Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K D / 24.9.2016. 19:10:38

Prije 5-6 godina napravljena je stiripor fasada i pogletana preko mrezice. Nije navucen silikat. Sada se ta glet masa na nekim mjestima raspucala. Sta je najbolje napraviti prije nanosenja silikata? Treba li to strugati i koju impregnaciju upotrijebiti?

ODGOVOR

prema raspoloživim informacijama nije moguće dati konačni prijedlog sanacije. U svakom slučaju, potrebno je minimalno površinu “prestrugati”, temljito otprašiti I oprati vodom. Nakon sušenja preporučamo impregnaciju podloge KONTAKT GRUNDOM te izvedbu novog armirajućeg sloja SAMOTREM F + staklena mrežica PRIMAFAS 160). Nakon minimalno 7 dana nanošenje završno dekorativne žbuke (TERAKRIL Z) uz prethodnu impregnaciju podloge odgovarajućim grundom. Ostale eventualno potrebne predradnje ovise o kavliteti izvedbe postojećeg toplinskog sustava, te preporučamo izuzimanje uzorka “otvarenjem” .

k k / 23.9.2016. 16:15:15

stara gradnja, ukopani zidovi u zemlju, nema hidroizolacije ni izvana ni iznutra, vlaga na unutarnjim nosivim zidovima do 1,5m visine. što staviti izvana a što iznutra. pozdrav!

ODGOVOR

Preporučamo po mogućnosti izvesti otkop oko objekta, izvedbu vertikalne hidroizolacije površina zida u tlu, postavu toplinske izolacije, čepaste folije te izvedbu drenaže. Na unutarnjim površinama preporučamo otucanje postojeće žbuke te primjenu sustava visokoparopropusnih materijala (SANISIL ŠPRIC, SANISIL H, FINA ŽBUKA F 900, SILIKATKOLOR). Napominjemo da je prijedlog sanacije okviran i dan isključivo na temelju dostavljenih informacija, nedostatnih za kompletniji prijedlog.

M S / 23.9.2016. 13:20:32

Poštovani, Obnavljam kupaonu u starijoj zgradi te preventivno mijenjam cijevi odvoda i dovoda koje se nalaze u zidu i podu. Nove instalacije izvoditi će se plastičnim materijalima. Također utvrdio sam da je stanje žbuke u prostorije loše te je izvršeno ukanjanje stare žbuke do cigle. Molim vas vaš prijedlog za sanaciju zida te poda

ODGOVOR

Za krpanje instalacijskih šliceva u podu preporučamo CEMENTNI ESTRIH 20, a za obradu zidova vapneno-cementnu žbuku VC 40. Detalje primjene možete pronaći na tehničkoj uputi prizvoda dostupnoj na našoj web stranici www.samoborka.hr.

i i / 22.9.2016. 13:17:41

poštovani, razmišljamo popločit dvorište, koje je ujedno i parking. Kuća je u Dalmaciji, i trenutno je na tlu zemlja i nasipan šljunak. Na kakvu podlogu preporučate staviti betonske ploče. Jel bolje da se prvo betonira

ODGOVOR

Za opločavanja površina koje su izložene i prometnom opterećenju preporučamo opločnike debljine 6 cm. Opločnike preporučamo polagati na podloge pripremljene na slijedeći način: Ukloniti sloj humusa 30-50 cm, odnosno do dubine smrzavanja, predvidjeti nagib donje podloge od min.1-2% za odvodnju, te postaviti geotekstil prije nasipavanja kamenog agregata Nasipati donji nosivi sloj kamenog agregata 31,5-60 mm (drenaža) i nabiti valjkom ili vibro pločom * 10-20 cm debljine - za lakša opterećenja * 20-40 cm debljine - za teža opterećenja Nasipati gornji nosivi sloj kamenog agregata 0-31,5 mm, u debljini 10-20 cm Nasipati sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm ili 4-8 mm, u debljini 3-5 cm i izravnati letvom Postavljeni opločnik utvrditi gumenim ili drvenim čekićem Kompletno postavljenu površinu opločnika zasipati (fugirati) suhim pijeskom granulacije 0-1 mm (najbolje kvarcnim pijeskom). Pijesak mora ući u reške, a višak počistiti metlom. Ovaj postupak ponoviti nekoliko puta, jer pijesak mora skroz popuniti predviđene reške (fuge). Površinu opločnika po potrebi izvaljati ili nabiti vibro-nabijačima koji na radnoj ploči imaju gumenu oblogu.

F Š / 20.9.2016. 9:42:44

Poštovani, molim za pomoć oko problema sa vodom u suterenu. Naime, radi se o obiteljskoj kući koja se gradi na kosom terenu te je suteren pozicioniran ispod prednjeg dijela kuće, cijelom širinom. Temeljenje objekta napravljeno je tako da su prvo napravljeni trakasti temelji, zatim betonski nadtemeljni zidovi, a podna temeljna ploča je lijevana između nadtemelja, ne preko njih, tj. izvedena je tzv. plivajuća ploča. Ispod te temeljne ploče nabijeno je cca 15-ak cm tampona. Zidovi suterena izgrađeni su betonskim blokom (između prvog reda bloka i ploče postavljen je katran), a hidroizolacija je napravljena tako što su prvo zidovi premazani resitolom, zatim je stavljen katran V-3 u dva sloja (vertikalno i horizontalno), te je kao zaštita hidroizolacije postavljeno 5 cm XPS-a. Oko suterena je postavljena drenaža. E sada se javlja problem u smislu prodora voda između temeljne ploče i nadtemelja, dakle vlaga, a u slučaju obilnije kiše i voda prodire odozdo na spoju prvog reda blokova i temeljne ploče. Slažete li se sa stavom arhitekta da će se problem riješiti projektiranom hidroizolacijom poda suterena koja bi se izvela postavljenjem dvostrukom sloja ljepenke i njezinim „varenjem“ sa katranom koji se već nalazi između prvog reda bloka i ploče ? Naknadno je na takvu hidroizolaciju projektirano stavljanje 5 cm stiropora, glazura i pločice, ali bih ja prvo postavio samo hidroizolaciju kako bih vidio da li će voda i dalje nadirati, odnosno hoće li podići ljepenku ? Hvala unaprijed!

ODGOVOR

Vaš upit trebate uputiti proizvođaču ljepenke jer se ne bavimo izvođenjem radova niti dovoljno poznajemo proizvode na bazi katrana. Oni poznaju svoje proizvode najbolje pa će vam isto tako moći i odgovoriti na vaš upit.

M T / 19.9.2016. 13:10:57

Poštovani. U obiteljskoj kući imam stubišni i hodnički prostor ožbukan sepom. Htio bih sada imati glatke zidove. Što mogu uraditi i kojim materijalima

ODGOVOR

Ako je tekstura SEP-a gruba potrebno je što više postrugati da se skinu vrhovi, dobro otprašiti i usisavačem očistiti podlogu. Podlogu treba impregnirati i pregletati glet masom TERANIL ili TERANIL EKSTRA uz mogućnost rabiciranja staklenom mrežicom za unutarnje radove u sloju gleta.

T T / 17.9.2016. 21:32:42

Molim vas možete li mi pomoći u izračunu točne količine betonskih opločnika P1, P3 i P6 Penelopa Model slaganja A za nogostup. Molim vas i savjet koju širinu nogostupa uzeti s obzirom da radim novi nogostup, a sa ciljem izbjegavanja rezanja opločnika.

ODGOVOR

Ovisno o tome koliku širinu nogostupa otprilike želite može se izračunati koliko vam je potrebno opločnika. Npr. za širinu staze od 60cm, jedan segment staze koji se ponavlja čine elementi na slici (1.red: PE6, PE3, PE6 ; 2.red: PE1 , PE3 + PE6 ; 3.red: PE3, PE6, PE3 tj. ukupno 1x PE1 , 4x PE3 i 4x PE6 elemenata) tada je duljina tog segmenta 45 cm. To znači da za duljinu staze od npr. 4,5 m ide takvih 10 segmenata odnoso treba 10 puta toliko elemenata koliko ih ima ukupno u jednom segmentu . #SLIKA# Rezanja nećete imati samo ako su vam rubnjaci napravljeni točno toliko koliko je širina elemenata staze, ako je staza pravilnog oblika bez zavoja i slično , te ako je ukupna duljina staze (450cm) djeljiva bez ostatka s duljinom segmenta koji se ponavlja (45 cm) dakle u našem primjeru 450/45 = 10 (bez ostatka) .

z v / 17.9.2016. 20:49:28

Dio betona na koji mislim lijepit toplinsku fasadu pojavljuje se isoljavanje..Predlozili ste mi da premazem taj dio hidroprotekt duoelastikom ,pa da zatim ozbukam dio radi poravnanja.Zanima me dali trebam prvo premazat tekucinom protiv isoljavanja.hvala

ODGOVOR

Ako je prisutno isoljavanje prije premazivanja hidroizolacijskim premazom potrebno je podlogu tretirati ANTISOL-om i dobro očetkati žičanim četkama.

E / 15.9.2016. 13:51:46

Poštovani, želio bih obnoviti dotrajalu fasadu na kući. Riječ je o montažnoj kući Marles tip p-414, vanjska ploha je od azbestnih ploča preko koje je postavljena bavalit žbuka prije 25 godina i sad se ljušti. Zanima me može li s epreko toga staviti stiropor pa neka Samoborkinma žbuka ili je dovoljno i neko ljepilo i vaša žbuka (koja). Riječ je o 250 četvornih metara pa me zanima cijena po četvornom metru. S poštovanjem

ODGOVOR

Sve slabo držeće dijelove treba skinuti, površinu dobro odprašiti i oprati. Suhu površinu impregnirajte KONTAKT GRUND-om dan ranije i nakon toga možete ugraditi toplinski sustav s pločama stiropora i završna žbuka po izboru. Cijena toplinskog sustava ovisi o debljini toplinsko izolacijske ploče i odabiru završne žbuke - od cca 100-200 kn/m2.

P G / 15.9.2016. 8:16:52

Poštovani, zanima me postavljane termo izolacije na drvenu kuću. Skinuli smo blato i trstiku pa su ostele oblice. Koji od vaših sustava (stiropor) imate u ponudi i kolika bi bila cijena po m2. Takođere zanima imate li neki dodatn premaz za hidroizolaciju ravnog krova (ljepenka,stiropor i glazura postavljeni) Unaprijed hvala na vasem odgovoru.

ODGOVOR

Toplinski sustav s pločama stiropora - imamo tzv. bijeli stiropor i grafitni. Cijena ovisi o debljini toplinske izolacije i završnoj obradi cca od 100-200 kn/m2. Hidroizolacijski premaz koji možete upotrijebiti je polimer cementni premaz BETONPROTEKT MONOELASTIK.