Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M P / 28.3.2018. 10:59:25

Imam vanjsku terasu, u potpunosti na otvorenom, djelomično zaklonjenu od sunca, veličine cca(5x14) 70 m2. Prilikom sanacije je postavljena ljepenka, stirodur i estrih bez kvarcnog pijeska. Terasa se koristi svakodnevno za sve osim parkiranja vozila. Obzirom da se površina trusi, zanima me da li postoji nekakva masa kao završni sloj koji bi poboljšao mehaničku (može i hidroizolacijsku, nije uvjet) otpornost površine. Opcija s keramikom mi nije prioritet obzirom na klizanje, pa ukoliko je moguće izbjeći pokušao bih. Hvala!

ODGOVOR

Prije bilo kakve sanacije potrebno je utvrditi da li postojeća čvrstoća glazure zadovoljava novi sloj materijala. Ukoliko je čvrstoća dobra, a samo se površinski sloj trusi tj. čvrstoća glazure zadovoljava novi sloj, površinu pregletajte upotrebom REPARATURNOG MORTA G. Podlogu nakon čišćenja impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDom , neposredno prije upotrebe reparaturnog morta.

M B / 27.3.2018. 14:43:49

Poštovani, Lijepo molim savjet. Radi se o vikendici na moru. Izgrađena je 1998. godine. SEP fasada je tijekom godina i vremenskih utjecaja, posebice prilikom južnog vjetra i nevremena, ispirana kišom. Fasada je generalno u dobrom stanju, no od nekadašnje bijele boje pretvorila se u tamno sivu. Budite ljubazni pa mi preporučite što napraviti (oprati fasadu i kako, premazati ili navući novi završni sloj i kojim sredstvima odnosno materijalima to napraviti). Hvala unaprijed na odgovoru! S poštovanjem, Marko Berečki

ODGOVOR

Fasadnu površinu oprati vodom pod pritiskom, suhu površinu premažite biocidnim pripravkom TERACID u jednom do dva sloja ovisno o zarazi mikroorganizama. Nakon jedan do dva dana površinu premazati fasadnom bojom TERATON V ili SILIKONKOLOR , u boji po izboru. Impregnacija prije bojanja nije neophodna, ali pošto je fasada već 20 godina stara, poželjno bi bilo da se impregnira UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDom prije bojanja.

T Š / 26.3.2018. 15:21:59

Poštovani, imam slučaj gdje je na grubu žbuku nanesena boja za unutarnje zidove. Sada bi na te iste zidove nanio finu žbuku. Zanima me koji proizvod preporučate, a da bude najmanje zlo, odnosno da potraje neko vrijeme (fina žbuka, ljepilo...) Inače radi se o garaži. Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Postojeću boju potrebno je postrugati što više, površinu dobro odprašiti i unutarnje zidove impregnirati te pregletati unutarnjom glet masom TERANIL. Nakon gletanja prebojati disperzivnom bojom TERAPOL ili POLAKRIL.

V I / 25.3.2018. 0:14:15

Poštovani, Lijepo ozbukana (strojno) donja etaza kuce dnevni boravak i kuhinja. Što mi savjetujete prije farbanja zidova, koji materijal da ne bude puno hrapavo. Unaprijed Vam hvala. Vlado Ivankovic

ODGOVOR

Površinu pregletajte jednom od glet masa TERANIL, TERANIL EKSTRA ili TERANIL MAX. Neposredno prije gletanja, površinu treba impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om.

S J / 22.3.2018. 9:55:01

Poštovani, da li je TERANEKS UNILEVEL deklariran za podno grijanje?

ODGOVOR

Samonivelirajuća masa TERANEKS UNILEVEL nije deklarirana da se izvodi direktno na podno grijanje. Ako je izvedeno podno grijanje potrebno ga je zaštiti izvedbom CEMENTNE GLAZURE CE 20, a nakon toga po potrebi neravnu glazuru izravnati samonivelirajućom masom.

T K / 21.3.2018. 14:13:50

Pozdrav, u interijeru želim zidati zid od cigle koja je već bila u istom prostoru. Zid bi trebao biti dekorativan. Počeo sam zidati mortom, ali mi se ne sviđa svjetlo sivkasta boja morta u fugama kad se mort osuši. Kako postići izgled tamno sive fuge kao sto recimo ostane kad se koristi lijepilo za keramiku? Trebam li jednostavno za zidanje koristiti to ljepilo ili nesto drugo? Ili se fuge trebaju posebno kasnije tretirati? Kako, čime urediti zid koji sam zidao mortom da cigla bude čista od morta i da dobije svoju crvenu boju i da se ističe od fuge?

ODGOVOR

Za zidanje i fugiranje opeke nudimo MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE koji možemo proizvesti obojen po želji. Prilikom zidanja i fugiranja zid je potrebno odmah očistiti od ostatka morta. Ako je mort ostao i vezao teško ćete površinu naknadno očistiti. Opeka se nakon zidanja i fugiranja može premazati silikonskom emulzijom SILIKOSAM da se zaštiti a da ne promjeni boju.

S D / 21.3.2018. 11:32:35

Poštovani Imam dva pitanja. Na Krku imam kuću na koju je stavljena fasada od termo žbuke i silikonski završni sloj. Nakon deset godinu, na fasadi su se pojavile mikro pukotine, a na dijelu unutarnje strane zida (južna) se oljuštila boja. Planiram obnoviti fasadu tako da nalijepim stiropor debljine 5 cm i opet stavim završnu silikonsku žbuku. Da li se stiropor može direktno lijepiti na silikonsku žbuku ili treba koristiti kakav predpremaz. I drugo pitanje vezano za stepenice. Na vanjskim stepenicama koje vode na kat nalaze se keramičke pločice koje na rubovima imaju aluminijske lajsne, ali nije napravljena izolacija pa pušta vlagu u prostoriju ispod. Ako skinem lajsne (sa čime popuniti rupe),da li na postojeće pločice mogu postaviti hidroizolaciju i na nju postaviti granitne pločice i sa kojim materijalima.

ODGOVOR

Pošto ste ugradili silikonsku završnu žbuku sustav se može ugraditi ali je potrebno prije lijepljenja provjeriti prionjivost i po potrebi čistu površinu impregnirati dan ranije KONTAKT GRUNDOM. Nakon impregniranja sustav lIjepite proizvodom SAMOTERM ili SAMOTERM F. Završna obrada može bez problema opet biti SILIKONSKA ŽBUKA. Nakon skidanja al profila , oštećenja zapunite upotrebom REPARATURNOG MORTA G. Podlogu od keramičkih pločica impregnirati MINERALKVARC ili KONTAKT GRUNDOM dan ranije. Na osušeni grund nanesite u dva sloja četkom, valjkom ili gleterom hidroizolacijski premaz HIDROELASTIK 2K . Na hidroizolaciju ugradite granitne ploče upotrebom ljepila TERATEKT FLEKS UNILEVEL.

I Z / 18.3.2018. 23:07:08

Postovani, Zanima me, koji je najbolji nacin ciscenja oplocnika, sa kojim sredstvima? Da li je Ivasol - odmascivac dobro sredstvo u kombinaciji sa visokotlacnim ispiranjem?

ODGOVOR

Za čišćenje opločnika potrebno ga je dobro natopiti vodom do zasićenja, pošpricati ili utrljati građevnom četkom razrijeđenom solnom kiselinom ( 2-3% ) , ostaviti da djeluje oko 20 minuta, te nakon toga dobro isprati vodom pod tlakom (miniwash).

M / 18.3.2018. 16:38:15

Poštovanje, u fazi sam kupnje srarije kuće, prizemnica te sam primijetio da ima problema s vlagom i to najvjerojatnije kapilarnom. Zidovi su na nekim mjestima iznutra mokri do visine cca 50cm i naravno ljušti se i žbuka. Ista je siuacija i iz vanjske strane. Koliki je temelj kuće neznam, a kuća isto tako oko temelja nema ništa od ikakve izolacije ni slično tome. Molim Vas vašu preporuku za sanicuiju kuće iznutra, a isto tako za sve potrebno izvana. Lijepi pozdrav, Mario.

ODGOVOR

Za sanaciju zidova iznad temelja s unutarnje i vanjske strane upotrijebite sanacijsku žbuku SANISIL ŠPRIC i SANISIL H , u potrebnoj debljini. Temelj premažite mineralnim hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja četkom i ožbukati upotrebom SANISIL ŠPRICA i SOKL ŽBUKE u potrebnoj debljini.

M N / 16.3.2018. 14:00:15

Poštovani, zanima me koja je razlika u kvaliteti i primjeni između HIDROPROTEKT MONOELASTIK i HIDROELASTIK 2K. Naime, na balkon na ESTRIH 20 stavio bih jedan od ova dva sredstva a želja mi je da da to bude kvalitetniji i otporniji (na hodanje) proizvod. Hvala na odgovoru, Marko

ODGOVOR

Razlike u kvaliteti i primjeni hidroizolacijskom premaza nema. Razlika je jedino u omjeru dozvoljenog razrjeđenja koja je kod HIDROPROTEKT MONOELASTIK je 1:3, dok je kod HIDROLESATIK 2K 1:4. Niti jedan od navedenih proizvoda nije namijenjen da bude završni premaz, već da se na njega ugrađuje bilo koji tip završne obloge (keramika, kamen, drvo, lim ili po izboru).