Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

N / 15.8.2013. 9:42:20

Koliko mi treba pijeska za zapunjavanje fuga opločnika,površine 100 m2

ODGOVOR

Potrošnja kvarcnog pijeska za popunjavanje fuga između opločnika je cca 3-4 kg/m2.
Za 100 m2 potrebno je cca 300-400 kg kvarcnog pijeska.

b l / 14.8.2013. 17:16:14

MOŽE LI SE SANIRAT PUKOTINA NA SALIVENOJ PLOČI I KAKO

ODGOVOR

Pukotina na AB ploči može se sanirati upotrebom REPARATURNOG MORT-a G ili F.
Prije sanacije potrebno je utvrditi o kakvoj se pukotini radi, koliko se prostire u dubinu AB ploče i na kojim mjestima se pojavljuju, da li se radi o jednoj pukotini ili više njih.
Molimo vas da nam detaljnije opišete o kakvoj se pukotini radi da vam možemo predložiti i sanaciju ili nam proslijedite nekoliko fotografija predmetne pukotine.

M S / 13.8.2013. 20:59:36

Dali mogu na stiropor fasadu stavljati završni sloj mineralnu žbuku odnosno sep,dali to ne smeta stiroporu radi vlage ili ostalih vremenskih utjecaja, i kako bi to trebalo izvesti?

ODGOVOR

Mineralna žbuka SEP može se ugrađivati na toplinski sustav bez ikkavih problema, te su svi naši toplinski sustavi certificirani sa svim našim završno dekorativnim žbukam pa tako i sa SEP-om.
Vlaga koju će upiti mineralna žbuka nema veza s toplinskim sustavom jer jedna od bitnih zaštita je da se sustav obavezno pregleta visoko hidrofobirajućom polimer cementnom masom. Vlaga koju će upiti SEP će i otpustiti.
Preporuka je da se obojeni SEP nakon ugradnje premaže fasadnom egalizirajućom bojom MINERALKOLOR u boji u kojoj je i SEP.

m h / 13.8.2013. 8:23:10

Poštovani. Imam betonsku ogradu friško napravljenu. Na kape stupova i okapnice parapeta bih stavio neku boju za vanjske radove, a na okomite povrsine bih navukao teraplast. Kako se pripremi beton za boju a kako za teraplast? Površine su uglavnom glatke (na to se pazilo kod betoniranja). I koliko bi trebalo pričekati nakon betoniranja da se krene s daljnjom obradom?

ODGOVOR

Betonske površine moraju odstajati prije ugradnje novog sloja minimalno 28 dana, poželjno 2-3 mjeseca.
Za bojanje priprema nije potrebna već se boja za beton direktno nanosi na betonsku podlogu. Premazuje se u dva sloja bez prethodne impregnacije. Upotrijebite boju za beton AKROTON ili AKROTON PLUS.
Za nanašanje TERAPLAST-a premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja ili pregletati REPARATURNIM MORTOM F u debljini 2-3 mm.
Nakon sušenja slijedi impregnacija podloge dan ranije i nanašanje TERAPLAST-a.

e k / 13.8.2013. 1:00:03

veliki pozdrav vidim da na svako pitanje strucno odgovarate pa eto da i ja postavim dva pitanja naime balkon mi se korupa odnosno povrsinski sloj kakvo sredstvo da upotrijebim to je jedno a drugo pitanje je u vezi vanjskog zida tj.betonski zid okolo avlije na kojem se nalazi metalna ograda i on se korupa da li od smrzavanja ili je izgorio od sunca neznam uglavnom moram ga sanirati pa ako imate neki proizvod za takovo nesto ili savjet da to bude na duge staze a ne da sanacija drzi par mjeseci i opet isto PS.zid se i dalje korupa(runi)tako da ga mogu i prstima runiti sta mi predlazete ? HVALA?

ODGOVOR

Za sanaciju oštećenih dijelova betona, ako se radi o oštećenjima do 2 cm, najbolje je upotrijebiti REPARATURNI MORT G.
REPARATUNIM MORT-om možete krpati i izravnati podlogu. Prije upotrebe REPARATURNOG MORT-a, neposredno prije izvedbe, potrebna je impregnacija: UNIVERZALKONCENTRAT GRUND.
Ukoliko su oštećenja na betonskoj ogradi slična kao na balkonu možete upotrijebiti isti proizvod.
Prije sanacije svakako je potrebno utvrditi čvrstoću postojećeg betona, te ako je ona loša potrebno je prvo izvesti podbetoniravanje, a nakon toga slijedi obrada REPARATURNIM MORT-om G ili F.
Svakako bi bilo dobro da nam proslijedite nekoliko fotografija predmentnih betona da se vidi u kakvom su stanju, pa da vam možda možemo predložiti još nešto.

T L / 11.8.2013. 20:56:27

Pozdrav!
Imam problem sa septičkom jamom u kući koju smo nedavno kupili. Naime, septička je naslonjena na zid podruma i voda prolazi kroz zid i curi u podrum. Zanima me način sanacije jame iznutra. Obični hidroprotekt ili? Unaprijed se zahvaljujem!

ODGOVOR

Septičku jamu izolirajte upotrebom hidroizolacijskog premaza HIDROPROTEKT kojeg premažite obavezno u dva sloja, a po potrebi dodajte i treći sloj.
Spoj zida i jame prije upotrebe HIDROPROTEKT-a ispunite HIDROSTOP-om.

s k / 11.8.2013. 11:06:25

Poštovani, dali se mogu lijepiti keramičke pločice na zid na koji je najprije zalijepljen stiropor of 1 cm radi poravnavanja zida , nakon toga je zalijepljena fasadna mrežica i navučeno ljepilo? hvala

ODGOVOR

Ako se radi o unutarnjem zidu keramičke pločice mogu se lijepiti na sustav koji ste izveli.
Keramičke pločice lijepite fleksibilnim ljepilom.

M M / 9.8.2013. 15:00:15

Poštovani, na natkrivenoj terasi sam radio demit fasadu.Na staru vapneno cementnu žbuku su lijepljene ploče od eps,mrežica je armirana i gletana ljepilom za gletanje i armiranje, sve je rađeno po propisu.Zatim je preko ljepila za stiropor nanešen 1 sloj teranila extra,1sloj akrilne emulzije te 2 sloja fasadne disperzivne boje.Nakon nekoliko dana od završetka radova po površini fasade su se počeli pojavljivati mjerući koji nakon nekog vremena puknu,tj vanjski sloj se rascvjeta.Nisam siguran koji sloj se odiže ali izgleda mi da se teranil odvaja od ljepila.Ti tzv.mjehurići su različitih veličina, od radova je prošlo nekih 2 mjeseca i dalje se pojavljuju.Što mislite što je uzrok tome te što mi savjetujete kako to najjednostavnije sanirati.Lijep pozdrav.

ODGOVOR

TERANIL EKSTRA nije namijenjen za gletanje toplinskih sustava. Toplinski sustav se završno obrađuje dekorativnom žbukom najmanje granulacije od 1,5 mm.
Pošto vam se TERANIL EKSTRA ljušti najbolje bi bilo da njega i boju skinete, podlogu prebrusite i otprašite, te čistu podlogu impregnirate MINERALKVARC GRUND-om dan ranije i ugradite završno dekorativnu žbuku SILIKAT, AKRILT ILI SILIKON , granulacije 1,5 mm , prema izboru iz naše ton karte.

B P / 9.8.2013. 10:17:11

očistio sam unutarnji zid od stare žbuke do cigle, očistio četkom cigle i fuge te ponovo fugirao. Kojim bih premazom premazao cigle i fuge da se ne truse, a i da cigla dobije osvježenje?

ODGOVOR

Opeku mažete premazati FIKSANIROM sredstvom za učvršćivanje građevinskih materijala.
FIKSANIR je namijenjen za restauraciju, učvršćivanje i konzerviranje građevinskih materijala: prirodni kamen, žbuke, opeka, crijep.
FIKSANIR penetrira duboko u podlogu, tvori mineralno vezivo koje je kompatibilno sa građevinskim materijalom, daje mu dugotrajnu otpornost na atmosferilije i zaprljanje, štiti od abrazije, korozije i morske soli.
FIKSANIR prije upotrebe dobro promiješati u originalnoj ambalaži. Proizvod je gotov za primjenu i ne razrjeđuje se.
FIKSANIR se primjenjuje prskanjem ili premazivanjem. Važno je nanositi FIKSANIR do potpunog zasićenja podloge.
Ako je potrebno nanijeti drugi sloj obavezno je sušenje prvog sloja dva do tri tjedna od nanošenja.

V D / 8.8.2013. 7:54:08

poštovanje
Htio bi navući sep na postojeći sep star 15 god.,da li je to moguće bez prethodnog gletanja,ako je kolika je potrošnja

ODGOVOR

SEP - ako se navlači ista ili veća granulacija može se direktno stavljati jedan na drugi uz prethodno impregniranu podlogu.
Potrošnja bi trebala biti cca 1-1,5 kg/m2 kg veća od deklarirane, ako se ugrađuje SEP na SEP.
Ako će se ugrađivati manja granulacija SEP –a od trenutne, potrebno je prethodno izravnavanje podloge.