Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M G / 2.3.2023. 20:33:43

Poštovanje,imam staru kamenu kucu na kojoj je blago dotrajala vapnena zbuka,želim je obnoviti,za bojanje baš nije jer ima sitnih pukotina,dal staviti preko nje neku toplinsku fasadu,ako da koju?,ili sve otuc dole i ozbukat je iznova?

ODGOVOR

Sanacija ovisi o stanju ziđa i same vapnene žbuke, te veličini pukotina. Načelno, površine koje želite obnavljati je potrebno temeljito otprašiti i ukloniti sve slabodržeće dijelove. Očišćene površine impregnirajte PREMIUM GRUNDOM i na osušeni grund nanesite sloj FINE ŽBUKE EKSTRA. U svježi sloj utopite staklenu mrežicu PRIMAFAS 160 i nanesite drugi sloj FINE ŽBUKE EKSTRA. Tako obrađenu površinu možete obraditi ili nekom završno-dekorativnom žbukom npr. SILIKONSKA ŽBUKA uz predhodnu impregnaciju MINERALKVARC GRUNDOM ili obojati nekom fasadnom bojom. Ukoliko postojeće stanje zadovoljava čvrstoćom, a pukotine možete okarakterizirati kao mikropukotine (pukotine do 0,3mm), fasadne zidove možete samo prebojati mikroarmiranom fasadnom bojom SILIKONKOLOR S VLAKNIMA uz predhodnu impregnaciju UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.

B J / 28.2.2023. 10:29:32

Postovani, u fazi sam uređenja vikendice te smo napravili prilicno veliko vanjsko stepenište (izloženo svim vanjskim utjecajima). Stepenice su betonske i nisu estetski prihvatljive, pa me zanima postoji li neki premaz kojim se može taj isti beton zagladiti i ujednačiti (pritom i zaštititi)?

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije jasno u kojem smislu betonske stepenice nisu estetski prihvatljive. Ukoliko nemaju potrebnu „ravnost“, ako je taj beton grubo obrađen, za izravnavanje površine možete koristiti ovisno o potrebnim debljinama REPARATURNI MORT G (do 20 mm) ili REPARATURNI MORT F (do 5 mm). Napominjem da će stepenice i dalje imati teksturu betona/morta.

D R / 27.2.2023. 10:32:01

Poštovani, preuređujem unutrašnjost kuće izgrađene 1970.godine. Unutarnje zidove sam očistio, uklonio postojeće slojeve boje i dijelove postojeće glet mase koja je otpadala. Postojeća vapneno-cementna žbuka je na mjestima popucala. Imam namjeru kompletne zidove rabicirati. Zanima me koju impregnaciju, ljepilo i mrežicu mi predlažete ?

ODGOVOR

Postojeće zidove impregnirajte MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM br.65 i nakon 24h, na osušeni grund nanesite polimer-cementni mort UNITERM u dva sloja. U prvi sloj utisnite staklenu mrežicu PRIMAFAS 160.

L S / 27.2.2023. 10:21:51

Poštovani, na unutarnjim zidovima kuće trenutno se nalazi delputz. Zanima me može li se i kojom vrstom žbuke dovesti zidove do ravne površine spremne za bojanje ili je potrebno i gletanje? Hvala, lp.

ODGOVOR

Unutarnje zidove obrađene SEP-om je potrebno dobro otprašiti, te premazati temeljnim premazom PREMIUM GRUNDOM. Na tako pripremljenu podlogu nanesite ili FINU ŽBUKU EKSTRA ili glet masu TERANIL u više slojeva. Detalje primjene navedenih proizvoda možete pronaći u tehničkim uputama na našem webu.

L I / 27.2.2023. 9:03:45

Poštovani, molim Vas recite mi da li je uobičajeno da fasadna boja (u ovom slučaju roza , a koja je nanešena u 09/2019 izblijedi nakon godinu dana.... i pretvori se u žutu ???? .??? Zar je to moguće ???? Molim Vas recite..jer ako sam već platila kompletno uređenje fasade (uključivo i izolaciju)., onda sigurno nisam očekivala da će nakon godinu dana boja nestati i pretvoriti se u nešto drugo ??? Hvala Vam.... lp Lovorka Ivišić

ODGOVOR

Postojanost tona završno-dekorativne žbuke ovisi o postojanosti pigmenata. Preporučamo da se javite izvođaču radova i/ili proizvođaču materijala.

B Z / 26.2.2023. 9:14:03

Poštovani, staru kamenu kuću sam nedavno fugirao nanovo na način da su majstori izbili stare fuge isprali ih i nanijeli nove (bijeli cement i pijesak). Do tada sam imao problema sa vlagom koju su stari zidovi upijali odozdo cca 10 15 cm od poda a nakon fugiranja vlaga mi se pojavila na više mjesta na visini gdje je nikada nije bilo... Molm vas za savjet kako je se riješiti...

ODGOVOR

Kako u Vašem upitu nema dovoljno podataka za odgovor, molimo da nam se s više informacija obratite na brojeve telefona 01/ 33 22 709 ili 01/ 33 22 808.

D A / 24.2.2023. 22:46:50

Pozdrav! Imam kamin na kojem bi htio napraviti imitaciju kamena zanima me koje materijale tj.kakvu zbuku koristiti za takve radove. Podloga je siporeks i knauf

ODGOVOR

Ovisno o tome kakvu točno teksturu i izgled bi htjeli postići ovisi i odabir materijala. Preporučamo da dođete do naše prodaje u Samoboru, Zagrebačka 32/a kako bi pogledali teksture i posavjetovali se.

K / 24.2.2023. 7:53:41

Poštovani, pretražujuži rubriku pitanja i odgovori,a vezano za sanaciju kapilarne vlage naišla sam na vaš odgovor: ODGOVOR Problem kapilarne vlage se može riješiti SANISIL sustavom žbuka. Postojeću žbuku je potrebno otući minimalno 60 cm iznad razine vlage u zidu. Nanijeti SANISIL ŠPRIC kao vezivni sloj, zatim podložnu parapropusnu isušujuću žbuku SANISIL H, te ju fino zaribati FINOM ŽBUKOM F-900. Na kraju obojati silikatnom bojom SILIKATKOLOR. Moguće je prije izvedbe SANISIL sustava napraviti horizontalni prekid vlage injektiranjem silikonske emulzije SANIKTIL KONCENTRAT. Detaljne tehničke informacije i upute primjene spomenutih proizvoda možete pronaći na našoj web stranici. Moje pitanje je mogu li se navedena sredstva primjeniti i za betonske zidove. Naime, unazad nekoliko godina u suterenu kuće stare cca 25 godina na unutarnjim zidovima izrađenim od betona debljine cca 30 cm pojavile su se mrlje od kapilarne vlage. Jedna fleka (cca 10 cm) pojavila se na vanjskom zidu i jedna malo veća na zidu koji je ukopan (kuća se nalazi na padini). Lijepi pozdrav,

ODGOVOR

Pojava lociranih vlažnih mrlja vjerojatno je posljedica prodora vode, a ne kapilarne vlage. Teško je napamet (minimum su fotografije) dati prijedlog sanacije. Ukoliko na mjestu prodora vode nema vidljivih oštećenja, prodor vode može biti bilo gdje pa je potrebno obaviti detaljan pregled.

K V / 23.2.2023. 9:33:23

Poštovani, kako skinuti teraplast na zidovima u stanu ?

ODGOVOR

Teraplast možete skinuti zagrijavanjem let lampom ili građevinskim fenom i postrugati ga do podloge.

I M / 22.2.2023. 15:59:18

Poštovanje, Imam situaciju sa ravnim krovom od garaže po kojemu se može hodati. Počelo je prokišnjavati. Preporukom nažalost sam dobio čovjeka koji je napravio fuš: stavljena je dupla ljepenka (direktno na beton). Nakon toga je stavljen vaš cementni estrih 20. Prema njemu, to je već trebalo zaustaviti vodu ali se desilo suprotno, i dalje je curilo. Dosta smo sigurni da materijal nije dobro izmiješan tokom rada na mjestima. Zvao sam struku za hidroizolaciju i rečeno mi je da stavim impregnaciju pa glazuru. Možete preporučiti molim vas koje točno da odaberemo za taj zahvat jer dizanje svih radova je preskupa opcija. Hvala puno

ODGOVOR

Ako je ljepenka pravilno izvedena voda ne bi trebala prolaziti. Vrlo vjerojatno problem nije u osnovnoj plohi već bi trebalo detaljno pregledati sve detalje i spojeve.