Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K T / 1.8.2014. 20:59:45

Poštovani,
Zanima koja je razlika između VC40 i VC50 žbuke. Po specifikaciji vidim da VC50 ima malo bolja toplinska svojstva.
Upotrijebila bi se za unutarnje radove.

Hvala

ODGOVOR

Razlika između VC 40 i VC 50 je u tome da je VC 40 isključivo za unutarnje radove, a VC 50 i za vanjske i za unutarnje radove.

F K / 31.7.2014. 13:00:52

Poštovani,
zanima me da li se Akroton Plus akrilna boja može tonirati kao što se mogu npr. AKROTON Bazne boje i koji je postupak?
Srdačan pozdrav,
Frane

ODGOVOR

AKROTON PLUS se može tonirati po svim tonovima iz naše ton karte, ali toniranje je moguće samo kod nas u proizvodnji, ne i na tinting strojevima.

R G / 30.7.2014. 22:14:22

Postovani, u starom podrumskom prostoru dolazi do prodora oborinskim voda pri jacoj kisi,prostor je ne pristupacan da bi se vidlo od kuda voda dolazi jel tuda prolazi glavna cjev prikljucka za vodu, kao i odvodna cjev oborinsih voda djel ugradena u zid,Napomijem da se voda pojavi cista nakon duzeg padanja oborina tj jacih ne znam dal je problem u oborinskoj cjevi koja je konst vlazna il propustanja kroz temelje il uz glavnu cjev od vodovodnog prikljucka, zanima me vase misljene a i predlog sanacije temelja event s unutrasnje strane tj sancija prodpra vode hvala

ODGOVOR

Potrebno je utvrditi da li su cijevi ispravne i eventualno njih popraviti.

Prostor se može sanirati upotrebom dvokomponentnog hidoizolacijskog premaza DUOELASTIK HIDROPROTEKT koji se premaže u dva sloja četkom,valjkom ili gleterom ukupne debljine 3-4 mm.

S C / 30.7.2014. 10:49:35

Kuća mi je u niz krajnja na spoju sa suujedom spoj Šerane fasade je puknuo i sada je neravni okomiti žljeb ca. 1 do 2cm širine i duž ca 4m da mi fasada ne propada kako da to saniram ( sjeverna je strana) Hvala

ODGOVOR

Obzirom na širinu „pukotine“ koja se otvorila na mjestu spoja vaše sa susjedovom kućom, možemo zaključiti da je riječ o konstruktivnoj pukotini ili diletacijskoj reški.
Preporučamo na mjestu pukotine izvesti pravilan „šlic“ (najlakše urezivanjem „fleksericom“), koji je potrebno zapuniti trakom XPS-a ili ekspandirajućom pjenom, te zatvoriti prikladnom pokrovnom letvicom.
Prethodno je potrebno temeljito ispitati čvrstoću i prionjivost slojeva žbuke oko pukotine, te po potrebi otući sve slabodržeće dijelove. Krpanje izvesti odgovarajućim materijalom (TERAMINERAL VG ili VF).

f c / 29.7.2014. 13:20:05

Pozdrav;
Iman obiteljsku kucu i na njoj je radena betonska fasad sa sepom.
problem je sto je ta fasad sada ispucal u obliku paukove merze prva 2 kata, a visoko potkrovlje posto nije izradeno iznutra na matunima iznutra vidi se vlaga.
Sto bi sad bilo najbolje napravit.

ODGOVOR

Ako su pukotine manje od 1 mm SEP možete obojiti fasadnom bojom s mikro vlaknima koja će premostiti te pukotine.
Ukoliko su pukotine veće, jedino rješenje je skinuti postojeći SEP, sve pregletati TERATERMO GLET-om i nanijeti novi sloj SEP-a.

V R / 29.7.2014. 10:19:59

u vezi stiropora sam našao na Vašemu webu informacije o tome da se za njegovo ljepljenje koristi LJEPILO ZA EPS, za armiranje se koristi SAMOTERM GLET, te se za ljepljenje i armiranje koristi Vaš SAMOTERM i SAMOTERM F?

Ako da, u čemu je razlika u korištenju SAMOTERM-a i SAMOTERM-a F??

Ujedino, na Vašemu webu je i informacija (attachment Opširnije.doc) da se SAMOTERM koristi za ljepljenje i temeljni sloj, te da se Vaš SAMOTERM F koristi za ljepljenje i armaturni sloj??
LP
Velimir Rudman

ODGOVOR

LJEPILO ZA EPS je polimer cementno ljepilo koje je namijenjeno isključivo za lijepljenje izolacijskih ploča od ekpsandiranog polistirena (EPS), a SAMOTERM F je namijenjen i za lijepljenje EPS i XPS ploča, kao i za njihovo gletanje odnosno za nanošenje armirajućeg sloja i gletanje.

SAMOTERM je namijenjen lijepljenju EPS ploča, kao i ploča i lamela od mineralne vune, te za izradu armirajućeg sloja. Njegova granulacije je 2 mm, te ga je potrebno pregletati SAMOTERM GLETOM čija je granulacija 0,63 mm.

Razlika između SAMOTERM-a i SAMOTERM F-a je isključivo u granulaciji. SAMOTERM je granulacije 2 mm, a SAMOTERM F je granulacije 1,25 mm, pa je to razlog zašto se sa SAMOTERM F-om može lijepiti, armirati i gletati, a sa SAMOTERM-om lijepiti i armirati odnosno izvoditi temeljni sloj.

M M / 29.7.2014. 8:56:55

Moze li se na teratermo glet nanositi zavrsna silikonska zbuka? Naime majstor je greskom umjesto samoterm gletom pregletao teratermo gletom.

ODGOVOR

Na TERATERMO GLET možete nanijeti SILIKONSKU ŽBUKU uz prethodnu impregnaciju MINERALKVARC GRUND-om.

N S / 28.7.2014. 16:40:25

Zanima me kako izvesti hidroizolaciju starog kamenog zida. Zid je s juzne strane i bio je izrađen starom metodom pjesak i vapno mislim. Vlazio mi je taj zid do neke visine cca 1m, sada sam ga otukao s vanjsku stranu do kamena u toj visini 1m. Sad mi treba vas savjet posto su lokalni majstori slabo educirani za hidroizolaciju. Gledajuci vase proizvode dosao sam na neku ideju prvo fugirati pa u grubo izraditi zbukom SANISIL H pa na to HIDROPROTEKT, ali neznam ide li to skupa ili vi imate bolje rjesenje. Znaci molio bih vas savjet sve od golog kamena do bojenja fasade. Hvala

ODGOVOR

S vanjske strane zida potrebno je izvesti krpanje fuga kamena ili s MORTOM ZA ZIDANJE M5 ili sanacijskom žbukom SANISIL H.
Nakon krpanja fuga s vanjske strane površinu zida do visine cca 50 cm premažite hidroizolacijskom premazom HIDRO PROTEKT u dva sloja četkom ili samo visinu sokla.
Na hidroizolacijski premaz s vanjske strane (ako se radi o soklu) ugradite SANISIL ŠPRIC I SOKL ŽBUKU.
Osušenu sokl žbuku premažite sailikatnom bojom SILIKATKOLOR u boji prema izboru iz naše ton karte.
Ako se ne radi o soklu već o zidu ožbukajte upotrebom SANISIL ŠPRIC I SANISIL H žbuke u potrebnoj debljini, također prije ugradnje sanacijske žbuke premažite zid do visine cca 50 cm hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT.

d p / 28.7.2014. 7:02:01

Da li mogu na izbetonirani kolni prilaz nasuti sipinu ili pijesak pa položiti opločnike?

ODGOVOR

Ako je betonska površina izvedena u padu opločnike možete ugraditi na pijesak granulacije 2-4 mm.

d / 27.7.2014. 19:05:36

koliko se kvadrata može uradit sa jednom kantom od 25kg teraplasta od 1mm

ODGOVOR

TERAPLAST - potrošnja je 4 kg/m2, kanta od 25 kg pokriva površinu od 6 m2.