Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I / 13.2.2018. 22:33:12

Poštovani, izvodimo unutarnje radove na novogradnji. Zidovi su zidani blok opekom debljine 25 cm.Trenutno smo u fazi strojnog žbukanja vašom žbukom VC 40. Prije samog žbukanja nije stavljen cementni špric. Treba li inzistirati na cementnom špricu prije žbukanja obzirom da izvođač radova to negira i što napraviti s dijelom ožbukanog zida kod kojeg prije nije bačen špric?

ODGOVOR

Ako se žbukanje izvodi strojno žbukom VC 40 nije potreban cementni špric vec se on izvodi od istog materijala rijeđe konzistencije 1-2 sata ranije , a nakon toga ide žbuka standardne konzistencije i u potrebnoj debljini.

s p / 13.2.2018. 12:39:44

Poštovani Molim preporuku: koju izolaciju i kako izolirati pod tavanskog stana prije popločenja i ugradnje tuš kabine direktno na ploćice bez kade

ODGOVOR

Upotrijebite hidroizolaciju HIDROPROTEKT DUOELASTIK. Premažite u dva sloj debljine 3-4mm. Obavezna je upotreba trake za brtvljenje i manžeta na prodorima vode. Keramiku ljepite ljepilom TERATEKT FLEKS.

F M / 10.2.2018. 4:42:19

Poštovani, Zanimala bi me Vaša preporuka za debljinu fasade (stiropor). Radi se o starini gdje su zidovi (kameni) debeli cca 60cm. Te da li na sve strane kuce stavit istu debljinu ili na strani koja je juzno orjentirana moze ici i tanji sloj za razliku od recimo sjeverne strane. Mjesto gdje se kuća nalazi je izmedju Novog Vinodolskog i Senja, točnije Krmpote.

ODGOVOR

Zidove debljine 60 cm nije potrebno dodatno izolirati jer sama debljina zidova je vec izolator. Ako ih želite izolirati potrebno je napraviti proračun građevne fizike koji će navesti potrebnu debljinu. Za debljinu zidova 60cm potrebna toplinske debljina izilacije je vise od 20cm. Kada se izvodi toplinska izolacija preporuka je da na sve zidove ide ista debljina izolacije , a ne različita.

S V / 9.2.2018. 18:13:28

Postovani. Izgradio sam Bazen od vodonepropusnog betona pa sam htjeo da iznutra polijepim mozaik plocice,prije lijepljena bih vas zamolio koje vase materijale bih trebao stavit prije plocica. unaprijed hvala.Stipe.Novigrad

ODGOVOR

Stijenke bazena po potrebi izravnati i popraviti REPARATURNIM MORTom. Zatim hidroizolacijski premaz HIDROPROTEKT DUOELASTIK premazati u 2 sloja. Keramiku ili mozaik ljepite ljepilom TERATEKT FLEKS.

G M / 9.2.2018. 13:48:50

Pozdrav. Molim za mišljenje i preporuku o mogućnosti izrade cisterne za vino od Vaših betonskih cijevi unutarnjeg promjera 800 mm. Naime, ideja je da se dvije cijevi postave uspravno jedna na drugu, na betonsko postolje, te time dobije cisterna od oko 1000 litara. ukoliko mislite da je to izvedivo molim preporuku čime spajati cijevi i čime ih završno obraditi izvana, a posebno iznutra zbog karakteristika sadržaja. Lijepi pozdrav

ODGOVOR

Ako želite koristiti za vino betonske cijevi , potrebne je kupiti one s oznakom BD. Spoj dvije cijevi zabrtviti HIDROSTOPom , a nakon toga cijelu površinu premazati HIDROPROTEKTom u 2 sloja. 3. sloj je potrebno pregletati. HIDROPROTEKT je zdravstveno ispitan te ne bi smjelo biti nikakvih problema s vinom. Vanjsku stranu cijevi takoder mozete premazati HIDROPROTEKTom u 2 sloja.

I B / 8.2.2018. 11:23:18

Poštovani, Izrađujem dekorativne betonske predmete za uređenje interijera (vaze, svijećnjake i sl.). Zanima me da li imate proizvod kojim bi se gotovi betonski proizvod premazao kako bi se spriječilo trušenje betona, a da to nije boja? Odnosno neki bezbojni premaz poput bezbojnog laka za drvo? I još jedno pitanje vezano za bojanje betona. Da li u ponudi imate pigmente za beton koji se dodaju u mort prilikom pripreme mase? Da li bi se za to mogli koristiti pigmenti za krečenje?

ODGOVOR

Odlijevke možete zaštititi premazom BETOSIL ili FIKSANIR. Premazi su transparentni i štite beton. Oksidne pigmente ne prodajemo, možete ih kuputi u Zagrebu Turbo Zg , u Vukovarskoj ulici. Pigmente koji se koriste za boje nije preporucljivo koristiti za beton.

Z B / 8.2.2018. 11:12:49

Poštovani, Namjeravamo potpuno renovirati kupaonu. Želja nam je napraviti tuš kabinu bez kade tj na podu bi bile keramičke pločice sa padom prema sifonu. Obzirom da živimo u zgradi bojimo se prodora vode susjedima u donji stan. Koji način izrade i koje materijale nam preporučate za sigurnu izolaciju. Hvala

ODGOVOR

Ako je pod pokrpan glazuroma prije keramike hidroizolirajte prostor upotrebom HIDROPTEKT DUOELASTIK u 2 sloja debljine 3-4mm uz obavezno brtvljenje spoja poda i zida trakom za brtvljenje. Također oko prodora vode upotrijebite manžete. Keramiku ljepite ljepilom TERATEKT FLEKS.

T M / 7.2.2018. 20:42:12

Postovani, Htjeli bi obnovioti fasadu na montaznoj kuci. Zidni paneli montazne kuce su izradjeni od drvenog kostura ( debljine 10 cm ) koji je ispunen keramickom vunom. Sa unutarnje strane nalaze se ploce od iverice ( debljine 10 mm ) i gipsane ploce ( debljine 10 mm ) dok su sa vanjske strane na kostur vijcima postavljene ploce od cementne iverice ( debljine 10 mm ). Na iste ploce je ljepilom navucena mrezica i fasada od sepa sveukupno debljine 3-5 mm. Sada bi htjeli na tu istu fasadu postavli stiropor ploce od 50 mm i navukli novu fasadu iz vaseg programa. Receno nam je da nije dobro da se stiropor ploce fiksiraju vijcima na postojecu fasadu ( zbog pucanja ploca od cementne iverice ) nego samo ljepljenjem. Rijec je o prizemnici visine 3-4 metra. Molimo vas za savijet. Hvala i pozdrav,

ODGOVOR

Ako su slojevi završne zbuke u redu tj. nigdje se ne odvajaju površinu treba oprati vodom i osušiti. Impregnirati dan ranije KONTAKT GRUNDom , zatim ljepiti toplinske ploče SAMOTERMom i izvesti prvi armaturni sloj sa staklenom mrežicom. Drugi sloj pregletati SAMOTERM GLETom. Završna zbuka - po izboru akrilat ili silikon. Pričvršćivanje pričvrsnicama na visinu od 3-4 m nije potrebno. Ploče neće pucati vec će se pričvršćivati u prazan prostor konstrukcije. Pričvrsnica se neće za ništa vezati, a trebala bi u zidu od opeke ili beton.

Ž g / 6.2.2018. 16:31:24

Poštovani, radim novi armirano betonski objekt, 60m od mora. Želim staviti stiropor fasadu 10cm. Stolarija (vrata, prozori) je PVC. Planirano je završiti objekt izvana (stiropor fasada, zatvori, ograda), a ostatak na jesen. Stavljali bismo fasadu 1 mjesec nakon završenih armirano betonskih radova (zidova). Dobila sam informaciju da se to ne preporuča (zbog vlage) i da bi trebalo najprije staviti unutarnje estrihe na podove i ožbukati zidove. Molim Vas informaciju kako trebam postupiti? Srdačan pozdrav i zahvaljujem na odgovoru!

ODGOVOR

Prije izvođenja fasaderskih radova moraju biti završeni radovi kako slijedi: - završen krov s postavljenim žlijebovima i odvodnim cijevima - ugrađeni prozorski i vratni okviri, te postavljene prozorske klupčice - unutarnje žbukanje

T R / 6.2.2018. 13:06:18

Postovani. Trenutno smo u fazi renoviranja stana.Postojeci zidovi su obojani,odrađena je instalacija vode i struje,sljedeci radnja je zapunjavanje svih kanala(šliceva) pa me zanima sljedece.S kojim materijalom iz vase ponude popunit kanale,te nakon toga s kojom impregnacijom premazati komplet zidove s obzirom da su bojani,te nakon susenja dali preporucate navlacenje prve ruke ljepilom i mrezicom pa onda gletanje ili neka druga metoda.

ODGOVOR

Krpanje šliceva, ovisno o potrebnim debljinama sloja, preporučamo izvesti vapneno-cementnom žbukom VC 50 (do 2 cm) ili toplinskim žbukama (TERATERMO 100 STANDARD ili sl.) kod potrebnih većih debljina. Nakon izvedenog zapunjavanja šliceva cijelu površinu preporučamo impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJNIM BR 65 i pregletati FINOM ŽBUKOM EKSTRA ili TERANILOM, u minimalmo dva sloja, uz obvezno armiranje (minimalno zone šliceva ili punoplošno) staklenom mrežicom 70 IN.