Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A / 25.10.2014. 13:42:08

POŠTOVANI
STAVILA SAM KOCKICE U DVORIŠTE PRIJE 6 MJ,NO MEĐUTIM POČELA MI SE STVARATI MAHOVINA NA NJIMA. ŠTO NAPRAVITI? HVALA

ODGOVOR

Opločnike treba dobro oprati vodom pod pritiskom , a u trgovini građevnog materijala možete kupiti sredstvo za sprječavanje razvoja mahovine.

S T / 24.10.2014. 12:27:57

Poštovani !
Nedavno sam dogradio novi dimnjak koji je završen i stavljen je opšavni lim oko njega. Dimnjak je funkcionalan ali postoji problem kod jakih kiša gdje vanjski blokovi upijaju vodu te ona prolazi ispod krova u niže etaže. Ne želim oblačiti dimnjak u lim već tražim neki premaz koji bi zaštitio dimnjak od prodiranja vode. Dimnjak je izrađen od gotovih Shiedel elemenata.Možete li mi preporučiti nek u impregnaciju ?

Unaprijed hvala

ODGOVOR

Gotove elemente možete premazati do zasićenja silikonskom mikroemulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT.
SILIKOSAM se razrjeđuje s vodom 1L Silikosama : 9L vode.

I Š / 23.10.2014. 10:00:20

Poštovani,

krov radionice mi je izveden sa trapeznim limom, sa unutarnje strane (tj. na strop) sam zalijepio stiropor 6 cm sa UHU ljepilom za tu svrhu, sada bih s nekom glet masom i mrežicom obradio taj stiroporni strop i nakon toga bih premazao s nekom fasadnom bijelom bojom. Što mi prporučujete? Hvala unaprijed i lijep pozdrav.

Ivan

ODGOVOR

Ploče stiropra preglatajete sa SAMOTERM F u dva sloja sa staklenom mrežicom.
Nakon sušenja od minimalno 7-10 dana , površinu pregletajte proizvodom TOP WHITE u debljini 2-3 mm, te osušenu masu prebojite fasadnom bojom TERATON V prema izboru iz naše ton karte.

S / 22.10.2014. 15:18:44

Poštovani !
Nedavno sam dogradio novi dimnjak koji je završen i stavljen je opšavni lim oko njega. Dimnjak je funkcionalan ali postoji problem kod jakih kiša gdje vanjski blokovi upijaju vodu te ona prolazi ispod krova u niže etaže. Ne želim oblačiti dimnjak u lim već tražim neki premaz koji bi zaštitio dimnjak od prodiranja vode. Možete li mi preporučiti nek u impregnaciju ?

Unaprijed hvala

ODGOVOR

Potrebno je znati od kakvih elemenata vam je izveden dimnjak (gotovi Shiedel elementi ili opeka) da bi vam mogli preporučiti neki od naših proizvoda.

M P / 22.10.2014. 12:50:39

Poštovanje. Ugradili smo vaš kameni pločnik PEGAZ i fuge zasuli mješavinom pijeska i cementa al nismo dobro očistili i nenadano je pala kiša. Crvene i sive pločice su izgubile boju, tj cement se upio u njih. Zanima me dal postoji mogučnost da se one operu nekim sredstvom? Hvala

ODGOVOR

Možete pokušati opločnike natopiti vodom do zasićenja, premazati 2-3% solnom kiselinom i ostaviti 5-10 minuta, te dobro isprati vodom pod pritiskom.

v g / 22.10.2014. 10:39:04

Poštovani, molim za pomoć vašim savjetom. Unutrašnjost dnevne sobe na zidovima ima bavalit. Izvana kuća je obložena stiroporom i edepultzom,te okrečena bojom za fasade. Na soklu smo također stavili stiropor i zbog estetike ga skroz s dvorišne strane poravnali u istu visinu, s tim da je na nekim mjestima viši od temelja. Nakon toga postavljane su za stazu u dvorištu ploče u obliku šesterokuta na prijesak, a ispod kojeg je ostala betonirana staza. Problem je slijedeći: U dnevnoj sobi pojavili su mi se pučci od vlage koja se sipa na parket. Što uraditi i kako to popraviti. Smatramo da smo zatvorili oticanje vode ispod vanjskih ploča u dvorištu i da se vlaga zato diže uz kuću, a bavalit je sada propušta. Savjetovali su nam da cijeli taj stiropor sa sokla skineme i premažemo sokl žbukom i da zid može disati. Da li je to točno.
Pozdrav

ODGOVOR

ako prilikom izvođenja radova na dvorištu ab ploča nije bila napravljena u padu i ako nije izvedena hidroizolacija te ako ste na to ugradili opločnik najvjerojatnije je da vam dolazi do skupljanja vlage i vlaženja te prodiranja u unutrašnjost objekta.
Skidanje izvedenog sokla nije potrebno jer ugradnjom sokl žbuke nećete ništa postiči da bi spriječili vlaženje.
Potrebno je utvrditi gdje se voda i zašto skuplja, uzrok sanirati, a onda će se vlaga postepeno smanjivati.

n b / 21.10.2014. 18:58:23

Poštovani, s čime oprati fasadu naime ma jednoj strani uz zid su bile posađene trnove ruže i sad su kao listovi ili cvjetovi pustili neku plijesan. to se vidi kao okruglo crno zelene mrlje. Hvala, lijepi pozdrav.

ODGOVOR

fasadnu površinu treba oprati vodom pod pritiskom i nakon sušenja tretirati fungicidnim sredstvom sredstvom TERACID.
Nakon sušenja fasadnu površinu je potrenbo prebojati fasadnom bojom prema izboru iz naše ton karte.

S C / 20.10.2014. 10:23:38

Postovani, htjela bi obojati fasadu, imam vasu fasadnu zbuku terakril R 2 dali prije bojanja treba staviti impregnaciju i dali je dovoljan jedan sloj boje. Unaprijed hvala

ODGOVOR

Ako ste fasadnu površinu završili prije cca 10 godina nije potrebna impregnacija, a ako je površina starija površinu je potrebno impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDom neposredno prije bojanja.
Boja se nanosi u dva sloja. Prije bojanja površinu je potrebno dobro oprati vodom pod pritiskom i osušiti 1-2 dana.

d g / 19.10.2014. 20:46:33

radim adaptaciju stare kuce pa Vas molim savjet na koji nacin rjesiti podloge jer bi htio jednu visinu a stari parket je na betonskoj deki bez ikakve izolacije.sta staviti ispod novog parketa a da bude izolacija a min. visoko

ODGOVOR

Kako biste dobili pod u svim prostorijma u istoj visini i s toplinskom izolacijom trebate izvesti plivajuću glazuru s toplinskom izolacijom.
Minimalna debljina toplinske izolacije je 1-2 cm, na to je potrebno ugraditi cementnu glazuru u debljini minimalno 3-4 cm, hidroizolacijski premaz i na kraju parket.

V / 17.10.2014. 13:10:42

Poštovani,
molila bih Vas savjet pojavljuje mi se vlaga u prizemlju po unutarnjim zidovima pretpostavljam posljedica ovih kiša, moram napomenut da se budar nalazi cca 3m od kuće i da je kuća građena 1928 i do sada nije nikad vlažila, inače kuća se nalazi na ravnom terenu.
Dakle što napravit i kako, drenaža oko cijele kuće ili....???

ODGOVOR

Najbolje bi bilo izvesti drenažu oko cijelog objekta i hidroizolaciju.
Pretpostvljamo da objekat ako je izveden 1928 god. nema hidroizolaciju.
Nakon otkopa sokl objekta i barem 30-40cm u dubinu temelja (ako je moguće) pemazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKTOM u dva sloja te zatrpati do sokla.
S vanjske strane visinu sokla ožbukati SOKL žbukom.