Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

m g / 19.10.2013. 18:01:21

poštovani
kupili smo kuću kojoj je dio prizemlja ukopan u zemlju.sa unutarnje strane se pojavila vlaga i plijesan,zidovi su crni.na taj zid je naslonjen bazen sa pitkom vodom(betonski).čime da izoliram taj bazen iznutra,jer mislim da on propušta vodu.
hvala!

ODGOVOR

Cisternu iznutra možete izolirati HIDROPROTEKT-om koji je namijenjen i za izolaciju spremnika za pitku vodu i zdravstveno je ispitan pri Zavodu za javno zdravstvo.

M P / 19.10.2013. 15:01:48

Poštovani,
zanima me izrađujete li Toledo betonske ploče i u dimenzijama ploča 40x60x3,8 cm točnije postoji li mogućnost naruđbe istih u tim dimenzijama s obzirom da ih nudite u dimenzijama 40x40x3,8?
Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Tražene ploče nisu u našem standardnom proizvodnom asortimanu no možemo ih proizvesti ako je potrebna veća količina, npr. par 1000 komada.

H S / 18.10.2013. 15:20:38

Kao Investitori smo u postupku rekonstrukcije i prenamjene postojećeg objekta u novi - energetskog razreda A za nestambene objekte. Projektom je predviđen ETICS fasadni sustav sa toplinskom izolacijom od ploča XPS-a. Ploče su razne debljine ovisno o poziciji ugradnje, pošto se radi o rekonstrukciji, a uvjet ugradnje je izvedba izolacije u jednom sloju ploča bez preklapanja u više slojeva. Debljine XPS-a variraju od 12-20 cm.
Molim Vas informaciju da li imate certificiran navedeni sustav za ugradnju u Hrvatskoj, te da li dajete garanciju za ugradnju?
U prilogu šaljem izvod iz građevne fizike te izgled pročelja. Molim vas hitan odgovor.

ODGOVOR

Zaštita objekta s XPS pločama kao fasadni sustav nije predviđen važećim propisom o zaštiti i energetskoj učinkovitosti na području RH.
Samoborka dd ima certificirani sustav sa pločama XPS, kod nas s komercijalnim nazivom TERMOZOL XPS.
Sustav je certificiran u ZAG-u Ljubljani prema ETA, te za takav sustav imamo certifikat odnosno Izjavu o svojstvima (za sada kod nas je još uvjek važeća Izjava o sukladnosti).
Mi smo proizvođač građevnog materijala te vam možemo dati garanciju od 10 godina, na materijal pri kupnji kompletnog našeg sustava, a garanciju za ugradnju može vam dati jedino licencirani izvođač radova,

D / 15.10.2013. 13:54:45

poštovani , živim u stanu imam ogorman probelm s vlagom na zidovima izbijaju mrlje , pikac flekovi kako to izolirat svaki savjet je dobrodosao hvala

ODGOVOR

Prema navedenim informacijama moguća su dva uzroka pojave vlage, uzrok vlage s unutarnje strane zida mogao bi biti hladni most, što iziskuje izvođenje toplinske izolacije sa vanjske strane, ili do vlaženja dolazi uslijed oštećenja fasadne površine. Trajno rješenje bilo bi sanirati uzroke s vanjske strane, odnosno fasadne površine, u protivnom što god poduzeli sa unutarnje strane, slično bi se moglo pojaviti i nakon sanacije. Eventaulno možemo preporučiti sanaciju unutarnjih zidova TERACIDOM, to je sredstvo za sanaciju površina zaraženim gljivicama i plijesnima, prije sanacije potrebno je provesti odstranjivanje algi i plijesni sa unutarnjih zidova i stropova pranjem vodom. Sušenje prije nanošenja Teracida mora biti najmanje 24 h uz prozračivanje.

V V / 15.10.2013. 8:14:47

Cijenjeni!
Molim za savjet na koji način i sa kojim materijalima obnoviti šeranu fasadu vikendice na otoku Krku.Završni sloj fasade je od sitne granulacije pazinskog kamena (prirodna bijela boja kamena).Fasada je stara 40 godina te je poželjno obnoviti je iako je izrađena kvalitetno ( ne ljušti se i ne opada kamena granulacija ali tijekom vremena nastala su mjestimična zatamnjenja).Ukupna površina fasade je cca.180 m2.
Pojedini izvođači obnavljaju ovako stare fasade premazivanjem zaštitnom emulzijom i fasadeks bojom što po mom mišljenju nije pravo rješenje.Poželjno je da fasada „diše“ a da je otporna na atmosferilije što se ne bi moglo reći na ovakvo „obnavljanje“.
Cijeneći vaše dugogodišnje iskustvo u proizvodnji fasadnog materijala siguran sam da će te mi dati odgovarajući savjet uz preporuku odgovarajućeg materijala kao i potrebne količine za gornju površinu.Također bi vas zamolio i za savjet o najboljem vremenu izvođenja radova na obnovi fasade.

Unaprijed hvala

ODGOVOR

Ukoliko nakon pranja fasade uspijete skinuti zaprljanja s fasadne površine, onda je preporuka da se žbuka impregnira koncentriranom silikonskom emulzijom za impregniranje i hidrofobiranje upojnih mineralnim materijala SILIKOSAM KONCENTRAT.
Ukoliko nakon pranja niste uspjeli skinuti zatamnjenja onda je preporuka da se površina premaže mineralnom vodoodbojnom i paropropusnom bojom MINERALKOLOR.
Jedna kanta od 15 L dovoljna je za otprilike 60 m2 . Sve detaljnije informacije o ovom proizvodu možete pronaći u tehničkim uputama na našoj web stranici.

a / 14.10.2013. 19:45:03

Poštovani, dvorišnu zgradu sa terasom od 70m2 namjeravam ponovno hidroizolirati.Sa terase sam odstranio betonske kocke(5cm debljine) i do deke očistio od btitumenske ljepenke i smole,jer jer je počelo jako prokišnjavati,ali tu opciju više ne bih primjenjivao.Tu i tamo je ostalo malo vidljivih tragova smole na betonu.Da li bi duoelastik betonprotekt bilo dobro rješenje ili nešto drugo te da li betonprotekt može poslužiti kao završni sloj obzirom da ne namjeravam ništa gore stavljati(pločice,kocke)?Terasa se koristi uglavnom za hodanje.Kolika bi trebala biti debljina materijala i koja količina za navedenu kvadraturu?

ODGOVOR

BETONPROTEKT DUOELASTIK nije namijenjen kao završni sloj na prohodnim površinama, eventualno površinu terase možete sanirati dvokomponentnom polimer cementnom hidroizolacijom HIDROPROTEKT DUOELASTIK, ali svakako je potrebno zalijepiti keramiku ukoliko će se terasa koristiti kao prohodna površina. Za sanaciju navedene površine potrebno Vam je 7 kompleta.

d j / 13.10.2013. 16:14:15

Molim Vas za pomoć. Živim u sedmerokatnici na sedmom katu.Fasada cijele zgrade je loša,
( sredstva iz pričuve nisu dostatna za sanaciju). Sjeverni zidovi moga stana (spavaća soba i dječja soba ) za vrijeme južine i kiša mokri su a dan-dva poslije pokriveni su plijesni, a na nekim mjestima se zid zgužvao i prešao u prah Vlaga dodatno pojačava osjet hladnoće.Molim Vas da mi predložite s čime i kako napraviti hidroizolaciju zidova i da li bi mogla nakon hidroizolacije napraviti termoizolaciju - knauf ili stiropor.

ODGOVOR

jedini način na koji možete trajno riješiti problem je sanacija fasade.
Ukoliko idete na skidanje žbuke s unutarnje strane, nakon određenog vremena opet će se pojaviti isti problem, zato je navedeni problem potrebno riješiti sanacijom fasadnih površina.

m v / 7.10.2013. 8:32:39

u planu nam je postaviti termo fasadu debljine 10 cm stiropora , molim vas savijet ,dali je to pametno sada raditi a ako je dozvoljeno do koje minimalne temperature je dozvoljeno postavljanje.Napominjem živim u zaleđu rijeke gdje je temperatura niža od grada rijeke do 3 stupnja celzijusa . hvala

ODGOVOR

Prilikom izvođenja toplinskog sustava potrebno je suho vrijeme temperature iznad 5 C.
Također pri izvedbi završnog sloja treba obratiti pozornost da barem 24 sata ne bude kiše, kako ne bi došlo do ispiranja završnog sloja.

m / 6.10.2013. 17:06:58

voda mi sa terase curi niz vanjski zid i podilazi pod žbuku.Vlaga mi se pojavila u sobi s unutrašnje strane.pokušao sam s grijalicama ali je nemoguće,pa me zanima kako i s kojim preparatom se mogu riješiti vlage u zidu?

ODGOVOR

Terasu je potrebno hidroizolirati, te postaviti okapnice kako bi se spriječilo slijevanje voda s terase po zidovima.

a g / 4.10.2013. 13:02:44

zanima me sto je sve potrebno od materijala za unutarnje zbukanje i da li ima vec gotova zbuka kojoj nije potrebno nista dodavat te koliko je potrebno istog za 1m kvadratni. hvala

ODGOVOR

Žbukanje unutarnjih zidova možete izvesti s vapneno cementnom podložnom žbukom VC 40.
Nanosi se u debljini od minimalno 1 cm do maksimalno 2 cm u jednom sloju. Potrošnja je 14 kg/m2/cm.