Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

P B / 7.5.2016. 22:44:59

Postavljam betonsku kocku ikar na parking ispred obiteljske kuće,podloga je tamponirana,zbijena te stavljena mreža i betonirana u padu.Vaša preporuka dali stavljati suhu podlogu(pijesak i cimenat),ili rizlu.Kažu ako je rizla da bi tokom vremena moglo doći na pojedinim mjestima ulegnuće betonske kocke.Molim odgovor.

ODGOVOR

Ukoliko je ab ploča izvedena u padu preporučamo vam ljepljenje opločnika ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL. Kameni agregat koji se stavlja ispod opločnika je granulacije 2-4 mm te on ne segregira.

M L / 6.5.2016. 13:54:04

Zanima me dali mogu na dio unutrašnjeg zida stepeništa koji je obrađen sepom 2mm i obojan 1 ruka jupolom obraditi teraplastom S28? Navedenim teraplastom obrađujem čela stepenica. Ako dio teraplasta dođe na zid može li se on obojati jupolom? Imate li neke upute (ili video) za rad s teraplasto?

ODGOVOR

Na prethodno obrađene površine mineralnom žbukom i bojom ne preporučamo nanašanje TERAPLAST-a. Potrebno je površinu pregletati vapnenom žbukom TOP WHITE ili SAMOTERM GLET-om pa nanijeti željeni TERAPLAST. Tehničke upute naših proizvoda dostupne su na našim web stranicama npr. http://www.samoborka.hr/akrilatne-zbuke , TERAPLAST . Za izvođenje TERAPLAST-a potrebno je iskustvo te bi radove trebao izvoditi fasader. Proizvod nije namijenjen za samostalno izvođenje tipa „sam svoj majstor“. TERAPLAST je akrilna žbuka, a boja kojom se može bojati je TERATON V.

V J / 6.5.2016. 8:12:03

Pozdrav. Prije 3 godine sam betonirao betonsku stazu širine pola metra i dubine 10ak cm oko kuće, ništa nisam stavio između staze i temelja. Za tim sam iznad staze stavio ljepilo s mrežicom na temelj do fasade. Na tom ljepilu se vide mokre fleke, vlaga. Dali je moguće da zbog te betonske stazice što je spojena sa zidom temelja vlaga odlazi u temelj. Kako to riješiti? Hvala

ODGOVOR

Prilikom izvedbe trebali ste odvojiti jedan cm ili staviti diletacionu traku između temelja i staze koja se trebala zapuniti ili hidroizolacijskim premazom ili brtvenom trakom. Sada vam se zbog neizoliranog dijela nakuplja vlaga te se širi na sokl. Pravilno bi bilo razbiti stazu i prvo napraviti hidroizolaciju i tek onda izvesti novu stazu.

G / 5.5.2016. 21:38:47

Poštovani, želim postaviti podne pločice na betonski pod koji je neravan. Mislio sam da ću to upijeti s vašim debeloslojnim ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL, ali su na većoj površini (ukupna je 14m2) razlike veće od 15mm. Mogu li to sanirati u tri sloja s REPARATURNIM MORTOM G za grubo izravnavanje ili mi pak možete pomoći savjetom. Samonivelirajuće mase ne dolaze u obzir iz više razloga. S poštovanjem, G. Pogorelić

ODGOVOR

Prije lijepljenja keramike možete površinu pregletati REPARATURNIM MORTOM G u debljini do 20 mm i nakon toga za ljepljenje koristiti ili TERATEKT FLEKS UNILEVEL ili TERATEKT FLEKS .

t M / 5.5.2016. 15:09:18

Poštovani! Spremam se opločiti vanjsku terasu,ali na njoj je varena ljepenka,pa me zanima dali ju moram skidati ili postoji kakav premaz prije nego se nalijepe pločice da bi držalo. Inače ljepilo je flex.Hvala.

ODGOVOR

Na varenoj ljepenki trebate prvo izvesti cementnu glazuru pa tek onda možete lijepiti keramiku.

z b / 4.5.2016. 5:16:51

Postovani, trenutno smo u fazi gradnje podruma cca 32m2. Podrum se nalazi na terenu jako niske nadmorske visine cca 3,5m. Prodor oborinskih podzemnih voda je konstantan tokom cijele godine a zimi je naravno pojacan. Trenutno je odradjen iskop i nalivena betonska ravna podloga. Zanima me koja je najbolja opcija kako zastititi armirano betonske zidove i pod tokom gradnje tako da u buducnosti nemamo problema sa vlagom i mogucim prodorom vode u podrum, pozdrav

ODGOVOR

Za navedeni upit najbolje bi bilo konzultirati se s inžinjerom hidrotehničkog smjera koji može dati najbolji savjet vezano za konstantni priliv oborinskih voda. Ono što vam mi možemo preporučiti je kvalitetna izvedba hidroizolacije s vanjske strane armirano betonskih zidova koji prilikom izvedbe moraju imati dodatak za vodonepropusnost i minimalno marku betona C 30/37. Za hidroizolacijski premaz upotrijebite BETONPROTEKT DUOELASTIK. Obavezno je izvesti drenažu drenažnim cijevima.

Z / 3.5.2016. 19:16:22

Postoji li boja s kojom bi ofarbo staru ciglu u bijelu boju? Cigla koju bi farbao trebala bi sluziti kao vrtna staza pa bi stoga trebala biti i otporna na habanje i vremenske uvijete.

ODGOVOR

Ciglu možete obojati bojom za beton AKROTON PLUS. Boje koje mi proizvodimo nisu u potpunosti namijenjeni za horizontalne površine, ali mogu poslužiti namjeni. AKROTON PLUS namijenjen je za zaštitu vertikalnih površina betona i armirano-betonskih konstrukcija od prodiranja štetnih tvari (CO2,SO2,), u jako opterećenim uvjetima eksploataciie (tuneli, podzemne garaže i sl.) .

a b / 3.5.2016. 15:29:37

Da li se može cementni malter nanositi na horizontalnu (podnu) hidroizolacionu podlogu?

ODGOVOR

Na AB ploču, na kojoj je izvedena horizontalna hidroizolacija preporučamo izvesti CEMENTNI ESTRIH 20 u minimalnoj debljini od 3 cm.

D S / 3.5.2016. 11:18:59

Dobar dan. Želim na balkon odozdo ljepiti stiropor pa ga zatim armirati i navuči sepom.Pošto je površina obojana fasadnom bojom na goli beton strugao sam koliko se moglo i prao pod pritiskom.Da li je sad bolje tu mješanu površinu beton-fasadeks (vodorazrijedivi )impregnirati sa Kontaktgrundom ili Mineralkvarc grundom prije ljepljenja eps-a na ljepilo. Hvala

ODGOVOR

AB podgled s koje je djelomično odstranjena boja potrebno je impregnirati KONTAKT GRUND-om prije lijepljenja polistirena.

D J / 2.5.2016. 11:17:16

Poštovani ! Imam betonirano dvorište staro preko 3o god.Na površini su neravnine i udubljenja, posljedice utjecaja vremena. Zbog ulaza u garažu ne mogu sve pokriti nekim betonskim pločama koje su više od cca 3 cm.Pitanje je - Mogu li sve pokriti glazurom koju bih armirao tankom mrežicom ??Koji materijal za to postoji ?Ili postoji rješenje koje ne uključuje sve maknuti i početi iznova ? Puno hvala.

ODGOVOR

Glazura se ne može armirati mrežom ako nije veće debljine od 3-4 cm. Sve slabo držeće dijelove treba maknuti i pokrpati do 20 mm RERPARATURNIM MORTOM G ili brzoveznim mort REPARATURNI MORT RAPID R4 250.