pretanak i kojemu treba i termo izolacija. Potrebno je, mislim, i skinuti postojeću žbuku (djelomično) sa zida, a spoj starog i novog napraviti kvalitetno - koristeći za to i posebne materijale - pretpostavljam!
Koji radovi i koji materijali?
Hvala unaprijed!

ODGOVOR

Prema opisanom problemu teško je odrediti najbolji prijedlog sanacije te vas molimo da nam proslijedite nekoliko fotografija da bi vam konkretno mogli predložiti prijedlog sanacije i materijale s kojima je možete izvesti.

v p / 22.6.2013. 20:50:21

Imam 10 m2 terase na moru.stavio bi ne§to prije pločica da mi neprokišnjava-šta?

ODGOVOR

Betonsku ploču prije ugradnje keramičkih pločica premažite dvokomponentnom hidroizolacijskom masom DUOELASTIK HIDROPROTEKT u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm.
Keramičke pločice obavezno gradite na ljepilo za keramiku TERATEKT FLEKS.

A M / 20.6.2013. 22:56:23

Pozdrav. Moze li kratko upustvo o vrstama glet mase i njihovoj upotrebi( npr. koji glet koristiti ako se planira bojanje zidova akrilnim boama)? Hvala.

ODGOVOR

U svom programu imamo nekoliko glet masa, ovisno radi li se o vanjskim ili unutarnjim radovima, i na kakvu površinu ih namjeravate nanositi
Ako se radi o unutarnjim radovima akrilatnom bojom možete prebojati sve unutarnje glet mase: TERANIL, TERANIL EKSTRA, BETONFIKS.
Ako su u pitanju vanjski radovi površinu obrađenu FINOM ŽBUKOM F-900 ,VAPNENOM ŽBUKOM TOP WHITE ili TERAFAS KITOM također se mogu bojati akrilatnim bojama.
Svi naši proizvodi tj.tehničke upute dostupne su na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/tehnicke-upute .

b / 19.6.2013. 18:04:59

imam jedno pitanje fasada mi je stara jedno 40 godina ima nekih 160 kvadrata pa bi je htio obnoviti na kući je kako kažu na ježa odnosno hirofa što bi trebalo ja moslim oprati što je odustalo zakrpati sa VC50 i pregletati staviti mrežice i impregnacija pa završna žbuka akralni sep u boji ili silikatni u čeme je razlika akralni sep od silikatni ili silikonski pozzzzzzzz

ODGOVOR

Najprije trebate skinuti vrhove s Hirofe, dobro oprati i pustiti da se osuši, impregnirati KONTAKT GRUNDOM, nanijeti TERATERMO GLET i armirajuću mrežicu, te prije nanošenja završnog sloja (akrilatnog ili silikonskog) podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUND OBOJENIM, odnosno SILIKATGRUND OBOJENIM ukoliko za završni sloj odaberete silikatni završni sloj.

Akrilatna žbuka može se izvesti u svim tonovima, odlikuje ju visoka vodoodbojnost i nešto manja paropropusnost, silikatnu žbuku odlikuje visoka otpornost na udarce i oštećenja, te srednja paropropusnost i srednja vodoodbojnost. Silikonska žbuka je najkvalitetnija i odlikuje ju visoka paropropusnost i visoka vodoodbojnost. SEP spada među mineralne žbuke a njih odlikuje visoka paropropusnost, ali njih je potrebno dodatno hidrofobirati kako bi bile vodoodbojnije.

B K / 19.6.2013. 14:36:16

Kod postavljanja fasadnog stiropora, koji je ispravan način. 1. Cijelu površinu kuće mazati ljepilom i stavljati stiropor da nema zraka između,
2. nanositi ljepilo na rubove i sredinu stiropora, te kod postavljanja između zida i stiropora ostaje zračni džep,
3. na uglove i sredinu stiropora nanositi ljepilo?
Možda su ispravna sva tri načina, jer sam u praksi vidio korištenje sva tri, no zanima me dali su sva tri ispravna.
S poštovanjem,

ODGOVOR

Ljepilo se na toplinsko izolacijski materijal može nanositi:
1.) Metodom rubno-točkastog nanošenja- ljepilo se nanosi u trakama širine cca 5 cm te po sredini na najmanje 3 točke promjera 15 cm
2.) Metodom potpunog pokrivnog nanošenja- ljepilo se nanosi ručno nazubljenim gleterom na toplinsko-izolacijski materijal
3.) Strojno nanošenje morta za lijepljenje metodom rubno-trakasto W

Sve detaljnije informacije o toplinskim sustavima možete pronaći u smjernicama HUPFAS-a (udruge proizvođača toplinsko-fasadnih sustava) na web stranici http://www.hupfas.hr/images/ETICS-smjernice-HUPFAS.pdf

M / 12.6.2013. 23:37:08

Poštovani,

Imam podrum AB u potpunosti ukopan u teren, koji je sa vanjske strane hidroizoliran varenom ljepenkom V4 u dva sloja.Volio bi postaviti termoizolacijske ploče od XPS-a ili EPS-a i potom ih zaštititi čepićastom folijom.Pošto je visina otkopa oko podruma cca. 3 metra, zanima me dali mi možete preporučiti nekakvo ljepilo sa kojim bi pričvrstio sve termoizolacijske ploče za ljepenku prije zasipanja.Ili ako nemate sličan materijal da me uputite kako da to izvedem.
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru! L. P .

ODGOVOR

Ljepilo za lijepljenje XPS ploča na varenu ljepenku nemamo . Koliko je nama poznato možete lijepiti montažnim ljepilima na bazi poliuretana ili slično u tzv. kartušama.

g j / 12.6.2013. 8:18:18

Prilikom radova na rekonstrukciji stana imam mnogo šliceva i rupa koje planiram popuniti sa VC 60. 1.Koliko je potrebno sušenje žbuke prije završnog gletanja. 2. U kupaonici planiram u jedan zid staviti cijevi od podnog grijanja. Zanima me sa čime da prežbukam taj dio sa cijevima, kolika bi morala biti najmanja debljina sloja. Planiram je rabicirati, a na taj zid se kasnije lijepe pločice.

ODGOVOR

Sušenje VC 60 žbuke je minimalno 10 dana prije gletanja. Koliko je nama poznato za grijanje na zidovima ugrađuju se registri, tako da se prije ugradnje konzultirajte sa izvođačima grijanja kakvi elementi za grijanje zidova se mogu postaviti.
Pošto su cijevi za podno grijanje drugačije od zidnih i stropnih registra, možete žbukati jedino žbukom VC 60.
Najmanja debljina sloja sigurno mora biti 3 cm. Prije žbukanja na podlogu treba ugraditi obavezno CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA.
Kada se prekriju registri, u sloju žbuke se ugrađuje staklena mrežica SM 10R.