Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

i p / 3.10.2013. 17:41:30

Poštovani,molim vas za savjet.Uređujem si jednu sobu u staroj kuči u lici,kuča je stara oko 100 godina cca.Donji dio kuče je kamen i utom dijelu mi se nalazi soba.Problem mi je-unutarnji zidovi su neravni a kamen je prekrečen najvjerojatnije vapnom.Što da učinim sa tim zidovima,bojim se ako bi stavljao knauf da bi mi se miševi skupljali iza knaufa.ako poljepim stropor na zidove opet cu imat velike rupe.zid je inače suh hidroizolaciju sam uspio riješit izvana.Najviše me zapravo zanima dali se na takav zid može bacit špric jer sam čuo da se špric neče primit za vapneni zid.Hvala!

ODGOVOR

Ukoliko je postojeći zid premazan vapnom, kako bi ga izravnali, možete ga požbukati sa VAPNENOM ŽBUKOM 4 i pregletati polimer vapnenom masom TERANIL.

M Đ / 3.10.2013. 15:51:14

Poštovani,
planiramo uređenje tavana koji ima 2 vanjska zida od betonskih blokova debljine 12 cm. Izvana je postavljena toplinska žbuka/ fasada stara 30 godina.
Je li dovoljna stiropor fasada (ili neka druga) na te zidove da toplinska izolacija barem donekle zadovoljava? Što ako se odlučimo na unutarnju izolaciju, ali s tendencijom k budućem postavljanju vanjske izolacije. Hoće li zid biti zarobljen i kondenzirati ukoliko se obloži knaufom, a naknadno fasadom izvana. Ili je rješenje dozidavanje s unutarnje strane, ako da, koliko minimalno . Što vi predlažete?
Zahvaljujem!

ODGOVOR

Na postojeću toplinsku žbuku možete zalijepiti stiropor uz obavezno tiplanje izolacijskih ploča.
Ukoliko izvedete toplinsku izolaciju sa vanjske strane, nema potrebe izvoditi je i sa unutarnje strane. Najbolje rješenje bilo bi izvesti toplinsku izolaciju sa vanjske strane, bez ikakvih dozidavanja ili lijepljenja s unutarnje strane.

M T / 3.10.2013. 15:39:18

Molim Vas kako je najbolje ožbukati (ili gletati) dimnjak ( iz segmenata Shiedel ili PGM poznanovec) molim detaljnije objašnjenje po slojevima, hvala.

ODGOVOR

Dimnjak ožbukajte podložnom žbukom VC 50 , toplinskom žbukom TERATERMO 100 STANDARD ili laganom vapneno cementnom žbukom VC 20L u debljini do 2 cm.
Prije žbuke, dan ranije koristite CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA.
Nakon sušenja od minimalno 2-3 tjedna žbuku prefilacajte FINOM ŽBUKOM F-900 i obojite fasadnom bojom TERATON V , prema izboru iz naše ton karte.

M Z / 2.10.2013. 18:35:52

Imamo problem! Iznad boravka nam je balkon. Balkon sam premazao recitolom i zalijepio V4 ljepenku u dva sloja. Planirao sam staviti bar 2 cm. tvrdog stiropora i glazuru da nam plafon ne rosi,ali balkonska vrata su nisko postavljena i nema mjesta da ih se podigne, pa bi glazura bila tanka jer imam mjesta od 4cm. do 6 cm. Zanima me imate li nekakvu termo glazuru? Debljina glazure bi bila od 4 cm do 6 cm. I dali može ići glazura na V4 ljepenku? Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Glazura se ne može nanositi na ljepenku. Ukoliko imate raspoloživo 6 cm visine, možete postaviti 2 cm stiropora, foliju pa glazuru u debljini minimalno 3 cm.
Samoborka u svojoj ponudi ima glazuru za toplinsku izolaciju podova TERATERMO ESTRIH, a namijenjen je isključivo za unutarnje radove.

L / 1.10.2013. 17:10:05

Postovani ,
fasadu na kuci smo pravili pred 25 godina. Potrebna nam je manja kolicina mase pod nazivom Terabona , radi zazidavanja jednog otvora. Dali se ta fasadna masa jos proizvodi ?

Lp,

Lj. Noovinc

ODGOVOR

Fasadnu žbuku TERABONA još uvijek proizvodimo i može se kupiti.
Pakira se u vreće od 40 kg te je moguće kupiti minimalno 1 vreću.

Ovisno o boji cijena za vreću je 73,20 kn ili 162,40 kn +PDV .

d a / 29.9.2013. 22:57:34

interesuje me da li treba namazati zidove nekom podlogom ili izolacijom u kupatilu koje treba da se izlepi/polepi plocice na lepak...a oni su izmalterisani masinskim malterom u stambenim zgradama u izgradnji.

ODGOVOR

Hidroizolacijski premaz DUOELASTIK HIDROPOTEKT premažite u sanitarnom prostoru oko kade i možete na hidroizolacisjki premaz lijepiti keramičke pločice fleksibilnim ljepilom za keramiku TERATEKT FLEKS.
Na ostali dio sanitarnog prostora nije potrebno ugraditi hidroizolacijski premaz već keramiku lijepite fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS.

D R / 28.9.2013. 21:00:43

Poštovani
Planiram stavljati stiropol na fasadu od 8cm i treba mi vaša Pomoc posto sam u prizemlju a poviše mene ima jos stanara koji nebi stavljali stiropol sto mi savjetujete dali da završim sve ili da dođem do pituravanj i zaštiti lijepilo i stavim lim da se voda nebi uvukla iza stiropola

ODGOVOR

Ako ste odlučili ugraditi sustav toplinske zaštite, izvedite ga kompletno sa svim slojevima i ugradite završni sloj.
Sustav izvedite tako da iznad vaše etaže ugradite sustav za još barem jedan red ploča u visini do cca 50 cm.
Na rubu zadnju ploču premažite ljepilom i ugradite okapni profil da se spriječi zacurijevanje vode.

s b / 25.9.2013. 18:51:38

Cijela fasada kuće je davno navučena kuliom-kameno zrno, koje smo natrag par godina prepiturali fasadnom bojom jer je djelovalo prljavo.Sada bismo oko cijele kuće , samo do visine jedan metar od tla navukli neku od pvc zrnastih smjesa. u boji.Molimo šta predlažete i da li moramo oprati fasadnu boju u tom dijelu'

ODGOVOR

Ovisno s kojom vrstom fasadne boje je obojan kulir, potrebno je boju što više mehanički ostrugati sa kulira.
Nakon pranja vodom pod pritiskom potrebno je površinu pregletati SAMOTERM GLET-om te nakon sušenja nanijeti impregnaciju i TERAPLAST prema izboru iz naše ton karte.

M L / 25.9.2013. 17:07:00

Poštovani.
Želimo postaviti toplinsku izolaciju na kuću sagrađenu 1960.
Kuća nema toplinsku izolaciju, a postojeća fasada je SEP star 20 godina. Kako u prizemlju imam dosta problema sa vlagom (plijesanj uglavnom ispod stropa ali i napuhavanje žbuke pri podu naročito na zidovima gdje je lošija cirkulacija zraka) zanima me koje mi materijale preporučate. Naime čitala sam da je paropropusnost materijala veoma bitna te da akrilatni premazi nisu paropropusni dok mi majstor savjetuje baš akrilatni premaz kao najkvalitetniji. Molim vaš savjet.

ODGOVOR

Na objekat možete ugraditi toplinski sustav s pločama stiropra, ali prije morate riješiti problem vlage i plijesni.
Ako je žbuka u lošem stanju potrebno ju je skinuti do zida i spoj zida i poda premazati hidroizolacijskim premazom te nakon toga površine koje su se problematične ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H.
Na fasadnu površinu ugradite mineralnu žbuku SEP-Z 200 ili SILIKATNU.
AKRILATNU žbuku ne preporučamo na površinama gdje postoji problem s valgom.

v v / 25.9.2013. 16:13:06

e-mailom 23.09.2013.poslaosam vam pitanje za savjet kako obnoviti šeranu fasadu.Nažalost još nisam dobio odgovor tevas ponovno molim da midadete savjet.

ODGOVOR

Ako je šerana fasada zdrava i nigdje se ne odvaja potrebno ju je samo osvježiti fasadnom bojom.
Ako na fasadi postoji zaraza mikroorganizmima potrebno je površinu tretirati fungicidnim sredstvom (TERACID) da se spriječi širenje zaraze. Prije bojanja fasadnu površinu treba oprati vodom pod pritiskom i očetkati mekim četkama da se skine prašina.
Nakone sušenja od mimnalno 2-3 dana po potrebi treba površinu tretirati TERACID-om i nakon 2 dana površinu obojati fasadnom bojom MINERALKOLOR u boji prema izboru iz naše ton karte.
Potrošnja boje za 2 premaza će biti cca 0,35-0,4 l/m2.
Ako je šerana fasada zdrava i nigdje se ne odvaja potrebno ju je samo osvježiti fasadnom bojom.
Ako na fasadi postoji zaraza mikroorganizmima potrebno je površinu tretirati fungicidnim sredstvom (TERACID) da se spriječi širenje zaraze. Prije bojanja fasadnu površinu treba oprati vodom pod pritiskom i očetkati mekim četkama da se skine prašina.
Nakone sušenja od mimnalno 2-3 dana po potrebi treba površinu tretirati TERACID-om i nakon 2 dana površinu obojati fasadnom bojom MINERALKOLOR u boji prema izboru iz naše ton karte.
Potrošnja boje za 2 premaza će biti cca 0,35-0,4 l/m2.