Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M D / 21.2.2023. 15:44:31

Poštovani, trebao bih stari kameni zid sakriti u knauf, i zanima me dali postoji neko sredstvo kojim bi premazao zid da se ne runi stara fuga? Nekakva impregnacija ili nešto slično?

ODGOVOR

Zid možete premazati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.

B S / 20.2.2023. 14:31:24

Poštovani,prije tri mjeseca majstori su mi radili estrih na otvorenoj terasi, sada je u planu hidroizolacija, pa keramika. Estrih ima potreban pad, nije ispucao, ali se na pojedinim mjestima mrvi površinski sloj. Postoji li u vašem asortimanu neki premaz koji bi učvrstio površinski sloj, prije nanošenja hidroizolacije ?

ODGOVOR

Preporučamo uklanjanje postojećeg estriha i izvedbu novog.

D V / 20.2.2023. 00:03:46

Poštovani, želim u kuhinji umjesto pločica napraviti betonski pod. Zanima me može li se za te svrhe koristiti Teraneks Unilevel kao završni sloj? Kad se maknu pločice, Teraneks bi išao na cementni estrih, nakon impregnacije, u debljini od 5 do 10 mm. Zatim bih ga ispolirao ekstrentričnom brusilicom i “zatvorio” nekim prelijevom - imate li nešto takvo u svom programu, Betosil? Cilj je da pod bude tvrd, estetski ostavlja dojam “industrijskog poda”, da se lako čisti te da bude otporan na vodu i ostale tekućine… Hvala unaprijed na povratnim informacijama...

ODGOVOR

Kako bi postigli izgled natur betona podnih površina možete površinu obraditi TERANEKSOM UNILEVEL koji je i formuliran tako da može ostati kao završni sloj, ali s obzirom da se radi o kuhinjskim površinama preporučamo premaz dvokomponentnim poliuretanskim lakom. Takav izgled možete postići i primjenom tehnike „mikrocementa“ s proizvodom BETON DEKOROM, dvokomponentnom dekorativnom masom visoke čvrstoće, otpornosti na habanje i nepropusnosti. Kao i kod TERANEKSA i kod BETON DEKORA preporučamo završni premaz dvokomponentnim poliuretanskim lakom koji na žalost Samoborka d.d. za sad nema u ponudi.

K M / 18.2.2023. 13:56:36

Moze li se glitter zavrsni sjaj na fasadi postaviti na silikatnu fasadu.

ODGOVOR

Ovisi o tome što piše u uputi glittera koji namjeravate koristiti.

M D / 17.2.2023. 11:17:43

Poštovani, koju: 1. impregnaciju bi mi predložili za premaz instalacijskih šliceva ( struja, voda ) prije nego što bi ih zatvorio-požbukao. Instalacijski šlicevi su ukopavani u zid koji je od cigle i siporexa. 2. Koliko se ta impregnacija mora sušiti? 3. Koju žbuku upotrijebiti za popunjavanje tih instalacijskih šliceva? 4. Koju imprenaciju upotrijebiti za premaz starih balkonskih pločica preko kojih bi se ljepile nove i 5. koje ljepilo upotrijebiti za ljepljenje balkonskih plocica preko starih pločica? Unaprijed se zahvaljujem i sa poštovanjem pozdravljam,

ODGOVOR

Kao impregnaciju prije krpanja instalacijskih šliceva možete upotrijebiti UNIVERZALKONCENTRAT GRUND. To je temeljni premaz koji se razrjeđuje vodom u omjeru 1:1 i nanosi se četkom u jednom nanosu 4-6 sati prije nanošenja slijedećeg materijala. Šliceve možete pokrpati TERMO ŽBUKOM. Kako bi pravilno pripremili podlogu za postavljanje novih pločica na suhu, čistu, čvrstu i nesmrznutu podlogu nanesite PREMIUM GRUND. Na tako pripremljenu podlogu možete lijepiti nove pločice fleksibilnim ljepilom za keramiku TERATEKT FLEKS. Detaljnije upute primjene navedenih proizvoda možete pronaći na našem webu u tehničkim uputama proizvoda.

r t / 17.2.2023. 9:45:46

Poštovana/i imam kuću na moru i prije 7 godina sam na Vašu preporuku sanirao zid premazima koji je ukopan u zemlju/kamen tako da s vanjske strane nemogu ništa sanirati. Sad mi se opet pojavila vlaga odnosno počela se dizati žbuka i odvajati od podloge ali ne na cijelom zidu nego na jednom dijelu cca2m2. Planirao sam obtuć žbuku koja nije na čvrstom i stoga Vas molim da mi date preporuku s čime da premažem i ožbukam da saniram . S poštovanjem Renato Tančak

ODGOVOR

Za konkretniji odgovor potrebne su dodatne informacije stoga, ako ste u mogućnosti pošaljite fotografije na kojima je vidljivo trenutno stanje. Pod pretpostavkom da se žbuka odvaja zbog prisutnosti kapilarne vlage za sanaciju zida upotrijebite sanacijsku žbuku SANISIL H koja se fino zaribava FINOM ŽBUKOM F 900 i boji visokoparopropusnom bojom SILIKATKOLOROM. Prije žbukanja potrebno je otući sve slabo držeće dijelove do podloge koju je potrebno obraditi SANISIL ŠPRICOM.

B G / 16.2.2023. 13:29:02

Poštovanl, Nastavno na pitanje od 10.02.2023 Terasa na 3 garaze cca 40 m2, oko 50 godina stara Stari zavrsni sloj ispucao i djelomicno podigao ispod kojeg se zavlači voda Potrebno je ukloniti taj sloj ali sto staviti umjesto njega tako da bude vodonepropusno. LP Na terasi nema bitumena niti vodootporne izolacije bilo kakve vrste. Terasa se sastoji od osnovne betoske nosive ploče te završng sloja (glazure) koji sada puca i odvaja se. Dali kakva masa za izravnavanje dolazi u obzir i koja LP, Branko

ODGOVOR

Potrebno je skinuti sve slojeve do betonske ploče, dobro ju očistiti i otprašiti, te ukoliko je ona u dobrom stanju, REPARATURNIM MORTOM je potrebno korigirati padove. Na tako pripremljenu površinu možete nanijeti visokofleksibilnu hidroizolacijsku masu za zaštitu betona BETONPROTEKT MONOELASTIK ili DUOELASTIK. Hidroizolacijski sloj možete zaštititi postavom betonskih ploča na podmetače. Detalje primjene navedenih proizvoda možete pronaći u tehničkim uputama proizvoda na našem webu.

J B / 14.2.2023. 18:44:55

Molim savjet sa čime obraditi završetak zida od šuplje cigle na dijelu gdje je dio zida srušen pa je cigla ostala prerezana i otvorena. Da li da se napravi mali šalung pa zacementira sa suhim betonom, ili da se krpaju rupe sa mortom pa nakon toga navuče žbuka sa mrežicom? Koliko bi se beton trebao sušiti prije navlačenja žbuke? Hvala na savjetima

ODGOVOR

Ako je završetak zida ostao kao parapet onda možete kao što ste i zamislili napraviti šalung i zid završite ili CEMENTNIM ESTRIHOM 20 ili SUHIM BETONOM 20 ili REPARATURNIM MORTOM. A ako je završetak zida vertikalan, postavite kutne profile (pod uvjetom da tu nemate veće mehaničko opterećenje) i ožbukajte, npr. s vapneno-cementnom žbukom VC 50. Predhodno rupe možete zapuniti MORTOM ZA ZIDANJE M-5. Detalje primjene navedenih proizvoda možete pronaći u tehničkim uputama proizvoda na našoj web stranici.

D M / 14.2.2023. 10:01:08

Kako se obradjuje vapnena zbuka jel se isto radi kao gips

ODGOVOR

Vapnena žbuka se isto nanosi, ali ima neke svoje specifičnosti kao npr. nanosi se u više tanjih slojeva (do 2 cm u jednom sloju), duža faza između pojedinih slojeva..

H L / 13.2.2023. 20:43:51

Dobar dan. Je li potrebno tiplati stiropor od 2 cm.

ODGOVOR

Da li je potrebno dodatno pričvršćivanje ploča ovisi o podlozi na koju se lijepe toplinsko-izolacijske ploče i stupnju izloženosti vjetru.