Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Z P / 17.9.2017. 12:06:50

Poštovani zamolio bih vas savjet za popravak fasade oštećene nakon tuče koja je za posljedicu ostavila na stiropor fasadi sa silikatnom žbukom Pedesetak rupica veličine 1cm do 3cm otpao materijal do mrežice Zahvaljujem

ODGOVOR

Ako je samo oštećena završna žbuka potrebno je očistiti oko oštećenja i ponovno nanijeti na tim dijelovima završnu žbuku te nakon krpanja i sušenja cijelu površinu premazati fasadnom bojom da se ujednače oštećeni i neoštećeni dijelovi. Ako je došlo do oštećenja armaturnog sloja potrebno ga je pokrpati. Ako je oštećenje takvo da se ne može izvesti krpanje cijelu površinu treba ponovno pregletati tj. prevući novi armatruni sloj i novi sloj žbuke.

J / 15.9.2017. 14:55:26

Koju debljinu kocki za dvorište preporučate a da npr. traktor sa 10 metara drva može ući u dvorište a da se kocke ne oštete? Pozdrav

ODGOVOR

Opločnici debljine 6 ili 8 cm u potpunost zadovoljavaju uvjete za kolni prijevoz pa tako i traktor s drvima. Dobro pripremljena podloga s adekvatnim modulom stišljivosti i dobrom drenažom osnovni je preduvjet za ispravnu ugradnju opločnika i njihovu izloženost opterećenjima.

Z / 14.9.2017. 11:07:14

Molim vas recite mi koliko vreća suhog cementa od 25kg treba za 1m3 betona Hvala na odgovoru

ODGOVOR

Za 1 m3 betona potrebno vam je 2200 kg SUHOG BETONA tj. 88 vreća po 25kg .

M S / 12.9.2017. 15:53:30

Poštovani, trebalo bi sanirati vanjsku terasu ispod koje su garaže. Da li je potrebna hidroizolacija i što preporučujete ili cementni estih i u kojem omjeru ili nešto drugo. Da li treba skidati i staru izolaciju? Molim savjet i unaprijed hvala na brzom odgovoru.

ODGOVOR

Potrebno je provjeriti u kojem stanju je postojeća izolacija i koji tip izolacije je ugrađen. Zatim, po potrebi površinu izravnati tj. napraviti glazuru u padu. Nakon sušenja glazure od minimalno 28 dana , površinu premažite hidroizolacijskim premazom HIDROELASTIK 2K i ugradite bilo koji tip završne obloge (keramika, kamen, drvo ploče i sl.)

D A / 11.9.2017. 8:12:20

Poštovani, prilikom rada u dvorištu majstori su prosuli razrjeđivač koji se koristi prilikom farbanja metalnih površina. Odmah se reagovalo i ispralo vodom, međutim dan nakon toga i dalje se vidi trag na pločama koje se došle u dodir sa razrjeđivačem. U pitanju su vaše ploče Penelopa (crvena) molim Vas za pomoć da li se navedeno može popraviti bez mijenjanja ploča. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Ako se razrjeđivač upio u gornji sloj opločnika ne možete ga ničim očistiiti. Ako je površina na kojoj je proliven razrjeđivač manja, zbog kiše ili snijega s vremenom će se mrlje smanjiti . Ako je površina veća biti će potrebno zamijeniti oštećene opločnike.

s m / 10.9.2017. 17:23:08

da li postoji razlika u kvalitetu stiropora konkretno 8cm relit i 8cm austroterm i jedan i drugi daju istu toplotnu provodljivost s tim sto sam primijetio da relitova tabla je teska 500grama a austrotermova 580 i da relit ima vece kuglice tj vise vazduha...

ODGOVOR

Najbolje je da vaš upit proslijedite proizvođačima navedenih toplinskih ploča. Od njih ćete dobiti najtočnije informacije.

š o / 8.9.2017. 12:21:34

Poštovani, Mislim premazat (prekrečiti) i podrumski zid koji je ožbukan i koji vlaži, pa me zanima ima li u Vašoj proizvodnji kakav premaz takve namjene koji štiti da vlaga ne prodire? Moram napomenuti da nema mogućnosti vanjske sanacije. Sa poštovanjem! Šimo Orešković

ODGOVOR

Vlagu je potrebno riješiti sanacijskim proizvodima kao SANISIL H ili hidroizolacijskim premazima. Proizvod koji možete upotrijebiti za premazivanje zidova u kojima je prisutna zasićenost vlagom su AQUAPOL ili TERMOPOL, ali vam skrećemo pažnju da to nisu proizvodi koji eliminiraju vlagu, već samo mogu privremeno spriječiti vlagu.

S H / 6.9.2017. 16:22:24

Koji je proizvod najbolji za izravnavanje poda?

ODGOVOR

To ovisi koji je tip poda, da li su unutarnji ili vanjski radovi i što se želi, može se upotrebljavati CEMENTNI ESTIH 20, REPARATURNI MORT G ili F ili samonivelirajuće mase TERANEKS.

I H / 5.9.2017. 18:01:38

Poštovani, imam par pitanja.. Imam staru kuću iz 50tih od pune cigle s betonskim temeljima. 1.) Temelji su betonski ali na jednoj strani cca 4m dužine 0,50 visine beton se runi (previše šodera,malo cementa) te na nekim mjestima nedostaje do 7-8cm cca pola metra kvadratnog a inače oko 3-4cm. Dobio sam savjet otkopati cca 10cm u zemlju, ostrugati loši dio betona, nanjeti cementni špric te dalje zažbukati s vc 40. Što mislite o tome? Kasnije bi tako ostala žbuka, bez farbanja i fasade do daljnjega. 2.) Fuge između cigala su zapunjene nekim lošim pješčanim mortom (tad se šparalo, pa se mort runi) i horozontalno je ok zapunjen a vertikalno 80% nije. Kojom žbukom zažbukat zidove izvana, u kojoj debljini te je li potrebno oprat cigle tj zid i impregnirati prije? Također ne bi farbao žbuku ni radio fasadu.. Hvala unaprijed

ODGOVOR

Betonski temelj potrebno je obavezno podbetonirati , a ne žbukati s VC 40. VC 40 je žbuka samo za unutarnje radove žbukanja. Ako je potrebno, kada se izbetonira temelj ožbukati sa cementnom žbukom C 80 ili SOKL ŽBUKOM u d=2 cm, te može ostati završna. Reške između opeke zapunite MORTOM ZA ZIDANJE M5 ili sanacijskom žbukom SANISIL H. Impregnacija se ne upotrebljava ni kod podbetoniravanja niti kod žbukanja već samo CEMENTNI ŠPRIC 2 ili 4.

M I / 4.9.2017. 19:38:03

Postovani, Koja je razlika izmedju teranila i betonfixa? Imam jedno i drugo pa me zanima koji je bolji za gletanje? Lp

ODGOVOR

BETONFIKS je gips vapnena masa namijenjena za izravnavanje i gletanje betonskih i ostalih unutarnjih zidova i stropova u debljini do 20 mm. TERANIL je vapnena masa za gletanje unutarnjih površina do debljine cca 5 mm. Oba proizvoda su dobra za gletanje. BETONFIKS je primjereniji ako imate gipsanu žbuku na zidovima, dok TERANIL može na ići na svaki tip žbuke - gipsane i vapneno cementne.