Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M L / 15.1.2015. 14:33:58

Poštovani, Imam ožbukanu kuću sa klasičnom žbukom od produženog cementnog maltera(zidovi poroterm 25,00 cm , gletanje,cem.špric,gruba i fina žbuka).Na pojedinim djelovima kuće vidljive su pukotine žbuke kroz koje se kada pada kiša pojavi vlaga u unutrašnjosti objekta .
Molim Vas Vašu preporuku za dekorativnu žbuku koja se može nijansirati ili po katalogu boja naručiti , potrebni premazi prije žbuke i mrežicu .
Kuća je višestambena , etažirana , i potreban mi je što bolji EC radi prodaje stanova.
Stiropor nije moguć jer imam postavljene obloge oko vrata i prozora od kamena d=2,50 cm.
Koliko bi koštao m2 materijala kod Vas sa prijevozom u Orebić,Pelješac?
Površina je cca 400 m2.
LP Marijan

ODGOVOR

Površinu pregletajte TERATERMO GLET-om u dva sloja s ugradnjom staklene mrežicu u sloju gleta.
Nakon sušenja od 5-7 dana površinu impregnirati i nanijeti akrilatnu dekorativnu žbuku.
Što se tiče prijevoza i ponude možete se direktno obratiti u SAMOBORKU SPLIT na tel.091/3322879 , g.Stipe Laštre.

J r / 13.1.2015. 15:46:19

Poštovani, molim vas dali mi mozete odgovoriti sto se moze desiti , ako dolazi do obilnog procurivanja vode izmedu AB zida i fasadnog susrava i koi su utjecaji i u koliko dode do eventualnog smrzavanja nakupljene vode izmedu fasade i AB zida.

ODGOVOR

Prilikom izvođenja povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju potrebno je posebnu pozornost obratiti na pravilnu izvedbu detalja. Sve spojeve (spoj s prozorima i vratima, spoj s krovom, spoj s kutijom za rolete), kao i sve prodore kroz ETICS (gromobranske instalacije, žljebovi, elektroinstalacije i dr.) potrebno je izvesti odgovarajućim priključnim profilima ili brtvenim trakama kako bi sustav bio zaštićen od prodora vlage.
Zacurijevanje između podloge i izvedenog sustava može imati za posljedicu ozbiljne građevinske štete - smanjene prionjivosti zalijepljenih ploča, odvajanje slojeva, nastanak pukotina, iscvjetavanje i isoljavnje i dr. Sva utvrđenja oštećenja potrebno je promptno sanirati.

m v / 13.1.2015. 11:24:46

Dobar vam dan , problem imam na vanjskom zidu uz terasu jer iznutra mi se javljaju žute gljivice kao spužva izgleadaju i rastu po zidu u vis i šire se ,molim preporuku. Hvala i LP

ODGOVOR

S unutarnje strane mikroogranizme je potrebno očistiti i sastrugati do žbuke.
Površinu oprati vodom, te kada se osuši tretirati ih biocidnim sredstvom TERACID.
Ako je zaraza jako prisutna postupak tretiranja TERACID-om ponoviti. Prije ponovnog gletanja, sušenje je minimalno 1-2 dana.
Gletanje i bojanje bojom koja u svom sastavu ima fungicidni dodatak.

J M / 12.1.2015. 14:29:39

Stovani
Iduce ljeto planiram zbukati kucu unutra(novogradnja),zidovi-cigla,a deke-beton.Zbukanje bi bilo strojno to jest cementno-vapnena zbuka.Dali je prije zbukanja potrebno baciti cementni spric,a ako nije dali je potrebno sa necim drugim pripremiti zidove i deke.
Hvala

ODGOVOR

Ako ćete žbukati strojno, cementni špric nije potreban, već se žbuka nanosi u jednom koraku tj.rijeđa konzistencija VC 40 i nakon 1-2 sata nanosi se konzistencije žbuke pogodna za žbukanje.

D / 12.1.2015. 13:49:23

Pozdrav!
Planiram obnovu šerane bojane fasade, stare cca 40 godina, obojana fasadex bijelom bojom u 2 sloja, boja stara cca 10 godina. Ima pukotina do cca 2 mm širine, na jednom dijelu izbija salitra - cca 6m2.
Da li je moguća sanacija na način da se fasadex boja premaže emulzijom za bolje prijanjanje, pa onda izvrši rabiciranje cijele površine fasade- cca 150 m2 , te na to završni akrilni ili silikatni sloj ?
Kako riješiti površinu na kojoj izbija salitra?
Molim prijedlog sanacije sa
Vašim materijalima.
Hvala

ODGOVOR

Ako vam je ugrađena boja na bazi otapala teško ćete s bilo kojim premazom moći riješiti problem.
Potrebno je boju mehanički ostrugati, pukotine ako su površinske nisu štetne ali ako su kroz cijeli presjek žbuke potrebno ih je sanirati tako da se otvore i ponovno ožbukaju.
Površinu operati vodom pod pritiskom i pregletati TERATERMO GLETOM u dva sloja uz rabiciranje u sloju gleta staklenom mrežicom.
Nakon sušenja gleta od minimalno 5-7 dana površinu impregnirati i ugraditi završno dekorativnu žbuku prema izboru – preporuka je akrilat.
Tamo gdje vam se pojavljuje salitra potrebno je žbuku skinuti do podloge, očišćeni zid oprati vodom pod pritiskom i premazati ANTISOLOM i ponovno ožbukati.

J K / 9.1.2015. 22:25:43

Na vanjskoj terasi nekoliko fuga na pločicama nije kvalitetno napravljeno, te se dio pločica podiže uslijed vlage (snijeg, kiša), a kada je suho vračaju se u normalu. Međutim kako se to ponavlja (2-3 god.) - povećava se površina podignutih pločica i fuge nestaju. Radi se o terasi veličine cca 20 m2, a za sada podiže oko 5m2. Može li se na neki način to riješiti, a da se ne mora cijela terasa trgati i iznova popločavati.

ODGOVOR

Preporučamo skidanje postojeće keramičke obloge, temeljito čišćenje podloge.
Obzirom da je došlo do provlaživanja glazure, potrebno je prije nastavka radova pričekati sušenje kao ne bi došlo do ponovnog zatvaranja vlage u podlozi. Na temeljito očišćenu podlogu izvesti polimercementnu fleksibilnu hidroizolaciju HIDROPROTEKT DUOELASTIK ( ili alternativno HIDROELASTIK 2K), te postoviti novu keramičku oblogu fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS.
Za fugiranje primijeniti fleksibilnu masu za fugiranje TERAFIL FLEKS. Napominjemo da je prilikom izvođenja radova potrebno posebnu pozornost obratiti na izvedbu detalja- spoj hidroizolacije sa završnim okapnim profilom ili limom, spojevi na eventualnom odvodnom grlu i sl.

P / 9.1.2015. 11:06:36

kuća je ožbukana vapneno-cementnom žbukom (gotova MUREXIN ŽBUKA), strojnIm žbukanjem i fino zaribana. Da li treba prije nanošenja završnog dekorativnog sloja ( žbuka ili samo fasadna boja s mineralnim vlaknima) podlogu rabicirati (mrežica i gletanje) ili je dovoljna samo impregnacija.

ODGOVOR

Ukoliko ne izvedenim slojevima žbuke nema vidljivih oštećenja, preporučamo nanošenje završno dekorativne žbuke minimalne granulacije 1,5 mm tipa TERAKRIL Z, uz prethodnu impregnaciju podloge odgovarajućim obojenim MINERALKVARC GRUND-om.

J L / 8.1.2015. 4:11:23

Poštovani ,

Staru stropnu žbuku sanirali smo struganjem , impregnacijom armiranjem ljepilom i mrezicom i nakon toga gletanjem. Nakon 20 dana došlo je do pucanja i djelomično zbuka zvoni . Molim informaciju gdje smo pogriješili i kako sanirati ostatak stana da ne ponovimo grešku .

Lp

ODGOVOR

Obzirom da ste utvrdili da „žbuka zvoni“, vjerojatno je, zbog nedovoljno očišćenje ili čvrste podloge, došlo do odvajana novo nanesenih slojeva od podloge.
Predlažemo na mjestu pukotine otvoriti površinu utvrditi mjesto raslojavanja. Moguće je da je do raslojavanja došlo i u sloju žbuke, odnosno odvajanja žbuke od podloge u punoj debljini, ukoliko je njena čvrstoća, odnosno čvrstoća prionjivost na podlogu manja od čvrstoće prionjivosti ljepila na žbuku.
Ukoliko je došlo do odvajanja novih slojeva iste je potrebne odstraniti, temeljito očistiti te ispitati čvrstoću postojeće žbuke. Ukoliko je žbuka „trusna“ preporučamo je odstraniti u potpunosti.

M M / 7.1.2015. 23:27:09

Proširivao sam dnevni boravak tako što sam srušio zid od male sobe do,pošto je sve to rađeno oko 1990. godine. Problem je sljedeći nisu isti nivoi parketa a ima rupa gdje je bio pregradni zid. Jel mi pametno dignuti stari parket i izliti novi estrih preko starog? Jel se može ići s cm debljine govori to zbog nivoa ostatka kuće jer sam sad mislio stavljati laminat debljine 1 cm. zahvaljujem

ODGOVOR

Ukoliko je riječ o visinskoj razlici od 1 cm, kako je vidljivo iz vašeg upita, preporučamo niveliranje poda izvesti, samonivelirajućom masom TERANEKS.
Prethodno temeljito očistiti postojeću glazuru nakon skidanja parketa, te neposredno prije nanošenja TERANEKS-a, podlogu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om.
Po potrebi prethodno „pokrpati“ glazuru (na mjestu pregradnog zida) CEMENTNIM ESTRIHOM 20.

N V / 7.1.2015. 19:51:00

Poštovani,
kuća je stara 45 godina a toliki je i vijek fasade koja je rađena od terabone sa komadićima stakla.Na istočnoj strani kuće fasada je potamnila i na mjestima ima dosta gljivica i lišajeva.Kako mi je to lice kuće mislio sam fasadu prebojati pa vas molim za savjet sa čime to obaviti.

Hvala

ODGOVOR

Za osvježavanje postojeće TERABONE preporučujemo oprati površine vodom pod tlakom (mini-wash), plohu zaraženu mikroorganizmima obvezno tretirati TERACID-om nakon najmanje dva dana sušenja podloge, te prebojati egalizacijskom mineralnom fasadnom bojom visoke paropropusnosti MINERALKOLOR.
Ukoliko želite sačuvati karakterističan izgled TERABONE sa liskunom, te ukoliko nakon pranja mini-washem ne ostaju vidljiva sivkasta obojenja na mjestima zaraze, nakon tretiranje površina TERACID-om predlažemo površinu hidrofobirati transparentnim premazom SILIKOSAM KONCENTRAT.