Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M B / 16.4.2018. 10:19:56

Poštovani, namjeravam gazišta starog vanjskog betonskog stepeništa obložiti s Vašim kuliranim betonskim pločama dim. 40x40x3,8 cm pa me zanima sljedeće: 1. Je li prije polaganja ploča potrebno staru plohu premazati kakvom impregnacijom? 2. Čime lijepiti ploče na beton da to bude kvalitetno s obzirom da su u tom podneblju zimi dosta niske temperature i da je pad vode s terase dijelom usmjeren na stepenice? 3. Koliku fugu ostavljati između ploča i čime fugu ispuniti? Unaprijed hvala! Lp

ODGOVOR

1. Impregnacija nije potrebna 2. Ploče lIjepite ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL 3. Fuge su vaš osobni izbor, može s fugom širine do 10 mm ili bez fuge(ploča do ploče) 4. Fuge ispuniti MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE.

M B / 13.4.2018. 22:21:09

Poštovani! Kupila sam kuču prije godinu dana koja je na brdu i zadnji dio kuče je ukopan u zemlju.Do prije mj dana nije bilo nikakvih problema,no prilikom obilnijih kiša i dosta snijega koji se topio probila mi je voda u taj zadnji dip kuče kroz fugu na cetri mjesta u mj.dana dva puta....osjeti se miris kao vlage ali nema nigdje plijesni niti vlage....sada me zanima dali se može taj problem riješiti hidroizolacijom poda i zida iznutra ili ce se morat otkopavati cijeli zadnji dio kuče???😑

ODGOVOR

Sanacija se možda može riješiti samo premazivanjem hidroizolacijskim premazom s unutarnje strane, ali prema opisanom mislim da ćete morati izvesti otkop s vanjske strane te izvesti sanaciju premazivanjem hidroizolacijskim premazom i drenažnim cijevima za odvod novog prodora vode. Ako ćete samo iznutra premazivati potrebno je skinuti boju i glet do žbuke, pregletati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT , ponovno pregletati i obojati bojom. Napominjemo da je sanacija s unutarnje strane samo privremeno rješenje, dok bi bilo poželjno da se sanacija vlage izvede s vanjske strane.

G P / 12.4.2018. 22:55:44

Pozdrav! Koliko cakumpaka granulacije 16-32 mm ide na m2 (da bi debljina podloge za kocke bila 10-15cm), a koliko kamenog agregata granulacije 2-4 mm (da bi debljina podloge za kocke bila 3-5cm)? Željeli bismo sami pokušati popločati 10m2 vrta. Hvala!

ODGOVOR

Potrebno vam je cca 1,5 m3 cakumpaka 16-32 mm, a kamenog agregata 2-4 mm potrebno je 0,5 m3.

G M / 12.4.2018. 22:05:34

Poštovani! Interesira me vasa gps vapnena zbuka (gv10) Potrebna mi je 5tona. Interesira me dali postoji mogucnost dostave. I dali se na gotovinsko placanje nudi popust. Hvala

ODGOVOR

GV 10 možete kupiti u maloprodajnoj trgovini u Samoboru te vam se roba može dostaviti ako ste od Samobora ili Zagreba udaljeni do 30 km. Na gotovinsko plaćanje imate popust 10%.

L G / 12.4.2018. 9:47:14

Poštovani. Radi se o terasi 1m x cca 8m. Kućica je u Gorskom kotaru. Terasa lagano propušta pa se s donje strane odvaja žbuka. Na terasi su stare pločice , najvj. uvaćene cementom direktno. Koju je vaš savjet za sanaciju i dali se preko ploćica može zalijepiti ljepenka, pa na ljepenku ploćice? Dali je bolja ta varijanta ili varijanta sa tekućom hidroizolacijom prije postavljanja ploćica? LP Luka

ODGOVOR

Prema opisanom naš savjet je da kompletno maknete pločice i sanaciju izvedete prvo krpanjem tj. sanacijom betonske ploče, izvedete glazuru, nanesete hidroizolacijski premaz HIDROPROTEKT DUOELASTIK u dva sloja i ponovno lijepite keramiku ljepilom TERATEKT FLEKS. Samo premazivanje hidroizolacijskim premazom i ponovna ugradnja keramike ne isključuje pojavu istih problema.

L G / 12.4.2018. 9:43:07

Poštovani, dali bi mi odgovorili, na koji način i koju boju ili lak preporučate za zaštitu drvenih grilja i prozora i okvira, koji se nalaze u Gorskom kotaru. Naime tankoslojna lak lazura (bezbojna) koju nanašam nije dovoljna jer grilje crne pošto su direktno i dosta na udaru vjetra kiše i snijega. Nanio sam bezbojni tankoslojni lak kako bih izvorno sačuvao boju drva. PVC prozore (još uvijek) ne želim. Hvala unaprijed. LP Luka

ODGOVOR

Boje koje mi proizvodimo namijenjene se za fasadne ili unutarnje površine zidova, stropova. U svom proizvodnom i prodajnom programu nemamo boje za drvene površine. Obratite se firmama CHROMOS, SVJETLOST, BELINKA, HELIOS i sl. koji proizvode boje za drvene podloge.

D G / 11.4.2018. 8:59:10

Poštovani, Jučer su mi završeni radovi unutarnjeg žbukanja sa Samoborkom VC40 u cjeloj kući. Nakon svakog ožbukanog zida ostavili su da se jedan dan osuši (što je po procesu normalno), a dan nakon toga su letvama skidali višak da se zid poravna. E sad, prvi dio su mi zaribavali (barem pola kuće), a drugi dio jučer ostavili bez zaribavanja te se sada vide pukotine pošto nije fino zaribano vodom i spužvom. Zvao sam majstora nazad ali mi tvrdi da se više nemože zagladiti nastale pukotina te da zbog gletanja nisu išli zaribavati. Odgovorno mi tvrde da Vas kontaktiram i da sa Vama utvrdim da je pucanje svake Vaše žbuke iz ponude normalno i kako zaglađivanje nije nužno unatoč tome da kasnije ide gletanje preko ukotina.

ODGOVOR

Pojava lasastih pukotina na podložnoj vapneno cementnoj žbuci je uobičajna pojava koja nije štetna. Pukotine koje se pojavljuju mogu nastati u procesu izvođenja radova ili zbog prenaglog sušenja ili usljed spuštanja žbuke, skupljanja ili puzanja ili uslijed zaglađivanja ili konstrukcijski uvjetovane pukotine. Nastale pukotine ako se pojave su površinske i važno je da žbuka veže s podlogom i da se pukotine ne šire u podlogu. Daljnjom obradom zidova tj. gletanjem nepravilnosti će se prekriti. Potrošnja gleta će biti nešto veća prilikom prvog gletanja da prekriju eventualno zrno koje je na sada površini žbuke, tj. nije fino zaribano.

m m / 10.4.2018. 14:54:12

Poštovani, imama vanjsklu betonsku terasu koja se koristi za sjedenje. nije baš ravna. na njoj je bilo par pukotina te su iste premazane recitolom i vide se crne fleke. intersira me može li se ista premaazti bojom za beton ili je potrebno prethodno naparviti glazuru. u biti koje rješenje je najoptimalnije ukoliko ne bi lijepio pločice. Lijepa hvala i pozdrav

ODGOVOR

Tamo gdje je beton premazan Recitolom teško ćete nanijeti bilo koji tip boje. Potrebno je Recitol očistiti, pregletati REPARATURNIM MORTom pa obojati bojom za beton AKROTON.

A F / 10.4.2018. 10:07:32

Poštovani, trebala bih sanirati stari betonski ogradni zid i ispraviti, koliko se može, njegovu nagnutost (15-20 stupnjeva). Debljina zida je 15-20 cm. Na jednom je mjestu toliko uništen da je pukotina probila cijelu dubinu zidu, pa je tu nastala rupa u zidu promjera cca 15 cm koju bi trebalo zapuniti. Budući da u tom betonu ima jako puno šljunka koji je s vremenom ispao s vanjske strane, nastala je velika razrovanost, mjestimično dubine po nekoliko centimetara. Za sada je sve očišćeno od mahovine i isprano miniwashem. Koje bi sve korake trebalo poduzeti i koja sredstva koristiti da se dobije koliko-toliko glatka površina koja bi se mogla obojati? Kako izbjeći ljuštenje boje s vremenom? Postoji li boja ili neki prozirni premaz koji bi se mogao prati, jer je udaljenost od ceste samo pola metra? (Pitanje s fotografijama poslala sam i na samoborka@samoborka.hr. Hvala na savjetima. Anita Filipčić

ODGOVOR

Ako vam je ogradni zid nagnut cca 20 % i toliko oštećen teško ćete ga moći izravnati bez novog sloja betona tj. izvesti novo podbetoniravanjem novim slojem betona. Kada se izvede podbetoniravanje i izravnanje zida obradite ga REPARATURNIM MORTOM G ili F te obojite bojom za beton AKROTON. Ljuštenje boje teško ćete izbjeći ako je zid s ulične strane koji se s ulične strane ne održava. Nakon izvedenog novog sloja betona da bi zid zaštitili na duže vrijeme, beton premazati hidroizolcijskim premazom HIDROPROTEKT , u dva loja četkom na hidroizolacijski sloj pregletati REPARATURNIM MOROM F u debljini 3-4 mm i obojati bojom za beton AKROTON.

J D / 8.4.2018. 19:16:24

Poštovani, trebala bih sanirati podnožje fasade na staroj kući. Radi se o sep fasadi iz sredine 1980-ih, a podnožje je bojano tamnosmeđom bojom, koja se na mjestima jako ljušti i otpada. Možete li mi savjetovati na koji način sanirati podnožje nakon uklanjanja sloja koji se ljušti, odnosno koje biste proizvode preporučili. Kuća se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Pretpostavljamo da vam je sokl objekta zasićen kapilarnom vlagom, te vam se zbog prisutne vlage boja ljušti. Potrebno je nakon skidanja boje utvrditi u kakvom je stanju postojeća žbuka i ako je loša kompletno je skinuti sa sokla i premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja četkom i ožbukati SOKL ŽBUKOM u potrebnoj debljini. Sokl žbuku možete obojati fasadnom bojom silikatkolor u boji po izboru. Ako žbuka ima zadovoljavajuću čvrstoću tj. nigdje se ne odvaja, ne zvoni i trusi se i nema vlage možete postojeći sloj nahrapaviti tj. ostrugati barem cca 5 mm i ponovno prefilcati ili F 900 ili VC 50 i obojati fasadnom bojom.