Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S P / 21.10.2015. 23:39:06

Poštovani,
konzervatorski uvjeti za zgrade koje se obnavljaju su prema nalazima restauratora takvi da se traži na starom kamenom zidu prizemlja vapnena žbuka krupnijeg granulata a u tom stilu bi trebao biti i sokl, ako je moguće). Na gornjem katu koji je 10 cm uvučen, vapnena žbuka je finijeg granulata. Onda taj gornji dio je problematičan u toliko što se žbuka drveni zid (hrastove fosne) onako kao se nekada radilo: ukoso preko fosni postavljane letve na razmacima cca 30 cm, između nabacano blato sa slamom i preko vapnena žbuka. Obzirom da drvo radi ne znam čime izvesti amortizirajući sloj da žbuka brzo ne popuca.
Zgrade se nalaze u Samoboru.

ODGOVOR

Možete upotrijebiti, u sloju vapnene žbuke ili prije žbukanja na blato i slamu, pocinčani punktirani rabic ili trstiku ali građevinski (rijeđe) pletenu, a ne pokrivnu za zaštitu od sunca (gusto pletena).

I / 21.10.2015. 11:25:13

Pozdrav,
neke detalje na coklu balkona (čelo) sam napravio sa TERATERMO žbukom, pogletao sa ljepilom oznake Samo...F i prijelaze izmeđi XPS-a i termožbuke armirao mrežicom.
Biko mi je požbukati najednostavnije jer sam želio premostiti različite neravnine i kuteve što bih sa stiroporom bilo
znatno teže.
Sada bih tako ostavio do daljnjega. Dali bih dobro sada to impregnirati nekim grundom i da čeka neka bolja vremena kad će se završavati fasada na kući. Pretpostavljam da će se kroz godinu/dvije ponovo
morati impregnirati grundom i navući gore teraplast ili neka završna fasada ?
S obzirom da će u međuvremnu
preko toga povremeno curiti voda
sa balkona koji je napravljen sa padom , te nema neke okapnice
nadam se da neće smetati
napravljenome.

Unparijed zahvaljum,
vjerni Samoborac

ODGOVOR

Kada ćete izvoditi završni sloj na fasadnoj površinu tada ćete površinu impregnirati odgovarajućim grundom, neovisno da li će to biti sada ili kasnije.
Fasadna površina se samo jednom impregnira i ako se Impregnacija izvodi sadi nema nikakvu svrhu.

J V / 19.10.2015. 19:31:48

Fasada rađena od bijelog cementa se poćčela odvajati od objekta, tako da smo nezdrave dijelove fasade uklonili. Uklonili smo oko 40% nezdrave fasade, dok je ostali dio fasade iznimno čvrst i jako teško se odvaja od zida,
Zid je napravljen od betonski kvadri na koje je nanessen cementni špric i sloj fasade od nekih 3 cm.
Dali bi mogli na taj obijeni sloj staviti stiropor od 8 cm, a na ostali dio sloj stiropora od 5 cm, i kakav bi bio postupak.

ODGOVOR

Opisano nije preporučljivo raditi jer može doći do pucanja sustava zbog dvije različite debljine na istoj plohi.
Potrebno je dijelove koje ste otukli ponovno ožbukati žbukom VC 60 ili toplinskom žbukom i kada žbuka očvrsne ugraditi poče stiropora u željenoj debljini.
Preporuka je ploča stiropora debljine minimalno 12 cm.

Z J / 17.10.2015. 20:06:26

Nakon samog nanosenja dekorativne fasade pocela je padati kisa. Estetski Fasada ne izgleda lepo. Jedan deo fasade je raden na jacem vetru. Mozemo li zbog ovoga ocekivati probleme kasnije? Na koji nacin majstori mogu da ovo poprave?

ODGOVOR

Ako je fasadna žbuka vezala s podlogom neće se desiti ništa, jedino što estetski fasadna površina lijepo ne izgleda.
Ako kiša nije jako isprala fasadu, bojanje fasadnom bojom može ujednačiti ispranu površinu i nejednoliko osušenu na vjetru, a ako je zrno isprano potrebno je preko cijele površine navući novi sloj fasadne žbuke.

P C / 16.10.2015. 16:07:41

Postovani!
Zanima me na koji nacin i sa cim bi se dala fasad ocistit... Naime, na dijelovim je zmazana, jer gore u pravcu prljavstine se nalazi spoj lima , koj nije dobro izveden te kisa curi po fasadi.
LP

ODGOVOR

Fasadnu površinu, ako je prljava, možete oprati vodom pod pritiskom (mini wash) koji je potrebno prilagoditi površini kako ne bi došlo do njezinog oštećivanja.

S / 16.10.2015. 15:42:44

Poštovani!Molio bih Vas za savjet.U stanu u koji sam uselio je na zidovima navucen grubi SEPza vanjsku fasadu...kako da to skinem ili sta da napravim...zelio bih glatke zidove jer taj SEP nije strucno nanesen .Hvala

ODGOVOR

Ako je postojeći SEP grub potrebno je što više postrugati vrhove sep-a, odprašiti od prašine i impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om te pregletati TERANIL-om , u dva sloja uz mogućnost ugradnje staklene mrežice 70 IN u sloju gleta.

N M / 15.10.2015. 7:31:30

Poštovani,
Imam konstantnih problema s prodorom vode u podrum, naime zid je betonski (grubi beton) kao i stepenice po kojima silazimo u podrum i nakon svake malo jače kiše u podrum se slijeva voda.
Donja ploča je betonska i kroz nju ne prolazi voda, samo kroz stepenice i to na 3, 4 i 5 (od 7) stepenici te se slijeva u podrum. Iz zida mi na 2 mjesta prolazi u visini 4 i 5 stepenice….e sada…
Zanima me što preporučujete iz Vašeg asortimana kako bi riješio prodor vode u podrum.

ODGOVOR

Betonske zidove i pod možete premazati hidroizolacijskim premazom BETONPORTEKT DUOELASTIK u dva sloja četkom,valjkom ili gleterom.

m b / 14.10.2015. 20:15:06

kojom bojom se može obojati pregletana stiropor fasada,nebi stavljao nikakav zavrsni sloj fasade(sep ,silikatnu ili dr.)nego samo prebojati ,i koji grund premaz upotrebiti? hvala na savijetu.

ODGOVOR

Toplinski sustav nije primjeren za bojanje, već je potrebno ugraditi završno dekorativnu žbuku minimalne granulacije 1,5 mm.
Ako želite obojati objekt , postojeću površinu potrebno je dodatno pregletati univerzalnom mineralnom masom TOP WHITE , u debljini od cca 3 mm i kada se osuši obojati fasadnom bojom TERATON V u dva premaza , impregnacija nije potrebna.

I B / 14.10.2015. 18:00:15

po zanimanju sam građevinski inženjer i molio bih ukoliko je moguće dobiti:
- katalog vaših proizvoda sa tehničkim karakteristikama
- katalog sa cijenama Vaših proizvoda
- ton kartu za ukrasne žbuke, disperivne , puludisperzivne boje za naznakom koje su otporne na <<<<<<<<<<

ODGOVOR

Katalog proizvoda nemamo, a Tehničke Upute Proizvoda (TUP-ove) naših proizvoda možete pronaći na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/tehnicke-upute
Cjenik i ton kartu naših proizvoda možete dobiti poštom ili osobnim dolaskom kod nas u Samobor, Zagrebačka 32/a ili Božidara Adžije 12, Zagreb .

n t / 12.10.2015. 17:55:41

Fasadu koja je radjena 1987 (hirofa) bih osvježila bojom.Fasada je u dobrom stanju.Ne mislim stavljati termo izolaciju pa Vas pitam da li je potrebna impregnacija zidova i uostalom sta mi Vi preporucujete(Molim neku najjeftiniju varijantu)












ODGOVOR

Ako je fasadna površina dobra te se ne trusi potrebno ju je oprati vodom pod pritiskom i sušiti 2-3 dana prije bojanja.
Površinu obojite fasadnom bojom MINERALKOLOR u dva sloja, impregnacija nije potrebna.
Fasadna boja bez obzira na odabir boje ne spada u jeftine proizvode.