Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

đ m / 7.1.2015. 17:24:40

Poštovani,
prije 10-tak god.fasadu smo obložili stiroporom debljine 5 cm.Mi bi sada pojačali i na taj sloj stavili još barem 5 cm.Jeli to izvedimo,hoće li doći do odvajanja slojeva?Hvala.Lp.

ODGOVOR

Mogućnost izvedbe, kao i svojstva novog toplinsko izolacijskog sustava ovise o kvaliteti izvedbe i postojećem stanju starog sustava.
Potrebno je više informacija (vrsta podloge, vrsta toplinske-izolacije, način pričvršćivanja, tip završne obrade, eventualna oštećenja i sli) na temelju kojih bismo vam mogli dati konkretniji odgovor.

d d / 6.1.2015. 20:37:19

pravim umjetnu stenu za pozadinu akvarija,,premazo bi je ljepilom za stiropor zanima me dali je otrovno da mi nebi nastetilo ribama.hvala

ODGOVOR

Preporučamo izvedenu „stijenu“ završno obraditi polimer cementnom hidoizolacijom HIDROPROTEKT koja je certificirana za obradu površina koje su u kontaktu s pitkom vodom.

G S / 6.1.2015. 13:34:17

Postovani

Zanima me da li između sloja hidropretekta i sanisil h je potreban sloj sanil špirac?
Gdje navedene proizvode je moguće kupiti u Splitu ili okolici?
Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Na površinama obrađenim HIDROPROTEKT -om prije nanošenja SANISIL H žbuke, potrebno je nanijeti CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA kao vezivni sloj.
Navedene proizvode možete pronaći u trgovinama BRODOMERKUR, PEVEC i dr.

T K / 5.1.2015. 23:53:08

Imam stan u prizemlju i malo dvorište od betonskih opločnjaka i nije dobro napravljen pad i u jednom kutu mi se skuplja voda i malo mi je zid vlažan iznutra!Planiram rekonstrukciju dvorišta pa bi napravio pad ponovo tanko nanio betona i čitao sam da imate nešto što se nanese na taj beton(da ne propušta vodu) i onda mogu lijepit na to pločice ili ponovo poslagat te opločnjake?

ODGOVOR

Preporučamo oko samog objekata izvesti opločenje opločnicima koje postaviti na drežani sloj, kako bi se spriječilo zadržavanje procijedene vode. Vanjske zidove ispod razine tla, kao i cca 30 cm iznad buduće kote terena dodatno hidroizolirati polimer-cementnom hidroizolacijom tipa HIDROPROTEKT DUOELASTIK ili sl.
Na unutarnjoj stijenci vanjskih zidova potrebno je provesti sanaciju zbog prisutne zaraze mikrorganizmima. Odstraniti slojeve boje i gleta do podložne žbuke. Površinu temeljito otprašiti i tretirati TERACID-om, te pregletati TERANIL-om, i oličiti unutarnjom bojom sa fungicidinim dodatkom - TERAPOL FRESH.

M / 5.1.2015. 15:21:05

Poštovani,

zanima me kada se postavljaju stiropor fasade koliko dugo smije fasada stajati bez završnog sloja žbuke.

Dakle na stiropor fasadi je postavljan završni sloj ljepila, ali nije postavljana žbuka. Zanima me koliko smije fasada ostati u tom stanju prije nego se počne uništavati i propadati, ili završni sloj fasade na to uopće ne utječe. drugo pitanje da li atmosferske prilike - kiša, snijeg itd mogu dodatno uništit fasada koja još nije završena jer joj nedostaje taj završni sloj žbuke.

S Poštovanjem,

Matea Somek, mag.ing.arh.

ODGOVOR

Karakteristike izvedenog toplinskog sustava ovise o svim njegovim komponentama, uključujući i završni sloj.
Ukoliko, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, niste u mogućnosti izvesti sami završni sloj, kvalitetno izveden armirajući sloj biti će dostatna zaštita postavljenih toplinsko-izolacijskih ploča.
Preporučamo završni sloj izvesti u povoljnijim vremenskim uvjetima.

J L / 4.1.2015. 18:29:44

Iznad sobe mi je terasa pokrivena sa mozaikom-pazinski kamen.
Sada mi ploča malo puštam vidi se mokro na plafonu i na zidu veličine papira A4.
Terasa je prohodna. Što mi je najjeftinije rješenje.S ČIME PREMAZATI, A DA MOŽDA NE TREBA NOVE PLOČICE. hVALA

ODGOVOR

Prema informacijama dostupnim iz vašeg upita nije moguće utvrditi uzrok provlaživanja.
Za kvalitetan prijedlog sanacije potrebno je utvrditi gdje dolazi do zacurijevanja. Obzirom da se vlažna mrlja pojavljuje uz zid moguće je da do zacurijevanja dolazi na loše izvedenim detaljima spojeva sa okapnicom. Preporučamo da potencijalni izvođač izvrši uvid u postojeće stanje. Ukoliko ste u mogućnosti molim proslijedite fotografije.

J S / 2.1.2015. 11:50:05

Postovani!

Molim vas na zavijet.Nova kuca,fasada ima spruc,na spruc su zaljepljene prirodne kamene skrilje debljine ca 5cm. Problem: kod jakog juga ili skure bure, voda prodire do unutarni zidovi.
Hocu zadrzati prirodni izgled kamena.Kako? Epoksi premaz, fasadna silikatna boja ?
Cekam vas cijenjeni odgovor.

sretnu novu godinu
zeli vam
J. Süssenbacher

ODGOVOR

Kamen premažite gotovim proizvodima za hidrofobiranje građevnog materijala BETOSIL ili SILIKOSAM KONCENTRAT .

m m / 29.12.2014. 17:12:23

Poštovani molila bi ako bi ste mi mogli pomoći vašim prijedlogom i cijenama tj. na koji način i koje materijale upotrebiti za sanaciju zida. Zid od kuhinje okrenut je prema sjevero-zapadu a uz to i okolne zgrade ne dopuštaju prodor sunca niti malo. Po zidu se stvaraju lišajevi a s nutarnje strane se stvara kondezacija. Zid je napravljen od betonskih blokova postavljen špric i malterisan je iznutra i izvana. Moje pitanje bi bilo na koji način zaustaviti pravljenje kondezata - prodor hladnoće u prostoriju, zid je cca 20 kvadrata. Kuča se nalazi u Dubrovniku.

ODGOVOR

Zbog neadekvatne izolacije pojavljuje vam se vlaga i mikroorganizmi.
Potrebne je prvo sanirati mikroorganizme tako da se slojevi boje i gleta ostružu do žbuke i dobro natope biocidnim sredstvom TERACID.
Ako je zaraza jako prisutna potrebno je postupak tzv.liječenja mikroorganizama ponoviti da se spore što više unište.
Nakon tretrianja nanijeti novi sloj gleta i boje koja u svom sastavu ima biocidni dodatak. S vanjske strane potrebno je ugraditi toplinski sustav minimalne debljine 6 ili 8 cm.
Ako nije moguće s vanjske strane ugraditi toplinski izolaciju onda s unutarnje strane ugraditi knauf ploče sa toplinskom izolacijom ali postavljeno na vodilice koje su udaljene 5 cm od zida.

v g / 28.12.2014. 19:30:45

molim vas da li postoji kakav premaz ya crijep.Znaci da postojeci crijep na kuci se ne skida nego da se premaze sa nekom tekucinom,dali je to izvedivo.

ODGOVOR

Proizvode namijenjene za sanaciju crijepa nemamo, ali kao sredstvo kojim možete premazati crijep za zaštitu je FIKSANIR sredstvo za učvršćivanje građevinskih materijala.

NAMJENA: Za restauraciju, učvršćivanje i konzerviranje građevinskih materijala: prirodni kamen, žbuke, opeka, crijep.
FIKSANIR penetrira duboko u podlogu, tvori mineralno vezivo koje je kompatibilno sa građevinskim materijalom, daje mu dugotrajnu otpornost na atmosferilije i zaprljanje, štiti od abrazije, korozije i morske soli

SASTAV: ester silicijeve kiseline.
Sve podloge moraju biti čiste, otprašene suhe i upojne. Naslage prašine oprati vodom. čišćenje se treba provesti tako da ne dođe do oštećenja površine koju treba učvrstiti. Prije nanošenja FIKSANIRA
moraju biti provedeni svi restauratorski radovi, krpanja i retuševi.
FIKSANIR prije upotrebe dobro promiješati u originalnoj ambalaži. Proizvod je gotov za primjenu i ne razrjeđuje se.

PRIMJENA:
FIKSANIR se primjenjuje prskanjem ili premazivanjem. Važno je nanositi FIKSANIR do potpunog zasićenja podloge. Ako je potrebno nanijeti drugi sloj obavezno je sušenje prvog sloja dva do tri tjedna od nanošenja.

z v / 28.12.2014. 12:06:22

Temelj na kuci je od kamen. Citao sam da se ubrizga neki aditiv protiv vlage. Nemam drenazu okolo kuce. Namjeravam je postavit. Koji proizvod imate za fugiranje kamena?Iznad temelja mi je betonski vjenac koji je uvucen za 2.5 cm od okomite ravnine zida kuce. Kada budem radio toplinsku fasadu jeli bolje to poravnati kombi plocom, ili stiroporom pa preko svega toplinska fasada. Nadam se da ste razumjeli pitanje. Hvala!

ODGOVOR

Sredstvo za injektiranje tj.tekućina koja se koristi za smanjenje udjela vlage zidova zasićenih kapilarnom vlagom je kod nas SANIKTIL KONCENTRAT.
U kamene zidove prekid toka kapilarne vlage izvediv je jedino ako je zidano pravilno i ako je kameni temelj cijelom debljinom.
Oko objekta potrebno je napraviti iskop i drenažu, te s vanjske strane premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK u dva sloja.
Kombi ploču u dijelovima koji su izloženi vlagom nije poželjno ugrađivati, najbolje ožbuka žbukom VC 60 u potrebnoj debljini, pa na ožbukanu površinu ugraditi toplinsku izolaciju.