Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

R L / 2.7.2013. 12:39:59

Postoji li više klasa opločnika? Odnosno ako je ista vrsta može li se birat između kvalitetnijeg i manje kvalitetnijeg opločnika?

ODGOVOR

postoji samo jedna klasa opločnika, pa se zato niti ne može birati između kvalitetnijeg i manje kvalitenijeg opločnika.
Izbor opločnika i cijene navedene su u našem cjeniku koji vam je dostupan na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/cjenici .

s s / 1.7.2013. 13:15:29

imam u kuhinji i predsoblju teraplast malo je oštećen na više mjesta već je četiri godine star zanima me dali mogu na taj postavljeni stari preko njega nanjeti novi sloj kompletno,i šta je sve potrebno za to,hvala.

ODGOVOR

Podlogu možete impregnirati MINERALKVARC GRUND OBOJENIM, te nakon cca 24 h možete nanijeti TERAPLAST, ukoliko je stari teraplast jako oštećen, odnosno ako ne drži dobro za podlogu, onda ga je potrebno skinuti

n m / 1.7.2013. 10:17:24

Koliki je rok ipregnaciji za silikat kad se stavi na kucu

ODGOVOR

SILIKATNU ŽBUKU nanijeti minimalno 24 h nakon premazivanja SILIKATGRUND OBOJENIM, no nema nekog određenog roka trajanja nakon nanošenja na podlogu

Z G / 30.6.2013. 12:49:23

Poštovani,
je li moguće postojeću staru betonsku konstrukciju ograde oko kuće (cokl i stupovi) obložiti betonskim pločama 3,8 cm? Je li postupak isti kao i kod polaganja na betonsku podlogu, odnosno lijepljenje fleksibilnim ljepilom i zahtijeva li kakvu posebnu pripremu podloge

ODGOVOR

Betonske ploče možete lijepiti debeloslojnim fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL (za nanose do 15 mm)

d o / 30.6.2013. 11:49:28

postovani iman staru kuću sa kamenim zidovima,htio bi obloziti iz nutra sa stiropol koji i koje ljepilo da koristim hvala.

ODGOVOR

Za lijepljenje toplinske izolacije na kamen najbolje Vam je koristit polimer-cementni mort za lijepljenje SAMOTERM

H H / 29.6.2013. 14:31:45

Poštovani,

Imam u dvorištu kocke 20x20 i zanima me kako je najbolje ukloniti mrlje od auto guma i mrlje od ulja. Čitao sam da coca cola pomaže, a opet ne želim da mi pojede dvorište :) ?

Hvala na odgovoru

ODGOVOR

mrlje od ulja koje su se upile u opločnike teško ćete uspjeti očistiti u potpunosti, eventualno možete pokušati miniwash-om i nekakvim četkama, kada su u pitanju tragovi guma

k z / 28.6.2013. 15:00:22

Pozdrav! Molim Vas da mi odgovorite na pitanje: htio bi navući neku žbuku ispod balkona na kući,a da ne moram bacati špric,jer mi nije baš prikladno,kad je već ukrasni kamen postavljen na zidove kuće..To bi sad naknadno napravio,jer nisu odmah navukli balkone sa žbukom..Unaprijed zahvaljujem..Pozdrav..Krešo..

ODGOVOR

prije nanošenja završnog sloja potrebno je na podlogu nanijeti (1. nanos temeljnog sloja) SAMOTERM u koji se utiskuje armirajuća mrežica, te pregletati SAMOTERM GLET-om, nakon toga nakon cca 10-14 dana nanijeti završni sloj prema izboru.

h / 27.6.2013. 20:56:10

vidio sam na nekoliko mjesta da ljudi uopće ne vrše nikakvo fugiranje nakon polaganja opločnika pa me zanima da li je fugiranje obavezno i ako nije, da li u tom slučaju postoje neke specifičnosti vezano za pripremu podloge i samo postavljanje opločnika?

ODGOVOR

opločnici se fugiraju da bi se spriječio rast trave i mahovine u fugama. Fugira se kvarcnim pijeskom, no fugiranje nije obavezo, ako ne želite.
Što se tiče podloge, potrebno ju je dobro izravnati, nakon toga se nasipava drenažni sloj šljunka (16-32 mm) za lakša opterećenja 10-15 cm, za teža opterećenja 15-20 cm, poslije se nasipava sloj kamenog agregata (2-4 mm) i polažu se opločnici, te fugiranje kvarcnim pijeskom

V / 26.6.2013. 23:19:17

Poštovani!

U fazi sam adaptacije objekta građenog 2003. godine. U sobama sam mijenjao stolariju, točnije ugrađivao sam manje PVC prozore nego što su bili postojeći pa je postojeće otvore bilo potrebno smanjiti redom blok cigle zidano vertikalno.
Budući da je na ostatku zida već nanešena i gruba i fina (wc40) žbuka te je čak okrečeno zanima me na koji način bi mi savjetovali saniranje razlike između postojećeg zida i nanovo zidane blok cigle? Majstor mi savjetuje da je najbolje prijeći kompletno cijeli zid nanovo sa WC40, ali sam skeptičan oko povezivanja starog obojenog i novog sloja WC40 zbuke.

Ujedno bih iskoristio priliku za još jedno pitanje.
Želio bih strojnu žbuku na zidovima u garaži koji su betonski, izgrađeni prije 20ak godina. Da li je tu potrebna kakva impregnacija po betonskim zidovima prije nanošenja strojnog šprica?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

ODGOVOR

Novi sloj vapneno cementne žbuke VC 40 preko postojeće žbuke po cijeloj površini zida nije potreban, već se samo na spoju stare i nove žbuke VC 40 u sloju žbuke treba ugradi staklenu mrežicu SM 10R koja mora prelaziti preko stare žbuke minimalno 10 -15 cm.
Ako se radi o glatkim betonima tj.slabo upojnoj podlozi potrebno je površinu prije žbukanje žbukom VC 40 obraditi cementnim špricom 2 ekstra minimalno 1-2 dana ranije.
Ako će se koristiti gips vapnena žbuka GV 10 betonske zidove potrebno je obraditi tj. impregnirati kontakt grundom dan ranije.

m h / 26.6.2013. 17:33:02

Poštovani ,
kuću na moru (otok,sjeverni Jadran)trebali bi staviti fasadu i termo izloaciju.Što nam predlažete kao kvalitetno rješenje (koju fasadu akril.,silikon.) .Kuća je sada ožbukana cementnom žbukom . s time da je kuća dosta na udaru bure . (50 m od mora) .

ODGOVOR

Fasadnu površinu treba dobro oprati slatkom vodom pod pritiskom i sušiti prije početka ugradnje toplinske fasade minimalno 3-4 dana.
Za toplinsku izolaciju odaberite izvedbu povezanog sustava za toplinsku izolaciju s pločama stiropora ili kamene vune, minimalne debljine 6 ili 8 cm.
Za završnu obradu sustava u blizini mora možete odabrati silikonsku ili akrilatnu žbuku. Predlažemo vam da odaberete silikonsku žbuku iz naše ton karte.