Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

m š / 13.10.2016. 23:34:16

Poštovani Molim savjet. Planiramo obnoviti fasadu kuće koja je stara tridesetak godinai i završni premaz je fasadex . Sada bi stavili preko stare žbuke novu (silikatnu,akrilnu...) ali bez termo izolacije, ljepilo mrežica ,žbuka. dali je to izvedivo pošto je završni premaz fasadex hvala

ODGOVOR

Boju na fasadi zgradi potrebno je što više otvoriti tj. žičanim četkama ostrugati. Površinu dobro oprašiti i oprati vodom pod pritiskom i osušiti. Suhu podlogu impregnirati kontakt grundom dan ranije i pregletati TERATERMO GLETOM u dva sloja uz rabiciranje staklenom mrežicom u sloju gleta. Završno obraditi akrilatnom završnom žbukom TERAKRIL Z uz prethodnu impregnaciju MINERALKVARC GRUNDOM.

m m / 13.10.2016. 12:15:44

Prije 12 godina uradio sam na kući stiropor fasadu sa Vašom silikatnom žbukom. Kuća je u Mostaru. Primijetio sam pogotovo sa sjeverne strane sitne pukotine. Mislim da bih je trbao ponovo obojiti. Što mi preporučujete . Kojom vrstom boje se može bojiti Lijepi pozdrav

ODGOVOR

Ako su pukotine na fasadnoj površini lasaste fasadna boja će ih prekriti, a ako su pukotine do 0,3 mm potrebno će biti bojati mikro armiranom fasadnom bojom. Površinu prije bojanja potrebno je dobro očistiti i oprati vodom pod pritiskom. Ako je površina zaražena mikroorganizmima prije bojanja potrebno je površinu tretirati biocidno fungicidnim sredstvom za sprječavanje razvoja mikroorganizama TERACID. Površinu obojite akrilatnom fasadnom bojom TERATON V u boji prema izboru iz naše ton karte. Potrošnja boje za dva premaza je 0,35 l/m2. Impregnacija nije potrebna.

k k / 12.10.2016. 11:22:24

hvala na odgovoru( pitanje od 23.09.16 ), evo još nekih informacija o objektu. Radi se o staroj kući prizemnici prvi red do mora ( 25m ) građena prije 40. godina prošlog stoljeća nema nikakve izolacije ni izvana ni iznutra, vlaga se diže mjestimično do 1,5m visine sa unutrašnje strane nosivih zidova. Napominjem da nije moguće otkopati zidove. Da li ipak pokušati hidroizolaciju iznutra do neke visine a izvana termoizolaciju i čime? Lipi pozdrav!

ODGOVOR

S unutarnje strane poželjno je otuči postojeću žbuku i očišćenu podlogu u cijelu visini zida premazati mineralnim hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT , u dva sloja četkom. Nakon izvedbe hidroizolacijskog premaza , treba zid ožbukati visoko paropropusnim materijalima kao što je sanacijska žbuka SANISIL ŠPRIC i SANISIL H u potrebnoj debljini. S vanjske strane vam preporučamo također žbukanje sanacijskom žbukom SANISIL H, finu obradu FINOM ŽBUKOM F -900 ili gletanje univerzalnom mineralnom masom TOP WHITE te bojanje silikatnim ili akrilatnim premazom. Umjesto sanacijske žbuke možete upotrijebiti toplinsku žbuku TERATERMO 100 STANDARD.

S Č / 12.10.2016. 11:02:14

Poštovani, može li se teraplast primijeniti kao završni sloj podne obloge u interijeru na ravnoj podlozi od klinker pločica koja nema fuge. S poštovanjem, Silvana Čubrić

ODGOVOR

TERAPLAST nije namjenjen za obradu podnih ili gaznih površina već uglavnom za vertikalne površine.

M / 10.10.2016. 22:25:08

poz, htio bih obojati beton u garaži, znam da beton mora biti najmanje 4 tjedna star. Zanima me koja je boja najbolja i najotpornija, jer u garaži će biti auto i ostale stvari, pa bih da se ta boja ne ljušti nakon 2 godine. Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Možete upotrijebiti akrilatnu boja za površinsku zaštitu betonskih konstrukcija AKROTON PLUS .

R D / 8.10.2016. 19:54:44

Poštovani imam obiteljsku kuću prvi red do mora ,udaljenost mora je 6metara na kuci postoji fasada tarabona želim cijelu kuću staviti u stiropol 8cm koji materijal od vas preporucavate zbog blizine mora na udaru sam juga i bure ima dosta morske prašine od valova .Sta je bolje staviti za završni sloj silikat akril ili silikonski žbuku ,puno hvala

ODGOVOR

Ugradite silikonski ili akrilatnu završno dekorativnu žbuku. Toplinski sustav lIjepite i gletajte proizvodom SAMOTERM F. Prije ugradnje sustava potrebno je površinu dobro oprati slatkom vodom i osušiti.

t b / 7.10.2016. 21:13:01

Postovani, Dali Imate u ponudi reparaturni mort G bijele boje, time bi nanio na vanjsku betonsku plocu radi estetike ,i odgovarao bi mi spomenuti mort radi teksture koji bi kasnije premazao lakom za beton i dali bi u tu svrhu ako nemate isti uzeti kulirmix pa dodati kvarcni pijesak jace granulacije I u kojem omjeru?

ODGOVOR

REPARATURNI MORT G je naš proizvod i raspoloživo je na skladištu. KULIRMIX je gotov proizvod tj. obojena mješavina za izradu pranog kulira i teraca uz dodatak zrna, za vanjske i unutarnje radove. Dodatak kvarcnog pijeska nije potreban.

S / 6.10.2016. 14:21:44

Postovani,imamo problem s vlagom u zidovima. Ugavnom,zidove smo otepli i trenutno se susi. Izolacije dolje nema. Imamo u planu podzidat sve novim ciglam i staviti izolaciju. Koju izilaciju da stavimo? I s cime bi mogli premazati zidove prije novog zbukanja? Unaprijed hvala...

ODGOVOR

Zidove premažite mineralnim hidroizolacijskim premazom HIDRO PROTEKT , prije žbukanja, u dva sloja četkom.

N M / 6.10.2016. 10:45:32

Pozdrav, trebala bi mi vaša preporuka nekih od vaših proizvoda koji bi se koristili prilikom renoviranja stare kamene kuće. Naime, planiram renovirati staru kamenu kuću iznutra, te bih većinu kamenih zidova, tj onih koji su u dobrom stanju, samo fugirao. Međutim budući da ima dijelova koji su u lošem stanju te ih nije moguće fugirati, onda bih te dijelove pokrio žbukom. Tako da bi neki dijelovi bili kombinacija fugiranog prirodnog kamena i žbuke u nepravilnim oblicima (zavisno o obliku tog lošeg djela). Moja situacija je nešto kao na ovoj slici, da si bolje predočite: http://i68.tinypic.com/dfiykk.jpg Moje pitanje se odnosi na ovaj dio koji bi se trebao ožbukati; budući da bih htio da je žbuka što tanja, da se ne strši puno u odnosu na kamen, koje vaše proizvode bi mi preporučili za to, te na koji način i sa kojim vašim proizvodima tretirati tu podlogu, odnosno stari zid, prije nanošenja žbuke? lp

ODGOVOR

Prema poslanoj slici preporučamo vam zidove obradii tj. fugirati i ožbukati VAPNENOM ŽBUKOM 4 ili 2 u potrebnoj debljini. Pred špric je od istog materijala rjeđe konzistencije.

D / 6.10.2016. 5:18:51

Poštovani, Planiram rekonstrukciju stare kamene kuće na Kvarnerskom otoku. Kuća ima originalnu žbuku na kamenu. Koji bi bio najsličniji način izvedbe nove vanjske žbuke, a da se pri tome poštuje tradicionalni izgled kuća na sjevernom Jadranu, a da pri tome ima optimalnu funkcionalnost u klimatskom okruženju 300m od mora, na povišenom vjetrom nezaštićenom mjestu? Istovremeno tražim žbuku koja, uz gore navedene karakteristike, ima sto je moguće manju debljinu - po mogucnosti manje od 2.5cm.? Naime, postojeća originalna žbuka je te debljine, s čime su u skladu postavljene prozorske erte (kameni okviri), pa bi deblja źbuka bila Izdignutija (viša) od kamenih okvira, sto je estetski kompromitirajuće. Molim Vas preporuku u smislu izvedbe i materijala! U očekivanju vašeg odgovora, Srdačan pozdrav!

ODGOVOR

Potrebno je znati koja je to originalna žbuka na kamenu i o kojem periodu je žbuka izvedena. Sve žbuke koje mi proizvodimo u današnje vrijeme mogu biti adekvatna zamjena za postojeće stare žbuke. Proizvodimo sanacijske, vapnene žbuke, toplinske, lagane, vapneno cementne žbuke. Tehničke karakteristike žbuke niste naveli pa ne znamo točno što želite. Svaka žbuka se može nanijeti u minimalnoj debljini od 5 mm i nekoliko cm ovisno o podlozi i zahtjevima.