Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D B / 30.6.2015. 16:22:32

Dobar dan.Da li se smije ljepiti stiropor i navlačiti mrezica na isti sa flexibilnim ljepilom za vanjske radove.Dimenzije zida sirina 8m visina 3 m?Hvala

ODGOVOR

Namjena proizvoda, uključujući i fleksibilna ljepila za keramičarske radove, definirana je karakteristikama materijala i opisana u tehničkoj uputi kao i na pakiranju svakog proizvoda.
Fleksibilna ljepila za keramiku namijenjena su za lijepljenje karamike i kamena, a ne za izvedbu ETICS sustava.

Za izvedbu povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju, odnosno za lijepljenje i armiranje toplinsko izolacijskih ploča namijenjeni su ispitani i certificirani polimer-cementni mortovi.
Preporučamo lijepljenje ploča ekspandiranog polistirena izvesti LJEPILOM ZA EPS, a za izvedbu armirajućeg sloja primijeniti SAMOTERM F.

N K / 28.6.2015. 10:01:00

Poštovani,
uređivali smo staru kamenu kuću na Krku.Staru žbuku iznutra smo okucali te kamen koji je ostao gol samo isfugirali.Sada bi smo htjeli prefarbati te unutarnje zidove u bijelo.Kako to učiniti a da za neko vrijeme kamen ne probije,da ne počne izbijati kroz bijelu boju?Da li nekom impregnacijom prije bijeljanja...?
Hvala i lijepi pozdrav!

ODGOVOR

Ne preporučamo nanošenje boje direktno na kamen. Kako bi postigli željeni dekorativni efekt predlažemo kamene zidove obraditi VAPENENOM ŽBUKOM 2 tehnikom nanošenja „pod žlicu“ kojom će se pratiti postojeće neravnine podloge. Po potrebi svježe nanesenu žbuku dodatno oblikovati zidarskom četkom. Tako pripremljene površine obraditi VAPENENOM BOJOM U.

d / 29.6.2015. 19:54:46

Poštovani
Adaptiramo hodnik. Jedan dio, i to veći, zida, je davno ofarban uljanom bojom. Boja se jako drži, ne ljušti se i ne bubri. Imate li kakvu impregnaciju, tj premaz, koja bi omogućila gletovanje i takvog zida. Skidanje boje, naime, uzrokuje velika oštećenja zida.
Hvala, uz srdačan pozdrav

ODGOVOR

Za trajnu i funkcionalnu obradu predmetnog zida preporučamo mehaničko odstranjivanje uljane boje brušenjem. Sve ostale alternative uključuju primjenu nisko paropropusnih materijala tipa polimer-cementnih ili disperzijskih mortova i sl. što će dodatno „zatvoriti“ zid.

b l / 29.6.2015. 8:23:56

Poštovani,
fasada je rađena sa stiropolom , nakon jedne godine fasada se počela ljuštiti to jest napuhivati,Stiropor je gletan dva puta sa mrežicom i drugi sloj gletanog ljepila se ljušti , ne na vanjskim stranama objekta , nego samo na unutarnjoj strani terase, plafon i zid, prije stavljanja fasade(samoborka) stavljena je inpregnacija interesira me zašto se to dešava jer bilo bi logično da se ljušte i otkidaju vanjske strane koje su na udaru , vjetra , soli i kiše,sunca(ako je nepravilno rađeno), a unutarnja je zaštićena od tih vremenskih pojava
molim Vas za savjet i odgovor
ljepi pozdrav

ODGOVOR

Razlozi odvajanja samog završnog sloja od podloge mogu biti različiti – nedovoljna starost podloge; nedovoljna čvrstoća i/ili nosivost podloge; orošenost površina; nedostatna ili neodgovarajuća impregnacija i sl., ali i prisutnost vlage unutar sustava.
Obzirom na mjesto pojave opisanog problema – podgled terase, uzrok može biti i procurijevanje vode.
Preporučamo sanaciju same terase pri čemu posebnu pozornost treba obratiti na spojeve i detalje gdje najčešće i dolazi do prodora vode). Tek po izvršenoj sanaciji preporučamo sanaciju podgleda i zida skidanjem svih slabodržećih dijelova te nanošenje novih slojeva. Ne isključujemo potrebu skidanja svih slojeva do podloge i izvedbu novog sustava.

A J / 28.6.2015. 23:41:33

Poštovanje, obojala sam zidove u sivo i sada mi je u čoškovima tj.svuda di sam išla četkicom ostalo onako flekavo pa me zanima kako bi to mogla popravit? Unaprijed hvala

ODGOVOR

Preporučamo nanošenje novog naliča boje, uz korištenje malog valjka za obradu rubnih dijelova.
Razlozi neujednačenosti površina mogu biti različiti –sama tehnike ili alata nanošenja ali i preveliko razrjeđenje boje. U iznimnim slučajevima uzrok neujednačnosti može biti i sama loša pokrivnost boje.

D Š / 28.6.2015. 22:15:45

Poštovani,
renoviram kupaonicu i imam veliki problem vlaže zidove tj,puštala je voda i sad je problem sa žbukanjem.Majstoru se teško suši žbuka i sve mu se vuče dolje.Što napraviti i kakvu žbuku kupiti?Ja sam kupila Vašu žbuku VC50 sa kojom smo radili sve prijašnje zidarske radove ali sad je problem.

Lijep pozdrav,

Danica

ODGOVOR

Ukoliko su zidovi natopljeni vodom preporučamo prije žbukanja koristiti uređaj za isušivanje koji će dijelom „izvući“ vlagu i omogućiti daljnje radove. Dodatni problem može predstavljati potreba za većom debljinom žbuke, u kom slučaju preporučamo nanošenje žbuke u više slojeva.

P M / 27.6.2015. 16:10:49

poštovani:
zanima me koliko su kompatibilni sustav SANISIL i TERANIL. U njihovim tehničkim listovima se nigdje ne spominje, a u vašim pitanjima i odgovorima ponegdje navodite da se Sanisil H može gletati Teranilom. Jeli Teranil isto paropropusan ili on time brtvi žbuku pa je onda uzaludno žbukanje sanisilom.
Zanima me sve jer jednu prostoriju gletam, znači svi zidovi i stropovi se gletaju, ali jedan od zidova, koji je saniran od vlage ima sanisil H. Smijem li ga gletat?
Ako smije Teranil zanima me smije li izravno na Sanisil H ili ipak treba prethodno finirati sa F900?
Ako je hidroizolacija zasuta kvarcnim pijeskom jeli ipak treba nanositi špric ili može sanisil H izravno na kvarc?
Kod struganja stare potpuhale boje sa zidova, na mjestima se čak i žbuka odgulila. Ostatk je čvrst i zdrav. Ne bih sve skidao nego samo pokrpao rupe. Jeli TOP WHITE najbolja žbuka za to ili preporučate nešto drugo?
Strah me jer mjestimično ima i više od 1 cm debljine. Osim toga ne znam kako će se ponašati na spoju sa starom žbukom. Treba li mrežica ili nešto slično? Završno bi se sve gletalo Teranilom.

Hvala

ODGOVOR

Za sanaciju zidova sa kapilarnom vlagom primjenjuje se sustav visokoparopropusnih materijala (SANISIL ŠPRIC, SANISIL H), te uobičajeno završno obrađuje FINOM ŽBUKOM F 900. Ne preporuča se gletanje takovih podloga. Predlažemo sve zidove završno obraditi FINOM ŽBUKOM F 900 kako bi dobili ujednačenu teksturu svih površina.
Sve podloge (uključujući i hidroizolaciju obrađenu kvarcnim pijeskom) potrebno je prije nanošenja SANISIL H žbuke obraditi SANISIL ŠPRICOM. Pretpostavljamo da je hidroizolacijom izveden samo holker.
VAPNENOM ŽBUKOM TOP WHITE moguće je u jednom „koraku“ izvesti krpanja oštećenja podloge u debljini do 1 cm i fino zaglađivanje. Kod armiranja staklenom mrežicom PRIMAFAS 160, VAPNENA ŽBUKA TOP WHITE nanosi se u dva sloja. Nije potrebno naknadno gletanje površina TERANILOM.
Napominjemo da je prije sanacije potrebno otkloniti uzroke opisanih oštećenja, koji također upućuje na djelovanje kapilarne vlage, pa treba razmisliti o primjeni SANISIL sustava i na tim površinama.

J K / 25.6.2015. 10:01:08

Kako riješiti otpadanje sloja boje i žbuke unutar kuće zbog vlage?Kuća se nalazi na otoku,dio zida sa kojeg ptpada boja i žbuka je u zemlji.Svi dosadašnji zahvati nisu se pokazali uspiješnim,potraje godinu- dvije i onda sve ispočetka.Taj dio kuće je u kontaktu sa zemljom u susjedovom dvorištu,tako da bi htjela izbijeći bilo kakve radove koji bi trebali biti na vanjskom dijelu tog zida.

ODGOVOR

Ukoliko niste u mogućnosti izvesti hidroizolaciju s vanjske strane objekta, kao i potrebnu drenažu i odvodnju oborinske vode preporučamo otući postojeću žbuku do podloge. Temeljito očišćen i otprašen zid premazati ANTISOLOM sredstvom za blokadu soli, te ožbukati visokoparopropusnom žbukom SANISIL H, uz prethodnu obradu podloge SANISIL ŠPRICOM. Žbuku obraditi filcanjem ili po potrebi FINOM ŽBUKOM F 900 te obojiti visokoparopropusnim premazom kao SILIKATKOLOR.

J K / 25.6.2015. 14:46:28

Poštovani,

dali postoji boja za betonske kocke?

ODGOVOR

Sve betonske površine moguće je obojiti bojama za betona kao napr. AKROTON. Naknadno bojanje postavljenih betonskih opločnika nije preporučljivo zbog mogućeg kasnijeg odvajanja boje od podloge.

M P / 24.6.2015. 21:46:28

Betonirali smo u dvorištu zid visine 50 cm za ogradu. Vrhunski majstor je na nekim mjestima napravio viši zid za par cm. Nakon toga je te povišene dijelove brusio i sada imamo skijašku stazu. Molim savjet s čime bi bilo najefikasnije i po mogućnosti da nije skupo izravnati taj gornji dio koji je širok 20 cm.

ODGOVOR

Izravnavanje betonske podloge možete izvesti REPARATURNIM MORTOM G u debljini do 1 cm. U slučaju potrebnih većih debljina preporučamo nanošenja u dva sloja.