Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Ž / 29.11.2017. 17:17:02

Imam fasadu od sepa 5, staru preko 15 godina. Zanima da li se može na nju staviti novi sloj sepa manje granulacije, jer je sep pun kapilarnih pukotina.

ODGOVOR

Postojeći SEP potrebno je pregletati TERATERMO GLET-om ili SAMOTERM F-om , te na tako pripremljenu podlogu možete nanijeti dekorativnu žbuku po izboru, manje granulacije.

K G / 28.11.2017. 11:27:01

Poštovani zanima me debljina stiropora koja bi trebala iči na kuću građenu osamdesetih od ŠPIČASTIH LJEVANIH BETONSKIH BLOKOVA. HVALA

ODGOVOR

Debljina toplinsko izolacijske ploče određuje se proračunom građevinske fizike gdje se proračunom slojeva dobiva potrebna debljina za energetsku zaštitu i uštedu toplinske energije.

I / 24.11.2017. 13:49:33

Dobar sa, Molim Vas informaciju u vezi ljepila za toplinsku izolaciju i pribor. Ukoliko se lijepi stiropor, a ne pričvršćuje se tiplama, postoji li mogućnost da ljepilo otpusti i stiropor otpadne? I da li se u tom slučaju dobiva garancija od Vas? Hvala

ODGOVOR

Lijepljenje se izvodi gotovim, tvornički pripremljenim polimer-cementnim mortom ili pastoznim disperzijskim ljepilom. Funkcija morta za lijepljenje je osigurati dobru čvrstoću prionjivosti na različitim podlogama i stvoriti čvrstu vezu između podloge i toplinsko-izolacijskog materijala. Ovisno o vrsti toplinsko-izolacijskog materijala, čvrstoća prionjivosti između EPS-a i podloge ne smije biti niža od 80 kPa (prema HRN EN 13499), odnosno čvrstoća prionjivosti između mineralne vune i podloge ne smije biti niža od 60 kPa (prema HRN EN 13500). Ovisno o opterećenju vjetrom i specifičnostima podloge i završne obrade, ETICS sustavi se mogu dodatno mehanički učvrstiti. Mehaničko pričvršćivanje pruža i dodatnu stabilnost u slučaju požara.U Hrvatskoj trenutno ne postoji tehnička regulativa o primjeni pričvrsnica. Podloga mora biti tehnički korektno pripremljena tako da se osigura trajna veza između ploče i podloge ili samo lijepljenjem ili lijepljenjem uz dodatno mehaničko pričvršćivanje. Na ožbukanim podlogama i starogradnji obvezno je, uz lijepljenje ploča/lamela, sustav dodatno mehanički učvrstiti pričvrsnicama. Kod sustava s površinskom masom (izolacija + armaturni sloj + završno-dekorativna žbuka) većom od 30 kg/m2i kod zgrada viših od 22 m potrebno je provesti detaljnu analizu opterećenja i nosivosti sustava. Prilikom miješanja morta za lijepljenje treba se pridržavati uputa proizvođača (tehnička uputa, upute na pakiranju). To vrijedi i za pastozna ljepila za koja proizvođač propisuje dodavanje cementa. Ljepilo se može nanositi ručno i/ili strojno. Prilikom njegova nanošenja treba obratiti pozornost na sljedeće: • između toplinsko-izolacijskog materijala i podloge ne smije doći do strujanja zraka kako bi se izbjegao „efekt dimnjaka“ • toplinsko-izolacijski materijal mora biti jednoliko pritisnut na podlogu po svojoj površini kako bi se izbjegle deformacije (efekt madraca ili jastuka ) Ovisno o toplinsko-izolacijskom materijalu, ljepilo se može nanositi metodom nanošenja trakasto po rubu i točkasto u sredini ili metodom potpuno pokrivnog nanošenja. Samoborka d.d. daje garanciju na kvalitetu svog materijal, a ne na uvjete i način izvođenja radova.

I G / 21.11.2017. 08:11:36

Poštovanje, molim vas što biste mi preporučili u slijedećoj situaciji: preuređujem staru konobu u kamenoj kući. Premda zidovi nisu ukopani u zemlju vrlo su vlažni. Zidovi nisu od lijepog kamena tako da fugiranje i isticanje kamena ne dolazi u obzir pa sam se odlučio na žbukanje. Zidove ću oprati tlačnim peračem tako da otpadnu svi nevezani dijelovi i očisti prašinu. Šta onda? Da li da nanesem HIDROPROTEKT neki? Mogu li onda na njega špric da se žbuka veže ili ne treba špric? Koja žbuka? Hvala vam puno unaprijed

ODGOVOR

Nakon čišćenja i pranja, zid do visine 30-40 cm premazati mineralnom hidroizolacijom HIDRO PROTEKT u dva sloja četkom. Nakon toga prostor ožbukati upotrebom sanacijske žbuke SANISIL H u potrebnoj debljini za izravnavanje podloge. Prije žbuke nanijeti SANISIL ŠPRIC dan ranije. Nakon sušenja žbuke od minimalno 21 dan prefilcati FINOM ŽBUKOM F -900 ili FINOM ŽBUKOM EKSTRA.

M K / 20.11.2017. 23:07:04

Poštovani, obnavljamo stariju kuću koja ima suteren ukopan oko 1 m od kote terena. Planiramo otkopati oko kuće kompletno do temelja i na zid ukopanog suterena postaviti hidro i termoizolaciju te nastaviti kasnije s termofasadom. S obzirom na našu lokaciju očekujemo da je tlo uz i ispod temelja šljunak. Uz kuću bi postavili opločnike tipa Apolon pa me zanima kakvim slojevima bi trebali zatrpati, da li više puta nabijati kod zatrpavanja, da li koristiti geotekstil kod pripreme podloge za opločnike? Hvala

ODGOVOR

Geoteksti nije potrebno ugrađivati. Potrebno je nasipati sloj 20-30 cm frakcije 0-32 mm i dobro sabiti te na to nasipati frakciju 4-8 ili 2-4 mm prije postave opločnika.

m P / 14.11.2017. 19:00:24

zanima me koliko je teraplast otporan na temperaturu ja bi ga navukao preko dimnjaka

ODGOVOR

TERAPLAST nije namijenjen za ugradnju pored stalnog izvora topline jer se može odvojiti od podloge. Za vašu informaciju, često odgovore možete naći na našim web stranicama odgovora i pitanja tako da putem tražilice u gornjem desnom uglu navedete traženi pojam (ili više njih), npr.: teraplast dimnjak .

G S / 14.11.2017. 12:33:22

Kipar mi pravi kip za na groblje i hoće da ga napravi(izlije u kalup) sa vašim materijalom bizek mortom dali to preporučujete ili imate neki drugi materijal ili savjet kip ide u Istru

ODGOVOR

Materijal koji mi proizvodimo namijenjen je za sanaciju kamena ali se može upotrebljavati i u druge svrhe. Kipar je vjerojatno stručna osoba i zna što radi pa se u upotrebu materijala za izradu kipa ne miješamo.

G / 13.11.2017. 13:32:02

Poštovani uradio sam demit fasadu bez završneg sloja samo ljepilo. Stiropol je 10 cm i namazane je hidroizolacija na kraju. Par puta se desilo da se začuje pucanje kao da neko baci kamen u zid. Za nekih 15 dana 3 puta se čulo. da li mi neko može objasniti o čemu se radi. Pozdrav

ODGOVOR

Toplinsko izolacijski sustav se nakon armiranje ne premazuje hidroizolacijskim premazom već se obrađuju dekorativnom žbukom po izboru. O navedenom pucanju vam ne možemo ništa reći.

a m / 10.11.2017. 7:48:30

postovani interesuje me koliko se dugo ceka na isporuku oplocnika. hvala

ODGOVOR

Isporuka opločnika ovisi o količini i odabranom modelu opločnika , u ovom jesenskom periodu čeka se 3 tjedna.

I G / 9.11.2017. 20:30:39

Temelj kuće se runira zbog stalnog prisustva vlage i vode.Zanima sa čime bi se mogla izvršiti sanacija?

ODGOVOR

Ako je temelj betonski možete ga popraviti ili podbetoniravanjem novim betonom ili ožbukati cementnom žbukom C80.