Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K T / 27.6.2014. 22:07:15

Poštovanje, molio bih Vas za pomoć. Prije 2 godine nam je izvođač ožbukao zidove na sljedeći način. Cementni špric 2, VC 40, F900. Međutim to je jako loše izvedeno. Svi zidovi su više manje neravni. Na nekim dijelovima je razlika 0,5 do 0,8 cm. Na kutevima je viška žbuke. A najveći problem je šta su neki zidovi jako ispucali. Pukotine su sitne, ali ih ima jako puno (vertikalne i horizontalne). Prošle godine smo pukotine otvorili sa špahtlom i sanirali sa reparaturim mortom F. Ali stalno se pojavljuju nove pukotine. Molim Vas za savjet kako to popraviti. Kuteve znamo da treba prvo pobrusiti. Pitanje je čime poravnati neravnine i kako popraviti ispucane zidove ako se uopće daju popraviti. Puno hvala

ODGOVOR

REPARATURNI MORT nije namijenjen za saniranje pukotina na finoj žbuci.
Za poravnavanje nabolje bi bilo da se postojeći slojevi fine žbuke i VC 40 otvore tj prestružu u debljini cca 1cm odnosno dovoljno da bi se postigla ravnina.
Nakon struganja postojeće žbuke površinu treba navlažiti vodom i ponovno ožbukati u debljini 1-1,5 cm.
Nakon žbukanja potrebno je sušenje od minimalno 21 dan te gletanje TERANILOM MAX i bojanje disperzijskom bojom prema izboru iz naše ton karte.

K / 27.6.2014. 15:51:07

Poštovani!
Molim Vas pomoć!
Imamo dvorište od 300 m2
1. Koje ploče nam preporučate te koliko bi ih trebalo ako je na kući sljemenski kamen i ograda je kovana i isto tako od sljemenskog kamena
2. što sve i u kojoj količini treba za dvorište od 300 m2 prije postavljanja samih ploča
3. trebali bi napraviti iodvod na dvorištu pa Vas molim za ponudu materijala

Hvala

ODGOVOR

prvo trebate odlučiti što biste željeli ugraditi na vaše dvorište – opločnik ili ploču dim.40x40x3,8 cm.
U Samoboru imamo u sklopu maloprodajne trgovine izložbeni vrt s opločnicima i kulir pločama. Najbolje bi bilo da dođete do nas i prema priloženom odaberete željeni opločnik ili ploče.
Priprema podloge ovisi o tome što se sada nalazi na prostoru dvorišta.
Potrebne predradnje dogovarate s izvođačem radova. Za postavu opločnika ili ploča potreban vam je cakumpak granulacije 16-32 mm (kao nosivi sloj) i dolomit 2-4mm prije polaganja opločnika ili ploča.

d s / 26.6.2014. 22:46:22

Postovani,
Imamo malu kucuicu na Cresu. Konoba, kao i u svim ostalim starim kucama, je malo vlazna i ovdje smo odstranili svu staru zbuku i ponovo ozbukali sa Kema Hydroment isusivom zbukom. Kema sada preporucuje da se gletovanje vrsi njihovim proizvodom Kemaglet FX. Moj majstor preporucuje gletovanje sa Vasom glet masom Teranil. Gledao sam tehnicke listove i obe glet mase su slicne i obe su na bazi vapna/gipsa.
Moje pitanje je da li Vas Teranil moze da se koristi kao glet masa na Keminu isusivu zbuku Hydroment?
Hvala na Vasoj pomoci.

ODGOVOR

Za područje izloženo kapilarnoj vlazi ne preporučamo izvedbu sloja završenog TERANILOM već se sanacijske žbuke obrađuju FINOM ŽBUKOM F-900.
TERANIL je vapnena masa i u svom sastavu nema gipsa.

v h / 26.6.2014. 14:15:08

Poštovanje, pitanje za Korund posip: je li je on prikladan kao završna obloga betonskog poda unutar komore za uzgoj gljiva (izvedba, uvjeti visoke vlage u exploataciji; čišćenje poda parom pod pritiskom, ostalo održavanje i drugo)? V.Hršak

ODGOVOR

Korund posip je namijenjen za izradu betonskih podnih površina s visokom otpornošcu na habanje.
Pogodan je za izradu završnog sloja industrijskih površina, skladišta, terasa, garaža, podruma, itd.
Pretpostavka da bi se mogao ugraditi u uvjetima komore za uzgoj gljiva.

D Z / 26.6.2014. 9:51:53

Poštovani,postavio sam betonsku dvorišnu ogradu, te smo na ogradu navukli liepilo i nakon toga teraplast, a od gore stavili kamen granit .nakon prvih kiša nam po teraplastu dal od klupčice ili ćega ikao da se prolilo lijepilo.Dal znate kako to riješiti te da li ima kakavv premaz preko teraplasta stavili smo teraplast G-35. lp

ODGOVOR

Potrebno je utvrditi gdje vam se dešava zacurjevanje, da li na spoju dvije klupčice ili na spoju TERAPLASTa i klupčice.
Potrebno je provjeriti da li je spoj dvije klupčice dobro izveden tj.zabrtvljen. TERAPLAST nakon ugradnje veže s podlogom 2-3 dana , tj.na svježem TERAPLASTu dok veže unutar 2-3 dana vidljiva je mliječno bijela tekućina tj.vezivo.
Nakon 2-3 dana to se vezivo osuši i nije više vidljivo.
Poželjno bi bilo kada bi se klupčice maknule te provjerilo da prilikom ugradnje nije došlo do kakve izvedbene greške.
Premazivane TERAPLASTa nije potrebno jer se proizvodi iz akrilatnog veziva i ima visoku vododoboojnost.

f k / 25.6.2014. 17:15:09

Poštovani,
nedavno sam stavio kosi krov od Ytong kocki,medutmi kod svake kise on na nekoliko mjesto propusta(prokapa). Cime ga premazati tako da voda bjezi i nepropusta vise?? Hvala

ODGOVOR

Koliko je nama poznato na krovnu konstrukciju od ytong blokova potrebno je ugraditi i krovni pokrov tj. crijep.Mišljenja smo da blokovi ne bi trebali ostati nezaštićeni.
Svakako vaš upit uputite YTONGU koji će vam konkretno odgovoriti što je potrebno izvesti.

d t / 25.6.2014. 16:44:39

Poštovani, u dvije sobe mi prodire vlaga jer je spojena zidom sa kućom u izgradnji (zajednički zid dva kućanstva).
Kako izolirati unutrašnje zidove od prodiranja vlage spolja.

ODGOVOR

Prilikom izvedbe same zidane konstrukcije bilo je potrebno dva zida odvojiti ugradnjom stiropor ploča a na spoju ploče i zida izvesti hidroizolaciju.
Sada jedino što možete izvesti s unutarnje strane zida je premazati spoj ploče i zida hidorizolacijskim premazom HIDROPROTEKT.
Na zid ugradite knauf ploče s pomakom od 5 cm u koji ugradite toplinski izolaciju staklenom vunom.

V S / 23.6.2014. 12:59:03

kuća sagrađena 1965, radim fasadu i rado bih napravio oko cijele kuće drenažu, majstori koji rade fasadu kažu to nije problem, iskopamo, stavimo drenažnu cijev i zatrpamo batudom. Što mi predlažete kako se to pravilno radi, srdačan pozdrav!

ODGOVOR

Mi se ne bavimo izvođenjem radova tako da u definiranje izvedbe drenaže izvođača ne bi komentirali.
Za pravilno izvođenje spoja ispod razine tla predlažemo izvedbu na sljedeći način kao što je prikazano na slici:
http://www.samoborka.hr/upload/artikli/Presjek%20zida%20fasade.jpg

M T / 23.6.2014. 11:23:46

pozdrav,

kupio sam vaše rubnjake (6*20*100). Radi se o rubnjacima koji imaju s jedne strane malu kosinu. Zanimame čemu služi ta kosina i kako se rubnjak ugrađuje , kosina prema travi ili prema opločnjacima ?

hvala, lp,m

ODGOVOR

Rubnjaci se proizvode na stroju i prilikom tzv. otiska rubnjaka zarezuje se kosina - strojno.
Ugradnja rubnjaka najčešće se izvodi da je skošena strana okrenuta prema opločniku ali se može i ugraditi da je skošeni dio s druge strane.

I L / 22.6.2014. 0:53:51

Poštovani, u planu mi je raditi drenažu oko kuće koja ima na pojedinim mjestima problema sa kapilarnom vlagom, u tom slučaju koje mi materijale ili premaze savjetujete da koristim prilikom drenaže i kojim redoslijedom
Unaprijed hvala Ivan Latković

ODGOVOR

Za izvedbu drenaže koriste se cijevi koje imaju rupe na tjemenu, hidroizolacijski premaz ili ljepenka, ploče ekstrudidranog polistirena ili čepasta ljepenka.
Pogledajte prosjek zida
http://www.samoborka.hr/upload/artikli/Presjek%20zida%20fasade%202.gif .