Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T t / 5.10.2016. 9:50:30

Pozdrav, potrebno je ožbukati cca 110 m2 mansarde. Za to bi koristio vašu žbuku VC 40. Interesira me ekonomska isplativost između ručnog mešanja žbuke (cement/vapno/pjesak) i kupovine gotove žbuke. Koja je največa kvadratura, da se ne isplati ručno mješanje žbuke te je bolje kupiti več gotovu žbuku? Pozdrav.

ODGOVOR

Žbukanje gotovom industrijski proizvedenom žbukom je isplativije u odnosu na samostalnu ručnu izvedbu bez obzira na veličinu površine. S gotovom žbukom VC 40 predšpric se može raditi od istog materijala rjeđe konzistencije. Gotove žbuke su ujednačene kvalitete i mogu se izvoditi i ručno i strojno.

D / 4.10.2016. 20:52:12

poštovanje, u dvorištu imam betonske kocke(opločnike),radnici su mi žbukali dvorišnu zgradu i prosuli kolica žbuke po sivim kockama.Da li postoji način da očistim opločnike pošto je cement počeo nagrizati caklinu opločnika?molio bih brzi odgovor,hvala,LP

ODGOVOR

Ne nažalost površinu onečišćenu žbukom koja nije odmah očišćena sada je teško bilo kakvim proizvodom tretirati jer može doći do većeg oštećenja gornjeg sloja. Čišćenje se može obaviti jedino pranjem pod tlakom miniwash s prilagodbom tlaka i kutom pod kojim se pere.

ž K / 3.10.2016. 10:22:57

Poštovani! Unutar koliko vremena moram upotrebiti (potrošiti) silikatnu završnu toplinsku žbuku. Ako može dulje stajati molim uvjete skladištenja

ODGOVOR

Ne postoji silikatna toplinska žbuka već samo završno dekorativna žbuka: SILIKATNA, AKRILATNA, MINERALNA, SILIKONSKA i sl. Rok trajanja ovisi o proizvođaču završno dekorativne žbuke. Naše SILIKATNE ŽBUKE umaju rok trajanja 24 mjeseca od datuma proizvodnje. SKLADIŠTENJE: U suhoj prostoriji, zaštićeno od sunca i smrzavanja.

D B / 3.10.2016. 9:08:31

Poštovani, Imam terasu cca 100m2 koja je izvedena iznad garaža i spremišta. Stavljena je puna betonska deka i okolo je izrađena zidana ograda visine cca 1,1 m. Molim savjet kojim materijalima napraviti hidroizolaciju. Ne namjeravam stavljati estrih niti pločice u skoro vrijeme. Da li ima kakav premaz ili folija bolja/trajnija od ljepenke V3. Živim u unutrašnjosti (Poznanovec (blizina Zaboka i Zlatar)) tako da su zimi niske temperature. Po terasi se hoda. Hvala Srdačan pozdrav Davor Bajza 0959015446

ODGOVOR

Površinu premažite hidroizolacijskim premazom BETONPROTEKT MONOELASTIK u dva sloja debljine 3-4 mm. Napominjemo da naš tip hidroizolacije nije primarni već sekundarni. Bilo bi dobro da izvedete toplinsku izolaciju i glazuru pa hidroizoacijski premaz preko glazure te s vremenom ugradite keramiku.

m š / 30.9.2016. 16:31:44

Poštovani, molio bi informaciju, koja vrsta grunda ili inmpregnacije se koristi prije nanošenja Teraplasta na betonske podloge? Hvala!

ODGOVOR

Impregnacija je MINERALKVARC GRUND.

I H / 29.9.2016. 16:00:48

Molim pomoć u vezi fasade stare 25 godina, kuće na brdu cca 1,5 km od mora. Na blok opeku 30 cm postavljena je žbuka iz 2 sloja koji se sastoje od grube cemento-vapnene žbuke cca 2.5 cm sa mašinskim pjeskom i fine cementno-vapnene žbuke sa riječnim pijeskom debljine nekoliko milimetara. Žbuka je mjestimično popucala u obliku paukove mreže, a mjestimično na uglovima i horizontalno oko 1mm vjerojatno zbog razloga što kuća nema vertikalnih serklaža. Žbuka je tvrđa zbog većeg udjela cementa, u planu je bilo staviti završni sloj od bavelita, ali to nije nikad izvedeno. Molim sasvjet za sanaciju fasade i pukotina pogotovo, ovih horizontalnih, neki majstori su mi predložili u glet staviti mrežicu za bazene, koja je otpornija. Da li postoji nekakva boja koja je trajna cca 5 godina koja može ići na glet, u slučaju da odustanem privremeno od završnog sloja. ? Hvala

ODGOVOR

Prije same sanacije potrebno je provjeriti da li su pukotine samo površinski ispucale ili se prostiru kroz cijeli presjek žbuke. Ako su pukotine samo površinske potrebno je površinu oprati vodom i pustiti da se osuši podlogu impregnirati i pregletati univerzalnom mineralnom masom TOP WHITE koja se može rabicirati u sloju TOP WHITE-a staklenom mrežicom. Kada se gletana površine osuši možete ju obojati fasadnom bojom ili obraditi završno dekorativnom žbukom (silikat,akrilat,silikon,minerana žbuka).

B K / 27.9.2016. 17:19:24

Poštovani, imam veliki hodnik koji jeveć 40 godina čiji su zidovi u teraplastu. U super stanju, Ali malo mi je pri dnu zamazano. Imate li savjet kako moprati teraplast. Hvala i s poštovanjem, Branka Kirin

ODGOVOR

Površine obrađene TERAPLASTOM možete očistiti toplom vodom i blagim sredstvo za uklanjanje masnoća, tipa detergenta za suđe.

L V / 27.9.2016. 14:32:47

kako na zid zaljepiti certifix ili na površinu od metra kvadratnog u kuhinji ne mogu ploćice staviti nešto da mi bude lijepo i perivo

ODGOVOR

Samoborka d.d. nema u svoj ponudi tražene materijale te nismo u mogućnosti odgovoriti na vaš upit.

Z K / 26.9.2016. 15:03:16

Poštovanje interesira me koji je kamni agregat pogodan za postavljenje betonskih rubnjaka. Postavljam samo betonske rubnjake kao granicu između dva travnjaka.

ODGOVOR

Rubnjaci se ne mogu postavljati samo na kameni agregat. Zato se polažu u beton koje možete sami zamješati ili kod nas kupiti gotovi beton u vreći. 25 kg - cijena 20kn. Vreća je dovoljna za jedan rubnjak dužine jedan metar.

r r / 25.9.2016. 13:31:24

Postovani, dobar dan. Preko zbuke na vanjskim zidovima je navuceno fleksibilno ljepilo za keramiku bez armiranja. Pojavile su se svugdje pukotine, moje pitanje je, da li se moze preko toga navuci novi sloj ljepila i armirati i nakon toga navuci marmorin? Gospodin ne zeli stiropor ni nesto slicno... I sa kojim od vasih proizvoda je najlbolje obraditi simsove? I koj proizvod mi mozete preporuciti za obradu betonskih stupova? Hvala Vam, LP

ODGOVOR

Postojeće slojeve ljepila potrebno je ukloniti s površine vanjskih zidova. Sanaciju preporučamo izvesti FINOM ŽBUKOM EKSTRA armiranom staklenom mrežicom PRIMAFAS 160, te nanošenje završne žbuke. Istim proizvodom preporučamo obraditi I betonske “simsove” uz prethodnu impregnaciju podloge KONTAKT GRUNDOM. Alternativno za obradu simsova I stupova možete koristiti SAMOTERM GLET ili REPARATRUNI MORT F. Sve proizvode primjenjivati prema tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici.