Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S / 8.5.2017. 10:18:44

Poštovani, imam dva pitanja. Živim u kući novije gradnje. Na kući je postavljena fasada, samo su temelji ostali neobrađeni. Prvo me zanima kako dobro izolirati temelje kuće? Drgo me zanima kako se riješiti vlage u kuhinji? Naime u jednom kutu se s unutrašnje strane skida žbuka. Primjetila sam da kad kiša pada na vanjskom dijelu gdje je betonirana staza oko kuće stoji voda. Prije toga nije bilo problema s zidom.

ODGOVOR

Temelj izolirajte ugradnjom XPS ploča uz prethodno premazivanje fleksibilnim hidroizolacijskim premazom HIDROPEROTEKT DUOELASTIK. Žbuka se najvjerojatnije ljušti bog neadekvatno riješenih detalja ili neizvedene horizontalne tj. vertikalne hidroizolacije. Kada se utvrdi uzrok i mogućnost sanacije, sanirati ili upotrebom hidroizolacijskog premaza ili sanacijske žbuke.

E k / 7.5.2017. 12:57:11

Postovanje,molim savjet moram steduti kuhinju prvo ostrugati sta je ispucalo i zanima me koji glet da stavim prije pituravanja.I sta je najbolje protiv gljivica na zidu posto nemam mapu za paru.Hvala cekam odgovor.

ODGOVOR

Gljivice nisu uzrokovane nedostatkom nape već kapilarnom vlagom i/ ili kondenznom tj. možda neadekvatno izvedenim detaljima ili nedostatnom toplinskom izolacije. Mikroorganizme riješite tretiranjem oprane i očišćene podloga s TERACID-om. Kada se ERACID posuši podlogu treba impregnirati UNIVERZALKONCNETRAT GRUND-om neposredno prije gletanja i pregletati gotovom disperzivnom masom TERANIL MAX.

D S / 7.5.2017. 10:06:47

Postovani, postavljene su mi vase betonske kocke i majstori su mjesali kvarc i cemenat skupa da se fuga strvrdne. Betonske kocke su posivile i izgubile svoju boju (naravno) . Molim vas za savjet cime ukloniti cement sa kocki da bi povratile orginalan izgled. Puno hvala

ODGOVOR

Ako je cementna masa koju su majstori sami radili očvrsnula na opločnicima, nije ju moguće skinuti bez oštećenja. Opločnik se ne fugira navedenom smjesom već se na tržištu može kupiti gotov proizvod za suho fugiranje ploča ili opločnika. Opločnik se u pravilu fugira samo s kvarcnim pijeskom.

D / 2.5.2017. 09:27:46

Poštovani , ovih dana sam napravio na stiropor pločama 8 cm fasade gletanje teranilom extra , interesira me nakon koliko dana mogu bojati fasadu jer po mjestima smo morali radi poravnavanja navlačiti ido 3 mm teranila extra / samoborka / . Napominjem da je zid na sunčanoj strani i ovih dana puše slabi vjetar. također me interesira dali nakon završenih radova teranilom treba predhodno staviti fasadnu impregnaciju ? Zahvaljujem na odgovoru Vaš zadovoljni kupac

ODGOVOR

Ploče EPS se ne gletaju TERANILOM EKSTRA već ih je potrebno obraditi polimer cementnom glet masom kao UNITERM, SAMOTERM F, SAMOTERM + SAMOTERM GLET uz rabiciranje staklenom mrežicom PRIMAFAS 160, te ih nakon obrade ne možete bojati fasadnom bojom, već treba ugraditi dekorativnu žbuku kao npr. SEP Z2, SILIKAT, AKRILAT, SILIKON. Ako želite bojati, ploče obrađene polimernom masom potrebno je dodatno pregletati FINOM ŽBUKOM EKSTRA i bojati fasadnom bojom TERATON V. Impregnacija neposredno prije bojanja je UNIVEERZALKONCENTRAT GRUND.

s p / 29.4.2017. 11:52:14

poštovani, imam garažu veličine 60 m2 i htio bi obojiti pod koji je betonski, dobre nosivosti ali sa manjim neravninama( cca 2-4 mm). zanima me dali imate nešto čime bi mogao izravnati podlogu a da ista bude dovoljno čvsta i otporna na parkiranje automobila.

ODGOVOR

Površinu možete izravnati ili samonivelirajućom masom TERANEKS u debljini do 5 mm ili površinu pregletati REPARATURNIM MORTOM F u potrebnoj debljini.

m t / 28.4.2017. 13:40:59

molio bi savjet što je najbolje za krpanje pukotina u žbukanoj fasadi na koju je navučen sep.pukotine su 5-7mm.unaprijed hvala

ODGOVOR

Pukotine veličine 5-7 mm ne možete ničim krpati jer su pukotine najvjerojatnije uzrokovane statikom. Potrebno je konzultirati se sa statičarom koji može procijeniti da li su pukotine uzrokovane promjenam volumena konstrukcije (slijeganje, progib, savijanje, puzanje, skupljanje) i da li se radi o jednokratnoj ili o periodičnoj deformaciji. Za takve pukotine koriste se trake za premoštavanje pukotina, sustavi sa spiralnim sidrima, injektiranjem u zidu ili toplinska izolacija.

I / 28.4.2017. 10:33:55

Poštovani nakon izmjene prozora u stanu iz 1959 godine dio stropa je ostao neobrađen odnosno na stropu je trstika koja je ožbukana. Kojim redoslijedom i materijalom je najbolje sanirati, ožbukati taj neobrađeni dio stropa

ODGOVOR

Strop je najbolje obraditi vapnenom žbukom FINA ŽBUKA MAX koja se upotrebljava za sanacije od 3-30 mm ili za debljine 1-10 mm FINA ŽBUKA EKSTRA. Podloga se dobro otpraši od prašine i navlaži vodom te u potrebnoj debljini ožbuka.

J Š / 25.4.2017. 23:46:44

Poštovani, imamo veliki problem sa vlagom iz kupaonice (iza kutne tuš kabine) koja je propustila na drugi dio zida (spavaću sobu). Molimo savjet što treba napraviti, koliki okvirni trošak da očekujemo (ukupni, uključujući materijal te ruke) jer ne znamo ništa o tome, pa da znamo na koju cifru se osloniti prilikom traženja majstora. Dakle u sobi je zid već mokar te se boja počela guliti na površini 1 m2. Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Prema opisanom trebate se odlučiti na kompletnu sanacije zida kupaonice i na sanaciju zida koji je vlažan – soba. Najvjerojatnije je da ispod keramike nije izvedena hidroizolacija mokrih čvorova te je došlo do vlaženja zida kupaone i sada sobe. Potrebno je skidanje keramike i izravnavanje podloge žbukom ( žbuka VC 40), premazivanje dvokomponentnog hidroizolacijskog premaza HIDROPROTEKT DUOELASTIK i ponovna ugradnja keramike. Zid sobe potrebno je ostrugati i otući žbuku barem još toliko koliko je oštećena vlagom i ponovno ožbukati žbukom koja je korištena prilikom žbukanja ili se odlučiti na sanacijsku žbuku SANISIL H. Nakon skidanja stare žbuke poželjno bi bilo da se prije nove žbuke zid suši što duže je moguće da bi što više vlage izašla van zida. Sanacija kupaone žbukanje+hidroizolacija +keramika + rad + materijal je cca 400-500 kn/m2, a sanacija zida sobe cca 150 kn/m2.

M S / 23.4.2017. 17:16:45

Pozdrav, Imam jedan potpornji betonski zid star godinu dana koji bih obojao bojom za betom. Sa jedne je strane zid u zemlji a na vanjsku bih nanio premaz. Na vanjsku površinu jako izbija salitra te beton je dosta loš (na nekim djelovima se mrvi). Dali je dovoljno impregnirati Betosilom prije nanosenja boje ili treba cijeli zid mortom popraviti?

ODGOVOR

BETOSIL-om ne možete impregnirati betonsku površinu ako se ljušti i odvaja. Za oštećenja do 2 cm, potrebno je obaviti krpanje REPARATURNIM MORT-om tako da sve loše dijelove očistite i odstranite. Ako su oštećanja veća potrebno je podbetonirati novi sloj. Kada se novi sloj očvrsne možete premazati bojom za beton AKROTON.

S S / 21.4.2017. 18:22:39

Poštovani....imam teraplast na kući od Webera...tamno sivi skoro crni....htio bih drugi malo svijetliji...da li mogu nanjeti drugi na postojeći ili moram skinuti stari...hvala

ODGOVOR

Na vaš upit najbolje je kontaktirati distributera WEBER proizvoda i oni će vam moći dati najbolji odgovor. U principu, ako je teraplast na akrilnoj bazi ne bi smjelo biti većih problema oko ugradnja novog sloja.