Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D B / 11.2.2015. 23:28:56

Poštovani.im am problem s vlagom u novom objektu.tj.prizemlje.voda mi je ušla iz vana kroz ciglu i natopila čmi jedan dio prizemlja.čime bi to odstranioi kako zaštitio.Pomozite

ODGOVOR

S unutarnje strane morate skinuti žbuku do zida i otuči još barem cca 30 cm od nivoa gdje vam je bila voda.
Osušite zid koliko je moguće i premažite ga hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK u dva sloja.
Na spoju zida i poda ugradite traku za brtvljenje kojia se ugrađuje u prvi sloj hidroizolacijskog premaza. Ožbukajte sanacijskom žbukom SANISIL H ili vapneno cementnom žbukom VC 40.

Pretpostavka je s vanjske strane nije izvedena hidroziolacija ni drenaža, te treba napraviti otkop oko objekta i temelje premazati hidroizolacijom.
Na hidroizolaciju ugraditi toplinsku izolaciju s ekstrudiranim polistirenom i na to čepastu foliju i zatrpati.
Oko objekta prije zatvaranja iskopa položiti drenažne cijevi.

T Š / 10.2.2015. 20:48:26

U skorije vrijeme planiram mjenjati podne pločice u hodniku i kuhinji, pošto je ispod negrijani prostor i kada je hladnije osjeti se gubitak topline kroz podove, razmišljao sam kako isvesti podlogu za keremiku. Trenutno je ispod keramike nekih 5-6cm estriha (glazure), pošto estrih zahtjeva neku minimalnu debljinu od 4cm ostaje mi samo 2cm za izolaciju, pa razmišljam da li mogu staviti nekih 5cm stiropora ili stirodura(što je od toga bolje) i direktno na to nekih 5mm nivelir mase. Znam da se nivelir inače izljeva na estrih ali me zanima je ti to moguće i na način koji sam ja zamislio.
Mjenjanje visine ne dolazi u obzir jer parket u ostalim prostorima diktira visinu i ne bih želio raditi prijelaze, termo estrih postoji ali ga nisam nikad koristio, W/mk termo estriha u odnosu na stiropor ili kam . vunu.

ODGOVOR

Ako imate visinu 5-6 cm možete ugraditi toplinsku izolaciju elastificiranog ili ekstrudiranog polistirena u debljini 2 cm i ugradite cementnu glazuru u debljini 3-4 cm.
Na XPS ne možete ugraditi samonivelirajuću masu.
Ako planirate koristiti TERATERMO ESTRIH koristite ga kao vezani estrih dirketno na ab ploču bez dodatne toplinske izolacije.
Toplinska provodljivost TERATERMO ESTRIHa je HRN EN 1745 0,26 W/mk.
Čvrstoća na savijanje HRN EN 13892-2 F2 (≥ 2 N/mm2)
Tlačna čvrstoća HRN EN 13892-2 C5 (≥ 5 N/mm2).

s / 10.2.2015. 20:31:26

kojim materijalom se moze pregletati klasicna gruba zbuka a na to da se moze raditi fina zbuka

ODGOVOR

Grubu žbuku možete prefilcati s FINOM ŽBUKOM F -900 ili sa žbukom VC 40. Nakon filcanja žbuku možete pregletati TERANILOM u dva sloja uz impregnaciju neposredno prije gletanja.
Nakon sušenja slijedi bojanje disperzivnim bojama.

M S / 10.2.2015. 18:35:25

Imam kamenu kucu na moru cca 60 kvadrata zidova debljine 50 cm I problem sa kapilarnom vlagom. Koje materijale da koristim za hidroizolaciju I Zbukanje I kojim redom. Planiram staviti hidroizolaciju I na pod. Na zidove nece ici knauf.

ODGOVOR

Da bi sanacija bila kvalitetna potrebno je s vanjske strane napraviti otkop oko objekta te napraviti drenažu i hidroizolaciju.
S unutarnje strane očišćene zidove i pod premažite s HIDROPROTEKT DUOELASTIK-om u dva sloja i na zidove ugradite sanacijsku žbuku SANISIL ŠPRIC i SANISIL H u potrebnoj debljini. Nakon sušenja zidove prefilcajte FINOM ŽBUKOM F-900 ili TERANIL.
Obojati disperzivnom bojom.

R B / 9.2.2015. 20:36:19

Poštovani,

da li je moguće na terabonu staviti sep i kako?

Hvala!

ODGOVOR

Ako je terabona zdrava i nigdje se ne odvaja od podloge možete ugraditi SEP.
Površinu treba oprati vodom pod pritiskom i sušiti 2-3 dana, impregnirati dan ranije KONTAK GRUNDOM i pregletati u dva sloja TERATEMO GLETOM u koji u sloju gleta možete ugraditi STAKLENU MREŽICU PRIMAFAS 160.
Sušenje minimalno 7 dana impregnacija MINERALKVARC GRUND dan ranije i drugi dan ugradite SEP po želji (npr. SEP-Z 200).

D K / 9.2.2015. 11:59:41

Poštovani,

živim u neboderu u Rijeci na 11.katu koji je sagrađen 1973.g (GP Primorje). Fasada na neboderu je katastofalna, pušta na sve strane. U bližoj budućnosti čini mi se da neće biti ništa od nove fasade, a meni stalno vlaži u stan, konkretno ispod prozora i na dijelu lođe (po kutevima) koja je zatvorena alu stolarijom. Da li je moguće izvana nanijeti kakav hidroizolacijski sloj koji bi trajao par godina dok se ne riješi pitanje fasade? S unutarnje strane ne bi ništa dirao. Hvala.

ODGOVOR

Prema opisanom pretpostavka je da prilikom ugradnje nove stolarije nije obračena pažnja na detalje tj.spojeve postojeće fasade i stolarije pa sada dolazi do problema vlage u prostoru.
Sada je teško bilo kojim premazom spriječiti vlagu ali ju možete malo smanjiti. S vanjske strane možete premazati polimer cementnom hidroizolacijskim jednokomponentnim premazom BETONPROTEKT MONOELASTIK u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm.
Upozoravamo vas da premazivanjem s vanjske strane, vlaga se ne može eliminirati ali će se barem malo smanjiti. Potrebno je utvrditi kako su izvedeni svi spojevi ugrađene stolarije i provjeriti padove klupčica da bi hidroizolacijski premaz bio donekle učinkovit.

D K / 8.2.2015. 18:29:07

Poštovani,
imam problem s vlagom u stambenoj zgradi.Dio sobe je pregrađen i napravljena je garderoba.Dva su vanjska zida,potkrovlje.U tom garderobnom prostoru je vlaga po zidovima. Stavili smo stiropor što je mislim još pogoršalo situaciju jer se sad stvara kondenzat i voda doslovno izvire ispod stiropora.zgrada nema toplinsku izolaciju,samo obična fasada. Molim za savjet.Hvala.

ODGOVOR

Na sada izvedene slojeva nije moguće izvesti sanaciju, jer je najvjerojatnije ostala zarobljena vlaga u zid, a ugradnjom toplinskog sustava došlo je do prevelike razliku između temperatura vanjskog i unutarnjeg prostora.
Sanaciju možete izvesti jedino da postojeći sustav maknete do žbuke ili do samog zida konstrukcije, zidove premažete ili hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK ili pričvrstite parnu branu i na to ugradite knauf ploče s pomakom od minimalno 5 cm sa ispunom od toplinske izolacije staklenom vunom ili bez toplinske izolacije. Svakako je preporuka da se s vanjske strane izvede toplinska izolacija pločama stiropora ili kamene vune.

B D / 5.2.2015. 17:18:54

Na SEP fasadi imam vašu boju br. 723, Y=62, staru 10 g. Trebam novi premaz bojom, ali na vašoj ton-karti nema tih brojeva. Koji je broj boje danas odgovarajući? Čime zatvoriti pukotine prije nanosa boje?

ODGOVOR

Nova i redizajnirana ton karta izašla je 2007 god. te ima i drugačije oznake u odnosu na ton karte važeće do tada.
Sada boja koja najsličnije odgovara starom tonu 723 je broj 3104, te je pod tim brojem možete i naručiti.


P B / 4.2.2015. 13:49:26

Poštovani
Počeli su mi Fuge između pločice na terasi propuštati vodu, dali postiji nešto ćime se mogu tretirati fuge jer nebih mjenjao pločice i nisam u mogučnosti staviti nove

ODGOVOR

Postojeće fuge očistite tj. otvorite bez skidanja pločica i ponovno pofugirajte novim slojem mase za fugiranje, preporučeno s fleksibilnom masom TERAFIL F ili brže vezajućom TERAFIL FLEKS.

B S / 2.2.2015. 22:47:09

Poštovani,U vrtu imam staru betoniranu taracu koja je djelomično ispucala i nema pravilni nagib pa voda ostaje u lokvama.Želio bih cementnu glazuru i pravi nagib za odvod vode i da služi za postavljanje pločica možda dogodine.Molim za savjet što i kako napraviti.Volio bih da bude što tanje jer će jednog dana pločice dosta povisiti razinu.
Unaprijed zahvaljujem Branko

ODGOVOR

Na postojeću ploče ugradite cementnu glazuru u minimalnoj debljini od 3 cm. Pad morate prilagoditi od najviše točke prema najnižoj i ostaviti dovoljno prostora za ugradnju keramike do cca 1,5 cm.
Umjesto glazure površinu možete pregletati REPARATURNIM MORT-om G u debljini do 2 cm i također prilagoditi pad.