Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J P / 18.5.2016. 20:37:52

Poštovani u 10. mj je napravita sva podloga za fasadu stavit stirpor, mrežica i ljepilo; sad su došli majstori navuć premaz i fasadu i uočili smo da je podloga na nekim mjestima popucala? Što je uzrok i još važnije što bi moglo biti rješenje? Unaprijed hvala

ODGOVOR

Uzroci pojave pukotina mogu biti različiti. Tu treba uzeti u obzir širinu, izgled i vrijeme nastanka pukotina. Uzroci nastanka pukotina u ETICS-u su u nepravilnoj izvedbi ili su uvjetovani vanjskim mehaničkim i higrotermičkim utjecajima. Najčešće pogreške koje se javljaju kod izvedbe ETICS-a i koje dovode do pojave pukotina su: ■ nepravilno lijepljenje ploča, osobito EPS ploča (npr. samo točkasto lijepljenje, premala kontaktna površina, predebeli sloj ljepila) ■ preširoke fuge između ploča ■ kriva izvedba armaturnog sloja bez ili uz nedovoljno preklapanje staklene mrežice ■ izostanak dijagonalnog armiranja ■ premala debljina armaturnog sloja ■ nepropisni položaj staklene mrežice unutar armaturnog sloja ■ staklena mrežica koja ne odgovara zahtjevima kvalitete ■ nedovoljno sušenje armaturnog sloja ■ miješanje komponenti ETICS sustava različitih proizvođača. Funkcionalnost sustava može biti ugrožena nastalim pukotinama. Način sanacije ovisi o procjeni uzroka nastanka pukotina, njihovoj širini i dubini. Potrebno je ponovno pregletati sustav prije izvedbe završne žbuke.

D T / 18.5.2016. 18:15:33

Poštovani, planiramo izradu termo fasade od xps grafitnih ploča debljine 12 cm. Kuća je glađena 60-tih godina od pune opeke debljine zida 37 cm i nije ožbukana sa vanjske strane. Molim vas informaciju dali debljina od 12 cm grafitnog stiropora zadovoljava uvijet toplinske izolacije za podnošenje zahtjeva za subvenciju ili je potrebno 14 cm. Isto vas molim za savjet o cokli, tj. koju debljinu stiropora staviti te do koje dubine pošto na dijelu kuće postoje podrumske prostorije koje nisu grijane. Hvala.

ODGOVOR

Ovlašteni certifikator će vam napraviti izračun debljine sustava koja zadovoljava traženi koeficijent prolaska topline potreban za određenu energetsku učinkovitost objekta. Prilikom apliciranja za subvenciju potrebno je pročitati u predmetnoj dokumentaciji što je napisano i koji prolaz topline se traži. Isto vrijedi i za izvedbu sokla. Ako prostor nije grijan i ne želite imati gubitak topline potrebno je također ugraditi određenu debljinu sustava. Sve to vam može izračunati ovlašteni certifikator.

I / 17.5.2016. 8:51:37

Čime je najbolje premazati stari crijep koji je postavljen na pod terase da bi se impregnirao ,zaštitio od vlage i habanja?

ODGOVOR

Molim da na našoj web stranici, u gornjem desnom uglu, u polje za unos PRETRAŽIVANJE unesete riječ crijep , pokrenete pretraživač i vidjete ćete odgovore naših tehnologa na ista ili slična pitanja.

Ž K / 16.5.2016. 13:20:54

Molim Vas pomoc. U kuci na strani koja je uvijek u hladu pri dnu poda se javlja vlaga. Dali bi bilo dovoljno na temelje premazat bitumenom i zavarit v4 foliju da se to nebi vise pojavljivalo i dali pri zavarivanju v4 folije dali je potrebno foliju malo dignuti iznad temelja po zidu. Hvala

ODGOVOR

Bitumenske proizvode nemamo u svom programu te se time ne bavimo. Najbolje je da se konzulitrate s proizvođačem ljepenke, što preporučuju, koji tip ljepenke. Samoborka u svom programu ima polimer cementne hidroizolacije koje se upotrebljavaju za zaštitu vanjskih zidova i temelja – HIDROPRTOEKT DUOELASTIK. Nanosi se u dva premaza ukupne debljine 3-4 mm.

K B / 14.5.2016. 23:01:50

Poštovanje. Na otoku Čiovu na kući,u kojoj imamo 3 apartmana koje koristimo većinom samo sezonski,trebali bismo postaviti fasadu. Kuća ima pvc stolariju,te je nakon zidanja prešpricana izvana cementnim špricom (nadam se da se tako zove). Molim Vas za preporuku kakvu fasadu postaviti-termo,stiropor...? Obzirom da nismo dolje u sezoni grijanja,pretpostavljam da bi fasada trebala imati što bolja paropropusna svojstva,jer kuća bude zatvorena,bez mogućnosti provjetravanja. Bitna mi je i trajnosti čvrtoća . Da li je onda klasicna ili ipak termo fasada bolji izbor od stiropor fasade? Kako pripremiti te zidove koji su nabačeni cementnim špricom prije 15-tak godina za fasadiranje? Zahvaljujem da odgovoru i pomoći.

ODGOVOR

Ako je nanesen špric potrebno je prije bilo kakve odluke o izvedbi podlogu izravnati podložnom žbukom VC 50 ili VC 60 ovisno kakva su odstupanja ravnine zida. Bez obzira na koji sustav se odlučili (podložna žbuka ili toplinski sustav) provjetravanje objekta je potrebno. Ako vam energetska učinkovitost objekta nije bitna ožbukajte ga predloženim žbukama, pregletajte TERATEMO GLETOM i završno obradite akrilatnom žbukom TERAKRIL Z. Prije bilo kakve izvedbe potrebno je površinu dobor oprati vodom pod pritiskom. Prije žbukanja podloga se samo navlaži vodom.

M C / 14.5.2016. 13:31:53

Lijep pozdrav, zanima me mogu li se drvene daske prefarbati terakril z fasadnom bojom? Naime imam na kući takvu fasadu, a u produžetku kuće je jedan kut napravljen od brodskog poda i rado bih ga prebojala u fasadnu boju. Hoće li se prihvatiti boja i hoće li s vremenom otpasti? Postoji li kakav način da se nanese fasadna boja bez polaganja stiropora i gletanja na drvetu? Hvala.

ODGOVOR

TERAKRIL Z je fasadna dekorativna strukturna žbuka, nije fasadna boja, koja može biti bijela ili obojena. Fasadna boja TERATON V ne preporuča se nanositi na drvenu oblogu. Za drvo ima odgovarajućih premaza, pa bolje upotrijebite njih nego fasadnu boju TERATON V.

D B / 12.5.2016. 12:04:19

Molim Vas da mi odgovorite na slijedeće pitanje: Kako da saniram manje oštećenje na unutrašnjem zidu u dnevnom boravku koji je urađen sa edelpuc-om, a da se to ne primijeti na zidu.

ODGOVOR

Najbolje je kontaktirati proizvođača spomenutog proizvoda pa vidjeti što oni predlažu.

i p / 12.5.2016. 10:16:41

poz,zanima me imam betonski pod u box-u za pse,ali jako upija urin izna smrditi,htio sam napraviti premaz sa TERAPLASTOM(kojim),koja je procedura ,hvala

ODGOVOR

TERAPLAST nije namijenjen za izvedbu horizontalnih površina i ne tamo gdje je podloga od betona već porozna. Beton reba očistit i dobro oprati i pregletati REPARATURNIM MORTOM G do debljine 20 mm. Impregnacije je potrebna prije REPARATURNOG MORTa neposredno prije izvedbe, UNIVERZALKONCENTRAT GRUND razrijeđen s vodom u omjeru 1:1. Podove gdje su životinje trebali se izvesti s mješavinom TENESITa koji ne upija toliko fekalije, a ujedno je i toplija i urednija podloga pogotovo za životinje.

M M / 10.5.2016. 16:33:34

Poštovani, molim savjet kojim proizvodom završno sanirati/zagladiti vanjske stepenica sa slike https://dl.dropboxusercontent.com/u/31313107/samo_q2.jpg Na stepenice se ne bi stavljale pločice niti neke druge gazne ploče. hvala

ODGOVOR

Podlogu, betonske stepenice je potrebno prvo dobro oprati vodom pod pritiskom i očistit te impregnirati UNIVERZLAKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije obrade s REPARATURNIM MORTOM G, do maksimalne debljine od 20 mm.

Z / 9.5.2016. 10:51:31

Ljep pozdrav molim za jedan savjet ili odgovor htio bi postaviti na cjelu kucu stirodur debljine3ili4cm dali je to zdravo za kucu na kuci je fasada serana zbuka je debela oko5cm i koje ljepilo za koristenje i koji zavrsni silikat ili akrilat hvala

ODGOVOR

ploče XPS mogu se stavljati na fasadnu površinu, ali ih ne preporučamo zbog smanjene paropropusnosti. Ako na objektu imate šerani fasadni sloj umjesto XPS upotrijebite ploče grafitnog stiropora. Za završni sloj upotrijebite silikonsku žbuku. Lijepite i gletajte ploče ljepilom SAMOTERM F.