Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

V M / 27.10.2013. 13:31:51

Poštovani, na unutarnji zid u kući bih navukao vaš sep,zanima me da li je potrebno prije nanosenja sepa impregnirati i cime zidove,s obzirom da je zbuka izvedena sa tzvpotocnim pijeskom te sam ono sto je palo poravnao sa vasom zbukom,te me zanima s cime to sve impregnirati prije nanosenja sepa.Hvala

ODGOVOR

Prije ugradnje SEP-a potrebno je izvesti impregnacijski premaz s MINERALKVARC GRUND-om koji se nanosi dan ranije.
Podloga prije nanošenja SEP-a tj. impregnacije mora biti fino zaglađena, zaribana.

M / 27.10.2013. 6:29:55

Poštovani, na koji način očistiti cokl od teraplasta ( antracit boje) zaprljan od blata i zemlje prilikom ljetnih jakih kiša, koji je sad na mjestima posmeđio, do sad smo četkali tu prljavštinu i prali mini washom, ali nemamo kvalitetne rezultate?Fasada je
bijela pa to loše izgleda. Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

TERAPLAST možete skinuti laganim zagrijavanjem površine let lampom ili fenom, te tako omekšani TERAPLAST zatim skinuti špahtlom.
Na očišćenu podlogu možete nanijeti novi TERAPLAST.

t k / 25.10.2013. 15:10:29

poštovani
obojili smo sobu sa nekom bojom koja ne diše i sad se vlaga skuplja u sobi,a čuli smo da bi trebali zidove premazati sa grund proizvodom pa nas zanima koji grund nam preporučujete i dali bi to pomoglo?! unaprijed zahvaljujemo na odgovoru.

ODGOVOR

Nanošenje impregnacijskog premaza na postojeću boju neće spriječiti skupljanje vlage te vam to ne preporučamo.
Potrebno je skinuti postojeću boju utvrditi uzrok vlage i eventualno izvesti sanaciju vlage u prostoru.
Unutarnji prostor bojati ili disperzijskim bojama ili visoko paropropusnim bojama kao silikatkolor.

M H / 25.10.2013. 13:27:10

Poštovani,

Nastavno na prijašnje pitanje,
S obzirom da je vec sve ožbukano i pregletano jedino preostaje da premažemo grundom prije farbanja?
S obzirom da zidovi upijaju boju nenormalno puno da možda dva puta premažemo grundom?

ODGOVOR

Gletanu površinu prije prvog bojanja poželjno je impregnirati impregnacijskim premazom.Dvostruka impregnacija se ne izvodi jer nije potrebna.Impregnirajte samo jednom.

M H / 24.10.2013. 9:31:55

Poštovani,
Radili smo unutarnje prostorije u kuci sa GV 10. Nakon toga smo gletali. Prefarbali smo sve prostorije ali to izgleda strašno loše. morali smo pet puta farbati da se dobije normalna boja zidova. Izgleda kao da žbuka upija boju. Da li treba prije farbanja prostorija premazati nekim sredstvom?

ODGOVOR

prije žbukanja s GV 10 bilo je potrebno podlogu impregnirati odgovarajućoj impregnacijom, ovisno o kakvoj vrsti podloge se radi.
Isto tako prije gletanja zidova bilo je potrebno podlogu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om, neposredno prioje nanošenja TERANILA.
Također prije bojanja zidova bojom za unutarnje zidove TERAPOL bilo je potrebno gletane zidove impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om kako bi se ujednačila upojnost.

R M / 23.10.2013. 10:59:53

Na silikatnoj žbuci marke Rofix na fasadi (stiropor 5 cm, ljepilo sa mrežicom ispod) na 2 mjesta gdje je skela bila učvršćena za kuću pojavila su se oštećenja. Da li je moguće popraviti fasadu bez da se cijeli zid mora ponovno raditi? Nije bitno hoće li se popravci vidjeti nego hoće li biti funkcionalni?

ODGOVOR

Za najtočnije informacije o Rofix žbukama kao i o mogućnostima popravka, najbolje je kontaktirati samog proizvođača, odnosno njihovu tehnološku službu.

L D / 22.10.2013. 22:10:10

Poštovani, uskoro planiram unaprijediti fasadu na obiteljskoj kući u kojoj stanuje moj otac, pa bih vam ovim putem želio uputiti nekoliko pitanja.
Postojeća fasada je bijeli sep od 0-5 mm koji se nalazi na objektu zadnjih 25 godina i u jako dobrom je stanju, postojane boje i ne ruli se. Na njega bih lijepio stiropor debljine 8 cm, pa bih vas želio pitati dali je potrebno na neki način impregnirati postojeću fasadu prije postavljanje stiropora, sa kojim sredstvom i koliki bi bio utrošak tog sredstva. Također bih Vas želio pitati koje biste lijepilo predložili za postavljanje stiropora i koliki bi bio trošak po m2, te dali je potrebna impregnacija nakon završnog gletanja stiropora, te koju biste silikatnu bijelu žbuku od 0-15 mm predložili i koliki bio trošak po m2.
Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru!
Lijepi pozdrav!

Luka Drašković

ODGOVOR

Ukoliko SEP nije prebojan nekom fasadnom bojom nije potrebno grundirati površinu prije lijepljenja stiropora SAMOTERM-om, inače površinu treba grundirati KONTAKT GRUND-om prije lijepljenja stiropora.
Potrošnja KONTAKT GRUNDA je 0,2-0,3 l/m2, a jedna kanta od 15 litara je dovoljna za cca 60 m2, a veleprodajna cijena je 292 HRK/kanta + PDV.
Potrošnja SAMOTERMA je 4-6 kg/m2 za lijepljenje, a za armiranje cca 6 kg/m2.
Prije nanošenja završne SILIKATNE ŽBUKE Z potrebno je SAMOTERM pregletati sa SAMOTERM GLETOM (potrošnja 2 kg/m2).

Prije nanošenja SILIKATNE ŽBUKE Z 1,5 mm (potrošnja 2,8 kg/m2, VPC: 337 HRK/kanta od 25 kg +PDV) podlogu impregnirati SILIKAT GRUND OBOJENI, VPC je 197 HRK +PDV, a potrošnja je od 0.2-0,3 l/m2.
Na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/kalkulacije-fasadnih-sustava-potrosnja-i-cijene
možete preuzeti dokument koji Vam omogućava da izračunate cijenu toplinskog sustava po m2 ili ukupnu cijenu za cjelokupnu fasadu.

b b / 22.10.2013. 12:30:07

Na moru imam oko 250 m2 betonskog ogradnog zida. Na njemu su stavljene kamene klupice, koje imaju okapnicu 3 cm sa svake strane. Na zidu bi stavio sep 200. Dali je to moguče, zbog vlage? Ili kako je moguče to napravit, da bude struktura kao sep i da bi bila debeljina nanosa što tanja?

Lp,Bojan

ODGOVOR

Pošto će zid biti izložen utjecaju soli, vlage i ostalim agresivnim utjecajima okoliša, najprikladnija žbuka za završni sloj bi bila akrilatna žbuka TERAKRIL Z.
SEP ne bi bilo idealno rješenje za morsko podneblje. Ukoliko je zid trajno vlažan ne preporuča se nanošenje završnog akrilatnog sloja na takvu podlogu.

S p / 22.10.2013. 9:10:39

Poštovani
Imam jednu staru drvenu kuću na kojoj bi htio ožbukati zidove.
Kakva je priprema drvene površine i koja žbuka je najkvalitetnija te dali je bolje strojno ili ručno žbukanje.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

ODGOVOR

Ne možete žbukati direktno na drvenu površinu, već je na nju potrebno pričvrstiti punktirani pocinčani rabic pa onda možete žbukati sa unutarnjom podložnom žbukom VC 40 .

T Z / 21.10.2013. 11:53:29

imam nekoliko pitanja. Po projektu dimnjak nam je ugrađen u ytong zid te nas zanima što da sa žbukom činimo.
Moramo li baciti špric i žbuku sa mrežicom na njega ili nešto drugo? Koja bi debljina žbuke u tom slučaju trebala biti, za unutarnje uređenje?
Koje nam od vaših proizvoda možete preporučiti za takvu situaciju?

ODGOVOR

Za unutarnje uređenje možemo Vam preporučiti TANKOSLOJNU ŽBUKU ZA POROBETON.
Podloga mora biti čista, čvrsta, nesmrznuta i otprašena. Građevinska vlaga ne smije biti veća od 2,5%. Instalaterske otvore kao i nestabilne podloge obavezno treba rabicirati staklenom mrežicom Samoborka SM 10 R.
Prije početka radova potrebno je postaviti pocinčane kutne profile GIPSOFIKSOM.
Porobeton imregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM razrijeđenim vodom u omjeru 1:2 neposredno prije nanošenja TANKOSLOJNE ŽBUKE ZA POROBETONE.
Minimalna debljina nanosa je 5 mm, a maksimalna debljina nanosa je 10 mm.