Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Z C / 19.5.2018. 12:22:13

Poštovani! Molim vas za savjet kako riješiti problem koji imam na novogradnji, naime rolet kutija od stolarije ( drvena) je iznutra u istoj ravni sa zidom od phoroterm cigle, Kako nije bilo drugog rješenja zbog dimenzija rolo kutija (jer bi onda vanjski dio kutije preveć bio istaknut sa vanjske strane zida) ugrađeno je u ravnini sa zidovima. Postoji li neki premaz za drvo koji može prihvatiti žbuku, ne bih želio postavljati xps od 10mm ili knauf ploču jer bi onda rolo kutija bila izbočena, Debljina žbuke je cca 15mm, znači trebalo bi pronaći rješenje na bazi nekog plastificiranog premaza. nadam se vasšoj pomoći u rješenju problema.

ODGOVOR

Premaze za drvo ne proizvodimo niti imamo u svom prodajnom programu. Nema drugog rješenja za zatvoriti kutiju bez ugradnje knauf ploča ili XPS. Kutiju ako je s ugrađena unutarnje strane nije ju potrebno zatvarati jer danas ima kutija koje su zatvorene te se ne vide razlike.

S V / 18.5.2018. 20:50:55

Postovani...s cime ukloniti ljepilo od pločica na oplocniku??Probao sam cetkom ribati ali su ostale mrlje pa me zanima s čime ukloniti mrlje??Hvala

ODGOVOR

Ako je ljepilo vezalo s podlogom sada ćete vrlo teško očistiti s bilo kakvim sredstvom. Pokušajte lagano strugati s žičanom četkom .

M B / 18.5.2018. 11:33:45

Poštovani, planiram obojati betonske posude za cvijeće koje će se nalaziti na otvorenom prostoru pa mi je potreban savjet čime i na koji način to napraviti te gdje na području Splita nabaviti materijal iz vašeg ssortimana. Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Posude obojati bojom za beton AKROTON. Boju možete naručiti i kupiti preko bilo koje trgovine građevnim materijalom u Splitu jer su sve naši partneri. Ako je površina betona loša prije bojanja preporuke pregletati REPARATURNIM MORTOM F.

M R / 18.5.2018. 9:20:53

Poštovani molim vas savjet kako sanirati vertikalne pukotine na toplinskoj fasadi. Kod izrade iste izgleda da je izvođač štediona materijalu i nije uz prozore postavio dodatna ojačanja komadom mrežice pod kutom 45° pa su se bočno po vertikali između dva prozora pojavile vertikalne pukotine(kutnici su postavljeni) i na zabatu gdje nema otvora od ruba cca1 m i druga na na razmaku od predhodne cca 2,5-3 m sada su već vidljive i s udaljenosti od 15-20 m

ODGOVOR

Pri tome u obzir treba uzeti širinu, izgled i vrijeme nastanka pukotina.Uzroci nastanka pukotina u ETICS-u su u nepravilnoj izvedbi ili su uvjetovani vanjskim mehaničkim i higrotermičkim utjecajima. Najčešće pogreške koje se javljaju kod izvedbe ETICS-a i koje dovode do pojave pukotina su: ■ nepravilno lijepljenje ploča, osobito EPS ploča (npr. samo točkasto lijepljenje, premala kontaktna površina, predebeli sloj ljepila) ■ preširoke fuge između ploča ■ kriva izvedba armaturnog sloja bez ili uz nedovoljno preklapanje staklene mrežice ■ izostanak dijagonalnog armiranja ■ premala debljina armaturnog sloja ■ nepropisni položaj staklene mrežice unutar armaturnog sloja ■ staklena mrežica koja ne odgovara zahtjevima kvalitete ■ nedovoljno sušenje armaturnog sloja ■ miješanje komponenti ETICS sustava različitih proizvođača. Funkcionalnost sustava može biti ugrožena nastalim pukotinama. O procjeni uzroka nastanka pukotina, njihovoj širini i dubini ovisi način sanacije. Ovisno o širini pukotine, sanacija se izvodi na više načina: a) širina pukotina do 0,3 mm- potrebno je sanirati prebojavanjem posebnim premazima predviđenim za tu namjenu; b) širina pukotina iznad 0,3 mm- uz uvjet da je sustav stabilan, potrebna je: ■ izvedba novog završno-dekorativnog sloja ■ izvedba novog armaturnog i završno-dekorativnog sloja. U slučajevima grubog kršenja pravila izvođenja sanacija može podrazumijevati i izvedbu novog ETICS sustava na postojeći, uz obveznu primjenu posebnih pričvrsnica (npr. na pločama koje su lijepljene samo točkasto temperaturne oscilacije uzrokuju prevelika naprezanja koja novi armaturni sloj ne može premostiti).Ukoliko prilikom izvedbe ETICS-a nije izvedeno dijagonalno armiranje, potrebno je kutove dijagonalno armirati te cijelu površinu izravnati mortom za armaturni sloj. Samo djelomično popravljanje uzrokovalo bi vidljive nepravilnosti, kao i razlike u nijansi završnog sloja.

g / 16.5.2018. 22:25:27

poštovani jel se mogu vase ploce slagat u suhi estrih na postojeci asfalt koji je vec 35 god odstajao?

ODGOVOR

Ploče se mogu ugrađivati u glazuru ali ne suhu nego zemljovlaznu konzistenciju . Glazura će se s vremenom odvojiti od asfalta jer niti jedan proizvod na bazi cementa ne veže s proizvodom na bazi katrana.

Ž S / 16.5.2018. 10:21:08

Štovani,molim da mi odgovorite sa ćim oprati bijeli pijesak za groblje granulacije 2-4 mm,namjeravam u mješalici za beton ali sa kojom kemijom.Hvala.

ODGOVOR

Zrno se ne tretira nikakvim kemijskim sredstvima već se koristi samo voda.

M H / 15.5.2018. 22:29:45

Poštovani Radi se o fasadi rađene 2015 god. 15 cm stiropora,završni premaz akrilni 1.5mm. Za hladna vremena ujutro ocrtava se stiropor i tiple na fasadi,koji nako dizanja temperature polako nestaju. Več sam primjetio tamne crte na spojevima stiropora kao da je na to mjestu fasada prljava. Imam preporuku za sanaciju da se na postoječu fasadu naljepi 2cm stiropora + mrežica+ljepilo+ grund+završni premaz.ili da se samo pregleta sa ljepilom i stavi završni sloj fasade. Po Vama koji bi zahvat bio optimalan i trajan da se stiropor više ne osrtava na fasadi. Hvala Lp

ODGOVOR

Prema opisanom, toplinski sustav nije izveden prema pravilu struke te vam se u periodu hladnog i vlažnog vremena ocrtavaju toplinske ploče i pričvrsnice. Ugradnjom 2 cm toplinskih ploča nećete ništa postići ako će se izvoditi sustav kao što je i sada izveden. Najjednostavnije je da površinu impregnirate, dan ranije, KONTAKT GRUNDom i ponovno pregletate sustav s ugradnjom staklene mrežice. Ukupna debljina novog armatrunog sloja mora biti 3-5 mm. Armaturni sloj predstavlja najvažniji element sustava jer mu daje otpornost na vanjske utjecaje, stoga ga je potrebno nanijeti posebno oprezno, uz strogo pridržavanje pravila struke. Izvođenje armaturnog sloja treba početi najkasnije 14 dana od postavljanja toplinske izolacije. Armaturni sloj se izvodi kao tankoslojni, srednjeslojni i debeloslojni. Armaturni sloj se u pravilu izrađuje u dva koraka. U prvom koraku mort za armaturni sloj treba nanijeti na odgovarajuće pripremljenu toplinsku izolaciju. Preporuča se ovaj sloj svježeg morta pročešljati zupčastom gladilicom jer se na ovaj način osigurava odgovarajuća debljina sloja i pozicioniranje mrežice. Debljina morta i veličina zuba zupčaste gladilice moraju biti takvi da se osigura odgovarajuća debljina armaturnog sloja te pozicija mrežice u gornjoj polovini, odnosno trećini sloja. U svježi mort se umeće staklena mrežica odozgo prema dolje laganim pritiskom gladilicom (u okomitom ili vodoravnom smjeru) uz minimalni preklop od 10 cm. Treba paziti da se tijekom umetanja mrežice ne pojavljuju nabori. Drugi sloj morta za armiranje potrebno je nanijeti najkasnije nakon 24 sata od umetanja mrežice koja mora biti prekrivena barem 1 mm mortom za armiranje. Na površini armaturnog sloja ne smiju se ocrtavati obrisi mrežice. Ako je to ipak slučaj, potrebno je još jednom nanijeti mort za armaturni sloj.

F R / 15.5.2018. 7:09:47

Tražimo boju za osvježiti silikatnu fasadu kuće. Nanesena je žbuka Rofix 467-4 i 473-1 , pa nas zanima imate li u Vašem asortimanu boju koja odgovara navedenim brojevima. Sa štovanjem.

ODGOVOR

Mi smo Samoborka d.d. tvornica građevinskog materijala, te navedene boje drugog proizvođača nemamo niti nudimo. Prodajemo samo svoje vlastite proizvode. Samoborka ima svoju ton kartu pa tražene boje, ako vas zanima, možete prisličiti našoj ton karti i naručiti našu boju po našim brojevima.

s / 14.5.2018. 11:44:13

Poštovani, Na otvorenoj prohodnoj terasi bila je postavljena betonska žardinjera, koja je zatvorena i ispunjena betonom. Tako se dobila jedna stepenica visine 35x35 cm i duzine 7 metara. Na nju su postavljene keramičke pločice koje sr zbog lošeg ljepila i majstora počele otpadati. Skinuo bi u potpunosti pločice i ne bi ih želio ponovo postavljati. Moje je pitanje kako zaštiti beton i čime ga premazati da bude se na kraju dobije glatka površina, otporna na atmosferske utjecaje i po mogućnosti u bijeloj boji. Ta površina nje prohodna, služila bi samo kao klupica. Poz

ODGOVOR

Površinu pregletajte REPARATURNIM MORT-om F u debljini 3-4 mm. Prije ugradnje REPARATURNOG MORTA sve loše dijelove treba maknuti i očistiti. REPARATURNI MORT se proizvodi samo u sivoj boji. Nakon ugradnje REPARATRUNOG MORTA površinu premažite bojom za beton AKROTON BIJELI.

M / 14.5.2018. 9:51:50

Postovani, potrebno je da podignem nivo balkona povrsine 20m^2 pa sam planirao da to uradim sa styrodur-om debljine 100mm (ne sa betonom zbog statike). Da li neki od vasih proizvoda za hidroizolaciju mogu direktno da postavim na styrodur da bih kasnije mogao da postavim keramiku? Unpared hvala na Vasemodgovoru, Miodrag Duras

ODGOVOR

Hidroizolacijski premaz se ne upotrebljava na XPS pločama. Na XPS ploče ugrađuje se cementna glazura CEMENTNI ESTRIH 20 u minimalnoj debljini od 4 cm, te glazuru možete premazati hidroizolacijskim premazom i onda ugraditi keramiku.