Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A S / 4.3.2018. 15:37:15

Pozdrav...imam problem sa odzacima izbijaju mi zute i crne fleke od cadji sprat je nanovo radjen pitanje sta raditi u toj situaciji dal obiti malter do cigle i postojil neko stredsvo kojim bi premazao ciglu prije malterisanja da bi sprecio ponovo pojavljivanje tih mrlja?molim za pomoc unapred zahvalan

ODGOVOR

Nije nam potpuno jasno vaše pitanje ali ćemo pokušati odgovoriti. Ako se dimnjak koristi za grijanje obavezno morate skinuti svu žbuku s dimnjaka, popraviti reške između opeke, mortom za zidanje ili vapnenom žbukom. Nakon popravka reški, treba premazati dimnjak mineralnim hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja četkom te ožbukati vapneno cementnom žbukom ili toplinskom žbukom.

J K / 3.3.2018. 20:39:41

Poštovani, stari dimnjak od opeka u potkrovlju tj. tavanu (nestambeni prostor) mi je obložen od ovog ljeta kamenom vunom, mrežicom i gletom. Kod ovih hladnoća, po vanjskoj stijenci dimnjaka između dimnjaka i kamene vune mi se stvara kondenzat koji curi na betonsku ploču. Također u stambenom prostoru ispod deke mi na zidu, kuda prolazi dimnjak izbijaju ružne fleke od tog kondenzata kao na ovoj slici: https://ibb.co/k7tH7n Pokušao sam problem riješiti presijecanjem i skidanjem izolacije na dimnjaku pri betonskoj ploči na tavanu od nekih 15-ak cm i mazanjem deke oko dimnjaka sa strane tavana onim crnim katranom na koji se lijepi ona crna ljepenka. Ja sam samo izmazao tog katrana po deki oko dimnjaka. Sad mi kondenzat curi na tu crnu katrenu podlogu. Kako ću sanirati žbuku iznad dimnjaka u stambenom prostoru i što da napravim na dimnjaku u tavanskom prostoru da se ne stvara taj kondenzat. Imam sobnu peć na pelet. Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Ako ste izveli presijecanje i premazivanje premazom na bazi katrana, a niste zavarili na tom dijelu ljepenku kao da niste ništa napravili i dalje će vam se isti problem javljati. Premaz recitol (na bazi katrana) služi za lakše i bolje prianjanje ljepenke na podlogu a ne za zaštitu. Kondenzat na dimnjaku se ne bi smio javljati ako ste dimnjak toplinski izolirali, te je najvjerojatnije došlo do greške u izvedbi detalja. Smatramo da bi upit trebali poslati npr. Schiedlu ili PGM ili Zagorka, kamini Hoyan koji se bave izvedbom dimnjaka i kamina. Ako je dimnjak zidan opekom s vremenom može doći do propadanja fuga između reški ili je došlo do zacurjevanja na spoju dimnjaka i krova ili ploče. Ukoliko se dimnjak i dalje koristi za grijanje obavezno morate skinuti svu žbuku sa dimnjaka, popraviti reške između opeke ili mortom za zidanje ili vapnenom žbukom. Kada se reške poprave premazati dimnjak mineralnim hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja četkom i ožbukati vapneno cementnom žbukom ili toplinskom žbukom.

n / 2.3.2018. 11:52:07

Poštovani! Imam problem sa dimnjakom u jednokatnici ,koji je sazidan od pune cigle i koji zbog dugog čekanja na preslagivanje kamina nije imao dovoljnu radnu temperaturu je je procurio.Na katu kuće, u prostoriji kroz koju prolazi dimnjak pojavljuju se tamne mrlje i smola, vrlo teškog i neugodnog mirisa .Majstor koji će sanirati dimnjak, preporučio je skidanje postojeće žuke , toplinsku izolaciju tavanskog djela dimnjaka,kao i preslagivanje kamina. Sve mi zvuči logično,ali molim i vas za savjet. uz to vas molim da mi kažete da li ima neko sredstvo za impregnaciju mirisa sa kojim bi se mazala cigla dimnjaka prije nanošenja novog sloja žbuke i da li postoji termo-izolacijska žbuka koju bi koristili na tavanu da se smanji kondenzacija vlage u dimnjaku. Unaprijed se zahvaljujem!

ODGOVOR

Pitanje biste na prvom mjestu trebali poslati tvrtkama npr. Schiedelu ili PGM ili Zagorka, Kamini Hoyan koji se bave izvedbom dimnjaka i kamina. Mi nismo sigurni da radna temperatura utječe na curenje dimnjaka, već vam je najvjerojatnije došlo do problema među fugama zidanog dimnjaka, ako je dimnjak zidan opekom, te s vremenom može doći do propadanja fuga između reški ili je došlo do zacurjevanja na spoju dimnjaka i krova ili ploče. Ukoliko se dimnjak i dalje koristi za grijanje obavezno morate skinuti svu žbuku sa dimnjaka, popraviti reške između opeke ili mortom za zidanje ili vapnenom žbukom. Kada se reške poprave premazati dimnjak mineralnim hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja četkom i ožbukati vapneno cementnom žbukom ili toplinskom žbukom. Mirisa čađe se nećete odmah riješiti već s vremenom. Kondenzaciju nećete riješiti upotrebom žbuke već jedino ili preslagivanjem dimnjaka ili ugradnjom npr. Schiedelovog gotovog dimnjaka uz odgovarajući promjer izlaza dimnih plinova. Kondenzacija vam se može pojavljivati i zbog neodgovarajućeg promjera izlaza dimnjaka u odnosu na grijaće tijelo.

J b / 1.3.2018. 14:38:48

Poštovani, zanima me da li se vaš proizvod može koristiti kao revizijsko okno za održavanje sustava drenaže, potrebna visina okna je cca 5m?

ODGOVOR

Revizijska okna nisu namijenjena za drenažene sustave. Izrađena su postupkom vibroprešanja i osiguravaju potpuno vodonepropusan kanalizacijski sustav. Za drenaže proizvodimo betonske perforirane cijevi dužine 1 m.

F D / 1.3.2018. 10:09:54

Postovani Planiram toplinski izolirati kucu u Dalmaciji . Logican izbor bio bi vanjska izolacija ali s obzirom da je kamena kuca steta je prekrit kamen pa sam se odlucio radit umutarnju izolaciju na nacin da se izo materijal nasloni na unutarnju stranu vanjskog zida a s druge strane gradi novi od cigle debljine 8 cm . Znaci radi se o sendvic zidu : vanjski kamen plus beton 30 centimetara izo materijal u sredini (neznam debljinu ) i cigla 8 cm unutra . Pitanje je koji izomaterijal i koju debljinu odabrati . Treba li kakva parna brana ili nesto . Pokusao sam naci odgovor na internetu ali nigdje nije bilo adekvatnog odgovora , stoga molim za savjet Hvala unaprijed Franko Dragojevic

ODGOVOR

Za izvedbu predviđene izolacije sendviča zida potrebno je obratiti se projektantu, koji će na temelju proračuna građevne fizike odrediti koji tip izolacije upotrijebiti, da li je potrebna parna brana i sl.

I / 28.2.2018. 18:44:51

Poštovani, Molimo Vas Vaš savjet što postaviti na betonski pod za izolaciju s obzirom da jedan zid malo vlaži .Naime na taj pod postavili bismo laminat.Koja je procedura..Neki govore majstori da se na pod stavi samo hidroizolacija (u kantama) a neki ljepenka) Što nam Vi preporučate,da ne bude vlage i da ne bude buke prilkom hodanja po laminatu.Hvala lijepa na odgovoru! Ivan Šimunović

ODGOVOR

Podove je potrebno hidro i toplinski izolirati. Na ab ploču ugrađuje se ljepenka, plivajuća glazura (s toplinskom pločom) minimalne debljine barem 5-6cm, hidroizolacijski premaz HIDROPROTEKT DUEOLASTIK i završna obloga prema izboru.

j p / 27.2.2018. 19:00:59

Poštovani, trebam savjet koji vaš proizvod uzeti za hidroizolaciju, naime radi se o prohodnoj terasi od 70 m2 koja mi je nedavno pustila vodu,na njoj se nalazi kameni mozaik kojeg ne bih dirao (tj.kopao) već preko njega stavio hidroizolaciju,pošto sada nisam fincijski u mogućnosti staviti hidro izolaciju i preko nje pločice,tražim hidroizolaciju koja može izdržati godinu-dvije dok ne postavim pločice,koja je koliko toliko otporna na gaženje i UV zrake. Dali imate slićan proizvod koji bi meni odgovarao

ODGOVOR

Površinu premažite hidroizolacijskom masom za zaštitu betona, BETONPROTEKT MONOELASTIK, u dva premaza debljine 3-4 mm.

Z V / 27.2.2018. 14:41:03

Postovanje!Zid iznad temelja mi je previse napusten u odnosu na temelj.Stavljai bi stiripor fasadu 10 cm.Tako da bi bila prevelika razlika pa sam mislio uzidat uz temelj red cigle da smanjim razliku.dali bi trebalo hidro izolirat temelj s ljepenkom il s nekim vasum proizvodim prije zidanja uz temelj.I dali se na hidrostop monoelastik moze nanjeti cementni spric i zavrsna zbuka c60.Hvala

ODGOVOR

Prije zidanja, zid se ne hidroizolira već nakon što ga obzidate, ili temelj, poželjno bi bilo temelj premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK ili MONOELASTIK , u dva premaza debljine 3-4 mm, te nakon toga ugrađivati toplinski sustav po izboru. Na hidroizolacijski premaz može se nanijeti podložna žbuka VC 60, prethodno je potrebno nanijeti CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA zbog bolje prionjljivosti na polimer cementni hidroizolacijski premaz.

Đ / 27.2.2018. 9:22:23

Pozdrav, Planiram postaviti dosadni stiroplr pa sam već dobio ponudu za Framgat stiroplr 8 cm....i samoborka akril1.5....pa me zanima jel to silikatna ili mineralna zbuka i jos da li mi mozete preporuciti kako i u kojoj boji obojati fasadu.Imam slike kuće pa ako bi mogli dati koju ideju.Kuca je u Zadru.

ODGOVOR

TERAKIL Z 1,5 mm je akrilatna završna žbuka zaribane teksture na bazi akrilatnog veziva (nije ni silikatna ni mineralna). Za završnu obradu fasadnih toplinskih sustava možete koristiti sve tipove završno dekorativnih žbuka – mineralne (SEP Z2, SEP Z3), SILIKATNE ŽBUKE Z, R, Š ili VA, kao i SILIKONSKE ŽBUKE Z, R, Š ili VA. Za izradu kompjuterskog prikaza fasade molim potražite informacije na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/kompjutorski-prikaz-vase-fasade .

H S / 25.2.2018. 13:54:11

Poštovani recimo da znam za tri vrste završnih žbuka i premaza: silikatne, silikonske i akrilne imam pitanje da li dobro razmišljam, naime završni premaz u renovaciji kupaonice bi trebao biti akrilni da cementna podloga, cementni špric na cigli, pa zid s cementno vapnenom grubom žbukom ne bi dobio vlagu. Druga situacija u stanu: vanjski zid s unutarnje strane u stanu trebao bi imati silikatnu žbuku i boju da eventualnu vlagu u zidu od vanjskih utjecaja na dotrajalim djelovima fasade zbog vece paropropusnosti propušta. Da li to znaći da je poanta paropropusnosti više vapna manje ili nimalo cementa? Pitanje: dakle u kupaonici malo ili nimalo vapna za finiš zida i sa kojim proizvodom konkretno, a u drugoj situaciji u stanu finiš sa više vapna a nimalo cementa i sa čime tj koji proizvod konkretno? Lp Hajdi

ODGOVOR

Djelomično ste u pravu. Za obradu unutarnjih zidova žbukanjem danas se uglavnom koriste vapneno-cementne žbuke – VC 40, UNIVA 30 u prostorijama sa većom vlažnosti zraka, te gips-vapnene žbuke- GV 10, u ostalim prostorima. Danas raspolažemo i materijalima koji omogućuju primjenu gips-vapnenih žbuka- INERO 20 u prostorima povećanje vlažnosti. Što se tiče primjene završno dekorativnih žbuka u unutarnjih prostorima preporuka je korištenja materijala mineralnog sastava (mineralne žbuke – SEP Z2, RETRO GOTIK; RETRO RUSTIK, SILIKATNA ŽBUKA Z, R, Š ili VA). Akrilatne žbuke tipa TERAKRIL Z, TERAPLAST primjenjuju se na površinama izloženijim prljanju i mehaničkim oštećenjima, stubišta, hodnici i sl. Nije uobičajena njihova primjena u kupaonicama.