Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D B / 11.1.2017. 18:09:03

Da li se cementni špric 2 može nabacivati ručno sa ježom

ODGOVOR

Ne preporučujemo izvedbu cementnog šprica 2 špricanjem fasaderskim ježom.

R M / 11.1.2017. 17:10:08

Dali sa ljepilom eps mogu gletati mrezicu na fasadi

ODGOVOR

Ljepilo za EPS je namijenjeno samo za lijepljenje EPS ploča, ne i armiranje.

v k / 10.1.2017. 20:17:28

imam stari kuliplast na unutrašnjim zidovima, građevinski je ok, ali je strašno zaprljan, da li se smije prebojati i s čim, ili oprati nekim sredatvom

ODGOVOR

Ako je TERAPLAST u dobrom stanju možete ga samo dobro oprati vodom pod pritiskom i četkama očistiti prljavštinu. Prilikom pranja možete koristiti deterdžent za kućanstvo bez otapala. Ako ga želite obojati nakon pranja i sušenja obojite ga fasadnom bojom TERATON V . Impregnacija nije potrebna.

D J / 5.1.2017. 9:19:09

Poštovani, prije manje od godine dana bojao sam dekorativni kamen bojom za beton. Prije toga sam isti impregnirao akrilnom emulzijom (najjeftinijom na tržištu). Nije prošla ni godina dana, a boja se ljusti, otpada, bubri (ispod nabubrenih dijelova je led). U čemu je problem? Ima li jeftina impregnacija veze s tim? Postoje li u vasoj ponudi proizvodi s kojima bi mogao kvalitetno obaviti posao, a ne da boja ne izdrzi ni godinu dana. Zahvaljujem.

ODGOVOR

Pretpostavljamo da je dekorativni kamen u proizvodnji zaštićen sredstvima zbog lakšeg održavanja, te je prije bojanja trebalo napraviti probu prionjivosti. Teško je sada reći da li impregnacija koju ste koristili može biti uzrok navedenih problema ili boja. Potrebno je slojeve boje i impregnacije skinuti sa kamena i dobro očistiti i bojati bez impregnacije bojom za beton AKROTON direktno na kamen. Ali potrebno je prvo napraviti manju probu na kamenu zbog prionjivosti.

I V / 2.1.2017. 14:09:56

Imam problem vlaženja pregradnog zida tako da se vlaga penje odozdo prema gore. Zid je od građevinske (šuplje) cigle 20cm. S jedne strane zida su keramičke pločice pa se vlaga očito ne primjećuje dok je s druge strane klasična unutrašnja žbuka koja se polako ljušti i otpada do visine od cca. 70cm. Zid je izgrađen na betonskoj podlozi koji je produžetak deke jer je kuća kaskadna. Pretpostavljam da nije korištena horizontalna izolacija pa cigla vuče vlagu iz podloge. Radi se o relativno novoj kući (15g). Zanima me je li moguće nekako pri samom dnu zida prekinuti kapilarno podizanje vlage iz podloge i na koji način?

ODGOVOR

Kako bismo vam mogli odgovoriti na upit molimo da nam proslijedite nekoliko fotografija zida s vanjske strane.

T V / 29.12.2016. 18:33:30

Poštovani, u fazi sam gradnje kuće i trenutno sam u radovima žbukanja unutarnjih zidov. Zidove smo grubo ožbukali i poravnali sa vc 50 materijalom. Sada bi trebao na tu grubo-poravnatu žbuku nanjeti finu žbuku i zafilcat je tako da dobijem zidove spremne za bojanje. Mene zanima dali postoji materijal koji bi mogao koristit da mi gotovi zidovi ispadnu fino glatki bez točkica, kao što se dogodi kada zidove obradim sa vc 50 i zaficam ih sa spužvicom. Dali postoji materijal koji se nanesu u jednoj ruci a da zidovi ispadnu glatki? hvala

ODGOVOR

Površinu impregnirajte UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije i pregletajte glet masom TERANIL ili TERANIL EKSTRA. Gletanje se izvodi u dva sloja, jer s jednim slojem teško ćete postići potpuno glatke zidove. U jednom sloju možete nanijeti gotovu disperzivnu masu TERANIL MAX.

V . / 26.12.2016. 10:52:43

IMAM POSTAVLJENE VAŠE TLAKOVCE I UOKVIRENE BETONSKIM RUBNICIMA. ZANIMA ME KAKO MOGU POJEDINAČNO TLAKOVAC IZVADITI VAN ILI ČIME GA IZVADITI (MORAM NEKE PORAVNATI JER SU UTONULI POLA CENTIMETRA)? HVALA UNAPRIJED I LIJEP POZDRAV!

ODGOVOR

Ako su opločnici postavljeni na pijesak bez problema se mogu izvaditi i napraviti popravci tj. zamjena. Pomozite si s oštrim alatom kao kramp, tesarski ili zidarski čekić.

G M / 26.12.2016. 1:28:55

poštovani, molim Vas savjet postoji li riješenje za pucanje žbuke u prostoru... u proljeću je ručno žbukan prostor koji je dugi niz godina već bi izgrađen od betonskih blokova i natkriven.. dakle nije oštećen zid ili natopljen vodom, nismo uzeli strojnu žbuku jer je majstor rekao da je ručna žbuka kvalitetnija i čvršća i dakako puno skuplja ali nismo išli štedjeti... nakom cca 6 mjeseci počele su se pojavljivati pukotine po zidovima, jedan dio prostora je već bio pogletan i pripremljen za bojanje, nakom što sam uočio pukotine odustao sam od bojanja i postrugao sloj gletmase u području oko pukotine i stvarno se uvjerio u pucanje žbuke.. prvotno sam pomislio da je predebeli sloj gletmase nanesen ali defitnivno to nije... ima li mogućnosti da se nakako zapune te pukotine jer me ovakva situacija deprimira. nakon jako puno uloženog novca ja imam osjećaj da je novac ipak bačen u vjetar a ne uložen u moj budući dom... unaprijed vam hvala na odgovoru

ODGOVOR

Izjave izvođača ne bismo uopće komentirali jer tvrdnja o kvaliteti i čvrstoći uopće nije točna. Industrijski proizvedena žbuka nije ništa skuplja od žbuke koja se izvodi ručno, samo je pitanje što je majstor radio da vam je žbuka ispucala i koliko je naplatio to što je izvodio. Žbuka koja se industrijski proizvodi može se izvoditi i ručno i strojno ujednačene je recepture i može se nanašati u jednom ili više slojeva ovisno koji tip žbuke odaberete: gips vapnenu žbuku, vapneno cementnu žbuku, vapnenu ili toplinsku žbuku. Treba provjeriti u kakvom stanju je izvedena žbuka i kako se prostiru pukotine tj. da li su samo površinske ili su kroz cijeli presjek žbuke, koliko se prostiru po površini, da li su pravilne ili su paučinaste i onda pristupiti sanaciji. Ako je žbuka čvrsto vezala za podlogu i ne tzv.“šušti“ pukotine mogu biti uzrokovane uslijed spuštanja žbuke (veća debljina žbuke), pukotine uslijed skupljanja (prebrzo isušivanje), pukotine uslijed puzanja (nepovoljni uvjeti sušenja, loša prionjivost na podlogu, neprimjerenoj vrsti žbuke ili nepoštivanju vremena sušenja), kapilarne pukotine (nastaju prilikom zaglađivanja žbuke – predugo obrađivanje i vezivo ispliva na površinu). Prilikom gletanja potrebno je u sloj gleta utisnuti staklenu mrežicu za unutarnje radove 70 IN i gletati na uobičajen način. Prije bojanja potrebno je sušenje barem 10 dana.

G J / 22.12.2016. 18:13:31

Poštovani, čime mogu očistiti mrlje od ulja na opločnicima Apolon vaše tvrtke.

ODGOVOR

Ako su se mrlje od ulja upile u površinu opločnika na žalost ničime ih ne možete oprati. Možete pokušati natopiti opločnik vodom do zasićenja, pošpricati razrijeđenom solnom kiselinom u postotku od 2 ili 3%, ostaviti da djeluje 10-15 minuta i dobro opravi vodom pod pritiskom. Napominjemo da takav postupak može djelomično očistiti opločnik od mrlja.

I / 20.12.2016. 19:07:58

Poštovani, imamo kuću koja je u etažirana, te je prva etaža naša, a druga (koja nije izgrađena) od suvlasnika koji ju ne misli graditi. Stoga smo napravili ravni krov. Na krovu je izolacija stiropor od 10cm s krovnom folijom odnosno ceradom. Zidovi imaju vanjsku izolaciju - stiropor 10cm. Zidovi su ožbukani iznutra, i stavljeni su pvc prozori i vrata. Nakon nekoliko dana obilnih kiša, počele su nam izbijati vlažne fleke po zidovima, uglavnom ispod prozora i po kutevima soba koje gledaju na sjevernu stranu. Prozori su dobro postavljeni kao i vanjska izolacija. Na podu je postavljena isto izolacija i estrih. Po vašem mišljenu što bi moglo uzrokovati te vlažne fleke? U kući se ne živi jer je još u procesu sređivanja, pa sumnjamo da je došlo do kondenzacije koja se sada nakuplja na mjestima gdje je najhladnije. Imate li kakav savjet što učiniti prije nego započnmo s daljnim radovima (bojanje zidova, postavljanje podova, koje planiramo na ljeto). Lijep pozdrav, Ivanka Balota

ODGOVOR

Prema opisanom pretpostavka da je došlo do greške prilikom izvedbe detalja spoja krova tj. ab ploče i toplinskog sustava. Kiša tj. voda je ušla u konstrukciju i uzrokovala pojavu fleka. Treba provjeriti da li su svi spojevi adekvatno izvedeni i zabrtvljeni brtvenim trakama ili trajno elastičnim kitovima. Kondenzacija se ne stvara samo na prozorskim staklima ili okvirima, već na svim površinama hladnijim od temperature zraka u prostoriji, a to su i zidovi. Češće provjetravanje prostorija u kojima je povećana količina vlage i grijanje prostora . Redovito izmjenjujte zrak u prostoriji ( redovito prozračivanje ). Prozračujte što je moguće kraće ( tzv. „naglo prozračivanje“) kod kojeg se odjednom u potpunosti otvore svi prozori i vrata, i u kratkom vremenu napravi potpuna izmjena zraka u prostoriji bez gubitka topline u zidovima i namještaju, pa se uslijed toga puno brže povrati željena temperatura zraka u prostoriji. Pri „naglom prozračivanju“ prozori bi trebali biti otvoreni ca. 5 do 10 min. Kratko naglo prozračivanje ne rashlađuje značajno zidove i namještaj tako da ćete i sami primijetiti kako brzo će se prostorija ponovno zagrijati. Kako bi se smanjili energetski gubitci, isključite grijanje tijekom prozračivanja.