Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T / 20.2.2014. 0:51:06

trenutno renoviram kuhinju i u zidu su mi ostale rupe od vodovodnih i odvodnih cijevi koje bi trebalo nekako popuniti, pa me zanima što je najbolje za tu namjenu, i da na to će se lijepiti pločice tako da bi bilo idealna neka smijesa na koju dobro prijanja lijepilo za pločice.

ODGOVOR

Šliceve od instalacija možete ispuniti grubom vapneno cementnom žbukom VC 60, a prionjivost ljepila za keramiku na VC 60 je odlična.

v m / 18.2.2014. 22:21:18

Da li je kod novoizgrađene kuće potrebno žbukanje cementne ploče prije nanošenja estricha? Hvala i LP

ODGOVOR

Betonska ploča se ne žbuka prije nanošenja cementnog estriha. Jedino je potrebno neposredno prije izvođenja CEMENTNOG ESTRIHA 20 površinu navlažiti ili impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDom, razrijeđenim vodom u omjeru 1:1.

A Č / 18.2.2014. 15:36:56

Ovim putem Vas molim za savjet s obzirom da na Vašoj stranici nisam naišao na slični slučaj...
2008.g. sam na kuću stavio stiropor fasadu i Samoborkinu boju-s obzirom da se ne razumijem u građevinu imao sam firmu koja je sve odradila pa se ne sječam detalja ali mislim da se radilo o akrilnoj boji.
Nakon cca 4 godine počela su se javljat napuhana mijesta na fasadi tj napuhivala se samo boja na pojedinim mjestima koja nisu ni po udarima bure,kiše ili nečeg sličnog ništa više ugrožena nego ostala čak bi se moglo reči da su zaštičena od bure.Ne vjerujem niti da je došlo do prodora vode jer je sve uvijek suho.
I zato Vas molim ukoliko mi možete pomoći sa stručnim savjetom kako sanirati oštečenja.

ODGOVOR

Prema poslanim slikama najvjerojatnije se radi o lošoj prionjivosti završne žbuka za podlogu. Naime moglo se desiti da izvođač prije ugradnje završno dekorativne žbuke podlogu nije uoće ili nije pravilno grundirao podlogu, ili je prilikom izvođenja završne žbuke podloga bila prevlažna te žbuka nije mogla vezala s podlogom, te zbog visoke vlage nema dovoljnu prionjivost.
Po slikama, za vrijeme hladnog i vlažnog vremena završna žbuka se odvaja u tzv. mjehurima od podloge, te je na mjestima vidljivo ljuštenje.
Pretpostavka da se ispod žbuke može zadržavati i nakupljena vlaga tj. voda.
Žbuku koja nema prionjivost bez problema se može skinuti.
Potrebno je žbuku skinuti podlogu do podloge, površinu prebrusiti i isprati vodom pod pritiskom. Ako će prilikom brušenja doći do oštećenja podloge po potrebi pregletati samoterm gletom u sloju 1-2mm. Nakon sušenja podlogu impregnirati dan ranije i ugraditi akrilatnu žbuku TERAKRIL Z, u boji prema izboru iz naše ton karte.

A M / 18.2.2014. 12:15:57

Trebamo obojati samoterm glet premazom srebrne nijanse. Proizvodi li se terapoks u srebrnoj nijansi?

ODGOVOR

SAMOTERM je glet masa za gletanje toplinsko izolacijskih sustava te nije primjerena podloga za bojanje.
Ovisno o intenzitetu boje TERAPOKS se može tonirati prema zahtjevu kupca.

Z N / 18.2.2014. 11:29:58

Poštovani,planiramo obnoviti fasadu jer je mjestimice ispucala na balkonima,a na ostatku kuće samo obojati ponovo u bijelu boju.
Naime,balkoni su sazidani ciglom-blokovi,ožbukani,a po tome je navučen sep jedinica kako to majstori nazivaju, ne znam kako se već to pravilno zove. Nakon par godina pojavile su se pukotine debljine 1 cm uzduž balkona koji su vezani samo jednom stranom za vertikalu kuće-konzolni,kod ostalih balkona-lođa to se nije pojavilo.Htjeli bismo to sanirati i obojiti u drugu boju.Što nam predlažete? Što upotrijebiti na zidovima ostalim zidovima kuće koji su samo obrađeni sepom ako ih želimo u bijelo obojiti,a što ako mijenjamo boju. Osim toga,podgledi balkona(odozdo) su nakon izgradnje deke(betonskog sloja)samo obojeni bijelim fasadexom.To bismo htjeli obraditi ali uz postavljanje okapnika. Što preporučujete za taj dio? Možemo li vaše proizvode nabaviti u prodajnim centrima Solingrađe? Zahvaljujem!

ODGOVOR

Molimo vas da nam proslijedite nekoliko slika detalja fasadne površine, balkona i pukotina kako bismo vam mogli konkretno odgovoriti na vaš upit.

I / 18.2.2014. 11:17:57

Poštovanje
Planiram oko velike farme posuti kameni agregat jer se trenutno za vrijeme kiše stvara veliko blato,zanima me koja granulacija bi bila najbolja pošto se radi o terenu po kojem svakodnevno radi sa teškim strojevima.Isto tako je teren pod blagim nagibom pa se bojim da će doći do ispiranja materijala ako granulacija bude previše sitna.Hvala

ODGOVOR

Samoborka dd je tvornica građevnog materijala, te se ne bavimo izvođenjem radova.
Najbolje bi bilo da se obratite ovlaštenom geodetu koji vam može snimiti teren i odrediti nagibe, te na temelju njegovog elaborata može se planirati koja granulacija za vaš teren je najbolja.
Možda će biti potrebno površinski sloj zemlje skidati prije ugradnje novog sloja cakumpaka i odrediti koliko će biti potrebno nasipati debljinu sloja.

K I / 16.2.2014. 18:43:17

Par pločica na nenatkrivenoj terasi je puklo,na par nijh se glazura pohabala...pločice su na terasi jedno 10-godina,ima dosta pločica koje prilikom laganog udarca,djeluju šuplje,a sama glazura ispod pločica je vlažna...mislio sam izvaditi loše pločice,razbiti glazuru bar na dva prva reda terase,pustiti da se sve osuši,zakrpati glazuru(čime?),sve poravnati dvokomponentnim mortom i ponovo staviti pločice...Da li je postupak dobar,ili ne?Hvala unaprijed..

ODGOVOR

ne savjetujemo vam da radite opisano, već da kompletno skinete sve do ab ploče, ponovno izvede glazura u minimalnoj debljini 3-4 cm.
Na glazuru ugradite hidroizolacijski premaz DUOELASTIK HIDROPROTEKT u debljini 3-4 mm i nakon minimalno 24 sata ugradite ugradite keramičke pločice upotrebom TERATEKT FLEKS ljepila.

M L / 16.2.2014. 11:11:53

Poštovanje,
U garaži staroj 30-ak godina, je na betonski pod, nanesen estrih, debljine 4-5cm. Taj se estrih jako mrvi, čak i pod cipelama.
Sada bih htio na taj isti pod postaviti pločice. Kako da postupim, htio bih izbjeći skidanje starog estriha, a ne bih htio ni da se pločice dignu?
Hvala.

ODGOVOR

Prema opisanom, cementnu glazuru morate skinuti jer je upitna čvrstoća tj. čim se glazura trusi pod hodom čvrstoća nije zadovoljavajuća.
Kada maknete postojeću glazuru ugradite novu i zatim možete lijepiti keramičke pločice.
Ugradnju novog sloja (REPARATURNIM MORTom ) na neadekvatno izvedenu glazuru ne preporučamo, jer se može desiti da vam se nakon ugradnje pločice odvoje od podloge.

J / 14.2.2014. 16:19:08

Poštovani. Tražim idealno i povoljno riješenje za problem vlage u prizemlju stare kuće izrađene od kamena. Naime prizemlje se u jednom dijelu ukopava ispod razine zemlje te na tim djelovima se vidi (pogotovo za vrijeme kiša) vlažni dio, a sa vanjske strane je popločana ulica - nizbrdica. Koja riješenja postoje za izolirati zid sa unutarnje strane. hvala

ODGOVOR

Zid s unutarnje strane premažite hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT , u dva sloja četkom i ožbukajte sanacijskom žbukom SANISIL H, u potrebnoj debljini.

L S / 13.2.2014. 18:19:20

Poštovani !

zamoljavam Vas da mi odgovorite kakvu vrstu farbe moram upotrijebiti za farbanje fasade kuće kako bi je malo obnovio te istovremeno zastitio od prodora vlage i vode prilikom velikih kisa ?
Kuća je stara 7 godina,napravljena je od cigla i na fasadu su zaljepljene stiradur ploce od 5 cm te nakon toga je stavljena zbuka i fasada je pofarbana na nacin da je u farba pomjesana sa pijeskom i nanosena na zid sa metalnom spatulom.Dostavljam vam slike kuce.S stovanjem Lucijan.

ODGOVOR

Iz poslanih fotografija i vašeg opisa nismo u mogućnosti utvrditi kakvu završnu žbuku ste koristili pa pretpostavljamo da bi se moglo raditi o tipu akrilatne žbuke.
Vašu fasadnu površinu morate oprati vodom pod pritiskom te nakon sušenja od nekoliko dana površinu premažite fasadnom bojom TERATON V prema izboru iz naše ton karte.
Impregnacija prije bojanja nije potrebna, ukoliko se površina želi impregnirati impregnirajte neposredno prije bojanja UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om koji se razrijedi 1:2 s vodom.