Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

R C / 9.3.2017. 3:56:07

Pozdrav. Prilikom kretanja u adaptaciju u unutrasnjosti kuce u potpunosti je uklonjena stara zbuka sa svih zidova. Isto tako u potpunosti je uklonjena stara betonska ploca u svim prostorijama te je izlivena nova. Deka je izlivena na nacin da je nesto niza u odnusu na temelj (4,5 cm) zbog ukupnog dobivanja na visini prostorija. Problem je kako izvrsiti hidroizolaciju. S obzirom da je spajanje stare ljepenke koja se nalazi na temelju zidova i nove ljepenke koja ce biti zaljepljena na betosku deku nemoguca jedno od mojih prihvatljivijih rjesenja je napraviti bazen sa ljepenkom u visini glazure a u nastavku jos dodatno premazati resitolom ili nekim premazom po preporuci. Koliko mogu primjetiti temelj kuce je poprilicno vlazan a vlaga se na nekim zidovima pojavljuje do drugog reda opeke u vidu vlazne cigle. Molim vase misljenje i rjesenje. Prihvacam sve osim jako skupih injektirajucih proizvoda. Unaprjed hvala.

ODGOVOR

Ukoliko je odabir izvedba hidroizolacije s ljepenkom, vaš upit proslijedite proizvođaču ljepenke koji će vam odgovoriti na vaš upit. Od naših proizvoda za hidroizolaciju zidova možete koristiti mineralni hidroizolacijski premaz HIDRO PROTEKT koji se premazuje u dva sloja četkom. Premažite zidove s unutarnje strane do visine cca 40 – 50 cm.

M K / 8.3.2017. 23:02:01

Poštovani, renoviramo staru kuću skinuli smo staru žbuku i očistili zidove koliko je moguče . Sad namjeravamo staviti špric,grubu pa finu žbuku. Zanima nas dal je na zidove potrebno staviti kakvu impregnaciju prije stavljanja šprica?

ODGOVOR

Impregnacija prije šprica se ne premazuje. Špric se direktno nanosi na podlogu.

D L / 4.3.2017. 15:14:05

postovanje vec neko vrjeme se vrtim u krug neznam sta da radim prvo ovako .... treba da uradim fasadu na kuci i obradim vanjsko stepeniste i balkone koje namjeravam obloziti keramikom moje pitanje je sta prvo poceti . hvala

ODGOVOR

Prvo se izvodi fasadni sloj a nakon toga keramika ali prije izvedbe keramike obavezno obratiti pažnju na spojeve fasadne površine i keramike (adekvatno ih silikonizirati ili hidroizolirati).

J P / 6.3.2017. 8:45:26

Poštovani, Na kući je stara fasada (termo žbuka 4 cm i završna sep). Pitanje - da li je moguće postojeću fasadu koja je u dobrom stanju oprati pod tlakom te grundirati i postaviti novu završnu silikatnu žbuku. Hvala, i lijep pozdrav

ODGOVOR

Novi sloj silikatne žbuke se može ugraditi ali je potrebno utvrditi koje strukture je sadašnji SEP. Ako je tekstura zaribana silikatna 2 ili 3 mm nova žbuka može se direktno ugraditi na postojeći SEP, ako je tekstura ribana potrebno je površinu pregletati TERATERMO GLET-om i prije nove žbuke.

A B / 5.3.2017. 18:30:56

Da li betonske ploče debljine 3,8cm mogu podnesti težinu osobnog automobila jer bi ih postavio u natkrivenu garažu i na ulaz ispred nje hvala.

ODGOVOR

Ako ćete ploče postavljati na betonski podlogu i lijepiti ih automobil se može parkirati. Ako ćete ploče postavljati na zemljanu podlogu ploče se ne mogu ugrađivati jer će pod težinom auta popucati.

J / 2.3.2017. 13:12:07

Poštovani, Najprije se zahvaljujem za odgovor na moje pitanje od 27.02. te Vas ovom prilikom molim za pojašnjenja Vašeg odgovora. Naime, napisali stePrema opisanom, vapnena boja na prethodno izvedenim slojevima nema smisla... Zbog čega nema smisla ići sa vapnenom bojom na navedene slojeve zida? Hvala, Josip

ODGOVOR

Slojeve koje ste stavili tj. ljepilo za stiropor je polimer cementno ljepilo i ima nisku parapropusnost (V3), pregletali ste s TERANIL-om EKSTRA koji također ima srednju do nisku parapropusnost (V2- V3), tako da sloj vapnene boje nema smisla jer prema slojevima koje ste stavili paraprousnost je niska (V3 - niska parapropusnost). Vapnena boja ima visoku praraporpusnost V1. Vapneno cementnu žbuke trebali ste samo pregletati TERANIL-om ILI TERANIL-om EKSTRA i bojati disperzivnom bojom kao TERAPOL ili POLAKRIL.

J A / 27.2.2017. 20:25:11

Postovani, Molim Vas za savijet u svezi odabira unutarnje boje za zidove. Naime radi se o kuci koja je klasicno zidana bez vanjske izolacije te ista nije ni u planu. Iznutra su zidovi isto klasicno zbukani rucnom VC zbukom na koju je nanesen sloj mineralnog ljepila za stiropor te nakon toga gletano sa Teranilom EXTRA... Da li mogu zidove farbat sa gotovom bojom na bazi vapna-moze takva boja na teranil extra?? Da li moze boja na bazi vapna na knauf? Koju impregnaciju staviti prije farbanja na zid a koju na knauf? Zelja je staviti boju na bazi vapna zbog vece otpornosti na pojavu gljivica... Pozdrav,

ODGOVOR

Prema opisanom, vapnena boja na prethodno izvedenim slojevima nema smisla, ali se bez problema prostor može premazati vapnenom ili bilo kojom unutarnjom disperzijskom bojom. Impregnacija prije vapnene boje nije potrebna već se za prvi sloj boja razrijedi s 30% vode i služi kao impregnacija. Ako se bojanje radi disperzijskom bojom, bez obzira na podlogu premaz je isti, UNIVERZALKONCENTRAT GRUND neposredno prije bojanja. Knauf ploče mogu se bojati vapnenom bojom. Pojava mikroorganizama se ne možete izbjeći bez obzira na odabir boje.

M K / 27.2.2017. 13:39:09

Poštovani, silikatni premaz mi se ljušti sa 60¸% površine fasade. Da li postoji nešto za skidanje silikatnog premaza sa zida? Pošto ovih 40% se neda skinut, već skida ljepilo do mrežice.

ODGOVOR

Ne postoji sredstvo kojim se može skinuti fasadna boja već nego jedino mehaničkim putem, žičanim četkama ili brušenjem.

I G / 27.2.2017. 8:59:30

poštovani, molim vas za pomoć od vaših gotovih materijala što mi prporučujete za punjenje-izravnavanje kanala nakon postave cijevi za električnu energiju. lp,

ODGOVOR

Za ispunu instalaterskih otvora možete koristiti laganu vapneno cementnu žbuku VC 20L ili bilo koji tip toplinske žbuke ili GIPSOGLET.

A R / 24.2.2017. 2:01:12

Postovani. Nakon stemanja kamenog uzbukanog zida za elektricarske radove trebao bi to sanirati. Nisu neke velike povrsine oko 40x40cm. Na kamen sam nabacao cementni spric te sad bi trebao zbuku. Imam VC 50 pa me zanima dali ga mogu nanjeti u vise slojeva jer je deblina stare zbuke bila oko 3 do 5 cm?

ODGOVOR

Krpanje možete izvesti sa žbukom VC 60 ili toplinskom žbukom. VC 50 je jednoslojna žbuka maksimalne debljine do 2 cm te se ne može nanositi u više slojeva.