Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I / 6.2.2018. 11:13:10

Poštovani, Zidovi u novogradnji žbukani su cementno-vapnenom žbukom i finom maltom. Nakon toga zidovi nisu gletani, već samo ofarbani disprezivnom bojom. Radi dodatnih električnih radova potrebno je sanirati ,,šliceve''. Možete mi molim VAs preporučiti kako je to najbolje napraviti, budući da zid nije gletan, pa se ne može gletati samo dio ,,šlica''? Zahvajujem na odgovoru, lp IM

ODGOVOR

Samo krpanjem šliceva nije mogući postići ujednačenu teksturu površine zidova. Mjesta spoja staro-novo ostat će vidljiva i nakon bojenja, te preporučamo nakon zapunjavanja šliceva ujednačavanje površina FINOM ŽBUKOM EKSTRA , FINOM ŽBUKOM F 900 ili TERANIlOM, ovisno o željenoj teksturi.

M T / 5.2.2018. 12:02:36

Poštovani, želim sanirati žbuku u staroj kući. Žbuka nije preloša, mjestimično je popucana. Planiram ju sanirati na način da ju pregletam sa građevinskim ljepilom i armaturnom mrežicom za fasade. Možete li mi preporučiti koje ljepilo da koristim, te da li trebam skidati boju sa zida (koja se drži solidno) ili je dovoljno prije gledanja premazati sa impregnacijom (kojom?). Hvala!

ODGOVOR

Opisani način sanacije unutarnjih površina ne predlažemo, ali znamo da se na taj način radi. Preporuka je da žbuku koja je popucala skinete do podloge i ponovno je žbukate novim slojem žbuke. Boju obavezno postrugati što više (više od 80% površine) i doći do zdrave podloge. Ako ostali dio podloge ima zadovoljavajući čvrstoću, čistu i otprašenu podlogu impregnitati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije gletanja, zatim gletati TERANIL-om u čijem se u sloju utiskuje staklena mrežica IN 70.

B B / 5.2.2018. 8:38:33

Pozdrav, trebam preporuku za materijal koji se moze staviti na unutarnji zid iza peći i da je periv. Znaci izlozen je toplini, a da nisu plocice. Razmislajmo o teraplastu, ali neznam kako podnosi toplinu? Hvala

ODGOVOR

Traženi proizvod koji je otporan na toplinu i na pranje nemamo. Proizvodimo unutarnju boju koja je otporna na mokro trljanje POLAKRIL. Teraplast nije namijenjen za oblaganje oko izvora topline.

Z / 4.2.2018. 22:09:41

Postovanje!Postavio bih vase betonske ploce 40x40 na stepenice vanjske i podest .Posto su lose izbetonirane nisu u vagu,.tj pad je prema kuci.Dali da izravnam prije ljepljenja sa samonivelirajucom masom ili mogu s ljepilom dobit zeljeni pad.Od pola do jednog cm je na 1.5 m sirine razlika u ravnini.I koje ljepilo se koristi .Hvals

ODGOVOR

Ploče možete lijepiti i izravnavati do 15 mm s ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL.

T M / 2.2.2018. 12:25:19

Postovani,u djecju sobu nam probija voda za vecih kisa.Taj zid je vanjski zid kuce I na njemu je kamen kao ukras u donjem dijelu zida.Voda ulazi tocno izmedu kamena I zida.Postoji li neko rjesenje?

ODGOVOR

Ukoliko vam prema opisanom prolazi voda na spoju kamena i zida sada ćete to vrlo teško sanirati i spriječiti da vam voda i dalje prolazi. Potrebno je vidjeti da li se može taj spoje riješiti premazivanje hidroizolacijskim premazom ili ugradnjom okapnog lima na spoju.

K S / 2.2.2018. 10:26:54

Pozdrav, pitanje je vezano za vaš proizvod kulirmix. Riječ je o obnovi vanjskih stepenica. Vanjske stepenice armiranobetonske na koje je kao završni sloj navučena češka glazura cca 1.5 cm. Završni sloj je vrlo brzo ispucao do debljine glazure, a ponegdje dijelovi završnog sloja se odvajaju od podloge. Prijedlog za sanaciju bi bio da se češka glazura obije i da se stepenice oblože pranim kulirom. Je li to dobar prijedlog i što bi još od građevinske kemije trebalo primjeniti na podlozi prije obloge kulirom (SN veza, primeri..). Imate li kakve upute za ugradnju vašeg kulirmixa, budući da se neki izvođači prvi put susreću s tim? lp

ODGOVOR

Za izvedbu pranog kulira preporučamo vam kontaktirati izvođače koji znaju isti i ugraditi . Ako vam je glazura oštećena svakako ju je potrebno skinuti do zdrave podloge i vidjeti da li nakon skidanja može teraco ugraditi direktno na podlogu ili ju je potrebno prije izravnati.

D V / 31.1.2018. 21:14:53

Poštovanje. Potrebno je renovacija zidova stare kamene kuće na otoku Krku. Kuća je obnovljena prije cca 30 godina na način da su ugrađene betonske ploče te određeni unutarnji zidovi od pregradne cigle. Tada su zidovi ožbukani vapneno-cementnom žbukom. Uslijed prodora vode, koja je sada sanirana, došlo je do pojave plijesni na zidovima. Molim Vas savjet. Da li bi bilo bolje otući navedeno žbuku do kamena/cigle te sve nanovo ožbukati sa recimo vašom vapnenom žbukom 4 ili sličnim proizvodom ili postoji način sanacije postojećeg stanja. Napominjem da se postojeća žbuka kvalitetno drži te da proboja vode nije bilo značajnije pojave vlage i plijesni. Također sam pristupio kompetnoj renovaciji kupaonica. Znači, sve je otučeno do kamena/cigle. Koji sistem žbuke preporučujete u ovom slučaju. Hvala na pomoći.

ODGOVOR

Za sanitarni prostor upotrijebite vapneno cementnu žbuku VC 40. Ako je žbuka na zidovima koji se planiraju sanirati čvrsta, dobra te se ne trusi , potrebno je zidove samo oprati slatkom vodom i ostaviti da se osuše. Suhe zidove premazati biocidno fungicidnim sredstvom za sprječavanje razvoja mikroorganizama – TERACID. Ako je zaraza velika postupak se može ponoviti. Nakon toga zidove pregletati TERANIL-om ilI TERANIL-om EKSTRA i obojati bojom sa fungicidnim dodatkom kao TERAPOL FRESH ili TERMOPOL.

M M / 29.1.2018. 8:32:55

Postovani, molim Vas da mi pomognete savjetom u vezi problema s prodorom vlage(kise) kroz fasadu. Vlaga je vidljiva u sobi u visini 15-20 cm od parketa. Fasada je stara 35 god, na sjevernoj strani kuce. Radi se o teraboni, visoko prizemlje koje je iznad konobe oblozene s vanjske strane s tzv pazinskim kamenom. Da li je moguce koristiti samo neki premaz , koliko ici u visinu fasade. Zahvaljujem na odgovoru, Milena M.

ODGOVOR

TERABONA je mineralna prirodna žbuka bez hidrofobnih dodatka, te je nakon toliko vremena i ona podložna starenju. TERABONU, ako je zdrava i nigdje se ne ljušti, je potrebno oprati vodom pod pritiskom i osušiti. Ako se na sjevernoj strani vide mikrororganizmi potrebno ih je eliminirati upotrebom biocidnog sredstva TERACID. Najbolje bi bilo cijelu fasadnu površinu premazati fasadnom bojom MINERALKOLOR ILI TERATON , a ako se ne želi bojati onda premazati transparentnim premazom SILIKOSAM KONCENTRAT.

K K / 25.1.2018. 21:35:53

Molim Vas pomoć oko sanacije fasade. Naime željelio bih ožbukati zid od fasadne opeke (molim pogledajte sliku u prilogu). Objekt se nalazi na području jakih vjetrova i izrazito jake solike. Površina je red veličine oko 80 m2. Molim Vas pomoć pri odabiru optimalnog riješenja fasade. Također Vas molim da za procjenu cijene po m2 kako bih mogao procjeniti investiciju. Unaprijed hvala

ODGOVOR

Ovako uredno napravljenu opeku šteta bi bilo ožbukati žbukom i sakriti ljepotu izvedenih radova. Preporučamo vam da opeku dobro operete slatkom vodom da se skine soli i kada se osuši površinu zaštitite premazom FIKSANIR. FIKSANIR se upotrebljava za restauraciju, učvršćivanje i konzerviranje građevinskih materijala: prirodni kamen, žbuke, opeka, crijep. FIKSANIR penetrira duboko u podlogu, tvori mineralno vezivo koje je kompatibilno s građevinskim materijalom, daje mu dugotrajnu otpornost na atmosferilije i zaprljanje, štiti od abrazije, korozije i morske soli. Proizvod je gotov za primjenu i ne razrjeđuje se. FIKSANIR se primjenjuje prskanjem ili premazivanjem. Važno je nanositi FIKSANIR do potpunog zasićenja podloge. Ako je potrebno nanijeti drugi sloj obavezno je sušenje prvog sloja dva do tri tjedna od nanošenja. Ako ipak želite površinu žbukati potrebno je nanijeti CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA i ostaviti da veže s podlogom , a zatim podlogu ožbukati žbukom VC 50 do debljine max 2 cm. Završna obrada po želji. Prije žbukanja također površinu oprati slatkom vodom i osušiti prije žbukanja.

M M / 25.1.2018. 13:02:48

Mogu li se kulir ploče koristiti za popločavanje parkinga za osobne automobile u dvorištu kuće. LP

ODGOVOR

Ako je podloga na koju će se ugrađivati ploče betonska, ploče se mogu lijepiti u mort za opločenja ili TERATEKT FLEKS UNILEVEL te se može koristiti za kolni promet (automobil). Ako je podloga zemljana ploče se ne mogu ugrađivati za prijevoz automobilima.