Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T I / 6.3.2014. 19:21:43

pozdrav!
ljepio bih stiropor debljine 3 cm na strop u stanu ali je strop od betonskih ploča koje su mazane nekom masnom tekućinom(ili naftom).Da li je sigurno ljepiti stiropor na takvu podlogu?Hvala!

ODGOVOR

Potrebno je postojeću tekućinu mehanički ostrugati ili ispjeskariti, te što više oprati površinu vodom.
Očišćenu površinu grundirati KONTAKT GRUND-om dan ranije i ljepiti ploče SAMOTERM-om.
Bez skidanja masnog sloja tekućine, ploče nije moguće lijepiti.

A R / 6.3.2014. 11:13:34

Poštovani,

balkon nam je u derutnom stanju. Naime postavljene su unutarnje pločice na njega, tako da su uslijed djelovanja kiše i leda popucale. također,balkon nam je na ćoškovima oštećen tako da fale komadi betona, a ispod pločica nema ni ljepila ni ničega, tako da kad jednu digneš ostaje rupa. Molimo vas za neko jednostavno riješenje. unaprijed hvala!

ODGOVOR

Pločice maknite te skinite sve dijelove s balkona koji su oštećeni i slabodržeči.
Površinu otprašite, operite vodom pod pritiskom i pokrpajte cijeli balkon upotrebom cementne žbuke C 80.
Žbuka će izdržati jedno vrijeme te bi bilo potrebno da nakon izvedbe žbuke stavite sloj hidroizolacijskog premaza DUOELEASTIK HIDROPOTEKT i na hidroizolaciju ugradite pločice s ljepilom TERATEKT FLEKS.

J P / 5.3.2014. 13:13:42

Kuća u Dalmaciji je sagrađena 70-tih godina. Fasada je nebojana od pješčano-vapnene žbuke koja je djelomično sipka jer se lako struže. Kako je fasada dobro očuvana (rupičasta je na manjem dijelu - rupice od 1-5 mm), planirao sam je izravnati sa EKSTRA TERANILOM (1-2 ruke) i potom premazati bijelom ili nekom drugom bojom. Zanima me da li bi to bilo dobro rješenje ili bi bilo poželjno staviti i neku staklenu mrežicu? Koja impregnacija bi trebala ići prije izravnavanja EKSTRA TERANILOM a koja prije bojanja? Koliko bi tako obrađena fasada mogla ostati u nekom optimalnom stanju, a koliko ako bih je odmah obojao bez izravnavanja EKSTRA TERANILOM? Koje boje mi preporučate? Molim Vas za brz odgovor jer bih za par dana trebao početi s radovima!? Hvala unaprijed!

ODGOVOR

TERANIL EKSTRA nije proizvod kojim se gletaju fasadne površine.
Vašu fasadnu površinu pregletajte FINOM ŽBUKOM F -900 ili VAPNENOM ŽBUKOM TOP WHITE u debljini 3-4 mm.
U TOP WHITE možete ugraditi i staklenu mrežicu. Nakon sušenja površinu možete prebojati fasadnom bojom SILIKATKOLOR ili TERATON v prema izboru iz naše ton karte.
Impregnacije prije fine žbuke F -900 se ne stavlja, ako se odlučite za TOP WHITE površinu impregnirajte KONTAKT GRUNDom dan ranije.
Ako ćete bojati silikatnom bojom impregnacija je SILIKATGRUND koji se nanosi dan ranije, dok za TERATON V impregnacija je UNIVERZALKONCENTRAT GRUND koja se stavlja neposredno prije bojanja fasadnom bojom.

Z P / 5.3.2014. 12:23:38

Interesira me kojim vrstom boje se moze prefarbati teraplast? Hvala.

ODGOVOR

TERAPLAST možete prebojati fasadnom bojom TERATON V prema izboru iz naše ton karte.
Impregnacija prije bojanja nije potrebna već površinu treba samo dobro oprati vodom pod pritiskom.

M / 5.3.2014. 2:55:46

Poštovani,
nisam sigurna dali sam se obratila na dobru adresu, obzirom da trebam savjet. Naime, nemožemo se odlučiti koji je fasadni sustav za našu kuću povoljniji (akril ili silikat) , obzirom da se radi o montažnoj kući, sa vanjskom izolacijom od stiropora (bijeli), kuća spada u nisko-energetski objekt...no stalno se dvojimo između fasada, obzirom da se kuća nalazi u sjevernom dijelu Hrvatske, okružena šumom , što donosi više vlage i hladovine (ako je to uopće bitno za izbor)... Molimo Vas ako nas možete savjetovati oko navedenog izbora (silikatna ili akrilna - je ono što nudi izvođač i oko toga se dvojimo).
Unaprijed zahvaljujem, Maja

ODGOVOR

Obzirom na izvedeni fasadni toplinski sustav kao i lokaciju objekta preporučamo SILIKONSKU ŽBUKU zaribane teksture granulacije 1,5 ili 2 mm.
Silikonske završno dekorativne žbuke odlikuje visoka vodoodbojnost kao paroporupusnost. Kao alternativno rješenje preporučamo akrilatnu završnu žbuku TERAKRIL Z.

R P / 4.3.2014. 18:37:42

Poštovan,
namjeravam garažu preurediti u stambeni prostor. Ispod stepenica koje su povezane sa garažom napravljeno je kupatilo i kuhinja, prije nekih 2o.godina. Vanjski zid kao i stepenice salivani su od betona i ožbukani, ofarbani sa klakom, koji je vremenom 0d vlage otpao, a pločice u kupatilu su dobre.
Molila bi savjet;
- sa čime premazati sa gornje strane stepenice da nevlaži
- sa čime izolirati izvana i iznutra betonski zid gdje je kuhinja, hidro i termo, debljine je 1o-12 cm. Zid nije ukopan u zemlju,
- drugi zid koji se nadovezuje na ovaj je obloženo brdo, neznam kako ga drukčije nazvati, naliveni beton, koji je također vlažan jer iznad se nalazi trotoar oko kuće
- na podu su pločice koje bi digla i stavila izolaciju,
naravno i nove pločice.
Sličicu zidova ne tražite, jer neznam poslati.
Hvala

ODGOVOR

Iako iz vašeg upita nije moguće dobiti jasnu sliku o postojećem stanju objekta, preporučamo sve vanjske površine AB zidova toplinski izolirati izvedbom TERMOZOL sustava – povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju s pločama ekspandiranog polistirena debljine minimalno 12 cm. Detalje primjene možete naći na našoj web stranici.
AB zid koji je u dodiru s tlom preporučamo izolirati HIDROPROTEKT DUOELASTIKOM prema uputi.
Hidroizolacija se izvodi direktno na bet. površini te žbuka unutarnjom žbukom uz obveznu primjenu CEMENTNOG ŠPRICA 2 EKSTRA kao vezivnog sloja.
Na betonskim stepenicama provjeriti izvedene padove i po potrebi izvesti potrebne korekcije. Hidroizolaciju izvesti HIDROPROTEKT DUOELASTIKOM uz obveznu izvedbu „holkere“ brtvenim trakam na spojevima stepenica i vertikala zida.Na tako pripremljenu podlogu izvesti oblogu keramikom fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS.

D B / 4.3.2014. 12:18:05

Poštovani, iteresira me najbolja, odnosno funkcionalna hidroizolacija krova garaže, pošto kroz ploču prolazi vlaga?

ODGOVOR

Hidroizoloaciju AB ploče objekta garaže potrebno je izvesti prema pravilima struke kao i svaki ravni krov.
U koliko je AB ploča izvedena sa odgovarajućim padovima hidroizolaciju je, ispod keramičke obloge, moguće izvesti HIDROPROTEKT DUOELASTIK-om.
Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

f j / 3.3.2014. 14:39:44

postovanje
interesuje me razlika zbuka(zaribane fasade ) pravljen sa kamenom od dolomita i kalcita , koja je razlika i koji je kvaliteni
pozdrav

ODGOVOR

Minerali kalcit i dolomit, iako različiti po kemijskom sastavu, sličnih su fizikalnih svojstava.
Svojstva završnih žbuka (pokrivnost, obradivost, tekstura) ovise, kada je agregat u pitanju, uglavnom o boji i obliku zrna, te su kalciti zbog svoje bijele boje pogodniji za pripravu završno-dekorativnih pastoznih žbuka.
Dolomit se više koristi u proizvodnji mineralnih praškastih završnih žbuka.

D P / 3.3.2014. 13:59:36

Poštovani,

zanima me gdje se uživo mogu vidjeti sve boje i nijanse opločnika Pompej i Kartaga ?
Nalazim se u Slavonskom Brodu i želio bih staviti jednu od ove dvije vrste opločnika, a složit će te se da je odabir boje preko kataloga ili interneta dosta diskutabilan.

Lijepi pozdrav.

ODGOVOR

U Slavonskom Brodu izloške naših opločnika možete vidjeti u trgovini Velekem.
Zasigurno nećete pronaći sve boje u svakom tipu opločnika ali ćete dobiti uvid u stvarni izgled samog tipa kao i boja koje su u pravilu u svim tipovima opločnika iste.

Širu ponudu uzoraka možete pronaći u našem sjedištu – Zagrebačka 32a, Samobor.

S M / 28.2.2014. 19:24:49

1) Da li je potrebno ugraditi traku za brtvljenje na spojevima zidova ako se za sanaciju vlage koristi mineralna žbuka Hidroprotekt?
2) Da li je prije nanašanja Hidroprotekta potrebno koristiti neki temeljni premaz?

ODGOVOR

HIDROPROTEKT je mineralni premaz koji se nanosi četkom u dva do tri sloja te se u njega ne ugrađuje traka za brtvljenje.
Prije ugradnje HIDROPORTEKTa ne koristi se nikakav impregnacijski premaz već površine treba dobro očistiti i oprati vodom.