Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I M / 24.2.2018. 7:37:14

Poštovanje, AB ploča mjestimično vlaži a na nekoliko mjesta prokaplja. Čime i na koji način kvalitetno riješiti taj problem. Zahvaljujem.

ODGOVOR

Na AB ploči potrebno je izvesti hidroizolaciju uz odgovarajuću pripremu podloge, kao i ostale eventualno potrebne radove. Na osnovu raspoložive informacije nije moguće dati konkretniji prijedlog sanacije.

D K / 22.2.2018. 23:05:44

Poštovani, pozvali smo majstore da nam oliče stare zidove u kući. Bili su mjestimično popucali, utvrdili su da na jednom mjestu ima vlage pa su nanijeli reparaturni mort. Nakon toga su gletali s teranil ekstra i odmah krenuli farbati. Sad su se pojavile neke žute mrlje na zidu. Primjetio sam da nisu nanosili nikakvu impregnaciju i nisu sušili dovoljno zidove. Da li su mrlje nastale zbog toga i kako to sad sanirati?

ODGOVOR

Izvedeni radovi nisu tehnički ispravan način sanacije zidova sa prisutnom vlagom. Pojava žutih mrlja može biti posljedica vlage u podlozi. Prijedlog sanacije ovisi o uzrocima pojave vlage u zidu – tj. da li posljedica trajno prisutne kapilarne vlage ili provlaživanja uslijed zacurijavanja.

D M / 22.2.2018. 18:53:44

Poštovani imam na kući postojeću fasadu od sepa debljine cca 4 cm. I sad bih stavljao na to fasadu od stiropora. Pa me zanima dal postojeću trebam inpregnirati i sa čime? Ili ju je dosta samo oprati sa minivašem. ( zbog prijanjanja ljepila) Hvala

ODGOVOR

Postojeći SEP potrebno je temeljito otprašiti i očistiti – oprati vodom pod tlakom, te nakon sušenja impregnirati temeljnim premazom KONTAKT GRUND ili alternativno MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.

I A / 21.2.2018. 8:03:20

Poštovani,nakon proširenja balkona potrebno je popuniti dio estriha koji nedostaje (debljine 3 cm) tako da prati postoječu keramiku koja ima pad 1% .Preko postoječe keramike i novog estriha postavlja se nova keramika.Kojim materijalom se koristiti i na koji način? Novi estrih je površine 6 m2. Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

Estrih debljine 3 cm možete izvesti CEMENTNIM ESTRIH-om 20. Prije postave nove keramike preporučamo izvesti hidroizolaciju primjenom dvokomponetnog polimer-cementnog hidroizolacijskog premaza HIDROELASTIK 2K.

T M / 18.2.2018. 14:00:10

Poštovani, imam jedan vanjski zid na kojem je završni sloj silikatna žbuka u žutoj boji. Htio bih ga obojiti u bijelu boju. Moram li koristiti silikatnu fasadnu boju ili mogu bilo koju fasadnu boju?

ODGOVOR

Postojeću silikatnu završnu žbuku možete obojiti silikatnom bojom SILIKATKOLOR, akrilatnom bojom TERATON V ili silikonskom bojom SILIKONKOLOR.

A K / 18.2.2018. 11:47:21

Da li stiropor fasada može stajati pogletana ljepilom godinu dvije bez nanešene boje? Te da li je onda potrebno prije nanošenja boje raditi neki dodatni premaz ili gletanje?

ODGOVOR

Svakako preporučamo izvedbu cjelovitog toplinskog sustava, uključujući i završnu žbuku. Ukoliko to ipak niste u mogućnosti realizirati, priprema podloge prije nanošenja same završne žbuke ovisit će o stanju armirajućeg sloja, a koje pak ovisi o kvaliteti korištenih materijala kao i izvedenih radova. Prema dosadašnjim iskustvima naknadno nanošenje završne žbuke najčešće zahtijeva dodatne radove.

D K / 17.2.2018. 9:41:42

Postovani, obnavljam kucu koja ima staru zbuku. Htio bih lijepiti knauf ploce direktno na zid da ne gubim prostor. Zidovi su dosta neravni. Majstor mi je za probu gletao jedan zid teranilom ali nakon tri ruke jos uvijek nije ravno a on veli da treba gletati sve dok se ne izravna. Problem je i boja na zidovima,ne mogu je skinuti,u dobrom je stanju, jedva da je malo osmirglam. Strah me lijepiti ploce direkt na boju pa sam mislio da osmirglam,grund,jedan sloj teranila pa lijepim knauf. Ima li to smisla,brine me cvrstoca spoja novo na staro. Majstor veli da treba armirati ako bi se jos gletalo a iskreno gubim vjeru da bu to ikada ravno. Na nekim mjestima,npr kod ulaznih vrata ni nemam mjesta da stavim podkonstrukciju . Znaci brine me lijepljenje knaufa na obojani zid. molim vas za savjet Lp

ODGOVOR

Prije lijepljenja GK ploča potrebno je odstraniti slojeve boje kako bi se osigurala odgovarajuća čvrstoća prionjivosti. Kako je potrebno i dodatno izravnavanje zidova preporučamo: - mehanički odstraniti slojeve boje i gleta - cijelu podlogu temeljito otprašiti i po potrebi impregnirati KONTAKT GRUNDOM - GK ploče lijepiti GISPOTEKTOM na način da se ljepilo nanosi na ploče trakasto po rubu i točkasto po sredini - ukoliko koliko odstupanja u ravnini ne prelaze 10-15 mm izravnavanje se može izvesti nanošenjem različitih debljina sloja GIPSOTEKTA - kod veći odstupanja u ravnini izravnavanje izvesti GIPSOGLETOM (OD 0-80 MM debljine). Za sve eventualno dodatno potrebne informacije stojimo na raspolaganju!

A K / 16.2.2018. 16:39:53

Postovani, zivim na 6 katu stare zgrade od ukupno 10 katova. Sjeverna fasada je goli betonski zid kojeg zelim hidroizolirati sa vanjske strane. Sa unutarnje strane betonski zid je oblozen redosljedom prema unutra-5cm zuta staklena vuna Ursa Fono-paropropusna plasticna folija-dupla knauf ploca. Strah me da se u tom zracnom djepu izmedju betonskog zida i knauf ploce ne stvori oaza za razvoj plijesni i gljivica. Iz tog razloga zelim betonski zid zastititi od vlage na nacin da na vanjsku stranu zida nanesem hidroizolaciju. Dali je tekuca guma dobar izbor materijala za ovaj moj slucaj? Imajte na umu da je sjeverna strana fasade tesko dostupna te ce zahtjevati industrijski alpinizam tj. izvodjac ce visjeti na konopima dok izvodi nanosenje hidroizolacije. Hvala i lijep pozdrav

ODGOVOR

Ne preporučamo izvedbu hidroizolacijskog premaza s vanjske strane AB zida bez proračuna parodifuzije.

M / 15.2.2018. 19:14:15

Poštovani, Suprug mi na strop navlači sep sitno zrno,pa me zanima da li bi se moglo to usto napravit na kutijam id knaufa koje je napravio da sakrije cijevi,kaže da se boji da bi sep na spojevima knaufa možda pucao. Hvals i lp

ODGOVOR

Podlogu od GK ploča potrebno je prije nanošenja SEP-a, impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM. Ukoliko su spojevi ploča kvalitetno obrađeni ne će doći do pucanja SEP-a. Spojeve ploha kutija i stropa potrebno je obraditi akrilnim kitom.

J J / 15.2.2018. 12:12:31

Postovanje .Jedno pitanje .Dali se moze navuci vc40 ili vc 50 na zid unutrasnji u kuci posto je na njemu vec fina zbuka ofarbana ... Znaci jeli pozeljno ako je dali treba neki premaz prije ili tako nesto .. Tija bi da mi taj unutrasnji zid bude hrapav posto je dosta neravan ...Hvala

ODGOVOR

Ne preporučamo nanošenje vapneno-cementnih žbuka na fino zaribane i oličene površine. Ukoliko postoji potreba za izravnavanjem površina preporučamo isto izvesti BETONFIKOSom uz prethodno odstranjivanje boje (brušenjem). Manje neravnine možete “prikriti” završnim strukturnim žbukama. Preporučamo podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM i obraditi mineralnom žbukom SEP Z 2 ili sl.