Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T Š / 1.6.2018. 1:55:47

Poštovani Zanima me imate li u proizvodnom asortimanu premaz kojim mogu premazati bitumensku ljepenku da na nju bolje prijanja beton i žbuka. U pitanju je ljepenka na zidu koja bi se trebala žbukati. Mislio sam mineralkvarcgrund možda? Lijep pozdrav

ODGOVOR

Bitumenski proizvod ne možete ničim premazati jer se niti jedna proizvod na katrane neće vezati. Ako je ljepenka na zidu potrebno je izvesti tzv. kant zid. Zanimaju li vas druga slična pitanja i odgovori s naše web stranice možete pogledati: https://www.google.hr/search?q=site%3Awww.samoborka.hr+bitumen

f b / 31.5.2018. 18:32:13

Poštovani Trebam obojiti fasadu koja je napravljena prije tridesetak godina ,nešto kao tarabona rustikalno s rupicama vućeni izgled,koju boju koristiti za istu ,boja je bijela bila i ponovo bih bijelu

ODGOVOR

TERABONA se može obojati bilo kojim tipom fasadne boje: mineralna, akrilatna, silikatna ili silikonska. Preporuka je MINERALKOLOR ILI TERATON V u bijeloj ili boji po izboru. Površinu treba oprati vodom pod pritiskom i osušiti. Impregnacija nije potrebna, boja se direktno nanosi na fasadnu površinu u dva premaza.

L K / 31.5.2018. 14:30:38

Pola sata nakon nanošenja kulira, naravno kada su majstori već otišli, moj pas se naslonio na zid i, osim što je on sav ulepljen i pun kamenčića, taj deo je sad nekako zgužvan i upada mi u oči. Postoji li rešenje za ovo? Radi se otprilike o površini promera 10 sa 10cm.

ODGOVOR

Ukoliko vam je ostalo istog proizvoda preko postojećeg sloja može se nanijeti novi i dobro zaribati.

B P / 29.5.2018. 14:29:29

Poštovani, radimo prednju betonsku ogradu. Nakon betoniranja planirao sam staviti stiropor debljine 1 ili 2cm, pa navući na njega teraplast, klupčice i kape na stupove se podrazumjevaju. Da li je to trajno rješenje te ako nije što bi po Vašemu trebalo još učiniti. Ne bi htio svakih par god navlačiti teraplasta?

ODGOVOR

Ne preporučamo vam ugradnju sustava u debljini 1 ili 2 cm već obradu betonske ograde odradite REPARATURNIM MORT-om F ili G u d = 4 - 5 mm te na obrađenu podlogu ugradite TERAPLAST.

K A / 25.5.2018. 12:14:54

Poštovani, Na kući staroj oko 50g izvedena je fasada stiroporom debljine 4 cm, sa završnom silikonskom bojom a ispod je stara SEP fasada (prije cca 10 godina). Prije dvije godine drvena stolarija je zamjenjena PVC stolarijom. Sada imamo sljedeće probleme: 1. u jednoj prostoriji se u visini cca 50 cm pojavile smeđe mrlje, što upućuje na kapilarnu vlagu 2. na plafonu koji se nalazi ispod natkrivene terase u zimskom periodu se pojavljuje kondenzirana voda i crne mrlje, nastale zbog toplinskih mostova. Molim Vas za odgovor kako sanirati navedeno, a da se sanacija izvrši sa unutarnje strane objekta. Hvala unaprijed na savjetima.

ODGOVOR

Prema opisanom debljina izvedene toplinske izolacije nije dostatna te se stvara prevelika razlika između unutarnje i vanjske temperature i pojave kondenzata , a jedan od uzroka je i ugradnja PVC stolarije. Sanacija s unutarnje strane je moguća ali ne dugoročno jer će vam se problem i dalje javljati. Najbolje bi bilo s vanjske strane povećati izolaciju za 4-5 cm. Pošto imate ugrađenu PVC stolariju u zimskom periodu je potrebno češće izmjenjivati razliku u temperaturi unutarnjeg i vanjskog prostora. Pri sanaciji s unutarnje strane treba povećati debljinu toplinske izolacije (EPS ploče) ili ugraditi Knauf ploče s parnom branom i toplinskom izolacijom odmaknute od zida 3-5 cm. Prije sanacije neophodno je sa zida ostrugati boju i glet te otprašenu i čistu žbuku dobro natopiti fungicidnim sredstvom TERACID i ostaviti da se osuši. Ako je zaraza mikroorganizmima veća postupak ponoviti. Ako ne želite izvoditi dodatnu izolaciju nakon tretiranja TERACIDom treba pregletati zid i bojati bojom sa dodatkom fungicida.

D / 24.5.2018. 8:57:11

Poštovani, molio bih vas za vaše stručno mišljenje. Naime, preuredio bih jednu staru pušnicu. Zidana je od cigle i na ciglu je samo nanesen špric-mort koji je naravno čađav. Zidove bih poravnao. Pitanje je je li moguće takve zidove tretirati nekim premazom i poravnati npr. reparaturnim mortom ili nekim drugim vašim proizvodom ili treba otkloniti čađu sa zidova. Unaprijed hvala na odgovoru. Davor

ODGOVOR

Potrebno je postojeći sloj kompletno skinuti sa zida i površinu dobro očetkati od čađe. Ukoliko čađa ostane s vremenom će se preslikati na novi sloj žbuke. Impregnacija ili REPARATURNI MORT vam neće pomoći. Nakon skidanja čistu površinu po potrebi premazati mineralnim hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u jedan do dva sloja četkom da se sto više eliminira čađa i nakon toga ožbukati vapneno cementnom žbukom VC 50 uz prethodnu obradu cementnim špricom.

I M / 22.5.2018. 9:14:32

Pozdrav ,htio bih drvenu gredu obložiti kamenom debljine 1 cm,postoji li način?

ODGOVOR

Drvene grede potrebno je obložiti XPS-om i izvesti kompletni sustav da bi mogli ugraditi kamenu oblogu. Na stranici HUPFAS imate brošuru kamen i keramičke obloge pa možete vidjeti što je potrebno napraviti prije ugradnje kamena.

M / 21.5.2018. 14:28:25

Obradio sam betonsku ogradu sa flexi ljepilom i u dilemi sam što staviti kao završni sloj: teraplast, akroton boju ili nešto drugo što bi bilo trajnije obzirom da je ograda odmah do ceste?

ODGOVOR

Ogradni zidovi se ne obrađuju fleksibilnim ljepilo već se za tu namjenu upotrebljavaju REPARATURNI MORT G ILI F ili SAMOTERM F. Možete prebojati bojom za beton, samo ćete nakon nekog vremena postupak ponoviti upotrebom drugog materijala i boje, jer ljepilo ima drugačiju namjenu i tehničke karakteristike.

S B / 21.5.2018. 11:31:49

Poštovanje,dali je potrebno stavljat GRUND prije navlačenja Teraplasta na temelje? na dosta kuća sam vidio svijetle fleke na teraplastu( kao da blijedi),hvala ,lp

ODGOVOR

Impregnacijski premaz prije ugradnje TERAPLASTA je obavezan i nanosi se jedan dan ranije. Pojave bijelih fleka nemaju veze s impregnacijom već s podlogom, načinom i vremenom ugradnje i zaribavanjem TERAPLASTa.

d l / 20.5.2018. 10:20:42

Bok, Imamo termo fasadu vec nekih 15ak godina. Boja je poblijedila i sad to na kraju dosta lose izgleda. Znaci...vidio sam da Cro Stone ima neke ljepe tamnije nijanse dekorativnog kamena, i svidja mi se ideja da to postavimo kao novu fasadu. Pitanje je dali je opce moguce posto mi vec termo (stiropor) fasadu? Dali se po njoj moze ista lijepiti? To sto smo mi vidli ima svoje stiroporske utore za postavljanje tih plocica. Sto bi na kraju bilo najbolje uciniti? Pozdrav i hvala Vam unaprijed Darko

ODGOVOR

Na izvedeni toplinski sustav može se ugraditi kamena obloga, potrebno je paziti da ukupna težina postojećeg sustava i kamene obloge ne prelazi 35kg/m2. Kamena ploča ne smije biti veće debljine od 15 mm. Lijepiti kamene ploče ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL. Na stranici HUPFAS imate brošuru kamen i keramičke obloge pa možete vidjeti što je potrebno napraviti prije ugradnje kamena.