Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M P / 5.11.2014. 8:22:30

Poštovani,
imam kotlovnicu u kojoj je završni sloj betonska ploča direktno na zemlji. Ploča je jako grube površine (a i kao svaki beton, stalno praši) tako da je čišćenje užasno otežano.
Imate li kakvo rješenje koje bi popunilo grubu površinsku strukturu betona, a da je ujedno i dovoljno glatko (radi čišćenja) i otporno da može poslužiti kao završni sloj?

ODGOVOR

Ako je čvrstoća betonske ploče zadovoljavajuća tj. ako osim cementne skramice nema velikih oštećenja ploču pregletajte REPARATURNIM MORTOM G u potrebnoj debljini.
Podlogu reba prati i očistiti i impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije gletanja REPARATURNIM MORT-om.
REPARATURNI MORT može ostati bez završne obrade, površina se naknadno može prebojati bojom za beton AKROTON.

B P / 4.11.2014. 10:52:31

Poštovani, uz kuću imam terasu koja sa gornja strane ima pukotina a sa donje strane se počeo trusiti beton i komadi odlamati. Na nekim mjestima je došlo do armature. Kako mogu najefikasnije sanirati terasu pogotovo sa donje strane.
Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Vidljivu armaturu premazati antikorozivnim sredstvom i podbetonirati betonom ili ožbukati CEMENTNOM ŽBUKOM C-80 u maksimalnoj debljini 2,5 cm uz prethodno obrađenu podlogu CEMENTNIM ŠPRICOM 2 EKSTRA.

Z P / 4.11.2014. 10:20:18

Poštovani,

Molim Vas da mi ponudite rješenja za sanaciju dijelova stare kuće sa Vašim materijalima. Dovoljan mi je samo popis materijala za dolje navedena tri problema. Način primjene vidjet ču po tehničkim listovima.

1. Nakon ugradnje PVC stolarije ostala su velika oštećenja. Slika 1-3.
2. Dimnjak je u jako lošem stanju. Slika 4 i 5.
3. Puknuti spoj stare keramičke cijevi za odvodnju oborinske vode. slika 6.

Slika 1
Slika 2
Slika 3
Slika 4
Slika 5
Slika 6

Lijepi pozdrav

ODGOVOR

Poštovani,
1. krpati žbukom VC 60 ili toplinskom žbukom, prefilcati finom žbukom i
2. nakon krpanja oštećenih dijelova ciglom i mortom za zidanje M5, žbukanje žbukom VC 50
3. ne možete koristit niti jedan materijal za sanaciju keramičkih cijevi jer nemamo proizvode koji mogu se upotrijebiti na keramiku.

H / 2.11.2014. 17:23:55

Postovani,spremam se postaviti podne gres plocice po cijelom stanu.Na mjestima u kuhinji i kupaoni gdje sam skidao stare plocice ostale su mi na nekim mjestima rupe dubine 1-2cm,sto biste mi savjetovali cime bih to mogao sanirati.Te koje biste mi ljepilo savjetovali da koristim,radi se o gres plocicama 60X30.hvala

ODGOVOR

Oštećenja sanirati upotrebom cementne glazure CEMENTNI ESTRIH 20 ili samonivelirajućom masom TERANEKS UNILEVEL.
Za lijepljenje koristite ljepilo za pločice TERATEKT F.

T M / 30.10.2014. 9:31:51

Poštovani,
molim vas za informaciju i pomoć.
Imamo postojeću fasadu na kući iz *70 tih godina takozvana Terabona. Sada trebamo novodograđeni dio stepeništa prekriti fasadom i htjeli bi da krajniji rezultat bude što sličniji (makar po teksturi) postojećoj okolnoj površini.

Kupili smo Terabonu Samoborka i majstor je započeo raditi ali rezultat po teksturi nema sličnosti s zrnatom površinom stare terabone. Da li je to uopće isti materijal? Da li on ne koristi pravilnu tehniku? Da li uopće još postoji ta vrsta fasade za kupiti?

Unaprijed hvala na pomoći.

ODGOVOR

TERABONA koja se proizvodila prije više od 30 godina proizvodi se i danas, prodaje se i u potpunosti je ista kao i nekada, osim što sada nema više liskuna u TERABONI jer ga nije moguće nabaviti.
TERABONA nema sjaj kao nekada no tekstura je u potpunosti ista. Kupuje se i danas i nikada nismo imali reklamaciju na njezinu teksturu.
Pitanje da li majstor zna što je šerana žbuka i da li je radio već šeranu teksturu i zna li u kojem trenutku treba početi šerati žbuku.
Ako ne zna izvesti šeranu žbuku može ugraditi mineralnu žbuku SEP-Z 300 koji će teksturom biti najbliži TERABONI.

I M / 30.10.2014. 9:27:48

Stanje je sljedeće:
U suterenu imamo malu kupaonicu s WC-om cca 2.5 m2, pošto je malog volumena i teško ju možemo kvalitetno provjetravati imamo problema s vlagom. Zidovi nisu neki problem jer su pločice na njima dok je strop druga priča. Visina je mala 220 cm, pa se ne može kalitetno odraditi spušteni strop s izolaciom (iznad WC-a se nalazi hladan hodnik), ideja je da se na strop zalijepi ekspandirani polistiren 5 cm, te zatvori mrežicom i ljepilom te nekim završnim slojem. Koji od vaših proizvoda bi bili povoljni za te uvjete (konstantna vlaga). Konkretno koje ljepilo da uzmem da zatvorim EPS i s kojim premazom da ga premažem.

ODGOVOR

Za kupaonicu koristite arilatne žbuke TERAKRIL ili TERAPLAST.
Prije nanošenja žbuke zid treba premazati dan ranije impregnacojim MINERALKVARC GRUND.

M L / 30.10.2014. 8:50:17

Poštovani,

Imam garažu od 32 m² i na polovici betonske ploče leži voda.
Na par mjesta vide se pukotine u obliku crta i na nekoliko mjesta curi voda u garažu.
Molim savjet za sanaciju curenja.

Lp
Mirko Lucić

ODGOVOR

Tamo gdje vam ulazi voda zasijecite u obliku lastinog repa i zapunite pukotinu HIDRO STOP hidroizolacijskim premazom.
Nakon toga površinu premažite HIDROPROTEKTOM u dva sloja četkom, te na to ugradite ploče, keramiku ili saminivelirajuću masu koju premažite bojom za beton.
Hidroizolacijski premaz ne smije ostati nezaštićen.

D c / 28.10.2014. 16:44:16

Pozrav. zanima me dali se može obzidati kamin sa starom ciglom, pri čemu bih koristio vezivo u omjeru 2:1 kamena sipina 2,cement 1 ,znači bez vapna, da li neče doči do pucanja?

ODGOVOR

Kamin možete zidati opekom uz upotrebu našeg gotovog proizvoda MORT ZA ZIDANJE M5.

I H / 27.10.2014. 8:58:38

Poštovani,
u kupaonici imamo tuš kadu, samostojeću. Sada bi htjeli staviti normalnu kadu koja bi bila između 3 zida. Stvar je u tome što su pločice preko svih zidova, a obzirom da prilikom stavljanja pločica nije bila u planu kada već samo tuš, nije stavljena nikakva hidroizolacija. Jedan od ta tri zida je zajednički zid sa sobom. Da li postoji neka zaštita koja bi se mogla staviti preko pločica da ne bi slučajno vlaga prešla u sobu? ili i ne treba ako se npr nakon svakog tuširanja pločice obrišu krpom? Koji je vaš savjet?
Hvala unaprijed

ODGOVOR

Pločice premažite hidroizolacijskim premazom DUOELASTIK ili MONOELASTIK HIDROPTEKT u dva sloja.
Nakon ugradnje kade spoj kade i zida obavezno silikonizirati sanitarnim silikonom.

R O / 26.10.2014. 8:56:01

Poštovani, imamo ogradu izrađenu od betonskih stupova koju bi trebalo ponovno ofarbati jer je stara boja počela padati. Zanima me koje inpregnacijsko sredstvo i boju koristiti ili nešto najbolje sta mu možete ponuditi! Hvala!

ODGOVOR

Boju koja se ljušti potrebno je ostrugati a betonske stupove po potrebi pregletati REPARATURNIM MORT-om F u debljini 2-3 mm.
Kada se osuši prebojajte bojom za beton AKROTON u dva premaza.
Impregnacija prije bojanja nije potrebna.