Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M / 16.8.2015. 22:35:18

Poštovani,
da li se na vanjske (nenatkrivene) stepenice može staviti kulir na već postojeći sloj kulira koji je na mjestima oštećen.Koji premaz upotrijebiti za podlogu prije nanošenja novog sloja kulira.
Zahvaljujem na odgovoru,Marijan Vlahek

ODGOVOR

Podloga na kojoj se izvodi monolitni prani kulir mora biti čista, čvrsta i nosiva. Potrebno je temeljiti ispitati prionjivost postojećih slojeva na podlogu. U pravilu podlogu, ukoliko odgovara već navedenih zahtjevima, je dovoljno navlažiti vodom ili impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM prije nanošenja novog sloja. Preporučamo konzultacije sa potencijalnim izvođačem radova.

D Č / 14.8.2015. 18:32:40

Poštovani,
možete li mi reći koji je najbezbolniji način skidanja bavalita sa unutarnjih zidova.Drugim riječima, da li postoji nekakav premaz , tekućina ili sl.,koja bi omekšala bavalit ili na bilo koji način olakšala skidanje istoga...

ODGOVOR

Bavalit možete odstraniti isključivo mehanički. Ukoliko želite zagladiti površine obrađene bavalitom, isto možete izvesti bez skidanja bavalita VAPNENOM ŽBUKOM TOP WHITE. Površinu je potrebno temeljiti otprašiti, po potrebi, ako je površina naknadno bojana, impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM br. 65, te nanositi VAPNENU ŽBUKU TOP WHITE u debljini do 1 cm.

k d / 14.8.2015. 13:24:56

Hocu da znam ako fasada bila bojosana so VAR onu belu var mislim da se razumemo pa onda neki hocu da bojosa sa fasadnu boju ok prvo fasadnu podlogu pa boju dali ce ima problemu to sto fasada bila bojosana pred toga sa neki drugi stvari hvala vam puno

ODGOVOR

Prema opisanom podloga koju imate na fasadnoj površini je akrilatna žbuka valjene teksture. Da bi osvježili postojeću žbuku prebojajte ju akrilatnom fasadnom bojom TERATON V . Potrebno je samo prije bojanja provjeriti da li je bojana fasadnom bojom na bazi vode ili na bazi otapala. Ako je bojana fasadnom bojom na drugoj bazi ( npr. boje na bazi otapala), potrebo je koristiti tip boje kojim je već prebojano, jer će tip boje na bazi vode teško će prionuti na postojeću. Ako je bojano na bazi vode na čistu površinu možete bojati fasadnom bojom. Impregnacija prije bojanja nije potrebna.

M S / 14.8.2015. 12:12:07

Poštovani,
imam malo dvorište i htio bih popločiti cca 20m2.
Budući da je dvorište (zemljana podloga) nepristupačno za veće zemljane radove i dobavu materijala molim Vas za savjet koje je najjednostavnije rješenje (sa što manje iskopa, nasipanja i sl.), npr na kakvu se podlogu postavljaju ploče debljine 3,8cm.
Unaprijed hvala i srdačan pozdrav, Mario

ODGOVOR

Betonske ploče 40x40x3,8 cm možete položiti na podlogu prethodno pripremljenu kako slijedi:
1. Ukloniti sloj humusa cca 25 cm
2. Nasipati sloj šljunka granulacije 16-32 mm (drenaža) 10-15 cm debljine
3. Izravnati, dobro nabiti i podesiti padove za odvodnju
4. Nasipati sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm, u debljini 3-5 cm i izravnati letvom
5. Postavljene ploče utvrditi gumenim ili drvenim čekićem
6. Kompletno postavljenu površinu opločnika zasipati (fugirati) suhim pijeskom granulacije 0-1 mm (najbolje kvarcnim pijeskom). Pijesak mora ući u reške, a višak počistiti metlom. Ovaj
postupak ponoviti nekoliko puta, jer pijesak mora skroz popuniti predviđene reške (fuge).

D Š / 13.8.2015. 23:00:48

Čime fugirati mozaik od 30 mm debelog lomljenog granita (fuge široke do 20 mm).
Hvala

ODGOVOR

Sljubnice mozaika lomljenog kamena širine do 20 mm i dubine 30 mm možete fugirati MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE ili varijantno TERAMINERALOM VF .
Cijelu površinu preporučamo dodatno hidrofobirati BETOSILOM.

B K / 12.8.2015. 14:48:45

Kuća na moru; fasada nije rađena sa stiroporom. Sep se ''skida'' na više mjesta, osobito mjestima izloženim udaru vjetra (kiše); čini mi se da nema mrežica oko prozora!! Kako ovo trajno, kvalitetno rješiti.
Na kući još nisu postavljeni oluci i klupčice na svim prozorima; bi li ove trebalo prvo postaviti pa onda popravljati fasadu? Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Kada se planiraju izvoditi fasaderski radovi potrebno je prije toga sve predradnje završiti kao što je završen krov s postavljenim žljebovima i odvodnim cijevima ,ugrađeni prozorski i vratni okviri,obavezno ugrađene kuplčice. Bez obzira da li je ili ne ugrađena mrežica ljuštenje SEP nema veza s opisanim problemom. Najvjerojatnije se radi o pogrešci prilikom izvođenja radova, uvjeti u kojima su radovi izvedeni, impregnacija površine, zacurijevanje vode i sl. SEP gdje je oštećene potrebno ga je skinuti do podloge provjeriti podlogu da li je dobro izvedena , po potrebi površinu pregletati i ugraditi novi sloj SEP-a uz prethodnu impregnaciju.

S U / 12.8.2015. 9:25:00

Poštovani,

kakvom bojam pofarbati vanjsku fasada napravljenu sa Hirofom ?
Fasada je stara 30 godina i dobro se drži, :-)

ODGOVOR

Hirofu prije bojanja oprati vodom pod pritiskom i osušiti nekoliko dana, prilikom pranja pritisak prilagoditi da se ne ošteti površina hirofe . Čistu hirofu premazati mineralnom bojom MINERALKOLOR u dva sloja četkom. Impregnacija nije potrebna.

D M / 11.8.2015. 19:43:22

Poštovani. Imam problem sa vodom u podrumu. Voda se pojavila prije 2 godine kada je ispred kuće postavljana kanalizacija. Sada kod svake veće kiše podrum je poplavljen. U početku je voda bila crvena kao što su i cijevi za kanalizaciju a koja još nije u funkciji. Podrum se nalazi ispod trećine kuće 10 metara od cijevi, a obložen je prije 10-tak godina betonom. Šta učiniti ?

ODGOVOR

Prema opisanom postava kanalizacije nije dobro izvedena te je najbolje napraviti otkop oko dijela objekta gdje je postavljena kanalizacija i provjeriti kako su izvedeni spojevi i zašto voda prodire u prostor. Najbolje bi bilo s vanjske strane na zidovima izvesti hidroiziolaciju hidroizolacijkim premazom HIDROPRTEKT DUOELASTIK i po potrebi na hidrozioalciju ugraditi toplinsku izolaciju pločama XPS i čepaste folije te obavezno ugraditi drenažne cijevi za odvod oborinske i podzemne vode.

M K / 11.8.2015. 13:56:50

Postovani,

u suterenu stare kamene kuce (pod je cca. 70 cm ispod razine ulice) je prije godinu i pol stavljena betonska ploca. Na zemljani sloj koji je unatoc susenju bio dosta vlazan stavljena je ljepenka na koju je izlivena betonska ploca. Zbog problema s visinom prostorije i nemogucnosti dubljeg kopanja nije bilo moguce izvesti tampon sloj. Na betonsku plocu je izliven tanki sloj samonivelirajuce mase.

Posto majstori nisu dobro izveli vertikalni spoj ljepenke sa kamenim zidom dolazi do vlazenja na spoju ploca - kameni zid. Zbog vlage samonivelirajuca masa nabubri sto dovodi do stvaranja povisenja uz sam rub zida. Zanima me kako najefikasnije sanirati ovaj problem? Mislio sam otkopati uski duboki kanalic uz rub zida kako bi razdvojio plocu od zida te kanalic zatim popuniti na nacin da ploca ne dolazi u doticaj s vlagom iz zida. Prilazem i par slika na linku [1].

Hvala i lijep pozdrav,

Marko

[1] https://www.dropbox.com/sh/h2izzm0nknnxgwo/AACYWrP3b172oKGWmDiZn6X8a?dl=0

ODGOVOR

Preporučamo otvaranje spoja zid –betonska ploča u punoj visini u širini koja će omogućiti izvedbu „holkera“ flekisibnom polimer-cementnom hidroizolacijom HIDROPROTEKT DUOELASTIK uz korištenje TRAKE ZA BRTVLJENJE.
Alternatino, ukoliko želite izbjeći potrebno „razbijanje“ i krpanje ploče, na spoju zida i ploče izvesti „šlic“ u punoj debljini ploče i zapuniti HIDROPROTEKTOM. U tom slučaju nije u potpunosti spriječeno kapilarno širenje vlage u betonsku ploču.

J T / 9.8.2015. 17:58:30

Kako zalepiti teraco na staklo?Hvala.

ODGOVOR

Teraco nije moguće izvesti na staklenoj podlozi.