Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Vedran V / 7.6.2024. 2:00:10

Jel se moze na ljepenku v4 ljepiti osb ploča te na osb parket?

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu nema proizvod kojim bi mogli učiniti željeno.

Ivan K / 4.6.2024. 14:50:46

Poštovani, u dvorištu, okolica Samobora, mi je prije 7 godina postavljeno 170 m2 vaših betonskih opločnika na kojima su sada prilično vidljive crne točke koje se ne mogu oprati miniwashem (alge i mahovina se operu, vidi se na priloženim slikama). Pretpostavljam da su te crne točke nekakv lišaj koji bi prvo trebalo tretirati nekakvim sredstvom (ako da, gdje se može kupiti?) pa onda oprati. Molim vas savjet kako oprati te crne točke tj potpuno očistiti opločnike? Hvala

ODGOVOR

Pranjem opločnika uklonili ste površinska zaprljanja, ali time niste uklonili spore mikroorganizama koje su ušle u betonsku strukturu samih opločnika. Preporučamo tretiranje opločnika sredstvom za čišćenje betonskih površina dostupnim na tržištu. Samoborka, na žalost takav proizvod nema u svom programu.

Luka B / 4.6.2024. 10:25:50

Poštovani, Majstori su radili betonske grede na balkonu, odnosno bili su lukovi prije pa smo radili te grede da bude sve ravno bez lukova, ali se desilo da im je armatura pala na dno i sad se vidi željezo na dnu greda. To je trebalo biti napravljeno tako da armatura bude dublje u betonu jer te grede sam mislio obraditi ljepilom i mrežicom jer zbog visine nemom mogućnost žbukanja ili oblaganja stiroporom. Molio bih vas da mi savjetujete kako zaštititi grede odnosno željezo od oksidacije. Jer pošto živimo na moru i na području gdje je udar bure koja još i donosi posolicu te vrlo brzo oksidira željezo ako nije pravilno napravljeno. Ja sam mislio kompletno te grede namazari sa hidroizolacijom i zatim obraditi sa mrežicom i ljepilom. Molim vas savjet kako i kojim materijalom da to odradim . Lp

ODGOVOR

Obzirom da nemate dovoljno visine za izvedbu zaštitnog sloja jedino što možemo preporučiti je da betonsku gredu zaštitite BETONPROTEKTOM MONOELASTIK (u dva do tri sloja križno), ali napominjemo da baš zbog toga što neće biti zadovoljavajuća debljina zaštitnog sloja je upitna trajnost same zaštite. Tako zaštićenu gredu možete obraditi REPARATURNIM MORTOM F ili polimer-cementnim mortom UNITERM u kojem možete izvesti i armiranje STAKLENOM MREŽICOM PRIMAFAS 160.

T C / 4.6.2024. 9:22:49

Poštovani, na kući imam završni sloj fasade SEP R5 ili R7, nisam sigurna, ali jako je grubo, stara je 24 godine. Molim savjet čime izravnati postojeću fasadu da bi se navukao novi završni sloj? Hvala

ODGOVOR

Ukoliko je fasada u dobrom stanju (bez pukotina i oštećenja), postojeći SEP je potrebno temeljito otprašiti i oprati čistačem pod tlakom. Suhu površinu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM (ako površina nije bojana) i nakon 4-6h obraditi FINOM ŽBUKOM EKSTRA kako bi zagladili postojeću grubu strukturu. Nakon cca 7 dana (ovisno o debljini sloja) FINU ŽBUKU EKSTRA možete impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM i nakon barem 24h nanjeti novi sloj željene završno-dekorativne žbuke.

Nikola H / 2.6.2024. 15:26:08

Poštovani, Kod izrade završnog sloja fasade, jedan manji zid (cca 0,5x2,5m) je ispao loše. Nije bio dobro promiješan materijal. Sve ostalo je u redu. Da li se na tom zidu može direktno preko zavrsnog sloja navući još jedan sloj?

ODGOVOR

Novi sloj završno-dekorativne žbuke je moguće nanjeti na postojeći sloj završno-dekorativne žbuke uz prethodnu impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM barem 24h prije obrade žbukom. Međutim, ovisno o dobivenoj strukturi i vještosti izvođača ovisi da li će izvedba novog sloja dati zadovoljavajuć rezultat.

Gabriel C / 28.5.2024. 13:45:24

Poštovani, Zanima me imate li u Vašem asortimanu proizvode za injektiranje u zid / za horizontalnu hidroizolaciju zidova podruma? Nisam siguran je li to Mort NHL za injektiranje ili Mort za injektiranje? U kojim prodajnim centrima ima za kupiti navedeni proizvod jer ga nigdje nisam vidio? S poštovanjem

ODGOVOR

Sredstvo za horizontalni prekid kapilarne vlage injektiranjem nije dio proizvodnog programa Samoborke d.d. U mogućnosti smo ponuditi visoko paropropusni sustav za sanaciju nakon provedenog prekida kapilarne vlage : SANISIL ŠPRIC, SANISIL H, FINA ŽBUKA F 900. Detalje primjene možete naći na našoj web stranici na linku: Sanisil sustav - SAMOBORKA

P D / 27.5.2024. 16:05:40

Pozdrav. Zid u hodniku je farban uljanom bojom. Pošto je hodnik dosta dugačak voljela bi izbjegnut skidanje te boje, posto je sam zid i boja i ravna i neraspucana. Dali postoji neka impregnacija baš za takve uljane boje pa da kasnije obična boja bolje sjedne na nju i ne raspuca se. Hvala unaprijed Lp

ODGOVOR

Ukoliko postojeću površinu ličenu uljanom bojom želite ličiti nekom klasičnom unutarnjom bojom, uljanu boju je potrebno u potpunosti ukloniti.

Zoran A / 26.5.2024. 7:21:58

Poštovani pitanje .. može li TERATEKT ljepilo u nekoj debljini ostati kao završni sloj nenatkrivene terase? Terasa ima odrađenu hidroizolaciju dvostrukom ljepenkom (15 g.), ne propušta nigdje (bočno salitra) i ima odličan nagib. Umjereno je prohodna, a ispod je garaža. Na njoj su sada treće pločice koje počinju popuštati. Hvala unaprijed na odgovoru.

ODGOVOR

Čini mi se da smo u srijedu pričali telefonski, ali me niste pitali za ljepilo za keramiku nego baš za Reparaturni mort. Ukoliko je nakon skidanja keramike cementni estrih zdrav (dobre nosivosti, suh) možete ga obraditi REPARATURNIM MORTOM.

Tomislav P / 23.5.2024. 11:53:17

Poštovani, renoviram staru kuču, zidovi su od Siporexa, u staroj žbuci su se pojavile pukotine od poda do stropa i to bi htio sanirati. Čime to sanirati? Jedan dio je potrebno na novo staviti žbuku, negdje 10mm, negdje 20mm, što koristiti i kako?

ODGOVOR

Molim da nam se obratite u tehnološki odjel na dolje navedene brojeve telefona i da nam pošaljete fotografiju situacije, zida, pukotina jer iz Vašeg upita nije jasno o čemu je riječ.

Lucija C. / 21.5.2024. 10:40:10

Poštovani, Imamo neravno dvorište na kojem su betonske ploće 1mx1m, jako su stare i neravne, što preporučate osim što se mora podloga srediti koji model opločnika ili opet nekih betonskih tako većih ploča preporučate za ljepljenje gore. Da li Vi izvodite radove prireme podloge i ljepljenja? Hvala LP

ODGOVOR

Samoborka u svojoj ponudi nema uslugu ugradnje i montaže opločnika. Svakako je jako bitno da se pripremi nosiva podloga koja će podnijeti predviđeno opterećenje. Format opločnika morate sami odabrati. U većini slučajeva opločnici se ne lijepe već se postavljaju na pripremljenu suhu podlogu od kamenog agregata minimalne ukupne debljine svih slojeva 50 cm. Možemo vam preporučiti razne formate opločnika koje možete vidjeti pod nazivom Pegaz i Herkules.