Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K K / 24.1.2014. 17:20:42

Prostor od 10-tak kvadrata u prizemlju s kamenim zidovima pokazuje vidne znakove vlage. Kako ga kvalitetno hidroizolirati i izbjeći kondenzaciju kod kasnijeg stanovanja, Plan je zidove u konačnici pregletati i obojiti. Hvala

ODGOVOR

Ako su zidovi od kamena potrebno ih je ili s vanjske ili s unutarnje strane hidroizolirati.
Poželjno bi bilo izolirati s vanjske strane objekta tj.premazati hidroizolacijskim premazom DUOELASIK HIDROPROTEKT u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm, na to ugraditi toplinsku izolaciju pločama XPS u minimalnoj debljini cca 5-6 cm i završno obraditi. Nakon izvedbe hidroizolacije i drenaže s vanjske strane možete površinu zida pregletati i obojati.
Ako izvedba sanacije s vanjske strane nije moguća sanaciju izvedite s unutarnje strane upotrebnom sanacijske žbuke SANISIL H.

S S / 21.1.2014. 17:58:24

Poštovani,
planiram mijenjati ograde na balkonu pa shodno tome mijenjam i pločice ali na čelo balkona želim nanijeti teraplast, kako zbog izgleda tako i zbog zaštite. Interesira me da li se na postojeće pločice može nanijeti teraplast ako se iste premažu kvarcnim premazom?
Hvala.
Pozdrav

ODGOVOR

Preporučamo vam da pločice sa čela balkona skinete, podlogu pregletate REPARATURNIM MORTOM G ili SAMOTERMOM i na to ugradite željeni TERAPLAST.
Direkno navlačenje TERAPLASTA na pločice ne preporučamo, jer se može desiti da se on odvoji od pločica bez obzira na impregnacijski premaz.

M K / 19.1.2014. 22:27:48

Postovani,

sa zidova u prizemlju stare kamene kuce je otucene stara zbuka. Prosto je suh, osim za vlaznog vremena kada se na par mjesta pojavi vlaga (kapljice vode na kamenu kao na slici [1]). Jedan dio zida bih fugirao i ostavio u kamenu dok bi ostatak ozbukao. Zanime me koje materijale preporucate za navedene radove i kako minimizirati pojavu vlage?

Hvala i lijep pozdrav,

Marko

[1] https://www.dropbox.com/s/3v0pipyu5eh1z8p/Photo%2019.01.2014.%2015%2056%2045.jpg

ODGOVOR

Prema dostavljenog fotografiji i navedenim informacijama možemo zaključiti da na vidljivom dijelu kamenog zida, točnije samog kamena, dolazi do procurijevanja vode tijekom kiše.
Preporučamo dio zida na kojem se pojavljuje direktno provlaživanje zaštiti HIDROPROTEKT-om, te cijelu površinu zida ožbukati visoko-paropropusnom žbukom SANISIL H, na prethodno nabačen SANISIL ŠPRIC. Sanisil H žbuku možete završno obraditi filcanjem ili zagladiti FINOM ŽBUKOM F 900.
Na dijelu kamenog zida koji će ostati neobrađen preporučamo po potrebi očistiti sljubnice te izvesti fugiranje MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE.

A M / 16.1.2014. 20:52:04

Poštovani,
Želim izravnati pod u prizemlju kuće za postavljanje pločica ili laminata. Sada je pod sastavljen od betonske ploče koja nije izlivelirana dovoljno dobro te je potrebno postaviti estrih. Problem je što je prostor nizak, i želim se sa estrihom minimalno podignuti .
Što mi preporučate?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Minimalna debljina vezanog estriha je 30 mm. Preporučamo primjenu CEMENTNOG ESTRIH-a 20, potrošnja : 22 kg/m2/1cm; pakiranje: vreće 25 kg; cijena : 0,66 kn/kg

I H / 16.1.2014. 09:22:48

Poštovani. Dali na fasadi sa hirolom nastaju fleki. Te Vas lijepo molim da mi pošaljete ponudu za 900. kg. hirolfe 3104 ili 3084 puno hvala

ODGOVOR

Za hirolu nismo nikada čuli, pa pretpostavljamo da se radi o mineralnoj žbuci HIROFA. Prilikom ugradnje hirofe ne nastaju fleke, već se fleke pojavljuju ako se mineralna žbuka primjenjuje u neadekvatnim vremenskim uvjetima (hladno, vlaga, kiša i sl.) , pa se tada može na obojenim žbukama pojaviti neujednačenost izvedene plohe tj. pojava fleka.
Hirofa u navedenim bojama 3104 ili 3084 košta 1,88 kn/kg sa pdv-om vreće 40 kg. Ukupno 900 kg x 1,88 kn/kg = 1.698,75 kn.
Obojene žbuke prodaju se i proizvode isključivo prema narudžbi kupca. Rok isporuke 3-4 dana.
PS. Ostavili ste nam neispravnu email adresu pa vam nismo mogli odgovoriti direktno

V P / 14.1.2014. 18:09:04

Poštovani, već imam toplinsku fasadu sa stiroporom debljine 5 cm, završni sloj je silikatna žbuka. Stavio bih još 5 cm stiropora, kako trebam pripremiti podlogu i dali može doći do kondenziranja ili slično zbog silikata u međusloju. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

U koliko se radi novi toplinski sustav na postojeći toplinski susutav, onda se mora ići na istu debljinu toplinske izolacije, u Vašem slučaju sa 5 cm. Na postojeću silikatnu žbuku stiropor možete lijepiti SAMOTERM-om, armirajući sloj izvesti SAMOTERM-om u koji se polaže staklena mrežica SAMOBORKA PRIMAFAS 160.
Drugi nanos temeljnog sloja za izravnavanje podloge možete izvesti SAMOTERM GLET-om, te prije nanošenja silikatne završno dekorativne žbuke, podlogu impregnirati SILIKATGRUND OBOJENI-m.
Da li će doći do kondenzacije između starog i novog sustava moguće je saznati jedino proračunom fizike objekta.

A G / 10.1.2014. 12:41:23

Poštovani
Na balkon je sa donje strane samo bacen cementni špric.Nakon dosta godina je taj špric prilično hrapav obojan fasadnom bojom.Sad bi na to navukao nekakvu masu da se taj špric izravna i završnu žbuku fine granulacije u bijeloj boji.Što preporučujete obzirom na boju koju je nemoguće ostrugati.

ODGOVOR

Preporučamo struganjem skinuti vrhove nanesenog cem šprica, površinu otvoriti „pikanjem“ ili križnim „zarezivanjem“ , te temeljito otprašiti i oprati vodom.
Cijelu površinu impregnirati KONTAKT GRUNDOM, te na potpuno osušeni grund, nakon najmanje 24 data, nanijeti SAMOTERM F u sloju debljine cca 3 mm i zagladiti.
Na tako pripremljenu podlogu nakon min 7 dana nanositi završnu žbuku prema vašem izboru.

M Č / 9.1.2014. 20:53:02

Poštovani
prije par godina sam izmjenio stolariju a sada je na red došla i fasada.Problem mi stvaraju kamene klupčice,napravljene su za dimenziju stiropora 5cm,a svi preporučuju više,postoji li neko rješenje,a da ih ne moram čupati,hvala

ODGOVOR

Ukoliko se odlučite za veću debljinu toplinsko-izolacijskih ploča, a svakako bi preporučili debljinu od min. 8 cm, potrebno je zamijeniti i postojeće prozorske klupčice.
Možete eventualno konzultirati potencijalnog izvođača radova, koji će obaviti uvid u postojeće stanje, o mogućnosti izvođenja limenih klupčica iznad postojećih.

E K / 8.1.2014. 1:03:29

Poštovani,
kuću sam radio na način da sam imao zakop terena od nekih 3,5m visine, gdje se donji kat nalazi u zemlji.
Zaidano je betonskim šupljim betonskim blokovima u koji lijevan beton, vanjsku izolaciju sam odradio na sljedeći način:
Zidove sam prvo pregletovao ljepilom, zatim sam premazao sa bitumenom, poljepio sam sloj ljepenke V3 vertikalno pa ponovo sloj horizntalno, poslije toga sam stavio filc , neznam koje gramature ali sam stavio naj deblji koji je bio u prodaji , uz njega sam stavio čepastu plastiku ,pa drenažni pijesak cca. 40-50cm u cijeloj visini i do zemlje ponovo filc da mi ne zamulji drenažu.
U dnu drenaže sam izbetonirao korito i stavio dvije drenažne cijevi fi 100mm i fi 75mm koje mi služe za odvod drenažnih voda.
Pitanje je? Da li je ovo odrađeno bar u nekom rezonu struke ?
I drugo pitanje je? Kako da sa unutarnje strane odradim zidove?
Ja sam planirao rigips plavi vodonepropusni . Da li je to dobro rješenje?
S poštovanjem .
Emir..

ODGOVOR

Izvedba hidroizolacije je bitna kako bi spriječila prodor vlage u zidove i podove, onemogućila razna oštećenja građevine i sačuvala njen estetski izgled. Odabir odgovarajućeg materijala i pravilna izvedba izuzetno su važni.
U pravilu bi izvođenje hidroizolacije trebalo prepustiti iskusnim i certificiranim izvođačima. Na temelju dostavljenih informacija nismo u mogućnosti procijeniti da li su u vašem slučaju radovi izvedeni prema pravilima struke.
Preporučamo obratiti se proizvođaču materijala koji ste koristili.
Ukoliko je riječ o grijanom unutarnjem prostoru bilo je potrebno po izvedenoj hidroizolaciji izvesti i toplinsku izolaciju pločama ekstrudiranog polistirena, prije postavljanja čepaste folije.
Unutarnje zidove možete, ovisno o vašim željama, ožbukati vapneno-cementom žbukom VC 40.

j / 7.1.2014. 19:23:31

Poštovani
interesiram se, koji tonovi - postoje materijala za fugiranje unutarnje stare kamene kuće.

ODGOVOR

Fuge između kamenih blokova možete fugirati TERAMINERALOM VF, koji je dostupan u svim tonovima iz naše štampane ton karte kraj kojih stoji oznaka M za mineralne žbuke. Ton kartu možete pogledati i na web-u http://www.samoborka.hr/teramineral-vf .