Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K / 19.12.2017. 16:41:17

Postovani. Spremamo se na gletanje unutatnjih zidova u ovo doba godine , prostorije nisu hladne ali posto se ne grije zidovi jesu Pitanje je,dali se smije gletat ili cekati proljece posto teranil nije otporan na smrzavanje?

ODGOVOR

Temperatura podloge i zraka pri kojoj se primjenjuje TERANIL ne smije biti niža od +5°C ni viša od +30°C.

M M / 18.12.2017. 22:31:11

Planiram raditi termofasadu u skoroj budućnosti na postojećoj kući. Razmišljam o 20 cm FKL (lamelama), FKD-S i FKD-N; te Frontrock CASA, MAX E, MAX PLUS i RENO. Ne znam kakva je razlika između istih. Nadalje, ukoliko je na postojećoj fasadi sep kao završni sloj, mora li se on nužno skidati, ili se fasada može lijepiti direktno na to? U kojim slučajevima se primjenjuje parna brana na zidovima? Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Za sve karakteristike kamene vune terbae se obratiti proizvođačima vune KNAUF INSULATION ili ROCKWOOL, te će vas oni najbolja savjetovati koji tip je najbolja ugraditi. Kod nas možete nabaviti sve ostale komponente koje idu u sustav. Završna žbuka ne mora se skidati ako i dalje dobro veže za podlogu. Potrebno je površinu dobro oprati i očistiti i po potrebi impregnirati KONTAKT GRUNDOM dan ranije (ovisi o upojnosti fasadne plohe). Koliko je nama poznato parna brana se ugrađuje na unutarnje zidove ili stropove prilikom izvedbe suhomontažnih obloga.

d ž / 15.12.2017. 16:40:14

U donjem kutu sobe koja ima izlaz na terasu ( pvc balkonska vrata ) zid vlaži i ljušti se boja. Prije dvije godine digli smo sve pločice na terasi, napravljena je hidroizolacija terase, nakon sušenja postavljene su nove pločice, napravljena je i nadstrešnica kako kiša ne bi zalijevala balkonska vrata, ali vlaženje i ljuštenje zida se ponavlja. Majstori od krova provjerili krov i otklonili mogućnost curenja sa krova. Napominjem da je kuća sagrađena prije 5 godina, stan je na drugom katu, poduzete su sve radnje koje su predložene da bi se problem vlage riješio, a ona je tu. Molimo vaš savjet za rješenje ovog problema. Unaprijed zahvaljujemo !

ODGOVOR

Ako su napravljene sve opisane radnje, nažalost sada vam mi nismo u mogućnosti pomoći dok se ne utvrdi od kuda dolazi vlaženje i skupljanje vlage. Prema opisanom bez obzira na sve izvedene radnje, možda bi uzrok mogao biti detalj spoja između terase i vrata.

J B / 12.12.2017. 21:32:35

Poštovani, postavljala bi klak laminat u stanu u dnevnom boravku. Naime, podloga je estrih koji je neravan i koji je takav od 60-ih godina. Na koji način da izravnam podlogu obzirom da mi je razlika nivoa poda u hodniku u kojemu su pločice i nivoa estriha u dnevnom u kojem bi postavljala laminat oko 1 cm. Željela bih da mi ta dva poda bar približno budu na istom nivou. Neravnine u estrihu variraju s oko par milimetara ( ima nešto udubina, nešto izbočenja). lp,

ODGOVOR

Podlogu izravnajte upotrebom samonivelirajuće mase TERANEKS UNILEVEL. Podlogu impregnirati neposredno prije univerzalkoncentrat grundom.

Z Z / 12.12.2017. 19:28:16

imam zaljepljen stiropor na plafonu u kupaoni vec desetak godina dali je moguce da se nakon toliko vremena pocela stvarati kondenzacija kako kazu moji susjedi jer mi curi iz njihovog stana hvala

ODGOVOR

Kondenzacija ako se stvara, stvara se stalno, a ne nakon toliko godina i nije moguće da kondenzacija curi. Najvjerojatnije je vašem susjedu pukla cijev ili nešto drugo.

T D / 9.12.2017. 9:27:30

Bog, na vanjskim zidovima(betonski) koji odjeluju zemljište od okoline (s druge strane zida je zemlja, imam propuštanje vode na pojedinim mjestima, dali je dovoljno očistiti mjesta i staviti HIDROSTOP ili treba još što uraditi, trebao bi pripremiti zidove za žbukanje hvala

ODGOVOR

Samo prodor vode kroz betonski zid možete zatvoriti primjenom HIDROSTOP-a. Za daljnju punoplošnu obradu preporučamo primjenu paropropusne SOKL ŽBUKE.

J K / 8.12.2017. 19:53:54

Poz. Imam fasadu 5 cm stiropor sa akrilnim zavrsnim slojem ( vjerovatno, ne sjecam se) uradenu 2003 g na vecem dijelu kuce cca 200 mkv i oko 100 mkv krecni malter. Sada bih na citavu kucu dodatno stavio kamenu vunu 10 cm pa me zanima kako skinuti akrilni sloj i kako vunu sigurno postaviti (nacin izrade). Ne bih tanju vunu pa ima li ikakve mogucnosti. Hvala unaprijed. LP

ODGOVOR

Ne preporučamo izvedbu novog sustava s pločama kamene vune na postojećem sustavu s EPS pločama. Akrilatnu završnu žbuku koja ima dobru prionjivost na podlogu nije moguće odstraniti bez oštećenja podloge.

V K / 6.12.2017. 16:53:14

Poštovani zanima me vaš savjet u vezi popločavanja dijela vrta. Radi se o nekakvih 10-ak kvadrata na kojem bi se nalazila vrtna garnitura. Ne želim betonirati nego bi stavio vaše ploče. Koja je vaša preporuka ploča i što uključuje priprema za postavljanje istih? Unaprijed hvala Lp

ODGOVOR

Za izradu podloge za vrtnu garnituru predlažemo primjenu betonskih ploča ili opločnika iz široke palete naših proizvoda za uređenje i opremanje okoliša http://www.samoborka.hr/uredjenje-i-opremanje-okolisa ; Postavu ploča možete izvesti prema naputcima u nastavku : 1. Ukloniti sloj humusa 30-50 cm, odnosno do dubine smrzavanja, predvidjeti nagib donje podloge od min.1-2% za odvodnju, te postaviti geotekstil prije nasipavanja kamenog agregata 2. Nasipati donji nosivi sloj kamenog agregata 31,5-60 mm (drenaža) i nabiti valjkom ili vibropločom * 10-20 cm debljine - za lakša opterećenja * 20-40 cm debljine - za teža opterećenja 3. Nasipati gornji nosivi sloj kamenog agregata 0-31,5 mm, u debljini 10-20 cm 4. Nasipati sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm ili 4-8 mm, u debljini 3-5 cm i izravnati letvom 5. Postavljene ploče utvrditi gumenim ili drvenim čekićem 6. Kompletno postavljenu površinu ploča zasipati (fugirati) suhim pijeskom granulacije 0-1 mm (najbolje kvarcnim pijeskom). Pijesak mora ući u reške, a višak počistiti metlom. Ovaj postupak ponoviti nekoliko puta, jer pijesak mora skroz popuniti predviđene reške (fuge). 7. Površinu ploča po potrebi izvaljati ili nabiti vibro-nabijačima koji na radnoj ploči imaju gumenu oblogu.

I Ž / 4.12.2017. 12:15:14

Poštovani, koja je najniža temperatura za postavljanje teraplasta i koliko je potrebno da se na toj temperaturi osuši? Hvala

ODGOVOR

Temperatura podloge i zraka: Najniža dozvoljena temperatura podloge i zraka je +5°C, a najviša +30°C .

S M / 4.12.2017. 9:22:52

U prethodnom sam pitanju zaboravio pitati - od kad smo pregletali plafon u coskovima se na vecim hladnocama javljaju kapljice vode od kondenzacije i tako razmacu boju i glat. Cime se moze prevuci glet masa barem po tim coskovima ili cijeli spoj zida i plagona da se to vise ne dogadja? Hvala

ODGOVOR

U koliko imate problem kondenzacije niti jedna vrsta glet mase neće vam riješiti problem. Potrebno je sanirati i utvrditi uzrok pojave kondenzacije (hladni mostovi, nedovoljna ili neadekvatna izolacija, izvedba spojeva i sl.). Nakon utvrđivanja pojave kondenzacije za premaz možete upotrijebiti unutarnju boju TERMOPOL antikondenzacijska boja za ličenje unutarnjih prostora na kojima dolazi do pojačane kondenzacijske vlage kao posljedica nedovoljne ili loše izvedene vanjske toplinske izolacije.